• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2007. gada 13. novembra noteikumi Nr. 758 "Grozījumi Ministru kabineta 2005.gada 22.marta noteikumos Nr.198 "Lopbarības augu sēklaudzēšanas un sēklu tirdzniecības noteikumi"". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.11.2007., Nr. 184 https://www.vestnesis.lv/ta/id/166352

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.759

Noteikumi par valsts aģentūras "Valsts tehniskās uzraudzības aģentūra" sniegto publisko maksas pakalpojumu cenrādi

Vēl šajā numurā

15.11.2007., Nr. 184

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 758

Pieņemts: 13.11.2007.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.
Ministru kabineta noteikumi Nr.758

Rīgā 2007.gada 13.novembrī (prot. Nr.64 30.§)
Grozījumi Ministru kabineta 2005.gada 22.marta noteikumos Nr.198 "Lopbarības augu sēklaudzēšanas un sēklu tirdzniecības noteikumi"
Izdoti saskaņā ar Sēklu aprites likuma 2.panta
1.punkta "a" apakšpunktu un 17.panta piekto daļu

Izdarīt Ministru kabineta 2005.gada 22.marta noteikumos Nr.198 "Lopbarības augu sēklaudzēšanas un sēklu tirdzniecības noteikumi" (Latvijas Vēstnesis, 2005, 49.nr.) šādus grozījumus:

1. Aizstāt noteikumu tekstā skaitli un vārdu "2.pielikums" (attiecīgā locījumā) ar skaitli un vārdu "3.pielikums" (attiecīgā locījumā).

2. Aizstāt noteikumu tekstā skaitli un vārdu "3.pielikums" (attiecīgā locījumā) ar skaitli un vārdu "2.pielikums" (attiecīgā locījumā).

3. Izteikt 2.4.apakšpunktu šādā redakcijā:

"2.4. slēdz rakstisku vienošanos ar citu valstu pilnvarotajām iestādēm par sēklu pavairošanu saskaņā ar Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) shēmām attiecībā uz šķirņu sertifikāciju sēklu apritei starptautiskajā tirgū;".

4. Svītrot 3.punktu.

5. Izteikt 6.punktu šādā redakcijā:

"6. Izlases sēklas (IS) ir neliels sēklu daudzums, kas nodrošina šķirnes īpašību saglabāšanu vairākās paaudzēs. Selekcionārs vai šķirnes uzturētājs iegūst šīs sēklas, ievērojot šķirnes uzturēšanas shēmu. Pēc selekcionāra vai šķirnes uzturētāja iniciatīvas var veikt izlases (IS) sēklu sertifikāciju, lai noteiktu to faktisko kvalitāti."

6. Aizstāt 9.1., 11.1. un 12.1.apakšpunktā vārdus "pēc selekcionāra vai šķirnes uzturētāja vēlmes" ar vārdiem "pēc selekcionāra vai šķirnes pārstāvja vēlmes, ja nav selekcionāra, - pēc šķirnes uzturētāja vēlmes".

7. Papildināt noteikumus ar 17.1punktu šādā redakcijā:

"17.1 Ja nav ievērots vismaz piecu gadu intervāls starp krustziežu sugām, triju gadu intervāls starp tauriņziežu sugām un divu gadu intervāls starp pārējām sugām, par lopbarības augu sēklaudzēšanas sējumu priekšaugiem nedrīkst izmantot:

17.11. to pašu sugu (izņemot to pašu šķirni, tādu pašu vai augstāku kategoriju);

17.12. grūti nošķirojamos kultūraugus saskaņā ar šo noteikumu 2.pielikumu;

17.13. dabīgos zālājus vai zālājus, kurus paredzēts izmantot citiem mērķiem (piemēram, ganībām)."

8. Izteikt 18.punktu šādā redakcijā:

"18. Ja sēklaudzētājam pieder gan bioloģiskās lauksaimniecības saimnie­cība (vai tās daļa), gan saimniecība (vai tās daļa), kurā ražo konvencionālās lauksaimniecības lopbarības augu sugu sēklas, tad bioloģiskās lauksaimniecības saimniecībā drīkst iegūt tās pašas šķirnes sēklas, kādas iegūst konvencionālās lauksaimniecības saimniecībā (vai tās daļā), ja:

18.1. ir izpildītas Padomes 1991.gada 24.jūnija Regulas (EEK) Nr.2092/91 par lauksaimniecības produktu bioloģisku ražošanu un norādēm par to uz lauksaimniecības produktiem un pārtikas produktiem (turpmāk - Padomes regula Nr.2092/91) prasības;

18.2. sēklaudzētājs kārtējā gadā Padomes regulas Nr.2092/91 III pielikuma vispārīgo noteikumu 1. un 3.punktā minēto deklarāciju iesniedz normatīvajos aktos par bioloģiskās lauksaimniecības uzraudzības un kontroles kārtību noteiktajā kontroles institūcijā."

9. Izteikt 19., 20., 21., 22., 23. un 24.punktu šādā redakcijā:

"19. Minimālais attālums starp svešapputes lopbarības augu vienas sugas šķirnēm vai vienas kategorijas sēklām sēklaudzēšanas laukos ir noteikts šo noteikumu 3.pielikumā.

20. Ja nav ievērots minimālais attālums, Valsts augu aizsardzības dienesta inspektors (turpmāk - inspektors) brīdina sēklaudzētāju par nepieciešamību ievērot minimālo attālumu. Sēklaudzētājs atkārtoti piesaka lauku apskati pēc tam, kad minimālais attālums ir nodrošināts.

21. Ja minimālo attālumu nav iespējams nodrošināt, platības, kas atrodas tuvāk par minimālo attālumu, atzīst par sēklaudzēšanai neizmantojamām.

22. Ja lauku apskatē konstatēts, ka minimālo attālumu nav iespējams nodrošināt, inspektors pārliecinās, ka platības, kas atrodas tuvāk par minimālo attālumu, ir novāktas atsevišķi, izdara par to ierakstu lauku apskates protokolā un izsniedz protokolu sēklaudzētājam.

23. Prasību par minimālo attālumu starp vienas sugas vai šķirnes un vienas kategorijas lopbarības augu sēklaudzēšanas laukiem neņem vērā, ja ir nodrošināta pietiekama aizsardzība pret nevēlamu sveš­apputi.

24. Lupīnu (Lupinus spp.), sējas zirņu (Pisum sativum) un vīķu (Vicia spp.) šķirnēm minimālais attālums starp citu sugu sējumiem vai tās pašas sugas un tās pašas šķirnes citu kategoriju sējumiem ir tāds, lai sēklu novākšanas laikā nebūtu iespējama to sajaukšanās."

10. Izteikt 26., 27. un 28.punktu šādā redakcijā:

"26. Sēklaudzētājs katru gadu līdz 1.jūnijam iesniedz Valsts augu aizsardzības dienestā sēklaudzēšanas lauku apskates iesniegumu saskaņā ar šo noteikumu 4.pielikumu.

27. Ja lauku apskates iesniegumu iesniedz pēc šo noteikumu 26.punktā minētā termiņa, iesniegumam pievieno rakstisku informāciju par termiņa neievērošanas iemesliem.

28. Pieņemot lauku apskates iesniegumu, inspektors:

28.1. pārbauda, vai lauku apskates iesniegumā ir norādīta visa šo noteiku­mu 4.pielikumā minētā informācija;

28.2. novērtē, vai pieteiktajai šķirnei drīkst veikt lauku apskati;

28.3. pārbauda, vai sēklaudzētājam ir reģistrēta licence par attiecīgās aizsargātās šķirnes izmantošanas tiesībām."

