• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par finansējumu Cesvaines skolai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.10.2007., Nr. 174 https://www.vestnesis.lv/ta/id/165478

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Valsts robežsardzes Ludzas pārvaldes Aviācijas dienesta kompleksa atklāšanu

Vēl šajā numurā

30.10.2007., Nr. 174

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par finansējumu Cesvaines skolai

 

Cesvaines domes vadībai, finanšu ministram Oskaram Spurdziņam un citām iesaistītajām ministrijām 26.oktobrī Finanšu ministrijā lemjot par jaunuzceltās Cesvaines skolas finansējuma jautājumiem, tika nolemts izveidot nelielu darba grupu, kura divu nedēļu laikā pēc valsts budžeta par 2008.gadu pieņemšanas Saeimā 2.lasījumā izstrādās konkrētu modeli, kā nokārtot Cesvaines domes saistības pret celtniecības firmu par jaunās skolas uzcelšanu. Paredzams, ka finanšu līdzekļi tiks meklēti solidāri gan no valsts puses, gan arī no pašvaldības puses.

Sarunas laikā tika analizēta pašreizējā situācija un tās izveidošanās cēloņi. Sanāksmes dalībnieki secināja, ka nav viena konkrēta vainīgā, taču sava daļa vainas jāuzņemas vairākām pusēm – pašvaldība ir uzticējusies Valsts investīciju programmai (kas ir tikai politikas plānošanas dokuments) un Izglītības un zinātnes ministrijas vēstulei, nevis gaidījusi konkrētus finansējuma piešķīrumus valsts budžeta likumā. Savukārt Izglītības un zinātnes ministrija gan ir pieprasījusi budžeta finansējumu skolas celtniecībai, taču nav šo objektu reģistrējusi kā ilgtermiņa saistības, tādējādi pilnīgi nodrošinot finansējumu tā pabeigšanai.

Tika arī konstatēts, ka Cesvaines domes līgumā ar celtniekiem nekorekti bija iekļauta atsauce, ka samaksa par būvdarbiem notiek pēc tam, kad Valsts kase ir pārskaitījusi naudu Cesvaines domei. Tādējādi līgumā bija minēta trešā puse, ar kuru tas nebija saskaņots, turklāt arī pēc būtības Valsts kase līgumā minēta nepareizi, jo tā tikai izpilda budžeta likumu, nevis voluntāri pārskaita naudu.

Kopumā Cesvaines skolas būvniecības pirmajai kārtai no valsts budžeta līdz šim jau tikuši piešķirti 2,5 miljoni latu, būvniekiem nenomaksātā summa ir 1,55 miljoni latu.

Tā kā skolas būvniecību plānots turpināt otrajā kārtā, likumā par valsts budžetu 2008.gadā šim mērķim ir plānotas dotācijas 1,5 miljonu latu apmērā, kas no Cesvaines pašvaldības prasītu 390 tūkstošu latu līdzfinansējumu. Cesvaines domes pārstāvji noraidīja iepriekš izskanējušo piedāvājumu skolas pirmās kārtas būvniecības izmaksas segt, Cesvaines pašvaldībai nosakot stabilizējamas pašvaldības statusu un piešķirot ilgtermiņa aizdevumu no valsts budžeta. Cesvaines pārstāvji uzsvēra, ka līgumā ar būvniekiem SIA “LEC” nav noteikts konkrēts darbu apmaksas veikšanas termiņš, tādēļ nevar teikt, ka Cesvaines domei ir iestājušās saistības, kuras tā nevar segt, vienkārši dome apzinās situāciju, ka saistības ar būvniekiem kādreiz būs jānokārto un tam ir jārod finansējums.

Tādēļ pēc finanšu ministra ierosinājuma tika nolemts veidot darba grupu no visām iesaistītajām pusēm, kas divu nedēļu laikā pēc 2008.gada budžeta pieņemšanas (tā plānota 8.novembrī) izstrādās Cesvaines skolas pirmās kārtas būvniecības izmaksu segšanas vidēja termiņa plānu, kurā piedalīsies gan valsts, gan pašvaldība un kas paredzēs segt šīs saistības divu trīs gadu laikā. Kā uzsvēra finanšu ministrs O.Spurdziņš, tas nenozīmē, ka pēc mēneša jau saistības pret celtniekiem pilnībā tiks segtas, bet būs pilnīgi skaidrs mehānisms, kā tas tiks izdarīts un kādos termiņos. Taču visām pašvaldībām jāatminas, ka šāda veida precedenti – uzņemties finansiāli nesegtas saistības – nav pieļaujami, stingri norādīja finanšu ministrs.

 

Finanšu ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!