• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2007. gada 20. novembra noteikumi Nr. 779 "Kārtība, kādā rezerves karavīrus un rezervistus reģistrē un uzskaita, rezerves karavīrus iesauc aktīvajā dienestā, kā arī pieprasa un izsniedz informāciju par rezerves karavīriem un rezervistiem". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.11.2007., Nr. 188 https://www.vestnesis.lv/ta/id/166677

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.780

Noteikumi par kārtību, kādā izmaksājama kompensācija uz militārajām mācībām iesauktajiem rezerves karavīriem, un kompensācijas apmēru

Vēl šajā numurā

22.11.2007., Nr. 188

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 779

Pieņemts: 20.11.2007.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr.779

Rīgā 2007.gada 20.novembrī (prot. Nr.65 4.§)

Kārtība, kādā rezerves karavīrus un rezervistus reģistrē un uzskaita, rezerves karavīrus iesauc aktīvajā dienestā, kā arī pieprasa un izsniedz informāciju par rezerves karavīriem un rezervistiem

Izdoti saskaņā ar Militārā dienesta likuma 64.panta pirmo un otro daļu un Ārstniecības likuma 50.panta piekto daļu

 

I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā Nacionālo bruņoto spēku rezerves uzskaites struktūrvienības (turpmāk – rezerves uzskaites struktūrvienība):

1.1. reģistrē un uzskaita rezerves karavīrus un rezervistus;

1.2. pieprasa un saņem no Iekšlietu ministrijas Iedzīvotāju reģistra sistēmas, valsts pārvaldes iestādēm, pašvaldībām, ārstniecības iestādēm un citām juridiskajām personām nepieciešamo informāciju par militārā dienesta uzskaitei pakļautām personām;

1.3. iesauc aktīvajā dienestā rezerves karavīrus.

2. Noteikumi netiek piemēroti, ja rezerves karavīrus un rezervistus iesauc mobilizācijas gadījumā un tas notiek saskaņā ar normatīvajiem aktiem, kuri reglamentē mobilizāciju.

II. Rezerves karavīru un rezervistu reģistrācijas un uzskaites kārtība

3. Rezerves karavīru un rezervistu reģistrācija un uzskaite ietver Nacionālo bruņoto spēku rezerves karavīru un rezervistu reģistra (turpmāk – reģistrs) izveidi, personas datu un citas informācijas iegūšanu par militārā dienesta uzskaitei pakļautām personām, šīs informācijas iekļaušanu reģistrā un reģistra uzturēšanu.

4. Reģistrā iekļauj:

4.1. ziņas par rezerves karavīriem – no profesionālā dienesta atvaļinātajiem karavīriem (līdz 2002.gada 30.jūnijam aktīvā dienesta un ierindas dienesta karavīriem), kuri ir derīgi militārajam dienestam;

4.2. ziņas par rezervistiem – Latvijas pilsoņiem vīriešiem, kuri sasnieguši 18 gadu vecumu, kuriem nav noteikta invaliditāte un par kuriem nav pieņemts lēmums noņemt no uzskaites veselības stāvokļa dēļ.

5. Nacionālo bruņoto spēku vienība triju darbdienu laikā pēc karavīra atvaļināšanas no dienesta nosūta rezerves karavīra uzskaites karti rezerves uzskaites struktūrvienībai atbilstoši atvaļinātā karavīra deklarētajai dzīvesvietai.

6. Informāciju par reģistrā reģistrē­jamiem rezervistiem un informāciju ziņu aktualizēšanai par reģistrā reģistrētajiem rezerves karavīriem un rezervistiem rezerves uzskaites struktūrvienības iegūst:

6.1. no ārstniecības un izglītības iestādēm;

6.2. no Iedzīvotāju reģistra, invaliditātes informatīvās sistēmas un Sodu reģistra.

7. No profesionālā dienesta atvaļinātie karavīri Militārā dienesta likumā norādītajos gadījumos stājas rezerves karavīru uzskaitē.

8. Pēc reģistrācijas rezerves uzskaites struktūrvienība rezerves karavīram izsniedz mobilizācijas norīkojumu.

9. Mobilizācijas norīkojumā norāda rezerves karavīra personas datus, vienību un amatu, kādā rezerves karavīrs ieskaitīts dienestam rezervē un pildīs aktīvo dienestu mobilizācijas gadījumā, rezerves karavīra rīcību mobilizācijas gadījumā, ja netiek saņemta mobilizācijas pavēste, kā arī likumā noteikto atbildību par izvairīšanos no mobilizācijas.