11. Izteikt 31.punktu šādā redakcijā:

"31. Izsētās sēklas kvalitāti apliecina:

31.1. Latvijā sertificētajai sēklai - sēklas materiāla iesaiņojuma oficiālā etiķete ar norādi "Eiropas Savienības tiesību akti" (ja sēkla paredzēta tirdzniecībai) un sēklas sertifikāts;

31.2. izsētajai izlases sēklai, ko šķirnes uzturētājs izsējis tālākai pavairošanai, - selekcionāra pilnvarojums un šķirnes uzturēšanas shēmas;

31.3. citā Eiropas Savienības dalībvalstī sertificētajai sēklai - sēklas materiāla iesaiņojuma oficiālā etiķete ar norādi "Eiropas Savienības tiesību akti" un dokuments, kas apliecina iepirkto sēklu daudzumu;

31.4. valstī, kas nav Eiropas Savienības dalībvalsts, sertificētajām sēklām - Starptautiskās sēklu kontroles asociācijas (ISTA) sertifikāts un Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) sertifikāts un dokuments, kas apliecina iepirkto sēklu daudzumu."

12. Papildināt noteikumus ar 31.1punktu šādā redakcijā:

"31.1 Ja lauku apskates iesniegumā nav norādīta visa šo noteikumu 4.pielikumā minētā informācija vai nav uzrādīti šo noteikumu 31.punktā minētie dokumenti, vai nav reģistrēta licence par attiecīgās aizsargātās šķirnes izmantošanas tiesībām, inspektors triju darbdienu laikā par to rakstiski informē sēklaudzētāju, norādot nepilnības un termiņu trūkumu novēršanai."

13. Izteikt 32. un 33.punktu šādā redakcijā:

"32. Inspektors pieņem lēmumu atteikt lauku apskati un sējumu atzīst par sēklaudzēšanai neizmantojamu jau pirms lauku apskates, par to triju darbdienu laikā rakstiski informējot sēklaudzētāju, ja:

32.1. šo noteikumu 31.1punktā minētie trūkumi netiek novērsti noteiktajā termiņā;

32.2. nav izsētās sēklas kvalitāti apliecinošo dokumentu vai tie neatbilst šo noteikumu 31.punktā minētajiem nosacījumiem;

32.3. pārbaudot ierakstus lauku vēsturē, ir konstatēti šo noteikumu 17.1 punktā minēto nosacījumu pārkāpumi vai neatbilstība lauku apskates iesniegumā norādītajai informācijai;

32.4. nav lauku vēstures;

32.5. lauku apskates iesniegums iesniegts pēc šo noteikumu 26.punktā minētā termiņa un augi ir sasnieguši tādas fenoloģiskās attīstības fāzes, kad vairs nav iespējams konstatēt šķirņu atšķirīgās morfoloģiskās pazīmes.

33. Lauka apskati veic vismaz reizi veģetācijas periodā tādā kultūraugu fenoloģiskās attīstības fāzē, kad vizuāli vislabāk saskatāmas šķirnes morfoloģiskās pazīmes, kā arī iespējams noteikt šķirnes tīrību un konstatēt ar slimībām inficētos augus:

33.1. stiebrzālēm lauka apskati ieteicams veikt masveida skarošanas vai vārpošanas laikā;

33.2. tauriņziežiem lauka apskati ieteicams veikt masveida ziedēšanas laikā;

33.3. eļļas rutkiem un facēlijai lauka apskati ieteicams veikt tad, kad aizmetušās apakšējās pākstis;

33.4. lopbarības kāļiem un lopbarības kāpostiem lauka apskati veic divas reizes:

33.4.1. pirmo reizi - pirmajā veģetācijas gadā pirms novākšanas, kad augi sasnieguši tehnisko gatavību;

33.4.2. otro reizi - otrajā veģetācijas gadā pirms ziedēšanas."

14. Papildināt noteikumus ar 33.1, 33.2, 33.3, 33.4, 33.5, 33.6, 33.7, 33.8 un 33.9punktu šādā redakcijā:

"33.1 Lauka apskašu laiku un skaitu katrā konkrētajā gadījumā nosaka inspektors. Inficēto augu daudzumu var vērtēt atsevišķā lauku apskates reizē.

33.2 Sākot lauka apskati, inspektors pārbauda minimālos attālumus starp atsevišķu šķirņu sējumiem, apejot laukam pa perimetru, un:

33.21. ja nav ievēroti šo noteikuma 3.pielikumā minētie minimālie attālumi, brīdina par to nepieciešamību un var ieteikt sēklaudzētājam izpļaut attiecīgās platības. Sēklaudzētājs atkārtoti var pieteikt lauka apskati pēc minimālo attālumu nodrošināšanas;

33.22. ja minimālo attālumu nav iespējams nodrošināt, platības, kas atrodas tuvāk par minimālo attālumu, atzīst par sēklaudzēšanai neizmanto­jamām;

33.23. sagatavo lopbarības augu sēklaudzēšanas lauku apskates protokolu (turpmāk - lauku apskates protokols) saskaņā ar šo noteikumu 5.pielikumu, pārliecinās, ka platības, kas atrodas tuvāk par minimālo attālumu, ir novāktas atsevišķi, izdara par to ierakstu lauku apskates protokolā un izsniedz protokolu sēklaudzētājam.

33.3 Lauku apskates laikā inspektors pārliecinās par sējumā esošās šķirnes identitāti (atbilstību oficiālajam šķirnes aprakstam). Ja šķirnes identitāte neatbilst pieteiktajam šķirnes nosaukumam, inspektors sējumu atzīst par sēklaudzēšanai neizmantojamu. Iegūto ražu neiekļauj turpmākajā sēklu novērtēšanā.

33.4 Lauku apskates laikā inspektors nosaka:

33.41. sējas zirņu un lauka pupu sējumos:

33.41.1. sējuma biezību (augu skaitu uz 1 ha);

33.41.2. šķirnei neatbilstošo augu skaitu uz 200 m2, raksturojot to pazīmes atbilstoši oficiālajam šķirnes aprakstam;

33.42. lopbarības kāļu un lopbarības kāpostu sēklaudzēšanas laukos - šķirnei neatbilstošo augu skaitu, raksturojot to pazīmes atbilstoši oficiālajam šķirnes aprakstam;

33.43. pārējo lopbarības augu sējumos:

33.43.1. šķirnei neatbilstošo augu skaitu uz 200 m2, raksturojot to pazīmes atbilstoši oficiālajam šķirnes aprakstam;

33.43.2. citu grūti nošķirojamo augu skaitu uz 200 m2;

33.43.3. citu aireņu sugu, ieskaitot auzeņ­aireni, klātbūtni airenēs.

33.5 Laukā, kura lielums nepārsniedz 10 ha, lauka apskati veic vismaz 10 vietās, apskatot 1 x 20 m lielus taisnstūrus (20 m2) sējumam raksturīgās vietās perpendikulāri sējas virzienam. Uz katriem nākamajiem 5 ha (sējas zirņiem un lauka pupām) vai 2 ha (citiem tauriņziežiem un stiebrzālēm) izvērtējamo lauciņu skaitu palielina par vienu, bet ne vairāk kā līdz 20.

33.6 Lopbarības kāļu un lopbarības kāpostu sēklaudzēšanas laukos lauka apskatē inspektors novērtē lauka lielumam atbilstošu paraugrindu skaitu. Ja lauka lielums ir:

33.61. līdz 5 ha, apskatāmo paraugrindu skaits ir 20;

33.62. no 5 līdz 10 ha, apskatāmo paraugrindu skaits ir 30;

33.63. no 10 līdz 20 ha, apskatāmo paraugrindu skaits ir 40;

33.64. vairāk par 20 ha, apskatāmo paraugrindu skaits ir 50.

33.7 Lopbarības kāļu un lopbarības kāpostu sēklaudzēšanas laukos lauka apskatē inspektors katrā paraugrindā pēc kārtas novērtē 50 augus. Minimālais apskatāmo augu skaits laukā ir 1000. Ja sēklaudzēšanas laukā ir mazāk augu ne­kā noteiktais minimālais daudzums, apskata visus augus laukā. Lauku apskates rezultātus aprēķina no faktiski apskatīto augu skaita.

