• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Šonedēļ žurnālā "Jurista Vārds". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.10.2007., Nr. 170 https://www.vestnesis.lv/ta/id/165077

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ārlietu ministra demisiju

Vēl šajā numurā

23.10.2007., Nr. 170

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Šonedēļ žurnālā “Jurista Vārds”:

 

JV.JPG (22662 bytes)“Aicina sargāt demokrātiju un tiesiskumu Latvijā”

Pagājušās nedēļas viens no nozīmīgākajiem notikumiem neapšaubāmi bija ASV vēstnieces Latvijā Ketrīnas Todas Beilijas (Catherine Todd Bailey) runa “Kopīgo vērtību saglabāšana” (Preserving Our Common Values), ko vēstniece 16.oktobrī teica Latvijas Universitātes Lielajā aulā.

Komentējot vēstnieces uzrunu, Valsts prezidents Valdis Zatlers savā paziņojumā pateicās ASV kā draugam un stratēģiskajam partnerim par kritisku skatu no malas. Prezidenta paziņojumā minēts, ka ASV vēstniece savā uzrunā LU uzsvērusi tās pamatvērtības, kuras viņš kā Valsts prezidents jau vairākkārt akcentējis gan sarunās ar Latvijas iedzīvotājiem, gan atbildīgajām amatpersonām. “Šīs vērtības, kas vieno Latviju un tās stratēģiskos partnerus, ir aktīva pilsoniskā sabiedrība, taisnīga tiesa, vārda brīvība un demokrātiska, sabiedrības interesēm atbildīgi kalpojoša valsts pārvalde.” Tāpat Valsts prezidents norādīja, ka mums ir jārunā tieša valoda, jāsauc lietas īstajos vārdos un pašiem, bez skubinājumiem no malas, jāspēj rīkoties valstiski un atbildīgi. 

 

Daniela Detlava. “Teritorijas plānošanas nozīme būvniecības procesā”

Būvniecības process vienmēr skar vairāk vai mazāk plašu sabiedrības loku, jo būvniecības rezultātā radītajam objektam piemīt ilglaicīgs raksturs. Tādējādi būvniecības jautājumi ir būtiski ne tikai no valsts ekonomiskās attīstības aspekta, bet arī no cilvēktiesību aspekta, jo šeit nereti saduras pilnīgi pretējas tiesības un intereses – no vienas puses, tās ir personas īpašuma tiesības, no otras puses, – sabiedrības tiesības uz labvēlīgu vidi.

Tā kā normatīvais regulējums būvniecības nozarei mūsu valstī ir tālu no ideālā vai vismaz tāda, kas nodrošinātu visu būvniecības procesa dalībnieku tiesību un tiesisko interešu ievērošanu un spētu pasargāt no zaudējumiem (ne tikai materiālajiem), raksta mērķis ir identificēt tiesiskās problēmas būvniecības procesā un šo problēmu analīzes rezultātā piedāvāt iespējamos risinājumus.

 

Rada Matjušina. “Nomas maksas apmēra noteikšana”

Lai gan Civillikuma normas par nomas maksu ir vispārēji tiesību piešķirošas un pamatā stingri neierobežo nomnieku un iznomātāju, juridiskajā praksē attiecībā uz nomas maksas noteikšanu un maksāšanas kārtību joprojām rodas strīdi. Piemēram, joprojām aktuāls ir jautājums par to, cik konkrēti nomas maksa ir jāizsaka nomas līgumā. Tādēļ šā raksta mērķis ir aktualizēt esošo normu interpretācijas problēmu un piedāvāt jēdzienu “noteikts” un “patiesa atlīdzība” izpratni noteikumu par nomas maksu piemērošanas gadījumos.

 

“Jurista Vārda” redakcija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!