• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
2007. gada 25. oktobra stenogramma. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.11.2007., Nr. 176 https://www.vestnesis.lv/ta/id/165632

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Atbildes uz deputātu iesniegtajiem jautājumiem 2007. gada 25. oktobrī

Vēl šajā numurā

01.11.2007., Nr. 176

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

2007. gada 25. oktobra stenogramma

 

Stenogramma – pēc Saeimas Kancelejas stenogrammu nodaļas

 

Sēdi vada Latvijas Republikas 9.Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze.

Sēdes vadītājs.

Cienījamie kolēģi! Lūdzu, ieņemiet vietas!

Sāksim Saeimas 25.oktobra sēdi.

Pirms izskatām sēdes darba kārtībā iekļautos jautājumus, ir izskatāmi priekšlikumi par grozījumiem tajā.

Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija lūdz kā pirmo jautājumu 25.oktobra sēdes darba kārtībā iekļaut Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas paziņojumu “Par Aigara Štokenberga 9.Saeimas deputāta mandāta atjaunošanu”. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav. Darba kārtība ir grozīta.

Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija lūdz iekļaut šodienas sēdes darba kārtībā likumprojektu “Grozījumi likumā “Par Latvijas Republikas Zemessardzi””. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav.

Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija lūdz iekļaut šodienas sēdes darba kārtībā likumprojektu “Grozījums likumā “Latvijas Nacionālo bruņoto spēku piedalīšanās starptautiskajās operācijās””. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav.

Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija lūdz iekļaut šodienas sēdes darba kārtībā likumprojektu “Grozījums Nacionālo bruņoto spēku likumā”. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav. Darba kārtība ir grozīta.

Deputāti Kampars, Zaķis, Šadurskis, Latkovskis, Circene, Kariņš, Rībena, Reirs, Ziedone-Kantāne un Mūrniece iesnieguši patstāvīgo priekšlikumu – Saeimas lēmuma projektu “Par uzdevumu Ministru kabinetam pārskatīt 2007.gada 16.oktobra lēmumu “Par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka Alekseja Loskutova atbrīvošanu no amata””. Deputāti lūdz iekļaut šodienas sēdes darba kārtībā Saeimas Prezidija ziņojumu par šo patstāvīgo priekšlikumu.

Par Saeimas Prezidija ziņojuma iekļaušanu darba kārtībā viens deputāts var runāt “par”, viens – “pret”.

Deputāts Artis Kampars ir pieteicies runāt “par”.

A.Kampars (frakcija “Jaunais laiks”).

Godātais priekšsēdētāja kungs! Cienītie kolēģi! Pēdējās nedēļās sabiedrību, medijus, Saeimu un arī Valsts prezidentu ir satraucis valdības vāji argumentētais lēmums atstādināt no amata pienākumu izpildes Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja vadītāju Loskutova kungu. Un, kā zināms, publiskajā telpā kā argumenti tiek minēti atsevišķu likuma “Par grāmatvedību” un Operatīvās darbības likuma pantu neizpilde pilnā apjomā.

Ir arī zināms, ka ģenerālprokurora vadītā komisija ir secinājusi (citēju): “Nav pieļauts naudas vai materiālo vērtību iztrūkums vai finanšu līdzekļu izlietojums likumā neparedzētiem mērķiem, amatpersonas nav slēpušas vai viltojušas dokumentus, bet Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs savu rīcību pamato ar to, ka, veicot dalītu grāmatvedības uzskaiti, rīkojušies nolūkā nodrošināt operatīvās darbības pasākumu nepārtrauktību un aizsargāt valsts noslēpuma objektus un ka ir uzsākta iekšējo normatīvo aktu izstrāde trūkumu novēršanai.”

Pats ģenerālprokurors pēc šā valdības lēmuma ir iesniedzis protestu, secinot, ka disciplinārlietas ierosināšanai un Loskutova atstādināšanai no amata pienākumu izpildes nav juridiska pamatojuma. (No zāles dep. V.A.Krauklis: “Par citu komisiju viņš iesniedza!”)

Šobrīd šis dokuments, ko valdība ir pieņēmusi un atsūtījusi uz Saeimu, atrodas Saeimas Juridiskajā komisijā, un, kā jau tas bieži vien Saeimā ir noticis, pamatojoties uz dažādiem ieganstiem, šī komisija šo lēmumu nevirza uz priekšu.

Tomēr gan Valsts prezidents, gan sabiedrība prasa no mums, Saeimas deputātiem, kuri ir ievēlēti Saeimas vēlēšanās, skaidru viedokli un atbildīgu lēmumu šajā lietā. Tāpēc mēs ierosinām trīs lietas. Pirmā – valdībai atbilstoši tam, kāda informācija parādījusies šobrīd, atkārtoti izskatīt šo lēmumu un pieņemt vēlreiz lēmumu – atbildīgu, politiski skaidru un argumentētu lēmumu.

Otra lieta – līdz 2008.gada 1.jūlijam izstrādāt normatīvos aktus, kuri skaidri un nepārprotami regulētu grāmatvedības uzskaiti speciālajos dienestos.

Un trešā lieta – Ministru kabinetam paveikt neizdarīto, tas ir, noteikt kārtību, kādā būtu jādarbojas ģenerālprokurora vadītajai komisijai, kura minēta Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja likumā.

Godātie kolēģi! Es domāju, ka mums nevajadzētu šo jautājumu atlikt uz nākamo sēdi. Es domāju, iekļausim to šīsdienas sēdes darba kārtībā un skaidri, saprātīgi un godīgi izteiksim savu viedokli šajā jautājumā!

Aicinu atbalstīt! Un aicinu diskutēt par šo lēmuma projektu jau šodien.

Sēdes vadītājs.

Viens deputāts ir runājis “par”. Vai kāds vēlas runāt “pret”? Cienījamie kolēģi! Mums jābalso par ierosinājumu iekļaut šodienas sēdes darba kārtībā Prezidija ziņojumu par šo patstāvīgo priekšlikumu.

Lūdzu zvanu! Balsosim par ierosinājumu iekļaut šodienas sēdes darba kārtībā Prezidija ziņojumu par šo patstāvīgo priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 39, pret – 47, atturas – 4. Prezidija ziņojums par šo patstāvīgo priekšlikumu nav iekļauts darba kārtībā.

Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija lūdz iekļaut šodienas sēdes darba kārtībā likumprojektu “Grozījums Ieroču aprites likumā”. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav. Darba kārtība grozīta.

Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija lūdz iekļaut šodienas sēdes darba kārtībā likumprojektu “Grozījums Nacionālo bruņoto spēku likumā”, kas izskatāms pirmajā lasījumā. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem nav iebildumu. Darba kārtība grozīta.

Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija lūdz iekļaut šodienas sēdes darba kārtībā likumprojektu “Grozījumi Ugunsdrošības un ugunsdzēsības likumā”, kas izskatāms pirmajā lasījumā. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav. Darba kārtība grozīta.

Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas paziņojums “Par Aigara Štokenberga 9.Saeimas deputāta mandāta atjaunošanu”.

Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas vārdā – deputāts Sergejs Dolgopolovs.

S.Dolgopolovs (frakcija “Saskaņas Centrs”).

Cienījamie kolēģi! Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija saskaņā ar Saeimas kārtības ruļļa 5.panta otrajā, trešajā un piektajā daļā noteikto kārtību ziņo, ka, pamatojoties uz Aigara Štokenberga 2007.gada 24.oktobra iesniegumu par deputāta mandāta atjaunošanu, kuru viņš bija nolicis uz ministra amata pildīšanas laiku, viņam tiek atjaunotas deputāta pilnvaras.

Deputāta pienākumus beidz pildīt Ziedonis Rubezis, kurš Saeimā iestājās no Tautas partijas Vidzemes vēlēšanu apgabala saraksta uz laiku, kamēr no šā saraksta ievēlētais deputāts pilda ministra amata pienākumus.

Sēdes vadītājs.

Paldies.

Lūdzu deputātu Aigaru Štokenbergu ieņemt savu vietu.

Vēlos pateikt paldies Ziedonim Rubezim par darbu 9.Saeimā!

Pasludinu piecpadsmit minūšu ilgu pārtraukumu sakarā ar to, ka ir jāpārinstalē balsošanas iekārta.

Tātad tiekamies zālē pulksten 9.26.

 

Pārtraukums

 

Sēdi vada Latvijas Republikas 9.Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze.

Sēdes vadītājs.

Cienījamie kolēģi! Lūdzu, ieņemiet vietas!

Turpināsim Saeimas sēdi.

Pirms sākam darbu, lūdzu, vēlreiz aktivējiet savas balsošanas iekārtas, izņemot un atpakaļ ievietojot balsošanas kartes!

Sāksim izskatīt darba kārtības pirmo sadaļu – Saeimas Prezidija ziņojumus par iesniegtajiem likumprojektiem.

Saeimas Prezidijs ierosina Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas iesniegto likumprojektu “Grozījumi Imigrācijas likumā” nodot Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Deputātiem iebildumu nav.

Saeimas Prezidijs ierosina deputātu Plinera, Buzajeva, Sokolovska, Mitrofanova, Buhvalova un Kabanova iesniegto likumprojektu “Grozījumi Latvijas Republikas Satversmē” nodot visām Saeimas komisijām un noteikt, ka Juridiskā komisija ir atbildīgā komisija. Deputātiem iebildumu nav…

Es atvainojos! Debatēs par iesniegto likumprojektu pieteicies deputāts Jakovs Pliners. Es saprotu, ka deputāts vēlas runāt “par”.

J.Pliners (PCTVL frakcija).

Cienījamais Prezidij! Godātie deputāti! PCTVL frakcijas iesniegtā likumprojekta “Grozījumi Latvijas Republikas Satversmē” būtība ir ārkārtīgi vienkārša: dot pašai tautai iespēju izteikt neuzticību valdībai un atlaist Saeimu.

