• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ES un ASEAN 30 gadu sadarbības piemiņas samitu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.11.2007., Nr. 189 https://www.vestnesis.lv/ta/id/166812

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Ungārijas premjerministra darba vizīti Latvijā 22.novembrī: sarunās ar valstsvīriem, noslēdzot starpvaldību līgumu

Vēl šajā numurā

23.11.2007., Nr. 189

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ES un ASEAN 30 gadu sadarbības piemiņas samitu

 

22.novembrī Singapūrā noslēdzās ES un ASEAN (Association of South East Asian Nations) 30 gadu sadarbības piemiņas samits, kurā Latvijas delegāciju vadīja Ārlietu ministrijas parlamentārais sekretārs Ēriks Zunda.

Aktuālākas diskusiju tēmas skāra klimata pārmaiņas, vidi, situāciju Afganistānā un Birmā/Mjanmā.

Klimata pārmaiņas ir īpaši aktuālas šajā ES dialoga formā, jo EK finansiāli atbalsta meža atjaunošanas projektus vairākās ASEAN valstīs.

Jautājumā par Birmu/Mjanmu starp ES un ASEAN valda vienots uzskats, ka Birma/Mjanma nevar atgriezties situācijā, kāda tā bija pirms šā gada septembra notikumiem, bet Birmai/Mjanmai jāvirzās uz demokrātiskas un ekonomiski nodrošinātas valsts mērķi. Samita dalībnieki aicināja Birmas/Mjanmas pārstāvjus turpināt sadarbību ar ANO īpašo sūtni Ibrahimu Gambari un uzturēt atklātu dialogu ar demokrātijas spēku atbalstītājiem valstī.

Samita dalībnieki apstiprināja, ka drošības situācija Afganistānā ir pat aktuālāka nekā pirms diviem gadiem un starptautiskajai sabiedrībai jārod alternatīvi risinājumi, kā cīnīties ar narkotiku audzēšanu un izplatīšanu valstī. Dalībnieki apliecināja savu atbalstu Afganistānas prezidenta Hamida Karzaja pūlēm nodrošināt labu pārvaldību un likuma varu valstī, respektējot cilvēktiesības, īpaši dzimumu līdztiesību.

Samitā tika pieņemta kopīgā deklarācija un rīcības plāns turpmākajiem diviem gadiem. ES un ASEAN apstiprināja gatavību turpināt sarunas, lai noslēgtu Brīvās tirdzniecības līgumu. ES ir piektā lielākā ASEAN tirdzniecības partnere. Paredzams, ka turpmākais ES un ASEAN dialogs tiks padziļināts tādās jomās kā migrācija, izglītība, zinātne un tehnoloģijas.

Pirms ES un ASEAN samita notika īpašs ASEAN 40 gadu jubilejas samits, kurš vainagojās ar ASEAN hartas parakstīšanu. Harta paredz ciešāku ASEAN integrāciju un tirdzniecisko sadarbību. ASEAN apsveikt saistībā ar asociācijas svinībām bija ieradušies Indijas, Ķīnas, Japānas, Austrālijas un Jaunzēlandes premjerministri.

Singapūra pēc samita nodod ASEAN koordinatora pilnvaras Taizemei.

 

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!