• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par valsts iekšpolitisko situāciju - preses īssaietā 18.oktobrī:. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.10.2007., Nr. 169 https://www.vestnesis.lv/ta/id/164989

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

19.10.2007., Nr. 169

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par valsts iekšpolitisko situāciju – preses īssaietā 18.oktobrī:

 

Man prieks jūs visus šodien šeit redzēt. Man jāpaziņo, ka Loskutova kunga atstādināšanas process ir kļuvis kritisks – ar sabiedrības kritiku, kritiku politiskajās aprindās, kurām šis jautājums ir jāatrisina. Tam ir jāpieliek punkts. Un ir tikai viens taisnīgs un tiesisks risinājums šim jautājumam, bet tas, ko mēs redzējām šorīt no rīta piketā, ir spogulis sabiedrības domām par šo procesu. Tas ir veids, kā ietekmēt mūsu deputātu lēmumus. Kad tas ir paveikts, jāiet tiesiskais ceļš, deputātiem jāizvērtē šis stāvoklis un jānobalso. Balsojums, kas būs par Loskutova kunga atstāšanu amatā vai atbrīvošanu no amata, vienlaikus būs arī uzticības balsojums valdībai.

 

Jautājums: Uzticības balsojums valdībai – kādā veidā jūs to domājat? Vai tas nozīmē, ka kaut kādā brīdī valdība varētu tikt atlaista?

V.Zatlers: Es domāju, ka mums šobrīd, kad sabiedrības attieksme ir izrādīta, nevajadzētu steigties ātrāk – stundu ātrāk, dienu ātrāk, nedēļu ātrāk. Dosim šobrīd Saeimai iespēju pierādīt, ka viņi kalpo tautas interesēm, ka viņi pārstāv tautas intereses, izvērtēt šo stāvokli un nobalsot.

Jautājums: Vai, jūsuprāt, valdība nav zaudējusi uzticību sabiedrībā? Jūsu kā prezidenta domas.

V.Zatlers: Tātad daļa sabiedrības savu viedokli par valdību jau ir izteikusi, bet visbūtiskākais, ka savs viedoklis par valdību ir jāizsaka Saeimai.

Jautājums: “Jaunais laiks” un “Saskaņas centrs” aicina jūs atlaist Saeimu. Kā jūs komentētu šo viņu vēlmi?

V.Zatlers: Es jau iepriekš teicu: Saeima ir tas instruments, demokrātisks instruments, kas mums šodien Latvijas valstī ir, lai atrisinātu problēmu gan par Loskutovu, gan par valdību, gan par budžetu, gan par Latvijas nākotni. Šobrīd nekādā gadījumā nedrīkst atlaist Saeimu, jo tādā gadījumā mēs pazaudētu šo instrumentu, mēs ieietu garā haosa procesā. Tā ir politiska cīņa. Kamēr Saeima ir lemtspējīga un spēj pierādīt savu lemtspējību ar konkrētiem lēmumiem, nav nekāda pamata atlaist Saeimu.

Jautājums: Zatlera kungs, valdība ar koalīciju šodien runā par vienu no iespējamiem variantiem, ka Loskutova jautājumu varētu atdot atpakaļ valdībai vai valdība varētu paņemt atpakaļ. Kāds būtu jūsu vērtējums, vai šis ceļš būtu nepareizs, vai tomēr Saeimai ir jābalso?

V.Zatlers: Katram ir jāizmanto tās iespējas, kas viņam ir dotas. Valdībai jāizmanto savas iespējas lemt par šo jautājumu, tagad savas iespējas ir jāizmanto Saeimai. Domāju, ka dot atpakaļ valdībai lemt šo jautājumu nav nekāda pamata.

Jautājums: Cik cilvēkiem uz ielām ir jāiziet, lai jūs rosinātu Saeimas atlaišanu?

V.Zatlers: Redziet, ielās nevar risināt demokrātiskā sabiedrībā demokrātiskus un pārvaldi ietverošus procesus. Ielās var paust tikai savu viedokli demokrātiskā sabiedrībā. Saeima ir jāatlaiž tikai tad, ja tā nav spējīga pieņemt lēmumus, nav spējīga darboties.

Jautājums: Vai, jūsuprāt, Saeimai būtu jāatlaiž valdība šobrīd? Jā vai nē?

V.Zatlers: Es domāju, ka ir pilnīgi skaidrs šis jautājums. Būs balsojums, un būs skaidra Saeimas atbilde. Saeimai ir jāizšķiras, vai viņa kalpo tautai vai ne.

Jautājums: Tad principā jūs aicināt Saeimu izteikt valdībai neuzticību?

V.Zatlers: Tā ir Saeimas kompetence, un man var būt tikai personīgais viedoklis.

