• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Eiropas Savienības iekšējā tirgus direktīvu īstenošanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.10.2007., Nr. 169 https://www.vestnesis.lv/ta/id/164985

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ierosinājumu izskaust nelegālo zveju ātras peļņas iespējai

Vēl šajā numurā

19.10.2007., Nr. 169

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Eiropas Savienības iekšējā tirgus direktīvu īstenošanu

 

Eiropas Komisija ir nolēmusi sākt pārkāpumu izmeklēšanas procedūru pret 22 dalībvalstīm, kas savos tiesību aktos nav īstenojušas konkrētas iekšējā tirgus direktīvas. Komisija oficiāli pieprasīs, lai šīs 22 dalībvalstis – visas, izņemot Bulgāriju, Somiju, Lietuvu, Nīderlandi un Slovēniju, – īstenotu direktīvu, ar kuru paredz tehniskos pielāgojumus ES noteikumiem par profesionālo kvalifikāciju saistībā ar Bulgārijas un Rumānijas pievienošanos. Komisija arī oficiāli pieprasīs, lai Čehija, Itālija un Zviedrija īsteno Uzņēmējdarbības tiesību direktīvu un Beļģija īsteno Kapitāla prasību direktīvu. Šie oficiālie pieprasījumi tiks pausti argumentētos atzinumos, kas saskaņā ar EK līguma 226.pantu ir pārkāpumu gadījumā piemērojamās procedūras otrais posms. Ja divu mēnešu laikā Komisija nesaņems apmierinošu atbildi, lieta var tikt nodota izskatīšanai Eiropas Kopienu tiesā. Visbeidzot – Komisija ir nolēmusi saskaņā ar EK līguma 228.pantu nosūtīt argumentētu atzinumu Īrijai, pieprasot izpildīt Eiropas Kopienu tiesas spriedumu saistībā ar direktīvas par nomas un patapinājuma tiesībām īstenošanu.

 

Bulgārijā un Rumānijā piešķirto profesionālo kvalifikāciju atzīšana

Komisija ir nolēmusi nosūtīt argumentētus atzinumus 22 dalībvalstīm par to, ka tās nav informējušas Komisiju par pasākumiem, kas veikti, lai īstenotu Direktīvu 2006/100/EK, kurā paredzēti tehniski pielāgojumi direktīvām par profesionālajām kvalifikācijām pēc Bulgārijas un Rumānijas pievienošanās Eiropas Savienībai 2007.gada 1.janvārī. Šī direktīva atjaunina cita starpā visus to profesionālo kvalifikāciju sarakstus, kas tiek automātiski atzītas, papildinot tos ar atbilstošajām kvalifikācijām Bulgārijā un Rumānijā. Direktīvas 2006/100/EK transponēšanas termiņš beidzās 2007.gada 1.janvārī. Visi vajadzīgie noteikumi ir jau stājušies spēkā tikai Bulgārijā, Somijā, Lietuvā, Nīderlandē un Slovēnijā.

Kamēr direktīva nav ieviesta valstu tiesību aktos, pastāv risks, ka speciālistiem ar Bulgārijā un Rumānijā iegūtu kvalifikāciju būs jācieš no nevajadzīgi birokrātiskām un lēnām procedūrām, pirms tie spēs izmantot savas tiesības strādāt jebkur Eiropas Savienībā, un šo speciālistu sniegto pakalpojumu iespējamiem izmantotājiem var būt liegta iespēja izmantot viņu pieredzi savā labā.

 

Čehija, Itālija un Zviedrija – uzņēmējdarbības tiesības

Komisija ir nolēmusi nosūtīt argumentētus atzinumus Čehijai, Itālijai un Zviedrijai par to, ka tās līdz norādītajam termiņam – 2006.gada 31.decembrim – nav īstenojušas Direktīvu 2003/58/EK, ar kuru groza Pirmo uzņēmējdarbības tiesību direktīvu par atklātības prasībām sabiedrībām ar ierobežotu atbildību.

 

Beļģija – Kapitāla prasību direktīva

Komisija ir nolēmusi nosūtīt Beļģijai argumentētu atzinumu par to pasākumu nepaziņošanu, ar kuriem īsteno Direktīvu 2006/48/EK par kredītiestāžu darbības sākšanu un veikšanu. Šī direktīva, ko parasti sauc par Kapitāla prasību direktīvu, nosaka jaunus noteikumus statūtkapitāla aprēķināšanai, t.i., pašu finanšu resursu apmēram, kam jābūt banku un ieguldījumu sabiedrību rīcībā, lai nosegtu to riska darījumus. Kopā ar Direktīvu 2006/49/EK par ieguldījumu sabiedrību un kredītiestāžu kapitāla pietiekamību šī direktīva ir ieviesusi daudz elastīgāku un riskus vērā ņemošu struktūru, kas veidota tā, lai uzlabotu finanšu iestāžu veikto riska pārvaldību, veicinātu labāku kapitāla piešķiršanu un nodrošinātu finanšu stabilitāti. Šīs direktīvas pareizi īstenojot visās dalībvalstīs, tiks sniegtas priekšrocības klientiem, noguldītājiem un ieguldītājiem Eiropas Savienībā, veicinot finanšu tirgus efektivitāti un konkurētspēju. Direktīvu transponēšanas termiņš beidzās 2006.gada 31.decembrī. Beļģija ir tikai daļēji ieviesusi šīs direktīvas savos tiesību aktos. Oficiālā paziņojuma vēstule Beļģijai tika nosūtīta 2007.gada februārī.

 

Īrija – direktīva par nomas un patapinājuma tiesībām

Komisija ir nolēmusi saskaņā ar EK līguma 228.pantu nosūtīt argumentētu atzinumu Īrijai, pieprasot izpildīt Eiropas Kopienu tiesas spriedumu saistībā ar Direktīvas 92/100/EEK par nomas tiesībām un patapinājuma tiesībām (tagad kodificēta Direktīvā 2006/115/EK) 1. un 5.panta īstenošanu. Šī direktīva nosaka, ka autoriem jāsaņem atlīdzība, ja to darbi tiek izmantoti publiskai patapināšanai bibliotēkā, un ka dažas, bet ne visas, iestāžu kategorijas var atbrīvot no šīs atlīdzības maksāšanas.

 

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!