Patlaban, kā jums ir zināms, tikai Saeima var atstādināt valdību un tikai Valsts prezidentam ir tiesības iniciēt Saeimas atlaišanu. Mūsu ierosinātie grozījumi nemaz nebūtu nepieciešami, ja partijas, kuras jau 16 gadus veido valdošo koalīciju, nebūtu tik daudz un tik – atvainojiet! – bezkaunīgi melojušas pirms Saeimas vēlēšanām un ja nākamajā dienā pēc valdības sastādīšanas tās neaizmirstu par saviem priekšvēlēšanu solījumiem un Valdības deklarācijā ierakstīto.

Situācijas amoralitāti vēl vairāk padziļina tas, ka šī neģēlīgā tautas mānīšana notiek par prāvām naudas summām, kuru apmēri pārsniedz likumā noteiktos priekšvēlēšanu izdevumu griestus.

Dāmas un kungi! Anotācijā, kas pievienota likumprojektam, ir rakstīts, ka dot tautai iespēju atlaist Saeimu – tā nebūt nav PCTVL iniciatīva. Mēs vienkārši esam izpildījuši arodbiedrību prasības, kuras tika adresētas Saeimai un izklāstītas 10.oktobra vēstulē. Cerams, jums ir zināms, ka arodbiedrības jau ir uzsākušas parakstu vākšanu par analoģisku likumprojektu, kurš, tiesa, neparedz rīkot referendumu par valdības atstādināšanu.

Otrdienas balsošanas rezultāti jautājumā par neuzticības izteikšanu Kalvīša valdībai demonstrē, ka šajā gadījumā mums tomēr ir taisnība. Mēs esam pārliecināti, ka visiem opozīcijas deputātiem, kuri otrdien pieprasīja valdības demisiju, bet pagājušajā nedēļā vērsās pie Valsts prezidenta ar prasību atlaist Saeimu, vienkārši būtu pienākums atbalstīt PCTVL frakcijas iesniegto likumprojektu un uzticēt tautai lemt šo jautājumu.

Cienījamie valdošās koalīcijas deputāti! Jūs arī esat vitāli ieinteresēti atbalstīt PCTVL frakcijas iesniegto likumprojektu. Jūs taču zināt, ka reprezentatīvā tautas aptaujā vairāk par 60 procentiem dalībnieku uzstājušies par Saeimas atlaišanu. Tātad var nešaubīties, ka jau pavasara sākumā arodbiedrības sava likumprojekta atbalstam savāks nepieciešamo vienu desmito daļu vēlētāju balsu un likumprojekts atkal atgriezīsies Saeimā. Tā noraidīšana izsauks Tautas referendumu, kura rezultāts būs tas, ka esošā valdošā koalīcija katrā ziņā būs zaudētāja.

Taču, ja Saeimas vairākums pēc paša gribas dos tautai iespēju atstādināt Saeimu, tas fakts kļūs par pierādījumu tam, ka Saeima nav bezcerīgi slima, un tad tautas uzticēšanās deputātiem var atgriezties no jauna.

Dāmas un kungi! Ja Satversme garantēs tautai iespēju vajadzības gadījumā atlaist Saeimu un izteikt neuzticību valdībai, tas kļūs par ķīlu tam, ka tās nekrietnības, kuras notika pašreizējās valdības darbības pirmajā gadā, nekad vairs neatkārtosies.

No otras puses, Saeimas atlaišanas leģitīma procedūra sekmēs valsts stabilitāti. Vākt vienas desmitās daļas vēlētāju balsis – tas ir daudz nopietnāk nekā uzstāties ar lekciju Latvijas Universitātē vai arī ar valsts televīzijas un ārvalstu kontrolē esošas avīzes palīdzību pulcināt pie Saeimas ēkas pūli, kas sastāv no dažiem tūkstošiem cilvēku.

PCTVL frakcijas vārdā es aicinu balsot par īsto tautas varu, par valsts stabilitāti. Aicinu jūs balsot par PCTVL frakcijas priekšlikumu!

Paldies jums par uzmanību!

Sēdes vadītājs.

Deputāts Juris Dobelis ir pieteicies runāt “pret”.

J.Dobelis (TB/LNNK frakcija).

Cienītie kolēģi! Protams, nopietni uztvert šo priekšlikumu būtu apmēram tas pats, kas spārdīt mazu bērniņu. Šis iesniegums ir tipiska Latvijas Republikas pilsoņu krāpšana. Tā ir kārtējā izlikšanās sabiedrības priekšā, nerunājot par iespējamām neskaidrībām. Vienā kaudzē ir salikts viss iespējamais.

Iedomājieties, kas tikai nav salikts šajā kaudzē! Gan Saeimas atlaišana, gan neuzticība vienai lietai, gan neuzticība otrai lietai. Un vēl “piekabinājuši” klāt Eiropas Savienību. Nu kā var nopietni deputāti tik neizglītotu projektu piedāvāt? Vienkārši kauns! Pilnīgs kauns par tādiem cilvēkiem, kas nav spējīgi salikt kopā trīs rindiņas. Vai jums tiešām nav neērti? Un šī te krāpšanās ir visu laiku.

Ja šodien ir runa par tiem 10 tūkstošiem parakstu, kas ir jāsavāc, tad, lūdzu, paskaidrojiet, ko nozīmē šo 10 tūkstošu parakstu savākšana?

Nākamais solis. Ja tos parakstus savāc, tad ir jāsavāc viena desmitā daļa no visu vēlētāju skaita, lai vispār ierosinātu tautas nobalsošanu par Satversmes grozīšanu.

Tad seko atkal nākamais solis. Lai Satversmi grozītu, ir vajadzīga puse no visiem balsstiesīgajiem. Tas ir tuvu pie 800 tūkstošiem. Vai jūs vispār saprotat, par ko jūs runājat? Man liekas, ka starp to jūsu runāšanu un darīšanu ir lielas atšķirības.

Labi. Jūs tagad runājat par parakstu vākšanu. Parakstu vākšana ir kaut kas viens, bet tas, ko piedāvājat jūs, ir pilnīgi kaut kas cits. Kā jūs varat atsaukties uz šo parakstu vākšanu!

Redziet! Un tā ir tā Saeimas traģikomēdija šodien. Saeimā sēž deputāti, kuriem galīgi nav nekādas jēgas par likumiem, kuriem ir tikai vajadzība politizēt jebkurus likumus, politizēt jebkuru stāvokli. Jo vairāk nekārtību – jo skaistāk! (Troksnis zālē.) Dzirdiet, kā viņi kliedz? Tātad – patiesība ir! Lūk, un viņiem ir uztraukums par to.

Es aicinu varbūt padomāt par to. Neapkaunojiet savu partiju, neapkaunojiet savu deputāta mandātu, jo pēc šāda jūsu ideoloģiskā varianta jūs laikam gribat sapulcināt visus neapmierinātos ar izglītības reformu, savākt 10 tūkstošus parakstu un radīt nekārtības.

Es gribētu atgādināt, ka, pat runājot par tik nopietnu jautājumu, kādi bija grozījumi valsts drošības iestāžu likumos, kur bijusī prezidente, esošais prezidents, vesela virkne ietekmīgu plašsaziņas līdzekļu strādāja vaiga sviedros daudzu mēnešu garumā un kur vajadzēja savākt tikai pusi balsu no tiem, kuri piedalījās iepriekšējās vēlēšanās… (No zāles dep. J.Pliners: “Nobalso “par”, tad redzēsi – būs “par” vai “pret”!”) tos tomēr nesavāca. Pietrūka 120 tūkstošu! Jūs tagad gribat iesaistīt kaut kādās jocīgās afērās Latvijas Republikas pilsoņus, un šis process – vai nu tāds vai šitāds – turpināsies gandrīz gadu. Rezultāta tam nebūs, taču tiks iztērēti daudzi miljoni Latvijas Republikas naudas līdzekļu.

Līdz ar to – kauns iesniedzējiem! Man ir milzīgs kauns. Es neatbalstīšu.

 

(No zāles dep. J.Pliners: “Kauns, Juri, kauns!”)

Sēdes vadītājs.

Viens deputāts ir runājis “par”, viens – “pret”. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi Latvijas Republikas Satversmē” nodošanu komisijām! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 21, pret – 54, atturas – 11. Likumprojekts komisijām nav nodots.

Saskaņā ar Saeimas kārtības ruļļa 144.pantu frakcija “Jaunais laiks” ir iesniegusi ziņojumu par balsošanas motīviem par likumprojekta “Grozījumi Latvijas Republikas Satversmē” nodošanu komisijām.

Vārds deputātam Kārlim Šadurskim ziņojuma teksta nolasīšanai.

K.Šadurskis (frakcija “Jaunais laiks”).

Godātie kolēģi! Esam iesnieguši Prezidijam šāda satura ziņojumu:

“Diskusija par tautas tiesībām ierosināt Saeimas atlaišanu ir uzsākta jau pirmskara republikas laikā, tikai Saeimas darbības pārtraukums neļāva tai nonākt pie kāda konkrēta juridiska atrisinājuma.

Latvija ir neatkarīga demokrātiska republika, kurā valsts suverēnā vara pieder Latvijas tautai. Lai gan Satversmes tekstā tieši nav minētas tautas tiesības ierosināt Saeimas atlaišanu, tomēr vispāratzītās tautas pašnoteikšanās tiesības un pilsoņu cilvēktiesības piedalīties valsts lietu kārtošanā vedina uz domu, ka nedrīkst ierobežot tautas tiesības radīt un pieņemt arī konstitucionālās normas. Un tautai ir jābūt arī Saeimas atlaišanas tiesībām.

Tā kā tautas nobalsošanas un tautas likumdošanas iniciatīvas tiesības, tajā skaitā tiesības grozīt arī pašu Satversmi, ir Satversmē iekļautas un aprakstītas, tad, ievērojot, ka faktiski valsts varas avots ir tautas griba, būtu loģiski un nepieciešami papildināt Satversmi arī ar tās kārtības aprakstu, kādā tauta varētu ierosināt Saeimas atlaišanu.

