• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Preses konferencē 19.oktobrī pēc tikšanās ar Ministru prezidentu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.10.2007., Nr. 170 https://www.vestnesis.lv/ta/id/165080

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Preses konferencē 19.oktobrī pēc tikšanās ar Saeimas frakciju pārstāvjiem

Vēl šajā numurā

23.10.2007., Nr. 170

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Preses konferencē 19.oktobrī pēc tikšanās ar Ministru prezidentu

 

Valdis Zatlers: Labvakar ir jāsaka vēl vienu reizi. Tikko bija ļoti grūta saruna ar Ministru prezidentu Kalvīša kungu. Kalvīša kungs informēja par izmaiņām valdības sastāvā, kas notikušas tieši šodien. Izstāstīja arī, kādi būs risinājumi, kā viņi strādās visu nākamo nedēļu. Galvenais, grūtākais sarunu posms bija par to, cik valdība ar savām iespējām ir gatava nākt ar iespējamiem budžeta grozījumiem tajā projektā, kas ir iesniegts Saeimā, lai atrastu kompromisu ar arodbiedrībām. Un es ceru, ka šis kompromiss tiks atrasts. Bija divas grūtas tēmas, tās nu ir slēgtas. Nākamnedēļ valstij būs grūti.

Jautājums: Par Alekseju Loskutovu jūs runājāt?

V.Zatlers: Es vēlreiz atkārtoju to pašu. Loskutova jautājums ir jādod balsot Saeimā. Šis jautājums ir ļoti rūpīgi jāizvērtē, jāargumentē pārliecinoši, lai nevienam nebūtu nekāda pamata apšaubīt šos argumentus.

Jautājums: Vai jūs nepiedāvājāt Ministru prezidentam iespēju vēlreiz atdot šo jautājumu skatīšanai valdībā?

V.Zatlers: Es domāju, ka valdība jau šo jautājumu ir vienreiz skatījusi, savu viedokli izteikusi. Un tagad būtiski ir izšķirties Saeimai.

Jautājums: Vai, jūsuprāt, valdība patlaban ir rīcībspējīga?

V.Zatlers: Kalvīša kungs ar saviem argumentiem pierādīja, ka valdība šobrīd ir rīcībspējīga. Tas mums ir ļoti svarīgi, jo nākamajā nedēļa ir budžeta pieņemšanu pirmajā lasījumā. Tas ir visbūtiskākais jautājums šobrīd, lai vēl vairāk nedestabilizētu finansiālo situāciju, lai budžets tiktu pieņemts un arodbiedrību prasības tiktu ievērotas. Lai māsiņas slimnīcā, policisti uz ielas, skolotāji skolā to nelielo algas pielikumu, kas viņiem šobrīd ir paredzēts nākamā gada budžetā, saņemtu no pirmā janvāra, lai šis jautājums atkal neieietu neziņas fāzē uz nezināmu laiku.

Jautājums: Sakiet, ko tas nozīme, ka nākamā nedēļa būs grūta mūsu valstij?

V.Zatlers: Tas nozīmē pirmām kārtām, ka Saeimai būs jāstrādā ļoti nopietni. Es domāju – pat nopietnākā režīmā, nekā tas bija paredzēts. Varbūt būs ārkārtas sēdes, komisijām būs jāstrādā, jo tas, ko neizdarīja valdība, tagad ir jāizdara Saeimai – gan jautājumā par Loskutovu, gan jautājumā par arodbiedrību prasībām. Vienmēr kādam ir jāizdara tas, ko kāds nav izdarījis. Šie darbi ir valstiski.

Jautājums: Līdz šim Ministru prezidents nav izdarījis vairākus darbus. Vai jūs nepieļaujat, ka turpmāk viņš varētu rīkoties līdzīgi un arī nepildīt savus darbus?

V.Zatlers: Es domāju, ka Saeima mums šobrīd ir saspringusi, kļuvusi ļoti atbildīga un atbildīgi vērtēs arī Ministru prezidentu.

Jautājums: Vai uzskatāt par normālu situāciju, ka ir vajadzīgi tik lieli cilvēku pūļi, lai Saeima saspringtu?

V.Zatlers: Protams, svarīgākais ir, lai Saeima saspringtu, jo ko tad šie cilvēki uz ielas prasīja? Tiesiskumu, viens no vārdiem ir tiesiskums. Un šobrīd, ja mēs gribam šo tiesiskumu saglābāt, īstenot, ticēt tam, ir jāiet likumiskie ceļi. Un Saeimai ir jāstrādā kaut vai katru dienu, lai atgūtu sabiedrības uzticību.

Jautājums: Sakiet, lūdzu, vai premjers jūs informē arī par izmaiņām valdībā?

V.Zatlers: Jā, es jau to minēju, ka premjera pienākums ir nekavējoties informēt par izmaiņām valdībā. Dokumentu par Štokenberga kunga atbrīvošanu premjers parakstīja pirms pusstundas, nākot uz prezidenta pili.

Jautājums: Kā jūs vērtējat, ka valdībā nav vairāku ministru?

V.Zatlers: Šis bija mans jautājums Ministru prezidentam, viņš solīja, ka līdz pirmdienai tas tiks atrisināts.

Jautājums: Tas nozīmē, ka viņu vietā būs jauni cilvēki vai kāds aizvietos?

V.Zatlers: Tā ir Ministru prezidenta kompetence, vai būs jauni cilvēki. Jauni cilvēki ir jāapstiprina Saeimā, ja kāds aizvietos, tad šie dati būs zināmi, bet tā tiešām ir Ministru prezidenta kompetence nosaukt ministrus.

Jautājums: Vai jūs atbalstāt, ka ministri aizvieto viens otru un nestrādā normālā režīmā?

V.Zatlers: Protams, vislabākā valdība ir tā, kurā ir visi ministri, visi ir Ministru kabinetā un visi strādā. Bet mēs redzam, ka ir situācijas, ka ministru nav uz vietas, ministri ir komandējumos, viņi atstāj amatus. Katrā gadījumā vienmēr ir izeja no šīs situācijas. Ministru prezidenta kompetencē un atbildībā ir to atrisināt.

Jautājums: Kā jūs vērtējat šo lēmumu sasteigšanu, tādu pēkšņu paziņošanu par viena ministra posteņa likvidēšanu un tagad par viena ministra atstādināšanu?

V.Zatlers: Es domāju, ka sabiedrība ir nogurusi no sasteigtiem un pēkšņiem lēmumiem. Ja mēs paskatīsimies uz šo gadu, tad visu procesu nelaimju nelaime ir steiga, kuru sabiedrība neizprot.

 

Baiba Krauze-Krūze, “LV”, pēc VPPD ieraksta

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!