33.8 Sējumi (stādījumi) neatbilst šķirnes tīrības prasībām šādos gadījumos:

33.81. sējas zirņu un lauka pupu sējumos šķirnei neatbilstošo augu skaits uz 200 m2 atkarībā no augu skaita uz 1 ha ir vienāds ar šo noteikumu 5.1pielikumā minēto skaitu vai lielāks par to;

33.82. lopbarības kāļu un lopbarības kāpostu sēklaudzēšanas laukos šķirnei neatbilstošo augu skaits uz 200 m2 ir lielāks par šo noteikumu 2.pielikumā minēto skaitu;

33.83. pārējo lopbarības augu sējumos šķirnei neatbilstošo augu skaits uz 200 m2 nedrīkst būt lielāks par šo noteikumu 5.2pielikumā minēto skaitu.

33.9 Lauku apskatē grūti nošķirojamo kultūraugu skaitu izsaka ar augu skaitu uz platības vienību, līdz ar to šķirnei neatbilstošo augu skaits uz 200 m2 nedrīkst pārsniegt šo noteikumu 5.3 pielikumā minēto skaitu."

15. Papildināt 35.punktu un 36.punkta pirmo teikumu aiz vārda "tauriņ­ziežu" ar vārdiem "izlases, pirmsbāzes un".

16. Aizstāt 40.punktā vārdus "Valsts augu aizsardzības dienests" ar vār­diem "inspektors triju darbdienu laikā pieņem lēmumu par šķirnes sējumu atbilstību sēklu iegūšanai un".

17. Izteikt 43.punktu šādā redakcijā:

"43. Sēklaudzētāju un sēklu tirgotāju reģistrā reģistrētā persona iesniedz Valsts augu aizsardzības dienestā iesniegumu par vidējā sēklu parauga noņemšanu, analīžu veikšanu un etiķešu izgatavošanu (6.pielikums)."

18. Papildināt noteikumus ar 44.1, 44.2 un 44.3punktu šādā redakcijā:

"44.1 Lai novērtētu sēklu kvalitāti sertifikācijai vai komercsēklu pārbaudei, inspektors ņem paraugu no katras sagatavotās viendabīgās sēklu partijas.

44.2 Par sēklu partijas neviendabīgumu liecina:

44.21. atšķirīgs sēklu partijas saiņojums;

44.22. dažādi saiņojuma lielumi sēklu partijā;

44.23. atšķirīgi marķējumi un etiķetes vai atšķirīga informācija etiķetēs;

44.24. dažādu veidu zīmogojumi;

44.25. dažādu veidu sēklu apstrāde sai­ņojumos;

44.26. sēklu vizuālās atšķirības dažādos saiņojumos;

44.27. atšķirīgi piemaisījumi dažādos saiņojumos.

44.3 Ja konstatē kādu no šo noteikumu 44.2punktā minētajiem gadīju­miem, inspektors veic sēklu partijas neviendabīguma analīzi attiecībā uz tīrību, dīgtspēju un citu augu sēklu saturu atbilstoši Starptautiskās sēklu kontroles asociācijas (ISTA) noteikumiem (tie elektroniskā veidā atrodami Valsts augu aizsardzības dienesta mājaslapā internetā). Sēklu paraugus ņem tikai pēc neviendabīguma analīzes rezultātu saņemšanas."

19. Izteikt 45.punktu šādā redakcijā:

"45. Ja, veicot šo noteikumu 44.3punktā minēto analīzi, konstatē, ka sēklu partija nav pietiekami viendabīga un neatbilst Starptautiskās sēklu kontroles asociācijas (ISTA) noteikumiem, inspektors sēklu partijas novērtēšanu atsaka."

20. Izteikt 52.punktu šādā redakcijā:

"52. Ja pirmsbāzes kategorijas vai bāzes kategorijas sēklu partijas sēklām analīzē noteiktā dīgtspēja neatbilst šo noteikumu 8.pielikumā minētajai minimālajai sēklu dīgtspējai, persona var iesniegt Valsts augu aizsardzības dienestā iesniegumu atļaujas saņemšanai uz laiku tirgot sēklas, kuras neatbilst minimālās dīgtspējas prasībām (turpmāk - iesniegums) (8.1 pielikums). Iesniegumam pievieno sēklu kvalitāti apliecinošā dokumenta kopiju."

21. Papildināt V nodaļu ar 52.1, 52.2, 52.3 un 52.4punktu šādā redakcijā:

"52.1 Valsts augu aizsardzības dienests līdz 1.aprīlim apkopo iesniegumus un informē Nacionālo augu šķirņu padomi par kopējo iesniegumu skaitu pa sugām un šķirnēm, partiju skaitu, kopējo sēklu apjomu un konstatēto minimālo dīgtspēju.

52.2 Nacionālā augu šķirņu padome piecu darbdienu laikā pēc Valsts augu aizsardzības dienesta informācijas saņemšanas izvērtē attiecīgās šķirnes sēklas nodrošinājumu Latvijas tirgū un sniedz priekšlikumus par zemāko iespējamo dīgtspēju, ar kuru var atļaut uz laiku tirgot sēklas, kuras neatbilst minimālās dīgtspējas prasībām.

52.3 Valsts augu aizsardzības dienests, pamatojoties uz iesniegumu un Nacionālās augu šķirņu padomes sniegtajiem priekšlikumiem, pieņem lēmumu par atļaujas izsniegšanu vai atteikumu tirgot sēklas, kuras neatbilst minimālās dīgtspējas prasībām, un triju darbdienu laikā paziņo par to personai.

52.4 Ja Valsts augu aizsardzības dienests ir pieņēmis lēmumu atļaut uz laiku tirgot sēklas, kuras neatbilst minimālās dīgtspējas prasībām, sēklu saiņotājs sēklu iesaiņojumus etiķetē ar speciālām etiķetēm, kurās norāda sēklu dīgtspēju, sēklu partijas numuru, kā arī tirgotāja vārdu, uzvārdu (juridiskai personai - nosaukumu) un adresi."

22. Izteikt 55.punktu šādā redakcijā:

"55. Valsts augu aizsardzības dienesta uzraudzībā saiņotājs veic šādas saiņošanas darbības:

55.1. sēklu iesaiņojumu noslēgšanu un etiķetēšanu (ieskaitot nelielus Eiropas Savienības B tipa iesaiņojumus bāzes sēklām);

55.2. atkārtotu etiķetēšanu vai atkārtotu pārsaiņošanu (jebkura veida iesaiņojumiem)."

23. Papildināt noteikumus ar 65.1, 65.2 un 65.3punktu šādā redakcijā:

"65.1 Ja etiķetes pasūtītas un sēklu sai­ņotājam piegādātas pirms sēklu saiņošanas un sēklu parauga noņemšanas, inspektors pārliecinās par etiķešu izlietojumu, pārbaudot saiņojumu lielumu un saiņojumu skaitu. Ja konstatē, ka:

65.11. sēklu partijas glabāšanas vietā ir mazāk iesaiņojuma vienību, nekā pasūtīts etiķešu, inspektors nodrošina neizlietoto etiķešu iznīcināšanu un sastāda par to aktu;

65.12. vietā, kur glabājas etiķetētā sēklu partija, ir vairāk iesaiņojuma vienību, nekā pasūtīts etiķešu, inspektors neņem sēklu paraugu, kamēr nav nodalītas liekās saiņojuma vienības.

65.2 Ja sēklu partija ir etiķetēta ar oficiālajām sēklu iesaiņojuma etiķetēm, bet, atkārtoti nosakot sertifikācijas parauga kvalitāti pēc sertifikāta derīguma termiņa beigām vai pagarinot sertifikāta derīguma termiņu, konstatē, ka sēklu partijas kvalitāte neatbilst šo noteikumu prasībām, inspektors:

65.21. nekavējoties par to paziņo sēklu partijas īpašniekam un pārbauda sēklu partijas apriti;

65.22. nodrošina izlietoto etiķešu iznīcināšanu un sastāda par to aktu.

