• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Saeimas deputātu tikšanos ar Eiropas Parlamenta deputātu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.11.2007., Nr. 176 https://www.vestnesis.lv/ta/id/165660

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

01.11.2007., Nr. 176

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Saeimas deputātu tikšanos ar Eiropas Parlamenta deputātu

 

31.oktobrī Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētāja biedrs Juris Dobelis un komisijas deputāti tikās ar Eiropas Parlamenta Ārlietu komitejas Drošības un aizsardzības apakškomitejas priekšsēdētāja vietnieku Ģirtu Valdi Kristovski.

Tikšanās laikā Ģ.V.Kristovskis informēja par darbu Eiropas Parlamenta Drošības un aizsardzības apakškomitejā, kā arī citās ar drošības un aizsardzības jautājumiem saistītās starptautiskajās organizācijās. Viņš īpaši akcentēja Eiropas drošības un aizsardzības politikas (EDAP) samērā straujo attīstību pēdējos gados. Par to liecina Nicas līguma papildināšana ar arvien jauniem dokumentiem aizsardzības jomā, tostarp Eiropas drošības stratēģiju, kurā noteiktas EDAP galvenās vadlīnijas un prioritātes turpmākiem gadiem, Helsinku sanāksmē pieņemtajiem Virsuzdevumu mērķiem (Headline Goals 2010) līdz pat 2010.gadam, kas vērsti uz Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu efektīvāku savstarpējo sadarbību, ātrās reaģēšanas spēju attīstību un operāciju nodrošināšanu. Svarīga loma ES militāro spēju attīstībā un sadarbības veicināšanā Eiropas bruņojuma un aizsardzības pētījumu jomā ir Eiropas Aizsardzības aģentūrai. Daļa no Eiropas drošības un aizsardzības politikas ir arī civilo krīžu vadības spēju attīstīšana, kuru koordinē Civilo virsuzdevumu mērķi 2008 (Civilian Headline Goals 2008). Aktuāli jautājumi ir arī ES militārās plānošanas spēju pilnveidošana un militāro tehnoloģiju un bruņojuma savietojamības nodrošināšana.

Ģ.V.Kristovskis norādīja, ka EDAP tiek īstenota starpvaldību sadarbības formā, tāpēc dažreiz ir grūti organizatoriski nodrošināt EDAP virzību vairākās dimensijās - Eiropas Parlamenta un nacionālo parlamentu līmenī. Būtiska loma šā jautājuma risināšanā ir Eiropas drošības sektora reformai. Piemēram, šobrīd tiek diskutēts par ES militāro operāciju finansēšanas kārtības maiņu, piešķirot šim mērķim ES finansējumu. Līdz šim dalību ES militārajās operācijas finansēja katra dalībvalsts atsevišķi, tāpēc aktīvākās dalībvalstis militārās operācijās ieguldīja vairāk līdzekļu.

Runājot par EDAP ietvaros īstenotajām operācijām, Ģ.V.Kristovskis akcentēja parlamentārās kontroles būtisko nozīmi, kuru veic gan Eiropas Parlaments, gan nacionālie parlamenti.

Tikšanas laikā tika runāts arī par ES un NATO sadarbību aizsardzības jomā, norādot, ka abas organizācijas labi sadarbojas ekspertu līmenī, taču ir jautājumi, kuriem nepieciešams politisks risinājums.

Noslēgumā Ģ.V.Kristovskis atzina, ka Latvijā būtu jāveido dziļāka izpratne par Eiropas drošības un aizsardzības politiku un Eiropas aizsardzības sistēmas jautājumiem, kās arī intensīvāk jāpiedalās tās veidošanā un īstenošanā, tostarp aktīvāk iesaistoties arī ES militārajās operācijās.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!