“Jaunā laika” frakcija uzskata, ka Satversmes grozījumi, kas noteiktu un aprakstītu tautas tiesības atlaist Saeimu, būtu juridiski pamatoti un lietderīgi. Iespējams, ka šāds Saeimas atlaišanas mehānisms, ko varētu ierosināt viena desmitā daļa pilsoņu, nekad arī nebūtu jāizmanto.

Mēs ļoti ceram, ka likumdevēja darba kvalitāte turpmāk vienmēr būs tik augsta, ka nevienas saeimas atlaišanas procedūru ierosināt nebūs pamata. Taču šādas iespējas esamība, mūsuprāt, būs papildu stimuls un garants gan vēlēšanu kampaņu likumībai, gan Saeimas darba kvalitātei, jo vēlētājiem vienmēr būs iespēja domāt par kļūdu labojumu, ja tādas būs pieļautas savā izvēlē.

Tas mazinās Saeimas darba cikliskās svārstības, jo Saeimas locekļu darbības kvalitāte un motivācija pirmajos un pēdējos Saeimas darba gados būtiski atšķiras. Mēs esam pārliecināti, ka šādu normu esamība Satversmē uzlabos arī pašreizējās 9.Saeimas darba kvalitāti. (No zāles dep. J.Dobelis: “Iemācies domāt!”) Varbūt pat tik lielā mērā, ka radīs apsveramu alternatīvu šīs Saeimas atlaišanas lietderīgumam.

Arodbiedrības ir uzsākušas parakstu vākšanu Satversmes grozīšanas procedūras ierosināšanai. Mēs atbalstām šo parakstu vākšanu un ar gandarījumu vērojam, ka jau pirmajā parakstu vākšanas dienā ir parakstījušies vairāk nekā divi tūkstoši Latvijas pilsoņu. Tas liecina, ka šī iecere sekmēsies.

Lai nesarežģītu situāciju likumdošanas telpā un neradītu nevajadzīgas alternatīvas iespējas, kuras savā labā varētu mēģināt izmantot arī tie politiskie spēki, kuriem tautas gribas izpausme ir tikai ienaidnieka provokācija vai neinteliģenta lietussargu parāde, mēs atturamies balsot par šo Satversmes grozījumu projektu un aicinām Latvijas pilsoņus parakstīties par arodbiedrību ierosinātajiem Satversmes grozījumiem.”

Paldies par uzmanību! (No zāles dep. J.Dobelis: “Tu neko nesaproti no likumiem! Šadurskis ir provokators!”)

Sēdes vadītājs.

Paldies.

Pārejam pie nākamā darba kārtības jautājuma. Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi Militārā dienesta likumā” nodot Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Deputātiem iebildumu nav.

Saeimas Prezidijs ierosina Saeimas Juridiskās komisijas iesniegto likumprojektu “Grozījums likumā “Par tiesu varu”” nodot Juridiskajai komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Deputātiem iebildumu nav.

Saeimas Prezidijs ierosina Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas iesniegto likumprojektu “Grozījumi likumā “Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā”” nodot Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Deputātiem iebildumu nav.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Zemnieku un zvejnieku saimniecību likums” nodot Tautsaimniecības komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Deputāti neiebilst.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta… Es atvainojos! Anna Seile lūdz vārdu. Ieslēdziet, lūdzu, mikrofonu! Par iepriekšējo!

A.Seile (TB/LNNK frakcija).

Agrārās, vides un reģionālās politikas komisija lūdz nodot šo likumprojektu mūsu komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Jautājums ar Tautsaimniecības komisiju ir saskaņots.

Sēdes vadītājs.

Vai deputātiem ir iebildumi pret to? Nav iebildumu. Tātad šis likumprojekts tiek nodots Agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Fizisko personu saimnieciskās darbības likums” nodot Tautsaimniecības komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Deputāti neiebilst.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījums Komerclikuma spēkā stāšanās kārtības likumā” nodot Tautsaimniecības komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija.

Lūdzu ieslēgt mikrofonu deputātam Imantam Kalniņam.

I.Kalniņš (TB/LNNK frakcija).

Par procedūru. Mikrofonam – gan Saeimas priekšsēdētāja mikrofonam, gan tribīnes mikrofonam – ir ļoti sliktas kvalitātes skaņa. Ļoti slikta kvalitāte! Grūti dzirdēt.

Sēdes vadītājs.

Man ir lūgums skaņas speciālistiem pakontrolēt, cik daudz zālē var dzirdēt no tā, ko mēs šeit runājam.

Tātad atkārtoju: Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījums Komerclikuma spēkā stāšanās kārtības likumā” nodot Tautsaimniecības komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Deputāti neiebilst.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījums Autopārvadājumu likumā” nodot Tautsaimniecības komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Deputāti neiebilst.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījums likumā “Par Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistru”” nodot Juridiskajai komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Deputāti neiebilst.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījums Pārtikas aprites uzraudzības likumā” nodot Agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Deputāti neiebilst.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi Ciltsdarba likumā” nodot Agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Deputāti neiebilst.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi likumā “Par amatniecību”” nodot Tautsaimniecības komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Deputāti neiebilst.

Saeimas Prezidijs ierosina Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas iesniegto likumprojektu “Grozījumi likumā “Par Latvijas Republikas Zemessardzi”” nodot Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Deputāti neiebilst.

Saeimas Prezidijs ierosina Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas iesniegto likumprojektu “Grozījums likumā “Latvijas Nacionālo bruņoto spēku piedalīšanās starptautiskajās operācijās”” nodot Ārlietu komisijai un Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijai un noteikt, ka Ārlietu komisija ir atbildīgā komisija.

Lūdzu ieslēgt mikrofonu deputātam Jurim Dalbiņam!

J.Dalbiņš (Tautas partijas frakcija).

Augsti godātais priekšsēdētāj! Kolēģi! Es komisijas vārdā lūdzu Saeimu atbalstīt priekšlikumu par šā likumprojekta nodošanu tikai Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijai. Mēs esam arī vienojušies ar Ārlietu komisiju. Šis jautājums nav saistīts tik daudz ar ārlietu jautājumiem, cik tieši ar Zemessardzes līdzdalību šajās operācijās.

Paldies.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst. Likumprojekts tiek nodots Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijai.

Saeimas Prezidijs ierosina Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas iesniegto likumprojektu “Grozījums Nacionālo bruņoto spēku likumā” nodot Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Deputāti neiebilst.

Pirms pārejam pie nākamās darba kārtības sadaļas, informēju jūs, ka Saeimas Prezidijs ir saņēmis Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas lūgumu izdarīt grozījumu Saeimas šā gada 25.oktobra, tātad šodienas, sēdes darba kārtībā, iekļaujot tajā komisijas izstrādātā likumprojekta “Grozījumi Imigrācijas likumā” izskatīšanu pirmajā lasījumā. Deputāti neiebilst. Darba kārtība ir grozīta.

Nākamais darba kārtības jautājums – par atvaļinājuma piešķiršanu deputātei Inai Druvietei. (No zāles: “Noraidīt! Lai strādā!”) Lūdzu zvanu! Balsosim par atvaļinājuma piešķiršanu deputātei Inai Druvietei! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 85, pret un atturas – nav. Atvaļinājums deputātei Inai Druvietei piešķirts.

Nākamā darba kārtības sadaļa – “Amatpersonu ievēlēšana, apstiprināšana, iecelšana, atbrīvošana vai atlaišana no amata, uzticības vai neuzticības izteikšana”.

Lēmuma projekts “Par Aelitas Ignatjevas iecelšanu par Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas tiesnesi”.

Juridiskās komisijas vārdā – deputāts Dzintars Rasnačs.

Dz.Rasnačs (TB/LNNK frakcija).

Godātie kolēģi! Saeimas Juridiskā komisija ir saņēmusi Tieslietu ministrijas ieteikumu Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas tiesneša amatā iecelt Aelitu Ignatjevu.

Komisija uzklausīja tiesneša amata kandidāti un pēc tam aizklātā balsojumā vienprātīgi atbalstīja šādu lēmuma projektu.

Sēdes vadītājs.

Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu “Par Aelitas Ignatjevas iecelšanu par Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas tiesnesi”! Atgādinu, ka balsojums ir aizklāts. Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 85, pret un atturas – nav. Lēmums pieņemts.

Lēmuma projekts “Par Agneses Jurevicas iecelšanu par Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas tiesnesi”.

Juridiskās komisijas vārdā – deputāts Dzintars Rasnačs.

Dz.Rasnačs (TB/LNNK frakcija).

Arī Agnese Jurevica kandidē uz Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas tiesneša amatu. Juridiskā komisija ir saņēmusi Tieslietu ministrijas ieteikumu. Komisijai bija iespēja uzklausīt tiesneša amata kandidāti, un komisija savu izvēli izdarīja, aizklāti balsojot un vienprātīgi atbalstot šo tiesneša amata kandidāti.

Sēdes vadītājs.

Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu “Par Agneses Jurevicas iecelšanu par Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas tiesnesi”! Atgādinu, ka balsojums ir aizklāts. Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 81, pret – nav, atturas – 1. Lēmums pieņemts.

Nākamā darba kārtības sadaļa “Pieprasījumu komisijas atzinums”.

Mums ir jāuzklausa Pieprasījumu komisijas atzinums par Saeimas deputātu Dzintara Zaķa, Lindas Mūrnieces, Artura Krišjāņa Kariņa, Silvas Bendrātes, Ainara Latkovska, Kārļa Šadurska, Ausmas Ziedones-Kantānes, Ulda Ivara Gravas, Jāņa Reira un Arta Kampara pieprasījumu Ministru prezidentam Aigaram Kalvītim “Par iekšējo drošību valstī”.

Pieprasījumu komisijas vārdā – deputāts Augusts Brigmanis.

A.Brigmanis (ZZS frakcija).

Godājamie kolēģi! Pieprasījumu komisijas atzinums ir šo mūsu kolēģu pieprasījumu neatbalstīt.

