• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts sekretāru 2007.gada 11.oktobra sanāksmē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.10.2007., Nr. 166 https://www.vestnesis.lv/ta/id/164733

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par jauniem Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas bīskapiem

Vēl šajā numurā

16.10.2007., Nr. 166

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts sekretāru 2007.gada 11.oktobra sanāksmē

 

EM: Par grozījumiem noteikumos par patērētāja kreditēšanas līgumu

Ekonomikas ministrija izstrādājusi un 11.oktobrī starpinstitūciju saskaņošanai nodevusi Ministru kabineta noteikumu projektu “Grozījumi Ministru kabineta 1999.gada 13.jūlija noteikumos Nr.257 “Noteikumi par patērētāja kreditēšanas līgumu””. Noteikumu projekts izstrādāts, lai uzlabotu un mūsdienu situācijai piemērotu spēkā esošos Ministru kabineta noteikumus.

Spēkā esošo Ministru kabineta noteikumu lietošana praksē laika gaitā ir identificējusi vairākas problēmas. Lai risinātu un novērstu minētās problēmas, ir izstrādāts grozījumu projekts, kas:

• precizē noteikumos iekļautās definīcijas;

• precizē patērētājam norādāmās informācijas apjomu līgumos tādiem patēriņa kredīta veidiem kā overdrafts, kredītkaršu kredīti, īstermiņa aizdevumi līdz trim mēnešiem;

• nosaka atsevišķu regulējumu kredīta līgumiem nekustamā īpašuma iegādei, precizējot šajos līgumos iekļaujamās informācijas apjomu un paredzot kompensāciju aprēķina mehānismu kreditora zaudējumu kompensēšanai, kas tieši saistīti ar nekustamā īpašuma iegādei piešķirtā kredīta saistību pildīšanu pirms noteiktā termiņa. Noteikumu projekts paredz noteikt arī stingrus ierobežojumus kompensāciju aprēķinam, lai tas būtu maksimāli labvēlīgs patērētājam;

• nosaka augstākas prasības patērētāju informēšanai, nosakot papildu prasības patērētājam sniedzamajai informācijai patēriņa kredītlīgumu reklāmās, kā arī nosakot aizliegumu reklāmā veicināt bezatbildīgu aizņemšanos un pienākumu reklāmā ietvert brīdinājumu patērētājam par nepieciešamību atbildīgi aizņemties un izvērtēt spēju atmaksāt kredītu;

• nosaka patērētāju informēšanas pienākumu par izmaiņām procentu likmēs kredītlīguma darbības laikā īpaši attiecībā uz tādiem kreditēšanas līgumiem kā overdrafts.

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

 

FM: Par nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektronisko ierīču un iekārtu lietošanas kārtību

Lai nodrošinātu iespēju izmantot maksājumu kartes, iekasējot valsts budžeta maksājumus un maksu par budžeta iestāžu sniegtajiem pakalpojumiem, 11.oktobrī Valsts sekretāru sanāksmē tika izsludināti Finanšu ministrijas sagatavotie grozījumi Ministru kabineta (MK) noteikumos par nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektronisko ierīču un iekārtu lietošanas kārtību.

Grozījumi paredzēs, ka valsts un pašvaldību budžeta iestādes, saņemot samaksu par sniegtajiem pakalpojumiem ar maksājumam kartēm un izsniedzot maksājuma karšu apstrādes termināļa kvīti, varēs nelietot kases aparātus, kases sistēmas, specializētās ierīces vai iekārtas nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanai.

Tāpat plānots, ka noteikumos tiks veikti papildinājumi, lai nodrošinātu skaidrā naudā saņemtā apliekamā ienākuma uzskaiti fiziskām personām – iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātājam no saimnieciskajā darbībā gūtā apliekamā ienākuma, kuras var nereģistrēties Valsts ieņēmumu dienestā (VID) kā saimnieciskās darbības veicējas.

Izmaiņas arīdzan paredz, ka šie noteikumi neattieksies uz ārvalstu fiziskām vai juridiskām personām, kas Latvijā reģistrētas tikai VID ar pievienotās vērtības nodokli apliekamo personu reģistrā, bet kurām nav noteiktas saimnieciskās darbības veikšanas vietas Latvijā.

Paredzams, ka grozījumi MK noteikumos stāsies spēkā 2008.gada 1.janvārī.