Jautājums: Cik ilgā laikā Saeimai būs jāizlemj šis jautājums?

V.Zatlers: Tik, cik tai vajag, bet ne pārāk gari vilcinoties. Neprasīsim to izdarīt pirmdien.

Jautājums: Vai jūs esat šodien runājis ar premjeru un varbūt aicinājis viņu demisionēt?

V.Zatlers: Šodien esmu runājis un turpmāk runāšu tikai ar frakciju vadītājiem, jo faktiski es daru to darbu, ko neizdarīja valdība. Tātad es runāju ar arodbiedrībām, uzturu dialogu, kas netika veikts par nākamā gada budžetu, jo valstī ir svarīgs budžets, nākamā gada budžets, kas apmierinātu gan arodbiedrības, gan valdību, vienalga – kāda tā būtu. Tātad šīs ir konsultācijas ar frakciju vadītājiem par to, ko varētu darīt, lai arodbiedrības varētu iesaistīties šai procesā. Šeit ir tas pats jautājums: valdība nav izdarījusi savu darbu, valdība ir iesniegusi budžetu Saeimai. Šobrīd es esmu spiests darīt valdības darbu, labot viņu kļūdas, runāt ar arodbiedrībām, runāt ar Saeimas deputātiem, lai arodbiedrības būtu klāt, kad komisijā šis budžets tiks apspriests, un viņu intereses tiktu ievērotas.

Jautājums: Ja valdība krīt, kas, jūsuprāt, notiek ar budžetu, vai Saeima to turpinās skatīt?

V.Zatlers: Es domāju, šobrīd nesteidzināsim notikumus. Ir svarīgi saglabāt vēsu prātu un rīkoties likumīgi, tai pašā reizē tiesiski, lai katrs varētu sekot līdzi nākamajiem notikumiem loģiskā secībā un valsts varētu iziet no krīzes, kurā tā ir nonākusi.

Jautājums: Vai jums ir skaidri motivēti kritēriji, pēc kā izvēlēties nākamo premjeru, ja valdība krīt?

V.Zatlers: Pirmām kārtām notiks sarunas ar pilnīgi visām Saeimā pārstāvētajām frakcijām. Un izvēlēts tiks tāds cilvēks, kurš tajā brīdī vislabāk varēs nodrošināt stabilu valdību ar atbalstu Saeimā.

Jautājums: Jūs pieļaujat…

V.Zatlers: Es domāju sagaidīsim to situāciju un tad lemsim. Jo šobrīd līdz valdības krišanai vai valdības jaunai sastādīšanai ir ļoti garš ceļš ejams, kamēr nav atrisināti šie jautājumi par Loskutova kungu un par balsojumu.

Jautājums: Jūs savām pirmajām 100 dienām veltītajā preses konferencē teicāt, ka esat turpmāk gatavs rīkoties drosmīgi un runāt par lietām atklāti. Vai šis nebūtu tas gadījums?

V.Zatlers: Ko mēs šobrīd darām – runājam par lietām atklāti.

Jautājums: Sabiedrība no jums gaida politiskus lēmumus un valstiskus jaunumus.

V.Zatlers: Politiskiem lēmumiem un valstiskiem jaunumiem jābūt pamatotiem. Un ir skaidri jāapzinās, kāds ir nākamais solis. Šobrīd ir jādara tas, kas ir jādara. Ir jāizlabo šīs valdības kļūdas un, ja nepieciešams, jāmaina valdība.

Jautājums: Koalīciju partiju pārstāvji ir atzinuši krīzi koalīcijā. Vai, jūsuprāt, valdība ir spējīga darboties?

V.Zatlers: Es vēlreiz atkārtoju: sagaidīsim balsojumu par Loskutovu, sagaidīsim balsojumu par budžetu, tas ir divu nākamo nedēļu jautājums. Jums visas atbildes uz jautājumiem būs atbildētas. Nesteigsimies notikumiem pa priekšu.

Jautājums: Vai jūs uzticēsit Tautas partijai vēlreiz premjera amatu?

V.Zatlers: Vēlreiz atkārtošu: kad kritīs valdība, es jums nosaukšu arī premjeru.

Jautājums: Kāda ir jūsu pozīcija par Loskutovu, viņš ir jāatstāj amatā vai nav? [tulkojumā no krievu valodas]

V.Zatlers: Mana attieksme nav mainījusies, es to jau skaidri paudu – KNAB kā iestāde ar vai bez Loskutova būs stipra. Šajā brīdī, kad ir šāds stāvoklis, protams, Loskutovs ir jāatstāj.

 

Baiba Krauze-Krūze, “LV”,

pēc VPPD ieraksta

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!