65.3 Ja etiķetēto sēklu partiju pārsaiņo cita lieluma iesaiņojuma vienībās vai veic sēklu partijas ķīmisko apstrādi, inspektors nodrošina etiķetētās partijas etiķešu iznīcināšanu un sastāda par to aktu."

24. Izteikt 69.punktu šādā redakcijā:

"69. Sēklu, kas nav līdz galam sertificēta, bet:

69.1. izaudzēta un novākta Ekonomiskās sadarbības un attīstības orga­nizācijas (OECD) dalībvalstī, kura piedalās lopbarības augu shēmā un kura atbilst Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) lopbarības augu shēmas un Sēklu aprites likuma 7.panta prasībām, var līdz galam sertificēt Latvijā. Sēklas iesaiņo un etiķetē saskaņā ar Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) prasībām;

69.2. izaudzēta un novākta Eiropas Savienības dalībvalstī vai valstī, kurai piešķirta Eiropas Savienības ekvivalence lauku apskatēm un sertificētu sēklu ražošanai, var līdz galam sertificēt Latvijā. Sēklas iesaiņo un etiķetē saskaņā ar Sēklu aprites likuma un šo noteikumu prasībām;

69.3. kas novākta Latvijā un paredzēta sertificēšanai citā Eiropas Savienības dalībvalstī, iesaiņo Valsts augu aizsardzības dienesta uzraudzībā. Sēklas iesaiņo un etiķetē saskaņā ar Sēklu aprites likuma un šo noteikumu VI un VII nodaļas prasībām. Sēklas iesaiņojumiem piestiprina etiķeti un pievieno pavaddokumentu (13.pielikums);

69.4. kas novākta Latvijā vienā lauksaimniecības saimniecībā un paredzēta sertificēšanai citā lauksaimniecības saimniecībā Latvijā, iesaiņo Valsts augu aizsardzības dienesta uzraudzībā. Sēklas iesaiņo un etiķetē saskaņā ar Sēklu aprites likuma un šo noteikumu VI un VII nodaļas prasībām. Sēklas iesaiņojumiem piestiprina etiķeti, kura paredzēta sēklai, kas nav līdz galam sertificēta."

25. Aizstāt 74.punktā skaitli "13." ar skaitli "14.".

26. Papildināt noteikumus ar IX1nodaļu šādā redakcijā:

"IX1. Līguma reģistrācija par sēklas materiāla pavairošanu valstī, kas nav Eiropas Savienības dalībvalsts

85.1 Valsts augu aizsardzības dienests saskaņā ar Komisijas 1978.gada 26.oktobra Regulu (EEK) Nr.2514/78 par sēklu pavairošanu, kas veikta valstīs, kuras nav dalībvalstis, līgumu reģistrāciju dalībvalstīs (turpmāk - Komisijas regula Nr.2514/78) reģistrē līgumu par sēklu pavairošanu valstī, kas nav Eiropas Savienības dalībvalsts (turpmāk - līgums).

85.2 Lai reģistrētu līgumu, persona iesniedz Valsts augu aizsardzības dienestā iesniegumu saskaņā ar šo noteikumu 14.1pielikumu un pievieno līguma kopiju (uzrādot oriģinālu).

85.3 Inspektors piecu darbdienu laikā pēc iesnieguma saņemšanas izvērtē tajā minēto informāciju.

85.4 Līgumu reģistrē, ja ir izpildītas šādas prasības:

85.41. iesniegumā norādīta visa šo noteikumu 14.1pielikumā minētā informācija;

85.42. valstij, kurā notiks sēklu pavairošana, ir piešķirta Eiropas Savienības ekvivalence saskaņā ar Eiropas Savienības tiesību aktiem par lauka apskašu atbilstību, ko veic attiecībā uz sēklu ražošanai paredzētiem augiem trešajās valstīs un par trešajās valstīs ražotu sēklu līdzvērtīgumu lauku apskatē un sēklu ražošanā;

85.43. līgumā norādītā suga ir minēta Komisijas regulas Nr.2514/78 pielikumā;

85.44. iesniegumam ir pievienota līguma kopija.

85.5 Ja iesniegumā nav norādīta visa šo noteikumu 14.1pielikumā minētā informācija, Valsts augu aizsardzības dienests par to rakstiski informē iesnieguma iesniedzēju un pieprasa iesniegt nepieciešamo informāciju 10 darbdienu laikā.

85.6 Valsts augu aizsardzības dienests 15 darbdienu laikā pēc iesnieguma saņemšanas pieņem lēmumu:

85.61. reģistrēt līgumu. Līgumu reģistrē un lēmumu nosūta iesnieguma iesniedzējam;

85.62. nereģistrēt līgumu. Līgumu nereģistrē un lēmumu nosūta iesnie­guma iesniedzējam.

85.7 Ja pieņemts lēmums reģistrēt līgumu, persona iesniedz līguma oriģinālu Valsts augu aizsardzības dienestā. Valsts augu aizsardzības dienesta atbildīgā amatpersona uz līguma oriģināla izdara atzīmi "Līgums reģistrēts Valsts augu aizsardzības dienestā (datums, mēnesis, gads)" un apstiprina to ar zīmogu un parakstu.

85.8 Valsts augu aizsardzības dienests katru gadu sagatavo un nosūta Eiropas Komisijai un Zemkopības ministrijai ziņojumu par iepriekšējā gadā reģistrētajiem līgumiem saskaņā ar Komisijas regulu Nr.2514/78."

27. Izteikt 86.punktu šādā redakcijā:

"86. Sēklas atļauts tirgot pēc tam, kad tās atzītas attiecīgi par pirmsbāzes sēklu (PB), bāzes sēklu (B), sertificētu sēklu (C) vai komercsēklu (K) kate­gorijas sēklām."

28. Papildināt noteikumus ar 86.1, 86.2, 86.3 un 86.4punktu šādā redakcijā:

"86.1 Lopbarības augu sēklas tirgo, iesaiņotas viendabīgās partijās.

86.2 Valsts augu aizsardzības dienests veic ievesto sēklu kontroli Latvijas tirgū saskaņā ar sēklu apriti regulējošajiem normatīvajiem aktiem un Eiropas Savienības tiesību aktiem.

86.3 Saskaņā ar Sēklu aprites likuma 17.panta otrās daļas 5.punktu miežabrāļa (Phalaris arundinacea L.), austrumu galegas (Galega orientalis Lam.) un baltā amoliņa (Melilotus albus L.) sēklas drīkst ievest un tirgot arī gadījumos, ja minēto sugu šķirnes nav iekļautas Eiropas Savienības kopējā šķirņu katalogā vai Latvijas augu šķirņu katalogā, bet to kvalitāte atbilst šajos noteikumos noteiktajām prasībām.

86.4 Sēklu ievešanu Latvijā kontrolē Pārtikas un veterinārā dienesta Sanitārā robežinspekcija."

29. Papildināt noteikumus ar 93.1punktu šādā redakcijā:

"93.1 Ja šo noteikumu 93.punktā minētajos dokumentos iesniegtā informācija ir nepilnīga, inspektors pieprasa to precizēt 10 darbdienu laikā."

30. Aizstāt 105.1.1.apakšpunktā skaitli "9" ar skaitli "9,0".

31. Aizstāt 105.1.2.apakšpunktā skaitli "13" ar skaitli "13,0".

32. Aizstāt 105.1.3.apakšpunktā skaitli "15" ar skaitli "15,0".

33. Aizstāt 105.2.1.apakšpunktā skaitli "12" ar skaitli "12,0".

34. Papildināt noteikumus ar 105.1punktu šādā redakcijā:

"105.1 Sēklu sertifikāta derīguma termiņš beidzas ātrāk, nekā norādīts šo noteikumu 105.punktā, ja sēklu partija pārsaiņota dažādos saiņojumos vai veikta sēklu partijas ķīmiskā apstrāde, izņemot gadījumus, ja paraugu noņemšana, ķīmiskā apstrāde un saiņošana ir iekļautas vienā nepārtrauktā tehniskajā procesā."