10. Rezerves karavīri un rezervisti informē deklarētajai dzīvesvietai atbilstošo rezerves uzskaites struktūrvienību:

10.1. par deklarētās dzīvesvietas maiņu – mēneša laikā;

10.2. par plānoto izbraukšanu no valsts uz laiku, ilgāku par sešiem mēnešiem, – mēnesi pirms došanās uz ārvalstīm (ja objektīvu apstākļu dēļ tas ir iespējams).

11. Šo noteikumu 10.punktā minēto informāciju rezerves karavīrs vai rezervists iesniedz personīgi, ierodoties rezerves uzskaites struktūrvienībā, vai nosūta vēstuli pa pastu vai faksu. Šo noteikumu 10.1.apakš­punktā minēto informāciju var nosūtīt, izmantojot elektronisko pastu.

12. Rezerves karavīrus un rezervistus noņem no militārā dienesta uzskaites Militārā dienesta likumā noteiktajos gadījumos. Noņemot rezerves karavīru vai rezervistu no militārā dienesta uzskaites, viņu izslēdz no reģistra.

III. Informācijas pieprasīšanas un sniegšanas kārtība

13. Informāciju par visiem 18 gadu vecumu sasniegušajiem Latvijas pilsoņiem vīriešiem (ja nepieciešams – par atsevišķiem rezervistiem un rezerves karavīriem) rezerves uzskaites struktūrvienības pieprasa no šo noteikumu 6.1. un 6.2.apakšpunktā minētajām iestādēm un reģistriem papīra formā vai elektroniski, izmantojot integrēto valsts informācijas sistēmu. No ārstniecības iestādēm pieprasa ziņas par veselības stāvokli, lai noteiktu iespējamos ierobežojumus pildīt militāro dienestu, no izglītības iestādēm – ziņas par iegūto izglītību, no Iedzīvotāju reģistra – dzīvesvietas adresi, naturalizēto pilsoņu sarakstu, informāciju par uzvārda vai identitātes maiņu, kā arī ziņas par mirušajiem pilsoņiem, no invaliditātes informatīvās sistēmas – informāciju par pilsoņa invaliditāti, no Sodu reģistra – informāciju par sodāmību.

14. Pieprasot informāciju personu loka apzināšanai vai par konkrētu personu, pieprasījumā norāda nepieciešamās informācijas saturu un apjomu.

15. Rezerves uzskaites struktūrvienības informāciju par visiem 18 gadu vecumu sasniegušiem Latvijas pilsoņiem vīriešiem pieprasa regulāri – reizi gadā. Informāciju par atsevišķiem rezerves karavīriem un rezervistiem pieprasa, kad tā nepieciešama.

16. Valsts un pašvaldību institūcijas, ārstniecības un izglītības iestādes atbilstoši kompetencei pēc rezerves uzskaites struktūrvienības pieprasījuma sagatavo informāciju papīra formā (vai elektroniski) un iesniedz (vai nosūta) rezerves uzskaites struktūrvienībai 15 dienu laikā (ja informācijai nav nepieciešama papildu apstrāde) vai 30 dienu laikā (ja informācijai nepieciešama papildu apstrāde).

IV. Kārtība, kādā rezerves karavīrus un rezervistus iesauc aktīvajā dienestā

17. Rezerves karavīru iesaukšana aktīvajā dienestā uz kārtējām vai pārbaudes militārajām mācībām ietver:

17.1. plāna izstrādi rezerves karavīru iesaukšanai uz kārtējām vai pārbaudes militārajām mācībām (turpmāk – plāns);

17.2. rezerves karavīru informēšanu par plānotajām kārtējām vai pārbaudes militārajām mācībām;

17.3. rezerves karavīru iesaukšanu aktīvajā dienestā uz kārtējām vai pārbaudes militārajām mācībām.

18. Plānā norāda gadā plānotās mācības un uz mācībām iesaucamo rezerves karavīru skaitu, mācību norises laiku un vietu, atbildīgo par mācību organizāciju un norisi, kā arī mācību norisei nepieciešamos finanšu līdzekļus.

19. Plānu izstrādā pieciem gadiem. Plānu pirmajam gadam izstrādā detalizēti, bet nākamajiem četriem gadiem – aptuveni. Plānu izstrādā Nacionālo bruņoto spēku komandieris un apstiprina aizsardzības ministrs.

20. Iesaucot rezerves karavīrus aktīvajā militārajā dienestā uz plānotajām kārtējām vai pārbaudes militārajām mācībām, katru reizi izdod aizsardzības ministra pavēli. Pavēlē norāda mācību norises laiku un vietu, kā arī iesaucamo rezerves karavīru skaitu. Uz militārajām mācībām iesaucamo rezerves karavīru sarakstu (norādot vārdu, uzvārdu un personas kodu, iesaukšanas laiku un laiku, kad rezerves karavīri atvaļināti no aktīvā dienesta) atbilstoši Militārā dienesta likuma 66.pantam sagatavo rezerves uzskaites struktūrvienības un iesniedz Nacionālo bruņoto spēku komandierim apstiprināšanai.

