• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2007.gada 23.oktobra sēdē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.10.2007., Nr. 173 https://www.vestnesis.lv/ta/id/165309

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas finanšu ministrs Oskars Spurdziņš, atklājot 13.Baltijas finanšu forumu - konferenci "Bankas un finanses Baltijā"

Vēl šajā numurā

26.10.2007., Nr. 173

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta 2007.gada 23.oktobra sēdē

 

ĪUMEPLS: Par vienota ģeotelpiskās informācijas portāla izstrādi

Ministru kabineta sēdē 23.oktobrī tika skatīts un apstiprināts Īpašu uzdevumu ministra elektroniskās pārvaldes lietās sekretariāta izstrādātais koncepcijas projekts “Par vienota ģeotelpiskās informācijas portāla izstrādi”.

Lai apzinātu ģeotelpisko situāciju Latvijā un noteiktu galvenos ģeotelpiskās informācijas sagatavotājus un lietotājus, 2005.gadā sekretariāts veica pētījumu par nepieciešamību un iespējām izveidot ģeotelpiskās informācijas sistēmu, kas veidotu pamatu Latvijas ģeotelpiskās informācijas infrastruktūrai atbilstīgi Eiropas Parlamenta un Padomes direktīvai “Eiropas ģeotelpiskās informācijas infrastruktūra”.

Sekretariāts koncepcijas projektā norāda, ka ir jānodibina efektīva starpresoru koleģiāla institūcija ģeotelpiskās informācijas aprites koordinēšanai, kuras uzdevums būtu nodrošināt ģeotelpiskās informācijas lietotājus ar nepieciešamo informāciju par vismazākajām iespējamajām izmaksām.

Koncepcijas projektā ir izvērtēti trīs risinājuma varianti ģeotelpiskās informācijas portāla izveidei un ieteikts optimālais risinājums valsts ģeotelpiskās informācijas datu pieejamības nodrošināšanai.

A variants paredz izveidot dalītu valsts ģeotelpiskās informācijas portālu kā vienotu pieejas punktu telpiskai informācijai atbilstīgi t.s. vienas pieturas aģentūras principam.

Koncepcijas projekta B variants paredz izveidot ģeotelpisko datu krātuvi – kopīgu datu centru, kur tiek replicēti dati no dažādiem datu avotiem. Lietotājs visus datu slāņus iegūst no viena datu avota.

Savukārt C variantā, kas apvieno A un B variantu, izskatīta valsts ģeotelpiskās informācijas portāla un datu krātuves izveide.

Sekretariāts koncepcijas projektā kā piemērotāko risinājumu ilgtermiņā norāda ģeotelpiskās informācijas portāla kā vienota piekļuves punkta ģeotelpiskai informācijai izveidi (A variants). Šim risinājumam ir vairāk priekšrocību – tas ir ekonomiski izdevīgāks un nodrošina maksimāli efektīvu standartizācijas un harmonizācijas procesu datu turētāju līmenī, tostarp tiek pilnībā izpildītas Eiropas Parlamenta un Padomes direktīvai “Eiropas ģeotelpiskās informācijas infrastruktūra” prasības.

Ministru kabinets apstiprināja koncepciju “Par vienota ģeotelpiskās informācijas portāla izstrādi”, atbalstot piedāvātā risinājuma A variantu.

Ministru kabinets uzdeva Aizsardzības ministrijai izstrādāt likumprojektu, kas regulē darbības ģeodēzijas un kartogrāfijas nozarē, un ietvert tajā deleģējumu Ministru kabinetam noteikt vienotā ģeotelpiskās informācijas portāla pārzini, funkcijas un uzdevumus, portālā ietvertās datu kopas, kā arī prasības un pienākumus ģeotelpiskās informācijas datu turētājiem, lai nodrošinātu ģeotelpisko datu kopu pieejamību caur portālu.

Vienots ģeotelpiskās informācijas portāls nodrošinās publiski pieejamus ģeotelpiskos datus elektroniskā formā un elektroniski pieejamus ģeotelpiskās informācijas pakalpojumus plašam lietotāju lokam – gan valsts pārvaldes iestādēm, gan uzņēmējiem un iedzīvotājiem.

 

Īpašu uzdevumu ministra elektroniskās pārvaldes lietās sekretariāts

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!