35. Papildināt noteikumus ar 107.1punktu šādā redakcijā:

"107.1 Citā Eiropas Savienības dalībvalstī sertificētajai sēklai, ko tirgo Latvijā un kurai nav norādīts derīguma termiņš, piemēro šo noteikumu 105.1.apakšpunktā minēto sēklu sertifikāta derīguma termiņu, skaitot no iesaiņojuma etiķetē norādītā iepakojuma noslēgšanas vai pēdējā parauga ņemšanas dienas."

36. Papildināt noteikumus ar 108.1, 108.2 un 108.3punktu šādā redakcijā:

"108.1 Sēklu tirgotājs sēklu kvalitāti apliecina ar sēklu sertifikāta kopiju, kurā ieraksta attiecīgajam pircējam pārdotās sēklas daudzumu. Informāciju (pēc stāvokļa uz 1.jūliju) par izsniegtajām sertifikāta kopijām sēklu tirgotājs iesniedz Valsts augu aizsardzības dienestā.

108.2 Sēklu tirgotājs, kas tirgo citās valstīs sertificētu sēklu, Valsts augu aizsardzības dienestā iesniedz informāciju (pēc stāvokļa uz 1.jūniju) par Latvijā ievestajām sēklu partijām pa šķirnēm un kategorijām, norādot sēklu partiju numurus un daudzumus. Pievieno sēklu kvalitāti apliecinošo dokumentu kopijas.

108.3 Ja pircējs ir iegādājies sēklas bez sēklu sertifikāta kopijas vai etiķetes vai arī nav ievērojis šajos noteikumos noteiktās sēklu uzglabāšanas vai saiņošanas prasības, pircējs zaudē tiesības izteikt pretenzijas sēklu tirgotājam."

37. Izteikt XIII nodaļu šādā redakcijā:

"XIII. Sēklu pēcpārbaude kontrollauciņos

110. Lai pārliecinātos, vai sēklu pavairošanas procesā ir nodrošināta un saglabājusies šķirnes identitāte un tīrība, Valsts augu aizsardzības dienests kontrollauciņos veic sēklu partiju pēcpārbaudi.

111. Pēcpārbaudi veic:

111.1. visām lopbarības augu pirmsbāzes (PB), bāzes (B) un sertificētu pirmās paaudzes sēklu (C1) kategorijas sēklu partijām;

111.2. ne mazāk kā 5 % no sertificētu otrās paaudzes (C2) kategorijas sējas zirņu, lauka pupu un lucernu sēklu partijām.

112. Valsts augu aizsardzības dienests, veicot sēklu partiju pēcpārbaudi, nosaka šķirnes identitāti un uzskaita visus citu šķirņu un šķirnei netipiskus augus, apsējot kontrollauciņus ar pārbaudāmo partiju sēklu paraugiem un salīdzinot tos ar lauciņu, kas ir apsēts ar oriģinālo šķirnes sēklu.

113. Oriģinālais šķirnes sēklu paraugs ir etalons, kas ļauj redzēt dabā visas šķirnei raksturīgās morfoloģiskās pazīmes.

114. Oriģinālā šķirnes sēklu parauga minimālā masa ir:

114.1. lupīnai (Lupinus spp.), sējas zirņiem (Pisum sativum L.), lauka pupām (Vicia faba L.), vīķiem (Vicia spp.) - 3000 g;

114.2. lopbarības kāļiem (Brassica napus var. napobrassica L.Rchb.), lopbarības kāpostiem (Brassica oleracea L. convar. Acephala (DC.)), eļļas rutkam (Raphanus sativus L. var. oleoformis Pers.) - 450 g;

114.3. augstajai dižauzai (Arrhenatherum elatius L.), kamolzālei (Dactylis glomerata L.), niedru auzenei (Festuca arundinacea Schreber.), pļavas auzenei (Festuca pratensis Hudson), airenei (Lolium spp.), auzeņairenei (x Festulolium), ragainajiem vanagnadziņiem (Lotus corniculatus L.), lucernai (Medicago spp.), sarkanajam āboliņam (Trifolium pratense L.) - 300 g;

114.4. aitu auzenei (Festuca ovina L.), sarkanajai auzenei (Festuca rubra L.), skarenēm (Poa spp.), bastarda āboliņam (Trifolium hybridum L.), baltajam āboliņam (Trifolium repens L.), facēlijai (Phacelia tanacetifolia Benth.) - 150 g;

114.5. pārējām sugām - 100 g.

115. Oriģinālo šķirnes sēklu paraugu nomaiņas gados morfoloģisko pazīmju salīdzināšanai izmanto gan jauno, gan iepriekšējo paraugu, lai pārliecinātos par paraugu identitāti. Ja oriģinālā šķirnes sēklu parauga dīgtspēja neatbilst šo noteikumu prasībām, Valsts augu aizsardzības dienests pieprasa selekcionāram vai šķirnes uzturētājam jaunu oriģinālo šķirnes sēklu paraugu.

115.1 Oriģinālo šķirnes sēklu paraugus uzglabā apstākļos, kas neatstāj negatīvu ietekmi uz sēklu dīgtspēju. Oriģinālo šķirnes sēklu paraugu uzglabāšanas laikā nodrošina to identifikāciju un savstarpējo nesajaukšanos.

115.2 Valsts augu aizsardzības dienests pēcpārbaudei paredzētos sēklu paraugus šifrē, nodrošinot konfidencialitāti parauga vērtēšanā. Piešķirtais šifra numurs saglabājas uz visu turpmāko parauga izvērtēšanas laiku.

115.3 Pēcpārbaudes lauciņus izvieto augu sekas laukos, kas nodrošina sugu un šķirņu nesajaukšanos. Atkārtota lopbarības augu kontrollauciņu izvietošana vienā un tajā pašā laukā pieļaujama, ja ievērots vismaz piecu gadu intervāls starp krustziežu sugām, triju gadu intervāls starp tauriņziežu sugām un divu gadu intervāls starp pārējām sugām. Sēklu pēcpārbaudē kontrolē arī priekšaugu laukus un kārto lauku vēsturi par pēcpārbaudē izmantojamajiem laukiem.

115.4 Valsts augu aizsardzības dienests atbilstoši saņemto paraugu skaitam izstrādā sējas plānu, ievērojot šādus principus:

115.41. šķirnes ar līdzīgām morfoloģiskām pazīmēm izkārto blakus;

115.42. atkārtojumus iekārto dažādās lauka vietās pēc nejaušības principa;

115.43. attālums starp augiem, rindiņām un lauciņiem ir tāds, lai varētu veikt katra auga morfoloģiskos novērojumus visā augšanas periodā;

115.44. ja visus lauciņus neapsēj vienlaikus, tad katrā sējas termiņā atkārto arī šķirnes oriģinālo sēklu parauga sēšanu, lai augus lauciņos varētu salīdzināt visās augšanas stadijās;

115.45. iekārtojot kontrollauciņus, lopbarības augu sugas iedala divās sugu grupās saskaņā ar šo noteikumu 20.pielikumu, ievērojot šo noteikumu 21.pielikumā minētos pamatrādītājus.

115.5 Veģetācijas laikā augus kontrollauciņos nedrīkst pārstādīt un retināt.

115.6 Katrā pārbaudāmajā lauciņā:

115.61. pirmās grupas lopbarības augiem pēc sēklu sadīgšanas augu 2-3 lapu fāzē veic sējumu biezības uzskaiti;

115.62. izvērtē šķirnes identitāti, salīdzinot augus ar oriģinālo šķirnes sēklu lauciņa augiem;

115.63. nosaka un uzskaita visus citu šķirņu un šķirnei netipiskus augus, tos atzīmē ar marķieriem.