Finanšu ministrijas Komunikācijas departaments

 

IZM: Par grozījumiem kārtībā, kādā augstskolas un koledžas tiek finansētas no valsts budžeta līdzekļiem

Pašreiz Izglītības un zinātnes ministrijas ikgadējais valsts budžeta paredzētais finansējums tiek sadalīts katrai augstskolai un koledžai, finansējumu aprēķinot un piešķirot pēc formulas, kas balstīta tikai uz augstākās izglītības iestādes cilvēkresursu kapacitātes rādītājiem (profesoru skaitu), bet neņemot vērā sasniegtos rezultatīvos rādītājus. Turpmāk šo kārtību paredzēts mainīt.

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sagatavotais Ministru kabineta (MK) noteikumu projekts “Grozījumi Ministru kabineta 2006.gada 12.decembra noteikumos Nr.994 “Kārtība, kādā augstskolas un koledžas tiek finansētas no valsts budžeta līdzekļiem”” sagatavots, lai precizētu augstskolām un koledžām zinātnes attīstības nodrošinājumam paredzētā valsts budžeta finansējuma aprēķināšanas, piešķiršanas un izlietošanas kārtību.

Lai veicinātu studiju un zinātniskās pētniecības darba vienotību, kā arī sekmētu uz rezultātu balstītu zinātniskās pētniecības darba finansējumu augstākās izglītības iestādēs, MK noteikumu projekts nosaka vienotu zinātnes attīstības nodrošinājumam paredzētā valsts budžeta finansējuma aprēķināšanas kārtību, ņemot vērā augstākās izglītības iestādes cilvēkresursu kapacitāti, valsts noteikto studiju vietu skaitu pa studiju līmeņiem, akadēmiskā personāla ar zinātnisko grādu skaitu, kā arī sasniegtos rezultatīvos rādītājus – par valsts budžeta līdzekļiem attiecīgo grādu vai profesionālo kvalifikāciju ieguvušo personu skaitu.

MK noteikumu projekts precizē zinātniskās darbības attīstības nodrošinājuma finansējuma minimālo apmēru augstskolām un koledžām, kā arī finansējuma piešķiršanas un izlietošanas kārtību, projektu izvērtēšanā piesaistot Latvijas Zinātnes padomes ekspertus.

11.oktobrī IZM sagatavotais MK noteikumu projekts “Grozījumi Ministru kabineta 2006.gada 12.decembra noteikumos Nr.994 “Kārtība, kādā augstskolas un koledžas tiek finansētas no valsts budžeta līdzekļiem”” izsludināts Valsts sekretāru sanāksmē.

 

IZM: Par Limbažu 18.arodvidusskolas un Ozolu arodvidusskolas reorganizāciju

11.oktobrī Valsts sekretāru sanāksmē tika atbalstīts priekšlikums apvienot Limbažu 18.arodvidusskolu un Ozolu arodvidusskolu, izveidojot Limbažu profesionālo vidusskolu. To paredz Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) pieteiktais Ministru kabineta (MK) rīkojuma projekts “Par Limbažu 18.arodvidusskolas un Ozolu arodvidusskolas reorganizāciju”. Rīkojuma projekts vēl jāapstiprina MK.

Šogad Limbažu 18.arodvidusskolā jauno mācību gadu sāka 239 izglītojamie, bet Ozolu arodvidusskolā tikai 28. Apvienojot abas profesionālās izglītības iestādes, tiks racionālāk izmantoti valsts budžeta līdzekļi un arodvidusskolu materiāli tehniskā bāze. Ieekonomētie līdzekļi turpmāk tiks novirzīti mācību kvalitātes uzlabošanai un izglītības programmu modernizēšanai.

Plānots, ka Limbažu profesionālā vidusskola savu darbību sāks 2008.gada 1.aprīlī.

Izglītības un zinātnes ministrijas Komunikācijas nodaļa

 

LM: Par darba attiecību un darba drošības likumdošanas praktisku piemērošanu nozarēs un uzņēmumos

Lai mazinātu darba likumdošanas pārkāpumus un veicinātu likumdošanas prasību praktisku ieviešanu uzņēmumos, Labklājības ministrija (LM) ar Eiropas fondu atbalstu nākamo septiņu gadu periodā paredzējusi ieguldīt 6,94 miljonus latu.

To paredz 11.oktobrī Valsts sekretāru sanāksmē izsludinātie Ministru kabineta (MK) noteikumi par Eiropas Sociālā fonda aktivitāti “Darba attiecību un darba drošības likumdošanas praktiska piemērošana nozarēs un uzņēmumos”.

