• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Konkurences padomes 2007. gada 31. oktobra lēmums Nr. 144 "Par tirgus dalībnieku apvienošanos Lieta Nr.2430/07/05/29 Par SIA "Latcharter Airlines" un SIA "RATAC" apvienošanos". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.11.2007., Nr. 183 https://www.vestnesis.lv/ta/id/166230

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Konkurences padomes lēmums Nr.145

Par lietas neierosināšanu
Par biedrības "Autortiesību un komunicēšanās konsultāciju aģentūra/Latvijas autoru apvienība" 04.10.2007. iesniegumu

Vēl šajā numurā

14.11.2007., Nr. 183

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Konkurences padome

Veids: lēmums

Numurs: 144

Pieņemts: 31.10.2007.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Konkurences padomes lēmums Nr.144

Lēmuma publiskojamā versija

Rīgā 2007.gada 31.oktobrī (prot. Nr.61, 3.§)

Par tirgus dalībnieku apvienošanos

Lieta Nr.2430/07/05/29

Par SIA “Latcharter Airlines” un SIA “RATAC” apvienošanos

Konkurences padome 2007.gada 4.oktobrī saņēma SIA “Latcharter Airlines” (tupmāk – Latcharter) 04.10.2007. ziņojumu par tirgus dalībnieku apvienošanos (turpmāk – Ziņojums), kas paredzēta, Latcharter iegādājoties 100% SIA “RATAC” (turpmāk – RATAC) kapitāla daļu. Saskaņā ar Ministru kabineta 26.10.2004. noteikumiem Nr.897 “Kārtība, kādā iesniedzams un izskatāms ziņojums par tirgus dalībnieku apvienošanos” (turpmāk – Noteikumi Nr.897) Ziņojums tika atzīts par pilnīgu, tādēļ Konkurences padome 26.09.2007. informēja iesniedzēju, ka saskaņā ar Konkurences likuma 16.panta pirmo daļu par pilnīga ziņojuma saņemšanas dienu uzskatāms 2007.gada 4.oktobris.

Latcharter ir reģistrēta Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā ar vienoto reģistrācijas Nr.40003056133, juridiskā adrese: “Mazrūdas”, Mārupes pagasts, Rīgas rajons.

SIA “RATAC” ir reģistrēta Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā ar vienoto reģistrācijas Nr.40003403337, juridiskā adrese: Lidosta “Rīga”, Mārupes pagasts, Rīgas rajons.

Izvērtējot Ziņojumā ietverto un papildus iegūto informāciju, Konkurences padome

 

konstatēja:

1. Apvienošanās dalībnieki

Latcharter galvenie darbības virzieni ir čarterlidojumu veikšana no Rīgas un Baltijas valstīm, lidmašīnu iznomāšana aviosabiedrībām un lidmašīnu tirdzniecība. RATAC galvenie darbības virzieni ir savā īpašumā esošo ēku apsaimniekošana un iznomāšana.

 

2. Apvienošanās veids

Apvienošanās paredzēta, Latcharter iegādājoties no pašreizējiem RATAC dalībniekiem – piecām fiziskajām personām – 100% RATAC kapitāla daļu. (*)

Konkurences padome secina, ka minētais darījums, kura rezultātā viens tirgus dalībnieks iegūst tiešu izšķirošu ietekmi pār citu tirgus dalībnieku, ir uzskatāms par apvienošanos Konkurences likuma 15.panta pirmās daļas 3.punkta izpratnē.

 

3. Ziņojuma iesniegšanas pienākums

Konkurences likuma 15.panta otrajā daļā noteikts, ka “tirgus dalībnieki, kuri nolēmuši apvienoties kādā no šā panta pirmajā daļā paredzētajiem veidiem, pirms apvienošanās iesniedz Konkurences padomei par to ziņojumu saskaņā ar šā likuma 16.pantu, ja pastāv viens no šādiem nosacījumiem:

1) apvienošanās dalībnieku kopējais apgrozījums iepriekšējā finanšu gadā ir bijis ne mazāks kā 25 miljoni latu;

2) apvienošanā iesaistīto tirgus dalībnieku kopējā tirgus daļa konkrētajā tirgū pārsniedz 40 procentus.”

Saskaņā ar 2006. finanšu gada pārskatos sniegto informāciju Latcharter un RATAC kopējais apgrozījums Latvijā, kas aprēķināts saskaņā ar Noteikumiem Nr.897, ir (*), kas nesasniedz Konkurences likumā noteikto slieksni.

Ziņojumā norādīts, ka konkrētajā tirgū – čarterlidojumu veikšana no/uz Latvijas Republiku – Latcharter atrodas dominējošā stāvoklī vismaz pēdējos trīs ar pusi gadus ar tirgus daļu (pēc pārvadāto pasažieru skaita) virs 70%. 17.10.2007. lēmumā Nr.134 Konkurences padome konstatēja Latcharter dominējošo stāvokli čarterlidojumu veikšanas tirgū no/uz Latvijas Republiku. Tādēļ izpildās Konkurences likuma 15.panta otrās daļas 2.punkta nosacījums un apvienošanās ir paziņojama Konkurences padomei.

