• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Igaunijas parlamenta prezidents: - tiekoties ar Latvijas Ministru prezidentu; - preses konferencē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.10.1999., Nr. 351/352 https://www.vestnesis.lv/ta/id/16662

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Izkopta dzimtā valoda: mūsu visu gods

Vēl šajā numurā

26.10.1999., Nr. 351/352

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Igaunijas parlamenta prezidents:

— tiekoties ar Latvijas Ministru prezidentu

M1.JPG (22169 BYTES) Piektdien, 22.oktobrī, Ministru prezidents Andris Šķēle tikās ar Igaunijas parlamenta ( Riigikogu ) priekšsēdētāju Tomasu Savi. Sarunu gaitā A.Šķēle un T.Savi uzsvēra, ka starp abām valstīm izveidojusies visciešākā sadarbība. Abas puses pārrunāja arī Baltijas valstu parlamentu sadarbības uzlabošanas iespējas.

Ministru prezidents atzina, ka Igaunijas un Latvijas integrācijas process pasaules un Eiropas struktūrās norit salīdzinoši līdzīgi. To apliecina Igaunijas uzņemšana Pasaules tirdzniecības organizācijā un aktuālais Eiropas Komisijas progresa ziņojums par Latviju, kas dod iespēju Latvijai saņemt uzaicinājumu uz iestāšanās sarunām Eiropas Savienībā. A.Šķēle uzsvēra, ka ES paplašināšanās procesa pamatā jābūt objektīviem kandidātvalstu vērtēšanas kritērijiem, sniedzot iespēju Latvijai iestāšanās sarunās virzīties individuālā ātrumā atbilstoši objektīvai gatavībai.

Tikšanās laikā pārrunāta abu valstu sadarbība aizsardzības jomā. T.Savi uzsvēra Baltijas militārās koledžas (Tartu) lomu Baltijas valstu militārās sadarbības pilnveidošanā.

Valdības preses departaments

Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

— preses konferencē

Beidzoties Igaunijas Republikas parlamenta delegācijas oficiālajai vizītei Latvijā, piektdien, 22.oktobrī, Saeimas namā notika preses konference, kurā piedalījās parlamenta prezidents Tomass Savi un Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume.

Vispirms Igaunijas parlamenta vadības vizīti novērtēja Jānis Straume:

— Šī ir Igaunijas parlamenta oficiālā atbildes vizīte. Jo šā gada sākumā jau notika 7.Saeimas delegācijas oficiālā vizīte Tallinā.

Šīs igauņu parlamenta locekļu vizītes laikā mēs, kā parasti, lielākoties apspriedām jautājumus, kas skar Latvijas un Igaunijas parlamentāro sadarbību — gan parlamentu vadības, gan to komisiju līmenī. Pievērsāmies arī jautājumiem, kas skar Baltijas asamblejas turpmākā darba organizēšanu un šīs institūcijas darbības uzlabošanu.

Protams, arī viens otram paudām viedokļus par pašreizējo iekšpolitisko situāciju Latvijā un Igaunijā. Pārrunājām arī jautājumus, kas attiecas uz abu mūsu valstu ārpolitiskajiem mērķiem, īpaši Eiropas Komisijas tā sauktā progresa ziņojuma kontekstā. Secinājām, ka pēdējā gada laikā ir ļoti daudz paveikts. Bet ļoti daudzas problēmas, kas minētas Eiropas Komisijas ziņojumā, abām mūsu valstīm daudzējādā ziņā ir līdzīgi risināmas.

Pēc tam Igaunijas parlamenta priekšsēdētājs Tomass Savi sacīja, ka šī Igaunijas Riigikogu deputātu delegācijas vizīte Latvijā ir bijusi īpaši piesātināta un interesanta. Viņš ticies ar visām augstākajām Latvijas amatpersonām, Valsts prezidenti Vairu Vīķi–Freibergu ieskaitot.

Līdz šim noslēgti diezgan daudzi Igaunijas un Latvijas līgumi. Tagad pienācis laiks tos stingri ievērot un rūpīgi izpildīt. Jo mums jāvirzās uz kopīgo mērķi — iestāšanos Eiropas Savienībā un pēc tam acīmredzot arī NATO.

Kā sacīja T.Savi, arī Igaunijas parlamentā šonedēļ sāks izskatīt valsts budžeta likuma projektu pirmajā lasījumā. Arī Igaunijā šis projekts tiks izskatīts galvenokārt no lietderīguma un taupīguma viedokļa. Bet nedrīkst aizmirst galvenos stratēģiskos mērķus — Eiropas Savienību un NATO.

T.Savi uzsvēra, ka abu mūsu valstu neatkarība ir ļoti dārga visādā ziņā — gan liktenīgo zaudējumu, gan cerīgo ieguvumu ziņā. Tāpēc jāpanāk intensīvāka un produktīvāka abu valstu parlamentu un to komisiju — Riigikogu un Saeimas — sadarbība. Jo uz priekšu mums jāvirzās kopā, sacīja T.Savi.

Mintauts Ducmanis, "LV" Saeimas un valdības lietu redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!