Plānots, ka uzņēmumi, kuri darbojas bīstamajās nozarēs, varēs pieteikties darba vides risku novērtēšanai darba vietās. Bet, lai atvieglotu darba vides risku noteikšanu uzņēmumos, uzņēmēji un citi interesenti varēs izmantot arī elektronizētu bezmaksas darba vides risku novērtēšanas sistēmu. Tāpat paredzēts izveidot ikvienam cilvēkam pieejamu bezmaksas datu bāzi par darba koplīgumiem un ģenerālvienošanos nozarē. Līdztekus profesionālās izglītības iestādēs plānots ieviest jaunas darba aizsardzības apmācību programmas. Tas veicinātu arodskolēnu izpratni par darba tiesisko attiecību, darba drošības un arodveselības jautājumiem.

Tāpat valsts reģionos plānots izveidot konsultatīvos centrus, kuros darba devēji un nodarbinātie varēs iegūt konsultācijas, kā praktiski piemērot darba tiesisko attiecību un darba aizsardzības likumdošanas prasības. Paredzēti arī sabiedrības informēšanas un izglītošanas pasākumi, t.sk. kampaņas skolu jauniešiem par darba aizsardzības jautājumiem, informatīvi materiāli par aktualitātēm darba tiesību un darba aizsardzības jautājumos.

LM prognozē, ka pēc šo pasākumu īstenošanas pārkāpumu skaits apsekotajos uzņēmumos samazināsies par 15%.

MK noteikumu projekts paredz, kādām prasībām jāatbilst projekta iesniedzējam, kā tiek vērtēts projekts, kādi ir tā īstenošanas nosacījumi. Projektam pievienota projekta iesnieguma veidlapa. MK noteikumu projekts vēl jāsaskaņo ar ministrijām un jāapstiprina valdībā.

Plānots, ka projektus īstenos Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība un Latvijas Darba devēju konfederācija sadarbībā ar Valsts darba inspekciju. Līdz 85% no projekta izmaksām segs Eiropas Sociālais fonds, bet pārējo – valsts budžets.

LM ir viena no ES fondu apsaimniekošanas institūcijām, kas atbild par projektu atbilstību nozares politikai un nodrošina efektīvu struktūrfondu līdzekļu izmantošanu nodarbinātības un sociālās iekļaušanas jomā. Septiņos gados ar 22 ES fondu līdzfinansēta projektu konkursa aktivitāšu palīdzību labklājības nozarē plānots ieguldīt 110,7 miljonus latu no Eiropas Sociālā fonda un 11,7 miljonus latu no Eiropas Reģionālās attīstības fonda.

Labklājības ministrijas Komunikācijas departaments

 

SM: Par veselības pārbaudēm esošajiem un topošajiem transportlīdzekļu vadītājiem

11.oktobrī Valsts sekretāru sanāksmē tika izsludināts Satiksmes ministrijas sagatavotais noteikumu projekts par veselības pārbaudēm esošajiem un topošajiem transportlīdzekļu vadītājiem. Tas paredz plašāku personu loku, uz ko attieksies prasība veikt obligātās veselības pārbaudes.

Turpmāk veselības pārbaudes būs jāveic arī mopēdu vadītājiem. Uz velosipēdu vadītājiem noteikumi gan neattieksies.

Jaunais noteikumu projekts “Noteikumi par veselības pārbaudēm transportlīdzekļu vadītājiem un personām, kuras vēlas iegūt transportlīdzekļu vadītāju kvalifikāciju, kā arī par veselības pirmstermiņa pārbaudes izdevumu segšanas kārtību” izstrādāts atbilstoši izdarītajiem grozījumiem “Ceļu satiksmes likumā”.

Noteikumu projekts nosaka kārtību, kādā veic veselības pārbaudes transportlīdzekļu vadītājiem un personām, kuras vēlas iegūt transportlīdzekļu vadītāja kvalifikāciju, kā arī transportlīdzekļu vadītāju veselības pirmstermiņa pārbaudes, medicīniskās pretindikācijas transportlīdzekļu vadīšanai, kārtību, kādā vadītājs nosūtāms uz veselības pirmstermiņa pārbaudi, kārtību, kādā atņem transportlīdzekļa vadīšanas tiesības personām, kurām transportlīdzekļu vadīšanu apgrūtina veselības problēmas, kā arī medicīniskās uzziņas iesniegšanas kārtību, lai atgūtu tiesības.