21. Par iesaukšanu uz kārtējām vai pārbaudes militārajām mācībām rezerves karavīrus informē vismaz sešus mēnešus pirms plānotajām mācībām, nosūtot pavēsti pa pastu ierakstītā vēstulē vai izsniedzot iesaucamajai personai pret parakstu.

22. Vēstuli un pavēsti sagatavo (noformē) un izsniedz (nosūta) rezerves uzskaites struktūrvienība, kuras uzskaitē ir rezerves karavīrs.

23. Rezerves karavīrs, saņemot iesauk­šanas pavēsti (bet ne vēlāk kā mēnesi pirms iesaukšanas aktīvajā dienestā), brīdina darba devēju par plānoto iesaukšanu aktīvajā dienestā.

24. Darba devējs, pie kura strādā uz kārtējām vai pārbaudes militārajām mācībām iesaucamais rezerves karavīrs, atbrīvo attiecīgo darbinieku no darba uz veselības pārbaudes laiku. Pēc tam, kad darbinieks uzrāda pavēsti (bet ne vēlāk kā 24 stundas pirms pavēstē norādītā laika, kad jāierodas uz kārtējām vai pārbaudes militārajām mācībām), darba devējs piešķir darbiniekam bezalgas atvaļinājumu uz militāro mācību laiku.

25. Izglītības iestāde, kurā mācās uz kārtējām vai pārbaudes militārajām mācībām iesaucamais rezerves karavīrs:

25.1. atbrīvo attiecīgo izglītojamo no mācībām uz veselības pārbaudes laiku;

25.2. ne vēlāk kā 24 stundu laikā pēc informācijas saņemšanas par izglītojamā iesaukšanu pārceļ pārbaudījumu laiku un citus studiju uzdevumu izpildei noteiktos termiņus uz iesaukšanas laiku, saglabājot tiesības turpināt mācības un iemaksāto mācību maksu;

25.3. pēc atgriešanās no kārtējām vai pārbaudes militārajām mācībām nodrošina izglītojamam iespēju turpināt mācības tajā pašā statusā.

26. Aktīvajā dienestā iesaucamais rezerves karavīrs ierodas uz kārtējām vai pārbaudes militārajām mācībām pavēstē norādītajā vietā, ņemot līdzi:

26.1. iesaukšanas pavēsti;

26.2. pasi;

26.3. karavīra apliecību;

26.4. transportlīdzekļa vadītāja apliecību (ja ir);

26.5. potēšanas pasi (ja ir);

26.6. informāciju par kontu (konta numurs, banka), uz kuru pārskaitāma kompensācija rezerves karavīram par militāro mācību laiku.

27. Uz kārtējām vai pārbaudes militārajām mācībām iesaucamā rezerves karavīra veselības stāvokļa pārbaudi nodrošina Nacionālo bruņoto spēku Nodrošinājuma pavēlniecība 15–30 dienas pirms rezerves karavīra iesaukšanas. Rezerves karavīra veselības stāvokļa pārbaudes dienu un vietu Nacionālo bruņoto spēku Nodrošinājuma pavēlniecība saskaņo ar rezerves uzskaites struktūrvienību.

28. Rezerves uzskaites struktūrvienība pieprasa no ārstniecības iestādēm rakstisku informāciju par to rezerves karavīru veselības stāvokli, kurus iesauc uz kārtējām vai pārbaudes militārajām mācībām.

29. Rezerves uzskaites struktūrvienība tās rīcībā esošo informāciju par rezerves karavīra veselības stāvokli (ja rezerves karavīrs norīkots uz veselības stāvokļa pārbaudi) sniedz Nacionālo bruņoto spēku Nodrošinājuma pavēlniecībai.

30. Uz kārtējām vai pārbaudes militārajām mācībām iesaucamo rezerves karavīru par viņa veselības stāvokļa pārbaudei noteikto vietu un laiku rezerves uzskaites struktūrvienība informē rakstiski ne vēlāk kā 10 kalendāra dienas pirms noteiktās pārbaudes.

31. Rezervistus iesauc aktīvajā militārajā dienestā tikai mobilizācijas gadījumā.

Ministru prezidents A.Kalvītis

Aizsardzības ministra vietā – finanšu ministrs O.Spurdziņš

Redakcijas piebilde: noteikumi stājas spēkā ar 2007.gada 23.novembri.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!