Sēdes vadītājs.

Vārds deputātei Lindai Mūrniecei.

L.Mūrniece (frakcija “Jaunais laiks”).

Cienījamie kolēģi! Mūsu valdības vadītājs, pašpasludinātais “stabilitātes garants”, patiesībā šajā valstī ir drošības krīzes un tiesiskuma krīzes garants.

Valdība Ministru prezidenta vadībā ir pieņēmusi virkni prettiesisku lēmumu, atstādinot un ierosinot Saeimai no amata atlaist Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja direktoru Alekseju Loskutovu. Uz lēmuma prettiesiskumu un soda nesamērību saistībā ar Valsts kontroles secinātajiem pārkāpumiem, ir norādījušas arī augstas valsts amatpersonas, tostarp ģenerālprokurors un Valsts prezidents.

Ar šīm darbībām kopumā tiek vājināta korupcijas apkarošana valstī, iespējams, ar mērķi nepieļaut vienādus partiju finansēšanas noteikumus visiem politiskajiem spēkiem.

Tieši KNAB strādā pie politisko partiju, tostarp Ministru prezidenta vadītās Tautas partijas, finanšu pārkāpumiem priekšvēlēšanu laikā.

Ministru prezidents, ignorējot Satversmi un labus pārvaldības principus, sabiedrības un lielas daļas Saeimas deputātu viedokli, rada bažas par demokrātijas principu pastāvēšanu.

Ministru prezidents Saeimu ir padarījis par valdības piedēkli, liekot vairākuma deputātiem bez ierunām apstiprināt valdības lēmumus, un tādējādi vājina parlamenta būtību un nozīmi.

Kaut arī Latvijā nav stājies spēkā neviens notiesājošs spriedums lietā, kur būtu pierādīta organizētas noziedzīgas grupas darbība, Ministru prezidents ir norādījis uz likumsargu, drošības iestāžu darbinieku un politiķu iesaisti organizētos noziedzīgos grupējumos.

Vienlaikus aktuāls kļuvis jautājums par vardarbību, par cilvēktiesību pārkāpumiem policijas darbībā.

Tomēr Ministru prezidents, izvairoties no atbildības, nesniedz Saeimai un sabiedrībai skaidru atbildi, vai un kas kontrolē situāciju valstī. Pastāv bažas par atsevišķu tiesnešu nelikumīgu rīcību, un tas sabiedrībā vieš neuzticēšanos tiesu sistēmai.

Satversme paredz ikviena tiesības uz dzīvību, brīvību, personas neaizskaramību, drošību un taisnīgu tiesu. Šābrīža situācija apliecina, ka valsts nespēj pilnā mērā garantēt ikvienam Satversmē paredzētās tiesības. Ikviens Saeimas deputāts ir atbildīgs ikkatra Latvijas cilvēka priekšā par saviem lēmumiem, ikviena Saeimas deputāta pienākums ir ievērot Satversmi un citus likumus. Ikviens deputāts, stājoties amatā, zvēr stiprināt Latvijas suverenitāti un aizstāvēt Latviju kā neatkarīgu un demokrātisku valsti, savus pienākumus pildīt godprātīgi un pēc labākās sirdsapziņas.

Mums nekavējoties jānovērš apdraudējums demokrātijai, drošībai un tiesiskumam. Mums nekavējoties jāaicina valdība ievērot likumību un tiesiskuma principus. Mums nekavējoties jāpanāk prettiesisku lēmumu atcelšana un jāatjauno sabiedrības uzticība valsts varai.

Mana visdziļākā pārliecība: kamēr Aigars Kalvītis ir premjers, valsts ar katru nākamo minūti krīt arvien dziļākā tiesiskuma krīzē.

Aicinu atbalstīt frakcijas “Jaunais laiks” iesniegto pieprasījumu.

Sēdes vadītājs.

Debates slēdzu.

Balsosim par Saeimas deputātu Zaķa, Mūrnieces, Kariņa, Bendrātes un citu deputātu pieprasījumu Ministru prezidentam Aigaram Kalvītim “Par iekšējo drošību valstī”! Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 38, pret – 52, atturas – 3. Pieprasījums noraidīts.

Nākamā darba kārtības sadaļa – “Likumprojektu izskatīšana”.

Likumprojekts “Grozījumi Patvēruma likumā”. Otrais lasījums.

Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas vārdā – deputāts Jānis Šmits.

J.Šmits (LPP/LC frakcija).

Augsti godātais priekšsēdētāja kungs! Godātie kolēģi! Strādāsim ar dokumentu Nr.1477 – likumprojektu “Grozījumi Patvēruma likumā”.

Uz otro lasījumu ir saņemti 9 priekšlikumi, kuri ir izskatīti komisijas sēdē.

1. – Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts un iestrādāts komisijas iesniegtajā 6.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

J.Šmits.

2. – bērnu un ģimenes lietu ministra Ainara Baštika priekšlikums. Ir daļēji atbalstīts un iestrādāts komisijas iesniegtajos priekšlikumos – 3. un 6.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

J.Šmits.

3. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

J.Šmits.

4. – Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Komisijā ir guvis atbalstu.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

J.Šmits.

5. – bērnu un ģimenes lietu ministra Ainara Baštika priekšlikums. Ir komisijā daļēji atbalstīts un iestrādāts komisijas iesniegtajā 6.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

J.Šmits.

6. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Ir guvis atbalstu.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

J.Šmits.

7. – bērnu un ģimenes lietu ministra Ainara Baštika priekšlikums. Komisijā nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst pret komisijas viedokli.

J.Šmits.

8. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

J.Šmits.

Visbeidzot 9. – Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

J.Šmits.

Līdz ar to visi priekšlikumi ir izskatīti. Lūdzu Saeimu atbalstīt likumprojektu otrajā, galīgajā, lasījumā.

Sēdes vadītājs.

Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 83, pret un atturas – nav. Likums pieņemts.

Likumprojekts “Grozījums Muzeju likumā”. Trešais lasījums.

Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vārdā – deputāts Pauls Putniņš.

P.Putniņš (ZZS frakcija).

Godāto priekšsēdētāj! Godātie kolēģi! Cienītās kolēģes! Minētā likumprojekta sakarā neviens priekšlikums nav iesniegts. Komisijas vārdā es lūdzu nobalsot par likumprojekta pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā.

Sēdes vadītājs.

Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījums Muzeju likumā” pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 69, pret – 10, atturas – 1. Likums pieņemts.

P.Putniņš.

Paldies.

Sēdes vadītājs.

Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par piesārņojumu””. Trešais lasījums.

Agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā – deputāts Ingmārs Līdaka.

I.Līdaka (ZZS frakcija).

Cienījamie kolēģi! Tātad jūsu uzmanībai tiek nodots likumprojekts “Grozījumi likumā “Par piesārņojumu””. Šis ir trešais, galīgais, lasījums. Atbildīgā komisija – Agrārās, vides un reģionālās politikas komisija – ir saņēmusi sešus priekšlikumus, kā arī krietni pastrādājusi, lai veiktu dažādus redakcionālus precizējumus, kuru šeit ir tik daudz, ka ne saskaitīt.

1.priekšlikums ir no vides ministra Raimonda Vējoņa, un tas ir redakcionāli precizēts un ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

I.Līdaka.

Arī 2. – vides ministra Raimonda Vējoņa priekšlikums – ir atbalstīts. Un ir arī veikti sīki precizējumi 9. un 10.pantā.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

I.Līdaka.

3. – vides ministra Raimonda Vējoņa priekšlikums – ir atbalstīts, redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

I.Līdaka.

Arī 4. – vides ministra Raimonda Vējoņa priekšlikums par darbībām, pārtraucot piesārņojošo iekārtu darbību, – ir atbalstīts, redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

I.Līdaka.

Arī 5. – vides ministra Raimonda Vējoņa priekšlikums – ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

I.Līdaka.

Un 6.priekšlikums ir no aizsardzības ministra Slaktera, un arī tas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

I.Līdaka.

Komisijas vārdā lūdzu akceptēt likumprojektu trešajā, galīgajā, lasījumā.

Sēdes vadītājs.

Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi likumā “Par piesārņojumu”” pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 88, pret un atturas – nav. Likums pieņemts.

Likumprojekts “Grozījumi Publisko aģentūru likumā”. Otrais lasījums.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas vārdā – deputāts Gunārs Laicāns.

G.Laicāns (TB/LNNK frakcija).

Godātie kolēģi! Strādāsim ar dokumentu Nr.1468. Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija izskatīja desmit priekšlikumus, kas iesniegti likumprojekta “Grozījumi Publisko aģentūru likumā” otrajam lasījumam.

1. – Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

G.Laicāns.

2. – Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

G.Laicāns.

3. – Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

G.Laicāns.

4. – Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

G.Laicāns.

5. – Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts un iekļauts 6.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

G.Laicāns.

6. – Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

G.Laicāns.

7. – Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts daļēji un iekļauts 8.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

G.Laicāns.

8. – Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

G.Laicāns.

9. – Juridiskā biroja priekšlikums – atbalstīts daļēji un iekļauts 10.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

G.Laicāns.

Un 10. – Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšlikums – atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

G.Laicāns.

Līdz ar to ir izskatīti visi priekšlikumi. Aicinu atbalstīt likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi Publisko aģentūru likumā” pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 87, pret un atturas – nav. Likumprojekts otrajā lasījumā atbalstīts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

G.Laicāns.

Priekšlikumi iesniedzami līdz 1.novembrim.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

G.Laicāns.

Paldies.

Sēdes vadītājs.

Likumprojekts “Grozījumi Militārpersonu izdienas pensiju likumā”. Otrais lasījums.

Sociālo un darba lietu komisijas vārdā – deputāte Ausma Ziedone-Kantāne.

A.Ziedone-Kantāne (frakcija “Jaunais laiks”).