115.7 Novērojumus veic visā veģetācijas periodā saskaņā ar oficiālajiem šķirnes aprakstiem. Vērtējot lauciņus, ievēro kritiskos periodus, kad citu šķirņu un šķirnei netipisko augu klātbūtne saskatāma vislabāk. Šādā laikā katru lauciņu apseko vismaz reizi nedēļā.

115.8 Paraugs neatbilst šķirnes tīrības prasībām, ja šķirnei neatbilstošo augu skaits pārsniedz šo noteikumu 22.pielikumā minēto skaitu.

115.9 Ja pēcpārbaudē konstatēts, ka kāda no sēklu partijām neatbilst šķirnes identitātes vai šķirnes tīrības prasībām, Valsts augu aizsardzības dienests pieņem lēmumu par sēklu partijas tālākas pavairošanas iespējām un septiņu darbdienu laikā paziņo par to Sēklaudzētāju sēklu tirgotāju reģistrā reģistrētajai personai.

115.10 Sēklu partiju pēcpārbaudes rezultāti ir pieejami elektroniski Valsts augu aizsardzības dienesta mājaslapā internetā."

38. Izteikt 2.pielikuma uzrakstu un nosaukumu šādā redakcijā:

"3.pielikums
Ministru kabineta
2005.gada 22.marta noteikumiem Nr.198

Minimālais attālums (metros) starp svešapputes lopbarības augu vienas sugas šķirnēm un vienas kategorijas sēklām sēklaudzēšanas laukos".

39. Aizstāt 3.pielikuma uzrakstā skaitli un vārdu "3.pielikums" ar skaitli un vārdu "2.pielikums".

40. Izteikt 4.pielikuma nosaukumu šādā redakcijā:

"Sēklaudzēšanas lauku apskates iesnieguma saturs".

41. Izteikt 4.pielikuma 2.punktu šādā redakcijā:

"2. Sēklaudzētāju un sēklu tirgotāju reģistrā reģistrētās personas nosaukums, adrese, tālruņa numurs un reģistrācijas kods."

42. Izteikt 4.pielikuma 7.punktu šādā redakcijā:

"7. Informācija par priekšaugiem (krustziežiem - pieci gadi, tauriņ­ziežiem - trīs gadi, pārējām sugām - divi gadi)."

43. Papildināt 4.pielikumu ar 8.punktu šādā redakcijā:

"8. Iesniegšanas datums, iesniedzēja vārds, uzvārds, paraksts."

44. Izteikt 5.pielikuma 3.punktu šādā redakcijā:

"3. Sēklaudzētāju un sēklu tirgotāju reģistrā reģistrētās personas nosaukums, adrese, tālruņa numurs un reģistrācijas kods."

45. Svītrot 5.pielikuma 8.3.apakšpunktu.

46. Svītrot 5.pielikuma 11.punktā vārdu "zīmogs".

47. Papildināt noteikumus ar 5.1pielikumu šādā redakcijā:

"5.1 pielikums
Ministru kabineta
2005.gada 22.marta noteikumiem Nr.198

Lauku apskatē maksimāli pieļaujamais šķirnei neatbilstošo augu skaits uz 200 m2 sējas zirņu un lauka pupu sējumos

Nr.
p.k.

Augu skaits uz ha

Šķirnes tīrība

99,7 %

99,0 %

98,0 %

citu šķirņu vai šķirnei netipisko augu skaits uz 200 m2

1.

50000

7

16

29

2.

55000

8

18

31

3.

60000

8

19

33

4.

65000

8

20

36

5.

70000

9

21

38

6.

75000

9

23

40

7.

80000

10

24

42

8.

85000

10

25

45

9.

90000

10

26

47

10.

95000

11

27

49

11.

100000

11

29

52

12.

105000

12

30

54

13.

110000

12

31

56

14.

115000

12

32

58

15.

120000

13

33

61

16.

125000

13

34

63

17.

130000

14

36

65

18.

135000

14

37

67

19.

140000

14

38

69

20.

145000

15

39

72

21.

150000

15

40

74

22.

155000

16

41

76

23.

160000

16

43

78

24.

165000

16

44

80

25.

170000

17

45

83

26.

175000

17

46

85

27.

180000

17

47

87

28.

185000

18

48

89

29.

190000

18

49

91

30.

195000

19

50

94

31.

200000

19

52

96

32.

205000

19

53

98

33.

210000

20

54

100

34.

215000

20

55

102

35.

220000

20

56

105

36.

225000

21

57

107

37.

230000

21

58

109

38.

235000

22

59

111

39.

240000

22

61

113

40.

245000

22

62

115

41.

250000

23

63

118

42.

255000

23

64

120

43.

260000

23

65

122

44.

265000

24

66

124

45.

270000

24

67

126

46.

275000

24

68

128

47.

280000

25

70

130

48.

285000

25

71

133

49.

290000

26

72

135

50.

295000

26

73

137

51.

300000

26

74

139

52.

305000

27

75

141

53.

310000

27

76

143

54.

315000

27

77

146

55.

320000

28

78

148

56.

325000

28

79

150

57.

330000

28

81

152

58.

335000

29

82

154

59.

340000

29

83

156

60.

345000

29

84

158

61.

350000

30

85

161

62.

355000

30

86

163

63.

360000

30

87

165

64.

365000

31

88

167

65.

370000

31

89

169

66.

375000

32

90

171

67.

380000

32

92

173

68.

385000

32

93

175

69.

390000

33

94

178

70.

395000

33

95

180

71.

400000

33

96

182

72.

405000

34

97

184

73.

410000

34

98

186

74.

415000

34

99

188

75.

420000

35

100

190

76.

425000

35

101

192

77.

430000

35

102

195

78.

435000

36

104

197

79.

440000

36

105

199

80.

445000

36

106

201

81.

450000

37

107

203

82.

455000

37

108

205

83.

460000

37

109

207

84.

465000

38

110

209

85.

470000

38

111

212

86.

475000

39

112

214

87.

480000

39

113

216

88.

485000

39

114

218

89.

490000

40

115

220

90.

495000

40

117

222

91.

500000

40

118

224

92.

505000

41

119

226

93.

510000

41

120

229

94.

515000

41

121

231

95.

520000

42

122

233

96.

525000

42

123

235

97.

530000

42

124

237

98.

535000

43

125

239

99.

540000

43

126

241

100.

545000

43

127

243

101.

550000

44

128

245

102.

555000

44

130

248

103.

560000

44

131

250

104.

565000

45

132

252

105.

570000

45

133

254

106.

575000

45

134

256

107.

580000

46

135

258

108.

585000

46

136

260

109.

590000

46

137

262

110.

595000

47

138

264

111.

600000

47

139

266

112.

605000

47

140

269

113.

610000

48

141

271

114.

615000

48

142

273

115.

620000

48

143

275

116.

625000

49

145

277

117.

630000

49

146

279

118.

635000

50

147

281

119.

640000

50

148

283

120.

645000

50

149

285

121.

650000

51

150

288

122.

655000

51

151

290

123.

660000

51

152

292

124.

665000

52

153

294

125.

670000

52

154

296

126.

675000

52

155

298

127.

680000

53

156

300

128.

685000

53

157

302

129.

690000

53

158

304

130.

695000

54

160

306

131.

700000

54

161

309

132.

705000

54

162

311

133.

710000

55

163

313

134.

715000

55

164

315

135.

720000

55

165

317

136.

725000

56

166

319

137.

730000

56

167

321

138.

735000

56

168

323

139.

740000

57

169

325

140.

745000

57

170

327

141.

750000

57

171

329

142.

755000

58

172

332

143.

760000

58

173

334

144.

765000

58

175

336

145.

770000

59

176

338

146.

775000

59

177

340

147.

780000

59

178

342

148.

785000

60

179

344

149.

790000

60

180

346

150.

795000

60

181

348

151.

800000

61

182

350

152.

805000

61

183

352

153.