Paredzēts, ka uz veselības pirmstermiņa pārbaudi personu turpmāk nenosūtīs, bet tai būs jāierodas patstāvīgi, ja tā būs sodīta par transportlīdzekļa vadīšanu alkohola reibumā vai narkotisko vielu ietekmē. Minēto jautājumu kontrolēs Ceļu satiksmes drošības direkcija, kad persona nāks atjaunot transportlīdzekļu vadīšanas tiesības.

Lai atvieglotu valsts institūciju kontroli pār veselības pārbaužu veikšanu, noteikumos paredzēts, ka informācijas apmaiņa starp ārstiem, ārstniecības iestādēm, kā arī valsts policiju par veiktajām veselības pārbaudēm ar 2009.gada 1.janvāri notiek tiešsaistes datu pārraides režīmā.

Satiksmes ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

 

ZM: Par dzīvnieku liemeņu kvalitāti gaļas ieguves uzņēmumos

Zemkopības ministrija (ZM) izstrādājusi Ministru kabineta (MK) noteikumu projektu “Noteikumi par dzīvnieku liemeņu apstrādes kvalitāti, klasifikāciju un marķēšanu un kārtību, kādā novērtējama dzīvnieku liemeņu atbilstība apstrādes kvalitātes un klasifikācijas prasībām un kādā tiek vākta un apkopota informācija par dzīvnieku liemeņu cenām”, ko 11.oktobrī izsludināja Valsts sekretāru sanāksmē.

Ministru kabineta noteikumu projekts ir izstrādāts, apvienojot prasības par dzīvnieku liemeņu klasifikāciju un cenu ziņošanu vienā normatīvā aktā. Projekta mērķis ir uzlabot un pilnveidot liemeņu klasifikācijas un cenu ziņošanas sistēmu Latvijā un nodrošināt liellopu un cūku liemeņu apstrādes kvalitātes, klasifikācijas, marķēšanas un cenu ziņošanas prasību ievērošanu gaļas ieguves uzņēmumos saskaņā ar Eiropas Savienības (ES) normatīvajiem aktiem. Tāpat izstrādātais normatīvais akts turpinās informācijas apmaiņu starp dzīvnieku liemeņu un cenu ziņošanas sistēmā iesaistītajām valsts pārvaldes, administrēšanas un kontroles iestādēm.

Normatīvā akta ieviešana veicinās uzņēmēju atbildību un vienlīdzību pienākumu izpildē, kā arī nodrošinās informācijas apmaiņu starp kautuvi un dzīvnieku īpašnieku. Tas sekmēs norēķinu sistēmas pilnveidošanu, dzīvnieku īpašniekam saņemot taisnīgu samaksu par dzīvnieka liemeni atbilstoši klasifikācijas rezultātiem un svaram.

Projektā paredzēts, ka dzīvnieku liemeņu apstrādes kvalitātes, klasifikācijas, marķēšanas un cenu ziņošanas prasību izpildes valsts uzraudzību un kontroli veiks Pārtikas un veterinārais dienests. Valsts aģentūra “Lauksaimniecības datu centrs” savāks informāciju no kautuvēm par liemeņu klasifikācijas rezultātiem un cenām. Savukārt Latvijas Valsts agrārās ekonomikas institūts būs atbildīgs par cenu informācijas apkopošanu Latvijā un tās nosūtīšanu Eiropas Komisijai.

Noteikumu projektā noteiktas liellopu un cūku liemeņu apstrādes kvalitātes, klasifikācijas un marķēšanas prasības gaļas ieguves uzņēmumos jeb kautuvēs. Tāpat noteikta kārtībā, kādā novērtējama dzīvnieku liemeņu atbilstība apstrādes kvalitātes un klasifikācijas prasībām, kā arī kārtība, kādā tiek vākta un apkopota informācija par dzīvnieku liemeņu cenām. Dokumenta projektā arī noteikta dzīvnieku liemeņu klasificētāju un inspektoru apmācības un sertificēšanas kārtība par dzīvnieku liemeņu klasifikāciju, klasifikācijas rezultātu un cenu ziņošanu.

Normatīvais akts stāsies spēkā pēc tā akceptēšanas valdībā un publicēšanas laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

 

ZM: Par lauksaimniecības un pārstrādāto lauksaimniecības produktu Eiropas Savienības ārējās tirdzniecības režīma administrēšanas kārtību

Zemkopības ministrija (ZM) izstrādājusi Ministru kabineta (MK) noteikumu projektu “Lauksaimniecības un pārstrādāto lauksaimniecības produktu Eiropas Savienības ārējās tirdzniecības režīma administrēšanas kārtība”, ko 11.oktobrī izsludināja Valsts sekretāru sanāksmē.