Godājamais Saeimas priekšsēdētāj! Godājamie deputāti! Izskatīsim likumprojektu “Grozījumi Militārpersonu izdienas pensiju likumā” (reģistrācijas numurs 397/Lp9). Likumprojekta otrajam lasījumam priekšlikumi nav iesniegti. Lūdzu Saeimu atbalstīt likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi Militārpersonu izdienas pensiju likumā” pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 88, pret – 1, atturas – nav. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

A.Ziedone-Kantāne.

Paldies, kolēģi!

Trešajam lasījumam jāiesniedz priekšlikumi līdz 9.novembrim.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par policiju””. Otrais lasījums.

Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vārdā – deputāts Juris Dalbiņš.

J.Dalbiņš (Tautas partijas frakcija).

Augsti godātais priekšsēdētāj! Kolēģi! Komisija izskatīja likumprojektu “Grozījumi likumā “Par policiju””. Saņemti 11 priekšlikumi.

1.priekšlikumu iesniedzis Iekšlietu ministrijas parlamentārais sekretārs Turlā kungs. Komisija priekšlikumu atbalsta.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

J.Dalbiņš.

2. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Lūdzu atbalstīt priekšlikumu.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

J.Dalbiņš.

3. – parlamentārā sekretāra Turlā priekšlikums. Komisija to atbalstīja.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

J.Dalbiņš.

4. – Iekšlietu ministrijas parlamentārā sekretāra Turlā kunga priekšlikums – komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

J.Dalbiņš.

5. – parlamentārā sekretāra Turlā kunga priekšlikums – komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

J.Dalbiņš.

6. – parlamentārā sekretāra Turlā kunga priekšlikums – komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

J.Dalbiņš.

7. – parlamentārā sekretāra Turlā kunga priekšlikums – komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

J.Dalbiņš.

8. – Saeimas deputāta Buzajeva kunga priekšlikums – komisijā atbalstu neguva.

Sēdes vadītājs.

Atklājam debates. Debatēs runāt pieteicies deputāts Vladimirs Buzajevs.

V.Buzajevs (PCTVL frakcija).

Cienījamais Prezidij! Cienījamie kolēģi deputāti! Nav nekāda pamatojuma uzticēties Ministru kabinetam, kuru aizvakar mēs gandrīz vai atstādinājām, it īpaši – uzticēt šādam Ministru kabinetam noteikt speciālo līdzekļu veidus un to pielietošanas kārtību, turklāt ņemot vērā to, ka šos līdzekļus varētu pielietot pret piketētājiem, kuri pieprasa Ministru kabineta demisiju.

Tāpēc aicinu atbalstīt manis iesniegto 8.priekšlikumu, atstāt šo likuma daļu negrozītu un noteikt speclīdzekļu sarakstu un to pielietošanas kārtību pašā likumā, nevis Ministru kabineta noteikumos.

Es gribētu īpaši pakavēties pie 9.priekšlikuma. Tas ir par to pašu likuma pantu un, tā teikt, pieder liberālim Ivaram Godmaņa kungam.

Viņš praktiski ierosina atjaunot koncentrācijas nometnes, kaunīgi nosaukdams tās par pagaidu turēšanas vietām. Tiesa, iekavās viņš pievieno vārdu “telpā”. Domājams, ka prātā viņam ir barakas ar nārām.

Acīmredzami mūsu liberālis ir apguvis igauņu, mūsu kaimiņu, bēdīgo pieredzi. Tur aprīlī kā pagaidu turēšanas vietas krieviem izmantoja ostas terminālu. Cilvēki tur stundām ilgi gulēja uz cementa grīdas.

Turklāt tajās pašās pagaidu turēšanas vietās var ievietot arī arodbiedrību, kā arī sabiedrības “Delna” un avīzes “Diena” piekritējus.

Tā ir savā veidā Kalvīša valdības atbilde un varbūt arī nākamā Ministru prezidenta Godmaņa atbilde uz tautas pieprasījumu demisionēt valdību un atlaist Saeimu.

Acīmredzami mums ar Godmaņa kungu, lai gan mēs abi vienā un tajā pašā gadā absolvējām to pašu Rīgas 1.vidusskolu un to pašu Universitāti, ir dažādi priekšstati par liberālismu.

Aicinu atbalstīt 8.priekšlikumu un noraidīt 9.priekšlikumu!

Paldies.

Sēdes vadītājs.

Vārds deputātam Jurim Dobelim.

J.Dobelis (TB/LNNK frakcija).

Cienītie kolēģi! Nu, iesniedzējs acīmredzot nav izlasījis spēkā esošo likumu, jo šāds 13.pants jau ir bijis. Un, ja iesniedz tādu priekšlikumu par likumprojekta 1.panta izslēgšanu, kas tad nu sanāks? Tad sanāks kaut kāds galīgs absurds. Tad sanāks tas, ka iesniedzējs uzskata, ir jārada atvieglojumi tādām personām, kas iesaistās noziedzīgos darījumos, kas traucē sabiedrības drošību, kas saņem gūstā ķīlniekus un tā tālāk, un tā joprojām.

Redziet, te ir kārtējais gadījums, kas parādās, ko nozīmē likuma nezināšana. Mēģina pataisīt likuma normu par absurdu, sāk runāt par cementa grīdām un kaut ko tamlīdzīgu.

Es aicinu noraidīt!

Sēdes vadītājs.

Debates slēdzu. Lūdzu zvanu! Balsosim par 8. – Saeimas deputāta Buzajeva priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 19, pret – 61, atturas – 1. Priekšlikums noraidīts.

J.Dalbiņš.

9. – iekšlietu ministra Godmaņa kunga priekšlikums. Komisija to atbalstīja. (No zāles: “Balsot!”)

Sēdes vadītājs.

Deputāti prasa balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsosim par 9. – iekšlietu ministra Ivara Godmaņa priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 61, pret – 20, atturas – nav. Priekšlikums atbalstīts.

J.Dalbiņš.

10. – Saeimas deputāta Buzajeva kunga priekšlikums. Komisija to noraidīja.

Sēdes vadītājs.

Atklājam debates. Debatēs vēlas runāt deputāts Vladimirs Buzajevs.

V.Buzajevs (PCTVL frakcija).

Cienījamais Prezidij! Cienījamie kolēģi!

Uz manu priekšlikumu, kas aicina atļaut policistiem piedalīties streikos, jūs atbildēsiet ar faktu, ka lielā daudzumā valstu pastāv tāda kārtība, kur policistam tas ir aizliegts. Taču tad atrodiet šo valstu vidū tādu valsti, kur policistiem maksā tikpat maz kā pie mums! Sākumā viņiem solīja algas paaugstināšanu, pēc tam ilgi svārstījās un tikai pēdējā brīdī atbildēja uz Apvienotās policistu arodbiedrības pieprasījumu, bet gan tikai pēc tam, kad viņi piedalījās piketā pie Saeimas nama.

Policisti piedalījās arodbiedrību rīkotajā piketā pie Saeimas ēkas un absolūti pareizi darīja! Ja tas tā turpināsies tālāk, viņi sāks streikot arī bez Saeimas atļaujas.

Tāpēc es aicinu demonstrēt veselo saprātu un jau nobriedušo konfliktu ievadīt likumības rāmjos un atcelt aizliegumu policistiem piedalīties streikos.

Aicinu balsot “par”!

Sēdes vadītājs.

Vārds debatēs deputātam Jurim Dobelim.

J.Dobelis (TB/LNNK frakcija).

Cienītie kolēģi! Šis iesniegums ir skaidra cilvēku kūdīšana, skaidra vēlēšanās sarīkot kārtīgas nekārtības. Tā man atgādina kaut ko no vēstures, kad krievu flotes matroži 1917.gadā strīpainos kreklos skraidīja pa Sanktpēterburgu un kliedza nelabās balsīs.

Šķiet, ka iesniedzējs nav bijis īsti informēts par sarunām ar policistiem, arī ar arodbiedrības pārstāvjiem. Viņam vajadzēja vakar atnākt uz Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdi un paklausīties. Ja mēs šādu skandalozu normu atbalstīsim, tad tas tikai veicinās pamatīgas nekārtības valstī.

Es saprotu, ka daudzi šodien, diemžēl arī politiķi, vēlas, lai Latvijā katru dienu būtu kaut kādas nekārtības – vai nu kaut kāda mistiska parakstu vākšana, vai kliegšana un bļaušana pie Saeimas, vai vēl kaut kas nepatīkamāks.

Tā ka nevajadzētu nodarboties ar provokācijām. Kategorisks “pret”.

Sēdes vadītājs.

Debates slēdzu.

Lūdzu zvanu! Balsosim par 9. – deputāta Buzajeva priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 21, pret – 61, atturas – nav. Priekšlikums ir noraidīts.

J.Dalbiņš.

11. – Iekšlietu ministrijas parlamentārā sekretāra Turlā kunga priekšlikums. Komisija to atbalstīja.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

J.Dalbiņš.

Līdz ar to visi iesniegtie priekšlikumi otrajam lasījumam ir izskatīti. Aicinu atbalstīt likumprojektu!

Sēdes vadītājs.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu “Grozījumi likumā “Par policiju”” otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 75, pret – 6, atturas – nav. Likumprojekts otrajā lasījumā atbalstīts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

J.Dalbiņš.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš – 13.novembris.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

Cienījamie kolēģi! Pirms mēs skatām nākamo darba kārtības jautājumu, mums ir jālemj par vēl trim priekšlikumiem, kuros lūgts papildināt šodienas sēdes darba kārtību.

Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija lūdz iekļaut Saeimas šodienas sēdes darba kārtībā likumprojektu “Grozījumi likumā “Par Latvijas Republikas Zemessardzi”” izskatīšanai pirmajā lasījumā. Deputāti neiebilst. Darba kārtība ir grozīta.

Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija lūdz iekļaut šodienas sēdes darba kārtībā likumprojektu “Grozījums likumā “Latvijas Nacionālo bruņoto spēku piedalīšanās starptautiskajās operācijās”” izskatīšanai pirmajā lasījumā. Deputāti neiebilst. Darba kārtība ir grozīta.