810000

61

184

355

154.

815000

62

185

357

155.

820000

62

186

359

156.

825000

62

187

361

157.

830000

63

188

363

158.

835000

63

189

365

159.

840000

63

190

367

160.

845000

64

192

369

161.

850000

64

193

371

162.

855000

64

194

373

163.

860000

65

195

375

164.

865000

65

196

378

165.

870000

65

197

380

166.

875000

66

198

382

167.

880000

66

199

384

168.

885000

66

200

386

169.

890000

67

201

388

170.

895000

67

202

390

171.

900000

67

203

392

172.

905000

68

204

394

173.

910000

68

205

396

174.

915000

68

206

398

175.

920000

69

207

401

176.

925000

69

209

403

177.

930000

69

210

405

178.

935000

70

211

407

179.

940000

70

212

409

180.

945000

70

213

411

181.

950000

71

214

413

182.

955000

71

215

415

183.

960000

71

216

417

184.

965000

72

217

419

185.

970000

72

218

421

186.

975000

72

219

423

187.

980000

73

220

426

188.

985000

73

221

428

189.

990000

73

222

430

190.

995000

74

223

432

191.

1000000

74

224

434"

48. Papildināt noteikumus ar 5.2pielikumu šādā redakcijā:

"5.2pielikums
Ministru kabineta
2005.gada 22.marta noteikumiem Nr.198

Lauka apskatē maksimāli pieļaujamais šķirnei neatbilstošo augu skaits uz 200 m2 lopbarības augu sējumos, izņemot sējas zirņus, lauka pupas, lopbarības kāļus un lopbarības kāpostus

Nr.
p.k.

Kategorija

Augu skaits uz platības vienību

Augu skaits uz 200 m2

1.

Visām sugām, izņemot pļavas skareni

1.1.

Pirmsbāzes un bāzes sēklas laukos

1 augs uz 30 m2

7

1.2.

Sertificētas sēklas laukos

1 augs uz 10 m2

20

2.

Poliklonām pļavas skarenes šķirnēm

2.1.

Pirmsbāzes un bāzes sēklas laukos

1 augs uz 20 m2

10

2.2.

Sertificētas sēklas laukos

4 augi uz 10 m2

80

3.

Apomiktiskām un monoklonām pļavas skarenes šķirnēm

3.1.

Pirmsbāzes un bāzes sēklas laukos

1 augs uz 20 m2

10

3.2.

Sertificētas sēklas laukos

6 augi uz 10 m2

120

4.

Citu aireņu sugu klātbūtne airenēs (ieskaitot auzeņaireni)

4.1.

Pirmsbāzes un bāzes sēklas laukos

1 augs uz 50 m2

4

4.2.

Sertificētas sēklas laukos

1 augs uz 10 m2

20"

49. Papildināt noteikumus ar 5.3pielikumu šādā redakcijā:

"5.3pielikums
Ministru kabineta
2005.gada 22.marta noteikumiem Nr.198

Lauku apskatē maksimāli pieļaujamais grūti nošķirojamo augu skaits uz 200 m2

Nr.
p.k.

Kategorija

Augu skaits uz platības vienību

Augu skaits uz 200 m2

1.

Visām sugām, izņemot pļavas skareni

1.1.

Pirmsbāzes un bāzes sēklas laukos

1 augs uz 30 m2

7

1.2.

Sertificētas sēklas laukos

1 augs uz 10 m2

20

2.

Poliklonām pļavas skarenes šķirnēm

2.1.

Pirmsbāzes un bāzes sēklas laukos

1 augs uz 20 m2

10

2.2.

Sertificētas sēklas laukos

4 augi uz 10 m2

80

3.

Apomiktiskām un monoklonām pļavas skarenes šķirnēm

3.1.

Pirmsbāzes un bāzes sēklas laukos

1 augs uz 20 m2

10

3.2.

Sertificētas sēklas laukos

6 augi uz 10 m2

120"

50. Izteikt 6.pielikuma nosaukumu šādā redakcijā:

"Iesniegums par vidējā sēklu parauga noņemšanu, analīžu veikšanu un etiķešu izgatavošanu".

51. Izteikt 6.pielikuma 2.punktu šādā redakcijā:

"2. Sēklaudzētāju un sēklu tirgotāju reģistrā reģistrētās personas nosaukums, adrese, tālruņa numurs un reģistrācijas kods."

52. Izteikt 6.pielikuma 5.punktu šādā redakcijā:

"5. Sēklu izcelsmi apliecinošs dokuments (nosaukums, numurs, izdevējiestāde, izdošanas datums)."

53. Aizstāt 8.pielikuma 3.1.apakšpunktā vārdus "un analītisko tīrību" ar vārdiem "analītisko tīrību un citu sugu augu sēklu saturu".

54. Papildināt noteikumus ar 8.1pielikumu šādā redakcijā:

"8.1pielikums
Ministru kabineta
2005.gada 22.marta noteikumiem Nr.198

Iesnieguma saturs atļaujas saņemšanai uz laiku tirgot sēklas, kuras neatbilst minimālās dīgtspējas prasībām

1. Atbildīgā institūcija.

2. Sēklaudzētāju un sēklu tirgotāju reģistrā reģistrētās personas nosau­kums, adrese, tālruņa numurs un reģistrācijas kods.

3. Suga.

4. Šķirne.

5. Sēklu partijas numurs.

6. Sēklu partijas lielums.

7. Sēklu dīgtspēja.

8. Iesniegšanas datums, iesniedzēja vārds, uzvārds, paraksts."

55. Aizstāt 10.pielikuma I nodaļas 1.punktā un 11.pielikuma 1.punktā vārdus "noteikumi un standarti" (attiecīgā locījumā) ar vārdiem "tiesību akti" (attiecīgā locījumā).

56. Papildināt noteikumus ar 14.1 pielikumu šādā redakcijā:

"14.1pielikums
Ministru kabineta
2005.gada 22.marta noteikumiem Nr.198

Iesnieguma saturs līguma reģistrēšanai par sēklu pavairošanu valstī, kas nav Eiropas Savienības dalībvalsts

1. Personas nosaukums, reģistrācijas numurs Uzņēmumu reģistrā, adrese, tālruņa numurs.

2. Reģistrācijas kods Sēklaudzētāju un sēklu tirgotāju reģistrā.

3. Valsts, kurā notiks sēklu pavairošana.

4. Sertificētājinstitūcijas nosaukums.

5. Augu suga (latīniskais nosaukums).

6. Šķirnes nosaukums.

7. Paredzētā sēklas kategorija.

8. Aizņemamā platība.

9. Plānotie sēklas daudzumi.

10. Līgumā paredzētais tirdzniecības gads.

11. Plānotie sēklas piegādes periodi.

12. Iesniegšanas datums, iesniedzēja vārds, uzvārds, paraksts."

57. Izteikt 16. un 17.pielikuma 3.punktu šādā redakcijā:

"3. Sēklaudzētāju un sēklu tirgotāju reģistrā reģistrētās personas nosaukums, adrese, tālruņa numurs un reģistrācijas kods."

58. Izteikt 17.pielikuma 6.punktu šādā redakcijā:

"6. Sēklu izcelsmi apliecinošs dokuments (nosaukums, numurs, izdevējiestāde, izdošanas datums)."

59. Izteikt 18.pielikuma 3.punktu šādā redakcijā:

"3. Sēklaudzētāju un sēklu tirgotāju reģistrā reģistrētās personas nosaukums, adrese, tālruņa numurs un reģistrācijas kods."

60. Izteikt 18.pielikuma 6.punktu šādā redakcijā:

"6. Sēklu izcelsmi apliecinošs dokuments (nosaukums, numurs, izdevējiestāde, izdošanas datums)."

61. Izteikt 19.pielikuma 4.punktu šādā redakcijā:

"4. Sēklaudzētāju un sēklu tirgotāju reģistrā reģistrētās personas nosaukums, adrese, tālruņa numurs un reģistrācijas kods."