 

4. Konkrētais tirgus

Saskaņā ar Konkurences likuma 16.panta trešo daļu Konkurences padome ar lēmumu aizliedz apvienošanos, kuras rezultātā rodas vai nostiprinās dominējošais stāvoklis vai var tikt būtiski samazināta konkurence jebkurā konkrētajā tirgū.

Konkurences likuma 1.panta 5.punkts nosaka, ka konkrētās preces tirgus ir noteiktas preces tirgus, kurā ietverts arī to preču kopums, kuras var aizstāt šo noteikto preci konkrētajā ģeogrāfiskajā tirgū, ņemot vērā pieprasījuma un piedāvājuma aizstājamības faktoru, preču pazīmes un lietošanas īpašības. Ziņojumā definēts viens konkrētās preces tirgus – čarterlidojumi no / uz Latviju, kurā darbojas Latcharter. Čarterlidojumus Latcharter veic, pamatojoties uz savstarpējiem līgumiem ar ceļojumu aģentūrām pēc to lūguma. Ņemot vērā 17.10.2007. lēmumā Nr.134 konstatēto, Konkurences padome piekrīt, ka konkrētās preces tirgus šajā lietā ir čarterlidojumu veikšana.

Konkurences likuma 1.panta 3.punkts nosaka, ka konkrētais ģeogrāfiskais tirgus ir ģeogrāfiska teritorija, kurā konkurences apstākļi konkrētās preces tirgū ir pietiekami līdzīgi visiem šā tirgus dalībniekiem, un tādēļ šo teritoriju var nošķirt no citām teritorijām. Ņemot vērā 17.10.2007. lēmumā Nr.134 konstatēto, Konkurences padome piekrīt Ziņojumā definētajam konkrētajam ģeogrāfiskajam tirgum – Latvijas Republika.

Otrs apvienošanās dalībnieks – RATAC – darbojas nekustamo īpašumu apsaimniekošanas un nomas tirgū. Komercsabiedrībai pieder vairākas ēkas un angāri, kas atrodas Starptautiskās lidostas “Rīga” teritorijā. Tādēļ šīs lietas ietvaros ir definējams arī otrs konkrētās preces tirgus – darījumi ar nekustamo īpašumu, kurā darbojas RATAC. Ņemot vērā to, ka apvienošanās dalībnieki darbojas katrs savā konkrētās preces tirgū, Konkurences padome šā lēmuma ietvaros konkrētā ģeogrāfiskā tirgus definīciju darījumiem ar nekustamo īpašumu atstāj atvērtu.

 

5. Apvienošanās ietekmes uz tirgu izvērtējums

VAS “Starptautiskā lidosta “Rīga”” informēja Konkurences padomi (19.10.2007. vēstule Nr.1.1/1666), ka tai ar RATAC 2006.gada 19.decembrī ir noslēgts zemes nomas līgums Nr.NN-06/135, ar kuru RATAC iznomāts zemes gabals RATAC īpašumā esošā gaisa kuģu tehniskās apkopes un remonta kompleksa apsaimniekošanai. VAS “Starptautiskā lidosta “Rīga”” neiebilst pret Latcharter un RATAC apvienošanos.

Ziņojumā norādīts, ka apvienošanās mērķis ir iegūt Latcharter īpašumā RATAC piederošās ēkas Starptautiskās lidostas “Rīga” teritorijā, kuras jau tagad izmanto Latcharter. Izmaiņas Latcharter saimnieciskajā darbībā attiecībā uz čarterlidojumu veikšanu netiek plānotas. Nav plānotas izmaiņas arī RATAC turpmākajā darbībā. Konkurences padome uzskata, ka apvienošanās neradīs sekas nevienā no konkrētajiem tirgiem, jo tirgus struktūra un koncentrācija nemainīsies, vienam tirgus dalībniekam, kurš darbojas vienā konkrētajā tirgū, iegūstot izšķirošu ietekmi pār citu tirgus dalībnieku, kas darbojas citā konkrētajā tirgū. Konkurences padome secina, ka apvienošanās ir atļaujama bez nosacījumiem.

Ņemot vērā iepriekš minēto un pamatojoties uz Konkurences likuma 8.panta pirmās daļas 5.punktu, 15.panta pirmās daļas 3.punktu un otrās daļas 2.punktu, 16.panta pirmo un ceturto daļu, Konkurences padome

 

nolēma:

atļaut SIA “Latcharter Airlines” un SIA “RATAC” apvienošanos, kas paredzēta, SIA “Latcharter Airlines” iegūstot izšķirošu ietekmi pār SIA “RATAC”.

Konkurences padomes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā saskaņā ar Konkurences likuma 8.panta otro daļu viena mēneša laikā no šā lēmuma spēkā stāšanās dienas.

 

* - Ierobežotas pieejamības informācija

Konkurences padomes priekšsēdētāja I.Jaunzeme

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!