Noteikumu projekta būtība ir nodrošināt pilnīgu un precīzu Eiropas Savienības (ES) importa, eksporta sistēmas ieviešanu un administrēšanu Latvijā, radot skaidrus priekšnosacījumus Eiropas Savienības sniegto tirdzniecības atvieglojumu izmantošanas iespējām. Noteikumi noteiks kārtību, kādā tiks administrēta lauksaimniecības un pārstrādāto lauksaimniecības produktu tirdzniecība ar valstīm, kas nav ES dalībvalstis.

Dokumenta projekta mērķis ir nodrošināt lauksaimniecības un pārstrādāto lauksaimniecības produktu Eiropas Savienības ārējās tirdzniecības režīma administrēšanu, lai veiksmīgi iekļautos ES kopējā tirgū. Tādējādi šo noteikumu projekta precīzas piemērošanas un tā nosacījumu izpildes gadījumā makroekonomiskā vide tiks ietekmēta pozitīvi.

Normatīvā akta projektā saskaņā ar ES importa, eksporta kopīgajiem nosacījumiem noteikti precizēti līdz šim nacionālajā līmenī jau piemēroti ES regulās noteikti dalībvalstu izvēļu piemērošanas nosacījumi attiecībā uz importa, eksporta sistēmas administrējošām institūcijām un to funkcijām, importa, eksporta licenču un eksporta kompensācijas sertifikātu sistēmu, kā arī nodrošinājumu un eksporta kompensāciju administrēšanu. Tāpat dokumenta projektā precizēta pārstrādāto lauksaimniecības produktu eksporta kompensāciju administrēšanas kārtība, starptautisko uzraudzības aģentūru apstiprināšanas un kontroles kārtība.

Dokumenta projektā noteikti arī no jauna identificētie un līdz šim nacionālajā līmenī nenoteiktie, bet Eiropas Savienības regulās noteiktie dalībvalstu izvēļu piemērošanas nosacījumi attiecībā uz importa, eksporta sistēmas administrējošām institūcijām un to funkcijām, importa tarifu kvotu administrēšanu atsevišķiem lauksaimniecības produktiem un muitas nodokļa nodrošinājumu administrēšanu. Tāpat noteikta pieaugušu vīriešu kārtas liellopu gaļas īpašo eksporta kompensāciju administrēšanas kārtība, konservētas liellopu un teļa gaļas produktu eksporta kompensāciju administrēšanas kartība, kā arī vīna sektora eksporta kompensāciju īpašie nosacījumi. Noteikta arī kaņepju sēklu un neapstrādātu kaņepāju importa kārtība.

Saskaņā ar izstrādātā noteikumu projekta kārtību turpmāk komersantiem būs iespēja saņemt eksporta kompensācijas atsevišķu lauksaimniecības un pārstrādāto lauksaimniecības produktu eksportam uz trešajām valstīm, kas izlīdzinās cenu starpību Eiropas Savienības iekšējā tirgū un pasaules tirgū. Tas nostiprinās komersanta eksportētā produkta konkurētspēju trešo valstu tirgos. Tāpat saskaņā ar šo noteikumu projekta kārtību komersanti varēs pretendēt uz atsevišķu lauksaimniecības produktu vai dzīvnieku importa atvieglojumiem, ievērojot īpašus produkta vai dzīvnieka izmantošanas nosacījumus.

Dokumenta projektā arī noteikta importa un eksporta administrējošo institūciju atbildība, nosakot skaidru kārtību, kuras ievērošana ļaus komersantiem pretendēt uz atvieglojumiem tirdzniecībā ar trešajām valstīm. Paredzēts, ka galvenā importa un eksporta nosacījumu administrējošā institūcija būs Lauku atbalsta dienests.

Līdz ar pievienošanos Eiropas Savienības kopējam tirgum Latvijai jānodrošina gan ES eksporta, gan importa plūsmas administrēšana, piemērojot ES paredzētos ārējās tirdzniecības nosacījumus, tai skaitā atvieglojumus un ierobežojumus, tādējādi nodrošinot vienlīdzīgu importa un eksporta darījumos iesaistīto Eiropas Savienības komersantu konkurenci un veicinot to konkurētspēju tirgos ārpus Eiropas Savienības.

Normatīvais akts stāsies spēkā pēc tā akceptēšanas valdībā un publicēšanas laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

 

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!