62. Izteikt 19.pielikuma 7.punktu šādā redakcijā:

"7. Sēklu izcelsmi apliecinošs dokuments (nosaukums, numurs, izdevējiestāde, izdošanas datums)."

63. Papildināt noteikumus ar 20.pielikumu šādā redakcijā:

"20.pielikums
Ministru kabineta
2005.gada 22.marta noteikumiem Nr.198

Lopbarības augu sugu sadalījums grupās sēklu partiju pēcpārbaudei

I. Pirmās grupas lopbarības augu sugas

1. Sējas zirņi (Pisum sativum L.)

2. Lauka pupas (Vicia faba L.)

3. Lopbarības kāļi (Brassica napus var. napobrassica L. Rchb.)

4. Lopbarības kāposti (Brassica oleracea L.)

5. Daudzziedu airene (Lolium multiflorum Lam.)

6. Facēlija (Phacelia tanacetifolia Benth.)

7. Baltā lupīna (Lupinus albus L.)

8. Šaurlapu lupīna (Lupinus angustifolius L.)

9. Dzeltenā lupīna (Lupinus luteus L.)

10. Pannonijas jeb ungāru vīķi (Vicia pannonica Grantz)

11. Vasaras vīķi (Vicia sativa L.)

12. Eļļas rutki (Raphanus sativus L. var. oleiformis Pers.)

II. Otrās grupas lopbarības augu sugas

13. Parastā smilga (Agrostis capillaris L.)

14. Baltā smilga (Agrostis gigantea L.)

15. Ložņu smilga (Agrostis stolonifera L.)

16. Pļavas lapsaste (Alopecurus pratensis L.)

17. Augstā dižauza (Arrhenatherum elatius L.)

18. Kamolzāle (Dactylis glomerata L.)

19. Niedru auzene (Festuca arundinacea Schreber.)

20. Aitu auzene (Festuca ovina L.)

21. Pļavas auzene (Festuca pratensis Hudson)

22. Sarkanā auzene (Festuca rubra L.)

23. Auzeņairene (x Festulolium)

24. Hibrīdā airene (Lolium x boucheanum)

25. Ganību airene (Lolium perenne L.)

26. Pļavas timotiņš (Phleum pratense L.)

27. Bertolīni timotiņš (Phleum bertolonii DC.)

28. Maura skarene (Poa annua L.)

29. Purva skarene (Poa palustris L.)

30. Pļavas skarene (Poa pratensis L.)

31. Parastā skarene (Poa trivialis L.)

32. Austrumu galega (Galega orientalis Lam.)

33. Ragainie vanagnadziņi (Lotus corniculatus L.)

34. Apiņu lucerna (Medicago lupulina L.)

35. Sējas lucerna (Medicago sativa L.)

36. Hibrīdā lucerna (Medicago x varia T.Martyn)

37. Sējas esparsete (Onobrychis viciifolia Scop)

38. Bastarda āboliņš (Trifolium hybridum L.)

39. Sarkanais āboliņš (Trifolium pratense L.)

40. Baltais āboliņš (Trifolium repens L.)

41. Baltais amoliņš (Melilotus albus L.)

42. Ziemas vīķi (Vicia villosa Roth)

43. Miežabrālis (Phalaris arundinacea L.)".

64. Papildināt noteikumus ar 21.pielikumu šādā redakcijā:

"21.pielikums
Ministru kabineta
2005.gada 22.marta noteikumiem Nr.198

Pamatrādītāji pēcpārbaudes kontrollauciņu iekārtošanai

I. Pirmās grupas lopbarības augiem

Nr.
p.k.

Rādītāji

Kategorijas

PB, B

C1

C2

C

1.

Pēcpārbaudei pakļauto paraugu daudzums (%)

100

100

10

20

2.

Šķirnes tīrība (%)

99,7

99,0

98,0

3.

Vēlamais augu skaits lauciņā:

3.1.

sējas zirņiem

800-1000

800-1000

800-1000

-

3.2.

lauka pupām

500-600

500-600

500-600

-

3.3.

lopbarības kāļiem

200-250

-

-

200-250

3.4.

lopbarības kāpostiem

200-250

-

-

200-250

3.5.

viengadīgajai lupīnai

500-600

500-600

500-600

-

3.6.

vasaras vīķiem

500-600

500-600

500-600

-

3.7.

eļļas rutkiem

250-300

-

-

250-300

4.

Atkārtojumu skaits

3

2

1

1

5.

Kontrollauciņa platība (m2)

10

10

10

10

II. Otrās grupas lopbarības augiem

Nr.
p.k.

Rādītāji

Kategorijas

PB, B

C

1.

Pēcpārbaudei pakļauto paraugu daudzums (%)

100

20

2.

Šķirnes tīrība (izņemot airenes un skarenes) (augi uz m2)

1/30

1/10

3.

Šķirnes tīrība airenēm (augi uz m2)

1/50

1/10

4.

Šķirnes tīrība skarenei (multiklonālās šķirnes) (augi uz m2)

1/20

4/10

5.

Šķirnes tīrība skarenei (apomiktiskās un monoklonālās šķirnes) (augi uz m2)

1/20

6/10

6.

Pieļaujamais citu aireņu sugu skaits airenēm (augi uz m2)

1/50

1/10

7.

Vēlamais augu skaits lauciņā:

7.1.

stiebrzālēm un tauriņziežiem

3000-5000

3000-5000

7.2.

ziemas vīķiem

500-600

500-600

8.

Atkārtojumu skaits

3

3

9.

Kontrollauciņa platība (m2)

5

5"

65. Papildināt noteikumus ar 22.pielikumu šādā redakcijā:

"22.pielikums
Ministru kabineta
2005.gada 22.marta noteikumiem Nr.198

Pēcpārbaudē maksimāli pieļaujamais šķirnei neatbilstošo augu skaits

I. Lopbarības augiem, izņemot sējas zirņus, lauka pupas, lopbarības kāļus un lopbarības kāpostus

Nr.
p.k.

Vērtējamā platība m2

Šķirnes tīrība (augi uz m2)

1/50 m2

1/30 m2

1/20 m2

1/10 m2

4/10 m2

6/10 m2

1.

5

1

1

1

2

5

6

2.

10

1

1

2

3

8

10

3.

15

1

2

2

4

10

14

4.

20

2

2

3

5

13

18

5.

25

2

3

3

5

15

22

6.

30

2

3

4

6

18

25

7.

35

2

3

4

7

20

29

8.

40

2

3

5

8

23

32

9.

45

3

4

5

8

25

36

10.

50

3

4

5

9

28

39

II. Sējas zirņiem, lauka pupām, lopbarības kāļiem un lopbarības kāpostiem

Nr.
p.k.

Augu skaits

Šķirnes tīrība

99,7 %

99,0 %

98 %

1.

100

2

4

5

2.

200

3

6

8

3.

300

4

7

11

4.

400

4

9

14

5.

500

4

10

17

6.

600

5

11

19

7.

800

6

14

24

8.

1000

7

16

29

9.

1100

7

18

32

10.

1200

8

19

34

11.

1300

8

21

36

12.

1400

9

22

39

13.

1500

9

23

41

14.

1600

10

24

43

15.

1700

10

26

46

16.

1800

10

27

48

17.

1900

11

28

50

18.

2000

11

29

53

19.

2100

12

30

55

20.

2200

12

32

57

21.

2300

13

33

60

22.

2400

13

34

62

23.

2500

13

35

64

24.

2600

14

36

66

25.

2700

14

38

69

26.

2800

15

39

71

27.

2900

15

40

73

28.

3000

15

40

76

29.

3100

16

42

78

30.

3200

16

44

80

31.

3300

17

45

82

32.

3400

17

46

85

33.

3500

17

47

87

34.

4000

19

53

98"

Ministru prezidents A.Kalvītis

Zemkopības ministrs M.Roze

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!