Tā pati Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija lūdz iekļaut šodienas sēdes darba kārtībā likumprojektu “Grozījums Nacionālo bruņoto spēku likumā” izskatīšanai pirmajā lasījumā. Deputāti neiebilst. Darba kārtība ir grozīta.

Nākamais šodienas darba kārtības jautājums – likumprojekts “Komercprakses likums”. Otrais lasījums.

Tautsaimniecības komisijas vārdā – deputāts Vents Armands Krauklis.

V.A.Krauklis (Tautas partijas frakcija).

Labdien, kolēģi! Strādāsim ar dokumentu, kura reģistrācijas numurs ir 405/Lp9. Otrais lasījums.

Tātad 1.priekšlikums ir saņemts no Juridiskā biroja. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

2.priekšlikums ir saņemts no Juridiskā biroja. Atbalstīts un redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

3.priekšlikums saņemts no Juridiskā biroja. Daļēji atbalstīts, iekļauts 4.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

4. ir atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

5.priekšlikums saņemts no Juridiskā biroja. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

6.priekšlikums saņemts no Juridiskā biroja. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

Un 6.priekšlikums ir no… Es atvainojos! Dokumentā ir sajaukta kārtība, bet mēs strādāsim tālāk, jo pēc būtības šeit kļūdu nav. Tātad 6. ir Juridiskā biroja priekšlikums. Tas ir daļēji atbalstīts un iekļauts 7.priekšlikumā, kurš ir atbalstīts.

Tālākā numerācija ir pareiza.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

8.priekšlikums ir daļēji atbalstīts un iekļauts 9.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

9.priekšlikums tika saņemts no atbildīgās komisijas un ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

10.priekšlikums saņemts no Juridiskā biroja. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

Te ir redakcionāli precizētas normas.

11.priekšlikums saņemts no Juridiskā biroja. Daļēji atbalstīts un iekļauts 12.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

12.priekšlikums saņemts no atbildīgās komisijas. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

13.priekšlikums saņemts no Juridiskā biroja. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

14.priekšlikums saņemts no Juridiskā biroja. Atbalstīts un redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

15.priekšlikums saņemts no Juridiskā biroja. Atbalstīts un redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

16.priekšlikums saņemts no Juridiskā biroja. Atbalstīts un redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

17.priekšlikums saņemts no Juridiskā biroja. Daļēji atbalstīts un iekļauts 18.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

18.priekšlikums saņemts no atbildīgās komisijas. Atbalstīts un redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

19.priekšlikums saņemts no Juridiskā biroja. Atbalstīts un redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

20.priekšlikums saņemts no Juridiskā biroja. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

21.priekšlikums saņemts no Juridiskā biroja. Atbalstīts un redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

22.priekšlikums saņemts no Juridiskā biroja. Atbalstīts un redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

23.priekšlikums saņemts no Juridiskā biroja. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

24.priekšlikums saņemts no Juridiskā biroja. Atbalstīts un redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

25.priekšlikums saņemts no Juridiskā biroja. Atbalstīts un redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

26.priekšlikums saņemts no Juridiskā biroja. Daļēji atbalstīts un iekļauts 27.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

27.priekšlikums saņemts no atbildīgās komisijas. Tas ir atbalstīts un redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

28.priekšlikums saņemts no Juridiskā biroja. Atbalstīts un redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

29.priekšlikums saņemts no Juridiskā biroja. Atbalstīts un redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

30. – Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts un redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

31.priekšlikums saņemts no Juridiskā biroja. Atbalstīts un redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

32.priekšlikums saņemts no Juridiskā biroja. Atbalstīts un redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

33.priekšlikums saņemts no atbildīgās komisijas. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

Arī 34.priekšlikums saņemts no atbildīgās komisijas. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

Līdz ar to lūdzu atbalstīt likumprojektu kopumā otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Komercprakses likums” pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 86, pret un atturas – nav. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

V.A.Krauklis.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš – 30.oktobris.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

Pirms skatām nākamo darba kārtības jautājumu, informēju jūs, ka ir saņemts Saeimas desmit deputātu ierosinājums turpināt Saeimas sēdi bez pārtraukuma, līdz tiek izskatīti visi darba kārtības jautājumi. Deputāti neiebilst.

Un bez tam Juridiskā komisija saskaņā ar Saeimas kārtības ruļļa 86.pantu lūdz šodienas sēdē izskatīt likumprojektu “Grozījums likumā “Par tiesu varu”” pirmajā lasījumā bez atkārtotas izskatīšanas komisijā. Deputāti neiebilst.

Likumprojekts “Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā”. Otrais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā – deputāts Vjačeslavs Stepaņenko.

V.Stepaņenko (LPP/LC frakcija).

Augsti godātais priekšsēdētāja kungs! Godātie kolēģi! Strādāsim ar likumprojektu “Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā”, kura reģistrācijas numurs ir 370/Lp9. Juridiskā komisija pirms otrā lasījuma ir saņēmusi sešus priekšlikumus.

1.priekšlikums saņemts no deputāta Agešina. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

V.Stepaņenko.

2. – Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

V.Stepaņenko.

3.priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

V.Stepaņenko.

4.priekšlikums .Atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

V.Stepaņenko.

5.priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

V.Stepaņenko.

Un pēdējais – 6.priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

V.Stepaņenko.

Līdz ar to visi priekšlikumi ir izskatīti. Lūdzu nobalsot par likumprojektu “Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā” otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā” pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 86, pret un atturas – nav. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

V.Stepaņenko.

2007.gada 30.oktobris.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

Likumprojekts “Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā”. Otrais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā – deputāts Vjačeslavs Stepaņenko.

V.Stepaņenko (LPP/LC frakcija).

Kolēģi! Šoreiz strādāsim ar likumprojektu “Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā”, kura reģistrācijas numurs ir 342/Lp9. Uz otro lasījumu Juridiskā komisija ir izskatījusi septiņus priekšlikumus.

1.priekšlikums – nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

V.Stepaņenko.

2.priekšlikums – atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

V.Stepaņenko.

3. – atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

V.Stepaņenko.

4. – atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

V.Stepaņenko.

5. – atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

V.Stepaņenko.

6. – atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

V.Stepaņenko.

Un pēdējais – 7.priekšlikums. Arī tas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

V.Stepaņenko.

Lūdzu Saeimu nobalsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā” pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 85, pret un atturas – nav. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

V.Stepaņenko.

30.oktobris.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

Likumprojekts “Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā”. Otrais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā – deputāts Vjačeslavs Stepaņenko.

V.Stepaņenko (LPP/LC frakcija).

Kolēģi! Jūsu uzmanībai – kārtējie grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā. Šoreiz – ar reģistrācijas numuru 299… Es atvainojos! Reģistrācijas numurs ir 379/Lp9.

Pirms otrā lasījuma Juridiskā komisija ir saņēmusi un atbalstījusi tikai vienu – Juridiskā biroja priekšlikumu. Citu priekšlikumu nav.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

V.Stepaņenko.

Tādēļ lūdzu nobalsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā” pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 89, pret un atturas – nav. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

V.Stepaņenko.

2007.gada 30.oktobris.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

Un vēl viens likumprojekts ar tādu pašu nosaukumu – “Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā”.

Juridiskās komisijas vārdā – deputāts Vjačeslavs Stepaņenko.

V.Stepaņenko (LPP/LC frakcija).

Kolēģi! Strādāsim ar likumprojektu “Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā”, kura reģistrācijas numurs 299/Lp9.

Juridiskā komisija izskatīja trīs priekšlikumus.

1.priekšlikums – atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

V.Stepaņenko.

2.priekšlikums – atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

V.Stepaņenko.

3.priekšlikums – atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

V.Stepaņenko.

Lūdzu Saeimu nobalsot par minētā likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 84, pret un atturas – nav. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

V.Stepaņenko.

2007.gada 30.oktobris.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst. Paldies.

Likumprojekts “Ģenētiski modificēto organismu aprites likums”.

Agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā – deputāte Ligita Silaraupa.

L.Silaraupa (ZZS frakcija).

Godātie kolēģi! Skatām likumprojektu “Ģenētiski modificēto organismu aprites likums”. Agrārās, vides un reģionālās politikas komisija, gatavojot likumprojektu otrajam lasījumam, ir saņēmusi 31 priekšlikumu, un komisijā tie ir izskatīti.

1.priekšlikums ir no Juridiskā biroja un ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

L.Silaraupa.

2. – vides ministra Raimonda Vējoņa priekšlikums. Arī ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst… Ā, es atvainojos! Deputāts Ingmārs Līdaka pieteicies debatēs.

I.Līdaka (ZZS frakcija).

Cienījamie kolēģi, nebaidieties! Šadurska kungs, mana runa, protams, nebūs vērsta pret Vējoni. Ja jūs neiebilstat, es gribētu teikt dažus vārdus par šo likumprojektu kopumā, ne tikai par šo konkrēto vides ministra Vējoņa priekšlikumu, kurš patiesībā ir ļoti labs.

Sēdes vadītājs.

Es atvainojos, bet jūs drīkstat runāt tikai par priekšlikumu.

I.Līdaka.

Protams, protams, es to arī daru. Un ar to es arī tagad sāku.

Tātad – kas tad ir ietverts šajā priekšlikumā? Tas, ka ģenētiski modificētu organismu aprite… nevis tas, ka šī aprite ir atļauta, ja darbība vērsta uz valsts ekonomiskās attīstības veicināšanu, bet gan tas, ka šī darbība var tikt atļauta. Un tas ir diezgan būtiski, jo patiesībā ļoti jau gribētos, lai šī darbība netiktu atļauta.

Jo – ko tad šajā likumprojektā saprot ar ģenētiski modificētu organismu izplatīšanu tirgū? Ne tikai tādas lietas kā pārtikas aprite, dzīvnieku barības aprite. Nu, šīs ir lietas, kuras katrs cilvēks var izvēlēties.

Taču ir šajā likumprojektā arī tāds pieļāvums, ka ģenētiski modificētie kultūraugi, šo augu sēklas un pavairošanas materiāls varētu nonākt Latvijā, ka varētu uzsākt ģenētiski modificētu kultūraugu un arī dzīvnieku audzēšanu šeit, Latvijā, un šis nu ir tas punkts, kuram es nevaru piekrist. Protams, es saprotu, ka šāda likuma tapšanu nosaka arī mūsu saistības Eiropas Savienībā, bet izsaku cerību, ka šie daudzie Ministru kabineta noteikumi, kas taps pēc šā likuma pieņemšanas… un droši vien šis likums tiešām arī tiks pieņemts… ka šie Ministru kabineta noteikumi būs gana skarbi, lai mums bezgala draudzīgās ASV superproduktu te būtu mazāk un lai šeit neparādītos arī tie kantainie ķirbji un dažādi citi… nedod Dievs, vēl arī dzīvnieki!…

Un sakarā ar to šeit es izsaku šo milzu cerību, ka Zemkopības ministrija un Vides ministrija tomēr būs ārkārtīgi piesardzīgas, pieļaujot ģenētiski modificēto organismu nokļūšanu Latvijā.

Diemžēl man ir jāteic, ka, tāpat kā komitejas sēdē, arī šeit es nevarēšu atļauties balsot “par”. Taču tas ir mans, atsevišķs, viedoklis.

Sēdes vadītājs.

Vai jūs pieprasāt balsojumu, Līdakas kungs? Jā… Lūdzu zvanu! Balsosim par 2. – vides ministra Raimonda Vējoņa priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 65, pret – 13, atturas – 8. Priekšlikums pieņemts.

L.Silaraupa.

4.priekšlikums. Iesniedzis vides ministrs Raimonds Vējonis. Daļēji atbalstīts un iekļauts 23.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs.

Par 3.priekšlikumu…

L.Silaraupa.

Mēs par 3.priekšlikumu jau balsojām…

Sēdes vadītājs.

Mēs nobalsojām par 2.priekšlikumu, tagad ir jāskata 3.priekšlikums.

L.Silaraupa.

Es atvainojos... 3.priekšlikums. Iesniedzis vides ministrs Raimonds Vējonis. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

L.Silaraupa.

4.priekšlikums. Iesniedzis vides ministrs Raimonds Vējonis. Daļēji atbalstīts un iekļauts 23.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

L.Silaraupa.

5.priekšlikums. No Juridiskā biroja. Atbalstīts un redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

L.Silaraupa.

6.priekšlikums. Iesniegusi atbildīgā komisija. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

L.Silaraupa.

7.priekšlikums. Iesniedzis Zemkopības ministrijas parlamentārais sekretārs Uldis Augulis. Atbalstīts pēc precizēšanas.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

L.Silaraupa.

8.priekšlikums. Iesniedzis vides ministrs Raimonds Vējonis. Daļēji atbalstīts un iekļauts 6.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

L.Silaraupa.

9.priekšlikums. Iesniedzis vides ministrs Raimonds Vējonis. Arī tas ir daļēji atbalstīts un iekļauts 6.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

L.Silaraupa.

10.priekšlikums. Iesniedzis Juridiskais birojs. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

L.Silaraupa.

11.priekšlikums. Iesniedzis Juridiskais birojs. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

L.Silaraupa.

12.priekšlikums. Iesniedzis Juridiskais birojs. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

L.Silaraupa.

Atbildīgās komisijas iesniegtais 13.priekšlikums arī ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

L.Silaraupa.

14.priekšlikums. Iesniedzis Juridiskais birojs. Daļēji atbalstīts un iekļauts 15.priekšlikumā, ko ir iesniegusi atbildīgā komisija.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

L.Silaraupa.

15.priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

L.Silaraupa.

16.priekšlikums. Iesniegusi atbildīgā komisija. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

L.Silaraupa.

17.priekšlikums. Iesniedzis Juridiskais birojs. Atbalstīts un redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

L.Silaraupa.

18.priekšlikums. Iesniedzis Juridiskais birojs. Atbalstīts, redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

L.Silaraupa.

19.priekšlikums. Iesniedzis Juridiskais birojs. Atbalstīts, redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

L.Silaraupa.

20.priekšlikums. Iesniedzis Juridiskais birojs. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

L.Silaraupa.

21. – Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

L.Silaraupa.

22. – vides ministra Raimonda Vējoņa priekšlikums. Atbalstīts, redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

L.Silaraupa.

23. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

L.Silaraupa.

24. – Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

L.Silaraupa.

25. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

L.Silaraupa.

26. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

L.Silaraupa.

27.priekšlikums saņemts no Juridiskā biroja. Atbalstīts, redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

L.Silaraupa.

28. – vides ministra Raimonda Vējoņa priekšlikums. Daļēji atbalstīts un iekļauts 29.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

L.Silaraupa.

29. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

L.Silaraupa.

30. – vides ministra Raimonda Vējoņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

L.Silaraupa.

31. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Arī tas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

L.Silaraupa.

Lūdzu pieņemt minēto likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Ģenētiski modificēto organismu aprites likums” pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 65, pret – nav, atturas – 16. Likumprojekts otrajā lasījumā atbalstīts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

L.Silaraupa.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš – 5.novembris.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

Likumprojekts “Grozījumi Ugunsdrošības un ugunsdzēsības likumā”. Pirmais lasījums.

Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vārdā – deputāts Juris Dalbiņš.

J.Dalbiņš (Tautas partijas frakcija).

Priekšsēdētāja kungs! Kolēģi! Likumprojekts “Grozījumi Ugunsdrošības un ugunsdzēsības likumā” tika izskatīs komisijā. Likumprojekts uzdod mežu ugunsgrēku ierobežošanu veikt Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam kopā ar Valsts mežu dienestu, un tas darāms Ministru kabineta noteiktajā kārtībā. Pārejas noteikumos ietverts šīs funkcijas ieviešanas grafiks.

Komisija izskatīja šo jautājumu un konceptuāli atbalstīja likumprojektu. Komisijas vārdā aicinu pieņemt likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi Ugunsdrošības un ugunsdzēsības likumā” pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 87, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā atbalstīts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

J.Dalbiņš.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam – 31.oktobris.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

Likumprojekts “Grozījums Nacionālo bruņoto spēku likumā”. Pirmais lasījums.

Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vārdā – deputāts Juris Dalbiņš.

J.Dalbiņš (Tautas partijas frakcija).

Likumprojekts “Grozījums Nacionālo bruņoto spēku likumā” paredz to, ka Nacionālo bruņoto spēku vienības var iesaistīt terorisma draudu novēršanas vai pārvarēšanas uzdevumu izpildē pēc iekšlietu ministra pieprasījuma ar aizsardzības ministra pavēli, kā arī to, ka terorisma draudu novēršanas vai pārvarēšanas pasākumu vadītājs ir atbildīgs par operācijā iesaistītajām Nacionālo bruņoto spēku vienībām un izdotajām pavēlēm normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā. Viņš arī deleģē Ministru kabinetu noteikt kārtību, kādā Nacionālie bruņotie spēki tiek iesaistīti sprādzienbīstamu priekšmetu iznīcināšanā sauszemes teritorijā miera laikā.

Komisija izskatīja šos priekšlikumus, konceptuāli atbalstīja likumprojektu un aicina likumprojektu pieņemt pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījums Nacionālo bruņoto spēku likumā” pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 92, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

J.Dalbiņš.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam – 1.novembris.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

Likumprojekts “Grozījums Ieroču aprites likumā”. Pirmais lasījums.

Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vārdā – deputāts Juris Dalbiņš.

J.Dalbiņš (Tautas partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi! Likumprojekts paredz, ka medību šaujamieročus var izmantot, lai nogalinātu lauksaimniecības dzīvniekus, kā arī nosaka, ka Latvijā pastāvīgi dzīvojoša persona, kura sasniegusi 21 gada vecumu un kurai ir mednieka apliecība, var iegādāties garstobra–vītņstobra ieroci, ja ir nokārtots praktiskais eksāmens šaušanā ar garstobra–vītņstobra ieroci.

Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija savā sēdē iepazinās ar šo likumprojektu, konceptuāli to atbalstīja un aicina Saeimu pieņemt likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījums Ieroču aprites likumā” pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 87, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

J.Dalbiņš.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam – 7.novembris.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

Likumprojekts “Grozījumi Imigrācijas likumā”. Pirmais lasījums.

Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vārdā – deputāts Juris Dalbiņš.

J.Dalbiņš (Tautas partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi! Likumprojektā ietvertajiem grozījumiem ir saskaņojošs mērķis ar likumprojektiem “Grozījumi Krimināllikumā” (reģistrācijas numurs 438/Lp9) un “Grozījumi Latvijas Sodu izpildes kodeksā” (reģistrācijas numurs 293/Lp9). Lai nodrošinātu papildsoda – izraidīšana no Latvijas Republikas – izpildei nepieciešamos priekšnosacījumus, ir nepieciešams veikt Imigrācijas likuma normu precizēšanu.

Komisija iepazinās ar šo likumprojektu, konceptuāli atbalstīja un lūdz Saeimu atbalstīt to pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi Imigrācijas likumā” pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 90, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

J.Dalbiņš.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam – 1.novembris.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par Latvijas Republikas Zemessardzi””. Pirmais lasījums.

Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vārdā – deputāts Juris Dalbiņš.

J.Dalbiņš (Tautas partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi! Šis likumprojekts paredz iespēju Zemessardzei piedalīties starptautiskajās operācijās. Pašreizējā likumdošana šo dalību atļauj, taču šis process ir ļoti sarežģīts. Taču, veicot šos labojumus likumā “Par Latvijas Republikas Zemessardzi”, mēs savai valstij radām iespējas izmantot šo mūsu rīcībā esošo resursu, lai pildītu savus pienākumus aliansē.

Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija 24.oktobra sēdē apsprieda šo likumprojektu, nolēma to konceptuāli atbalstīt un lūdz Saeimu likumprojektu atzīt par steidzamu.

Sēdes vadītājs.

Saskaņā ar Saeimas kārtības rulli vispirms mums ir jābalso par likumprojekta atzīšanu par steidzamu. Lūdzu zvanu!
Balsosim par likumprojekta “Grozījumi likumā “Par Latvijas Republikas Zemessardzi”” atzīšanu par steidzamu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 64, pret – 20, atturas – 1. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

Debatēs pieteicies deputāts Vladimirs Buzajevs.

V.Buzajevs (PCTVL frakcija).

Cienījamie kolēģi! Kas ir ierakstīts likumprojekta anotācijā? Likumprojekta anotācijā praktiski ir uzrakstīts sekojošais: savā vēlmē izdabāt amerikāņu saimniekam un piedalīties bruņotās operācijās visās pasaules vietās mums trūkst karavīru, tāpēc mēs gribam izmantot civilpersonas militārajās operācijās.

Pēc PCTVL uzskata, tas ir nacionālais kauns, un mēs nekādā veidā to nevaram atbalstīt.

Likumprojektā ir paredzēts pat īss apmācības kurss, lai cilvēks varētu saņemt automātu vai šauteni un iet uz Afganistānu. Praktiski civilpersonas piedalītos militārajās operācijās un nogalinātu cilvēkus. Mums tādi civilokupanti nav vajadzīgi!

Sakarā ar to PCTVL frakcija piedāvā balsot gan “pret” šo likumprojektu, gan arī “pret” likumprojektu “Grozījums Nacionālo bruņoto spēku likumā”, kurā ir tāda pati runa.

Mēs tomēr esam gatavi atbalstīt likumprojektu “Grozījums likumā “Latvijas Nacionālo bruņoto spēku piedalīšanās starptautiskajās operācijās””, kur ir runa tikai par mūsu karavīru prēmēšanu gadījumā, ja viņi tur zaudē veselību vai dzīvību.

Vēlreiz aicinu neatbalstīt šo kaunpilno likumprojektu!

Sēdes vadītājs.

Debates slēdzu. Vai atbildīgās komisijas vārdā deputāts Dalbiņš vēlas ko piebilst? Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu “Grozījumi likumā “Par Latvijas Republikas Zemessardzi”” pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu!

J.Dalbiņš.

Par Zemessardzes piedalīšanos…

Sēdes vadītājs.

Lūdzu rezultātu! Par – 55, pret – 30, atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

J.Dalbiņš.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam – 19.novembris, bet likumprojektu otrajā lasījumā lūdzu izskatīt 6.decembrī.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

Likumprojekts “Grozījums likumā “Latvijas Nacionālo bruņoto spēku piedalīšanās starptautiskajās operācijās””. Pirmais lasījums.

Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vārdā – deputāts Juris Dalbiņš.

J.Dalbiņš (Tautas partijas frakcija).

Arī šis likumprojekts tika skatīts Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdē. Un mēs lūdzam Saeimu atbalstīt šo likumprojektu un atzīt to vispirms par steidzamu.

Sēdes vadītājs.

Saskaņā ar Saeimas kārtības rulli mums vispirms ir jābalso par likumprojekta atzīšanu par steidzamu. Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 74, pret – 1, atturas – 2. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

J.Dalbiņš.

Komisijas vārdā aicinu Saeimu pieņemt likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu “Grozījums likumā “Latvijas Nacionālo bruņoto spēku piedalīšanās starptautiskajās operācijās”” pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 87, pret – nav, atturas – 1. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

J.Dalbiņš.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam – 19.novembris, izskatīšana – 6.decembrī.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

Likumprojekts “Grozījums Nacionālo bruņoto spēku likumā”. Pirmais lasījums.

Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vārdā – deputāts Juris Dalbiņš.

J.Dalbiņš (Tautas partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi! Arī šis likumprojekts un tajā ietvertais grozījums nodrošina tiesisko regulējumu zemessargu dalībai starptautiskajās operācijās.

Lūdzu atbalstīt šā likumprojekta steidzamību.

Sēdes vadītājs.

Lūdzu zvanu! Balsosim par šā likumprojekta atzīšanu par steidzamu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 79, pret – 6, atturas – nav. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

J.Dalbiņš.

Komisijas vārdā aicinu Saeimu pieņemt likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu “Grozījums Nacionālo bruņoto spēku likumā” pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 85, pret – 5, atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

J.Dalbiņš.

Priekšlikumus otrajam lasījumam lūdzu iesniegt līdz 19.novembrim un likumprojektu otrajā lasījumā izskatīt 6.decembrī.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

Likumprojekts “Grozījums likumā “Par tiesu varu””. Pirmais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā – deputāts Mareks Segliņš.

M.Segliņš (Tautas partijas frakcija).

Kolēģi! Juridiskā komisija vienbalsīgi ir izstrādājusi grozījumus Tiesu varas likumā, kas paredz, ka uz tiesneša amatu varēs pretendēt tikai tā persona, kas būs nostrādājusi juridiskajā specialitātē vismaz piecus gadus pēc augstskolas beigšanas. Arī pašreizējā likuma redakcija paredzēja piecu gadu stāžu, diemžēl Tieslietu ministrija traktēja šo piecu gadu stāžu, ieskaitot tajā arī studiju gadus. Līdz ar to mums šogad parādījās tiesneša amata kandidāts, kas tikai šogad bija beidzis augstskolu.

Pēc Juridiskās komisijas domām, tā ir nepieņemama lieta. Līdz ar to mēs likumā iestrādājām ļoti precīzi – piecu gadu stāžs pēc augstskolas beigšanas.

Lūdzu atbalstīt likumprojektu pirmajā lasījumā!

Sēdes vadītājs.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījums likumā “Par tiesu varu”” pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 90, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

M.Segliņš.

Šā gada 20.novembris.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

Cienījamie kolēģi! Saeimas Prezidijs ir saņēmis divus deputātu jautājumus.

Ir saņemts deputātu Plinera, Sokolovska, Kabanova, Mitrofanova, Buzajeva un Buhvalova jautājums Latvijas Republikas satiksmes ministram Aināram Šleseram “Par Jaunskultes pasta nodaļas slēgšanu”. Jautājums tiek nodots satiksmes ministram Aināram Šleseram.

Un ir saņemts deputātu Plinera, Sokolovska, Buzajeva, Kabanova, Mitrofanova un Buhvalova jautājums Latvijas Republikas kultūras ministrei Helēnai Demakovai “Par kultūras iestādēm un organizācijām”. Jautājums tiek nodots kultūras ministrei Helēnai Demakovai.

Līdz ar to visi šodienas darba kārtības jautājumi ir izskatīti. Lūdzu reģistrēties ar balsošanas kartēm. Lūdzu reģistrācijas režīmu!

Kamēr tiek apkopoti reģistrācijas rezultāti, vispirms atļaujiet mūsu visu vārdā pusapaļā jubilejā sveikt deputātu Māri Ārbergu. (Aplausi.)

Vārds paziņojumam deputātam Kārlim Leiškalnam.

K.Leiškalns (Tautas partijas frakcija).

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas deputātus lūdzu piecas minūtes pēc sēdes beigām ierasties uz sēdi komisijas sēžu zālē.

Sēdes vadītājs.

Vārds paziņojumam deputātam Andrim Bērziņam – Zaļo un zemnieku savienība).

A.Bērziņš (ZZS frakcija).

Sociālo un darba lietu komisijas locekļi, lūdzu uz komisijas sēdi ierasties pulksten 11.35 Sociālo un darba lietu komisijas telpās.

Sēdes vadītājs.

Vārds paziņojumam deputātam Marekam Segliņam.

M.Segliņš (Tautas partijas frakcija).

Kolēģi no Juridiskās komisijas! Komisijas sēde notiks pulksten 11.15.

Sēdes vadītājs.

Vārds paziņojumam deputātam Mārim Krastiņam.

M.Krastiņš (Tautas partijas frakcija).

Godājamie Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas deputāti! Aicinu jūs uz sēdi pēc piecām minūtēm komisijas telpās. Paldies.

Sēdes vadītājs.

Vārds paziņojumam deputātam Jurim Dalbiņam.

J.Dalbiņš (Tautas partijas frakcija).

Cienījamie Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas deputāti! Lūdzu pulksten 11.15 komisijas telpās uz sēdi. Lemsim par budžeta lietām.

Sēdes vadītājs.

Vārds paziņojumam deputātam Jānim Strazdiņam.

J.Strazdiņš (ZZS frakcija).

Cienījamie Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas locekļi! Aicinu uz sēdi pulksten 11.07 komisijas zālē.

Sēdes vadītājs.

Vārds paziņojumam Saeimas sekretāram Dzintaram Rasnačam.

Dz.Rasnačs (9.Saeimas sekretārs).

Frakciju priekšsēdētāji! Tūlīt kopā ar Prezidija sēdi notiks arī Frakciju padomes sēde par Latvijas Bankas prezidenta kandidatūras izvirzīšanas termiņiem.

Sēdes vadītājs.

Vārds reģistrācijas rezultātu nolasīšanai Saeimas sekretāra biedram Andrejam Klementjevam.

A.Klementjevs (9.Saeimas sekretāra biedrs).

Augsti godātie deputāti! Nav reģistrējušies: Dzintars Ābiķis, Solvita Āboltiņa, Uldis Briedis, Augusts Brigmanis, Juris Dalbiņš, Ina Druviete, Jānis Dukšinskis, Jānis Eglītis, Nikolajs Kabanovs, Kārlis Leiškalns, Ivans Klementjevs, Māris Kučinskis, Leons Līdums, Aleksandrs Mirskis, Linda Mūrniece, Leopolds Ozoliņš, Anta Rugāte, Mareks Segliņš, Valdis Ģīlis, Māris Krastiņš un Imants Valers.

Paldies jums! Kuri kavē – divdesmit procentus nost!

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!