• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par paaugstinātiem invalīdu kopšanas pabalstiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.10.2007., Nr. 165 https://www.vestnesis.lv/ta/id/164633

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts prezidents, uzturoties darba vizītē Viļņā un piedaloties konferencē par enerģētiskās neatkarības jautājumiem

Vēl šajā numurā

12.10.2007., Nr. 165

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par paaugstinātiem invalīdu kopšanas pabalstiem

 

Paaugstinātie invalīdu kopšanas pabalsti uzlabos invalīdu materiālo situāciju un vienlaikus stimulēs pašvaldības pilnveidot alternatīvo sociālo pakalpojumu klāstu, uzskata labklājības ministre Dagnija Staķe.

Viņa norāda, ka pastāvīga vai pagaidu aprūpe mājās vai arī iespēja uzturēties dienas centrā daudzās ģimenēs līdz šim netika izvērtēta kā alternatīva, jo tie lielākoties ir maksas pakalpojumi. Ņemot vērā nelielo pieprasījumu, pašvaldības, kas valstī atbild par alternatīvajiem pakalpojumiem, nav bijušas aktīvas dienas centru izveidē un citu alternatīvo sociālās aprūpes pakalpojumu attīstībā.

Pēc Labklājības ministrijas (LM) rīcībā esošās informācijas, Latvijā 2006.gadā pašvaldībās darbojās 17 dienas centri, kuros pakalpojumus saņēma vairāk nekā 670 cilvēki ar garīga rakstura traucējumiem.

Viena cilvēka aprūpe mājās pašvaldībām 2006.gadā izmaksāja vidēji 25 latus mēnesī. Savukārt dienas centra pakalpojumu izmaksas vienai personai mēnesī bija gandrīz 65 lati.

Pieaugot pabalstiem, ko ģimenes saņem invalīdu kopšanas vajadzībām, tās varēs atļauties vismaz daļēji apmaksāt pašvaldības sniegtos pakalpojumus. Tādēļ prognozējams, ka pieaugs arī pašvaldību sniegto pakalpojumu apjoms un tie kļūs aizvien pieejamāki.

LM speciālisti skaidro, ka tādējādi tiks novērsta situācija, ka cilvēks gadiem praktiski neiziet no mājas, jo radiniekam nepieciešama pastāvīga uzmanība un kopšana un nav neviena, kas palīdz. Ja jākopj slims bērns vai cits radinieks, cilvēks nevar iekārtoties darbā un tas kļūst par apburto loku, no kura paša spēkiem ir grūti izkļūt. Ja cilvēks daļu pabalsta varēs izmantot, lai algotu kopēju dažas dienas nedēļā, tas ļautu viņam apmeklēt kursus un varbūt pat apgūt jaunu profesiju, kas savukārt paver ceļu uz darba tirgu un pārtikušāku dzīvi visai ģimenei.

No nākamā gada 1.janvāra no 50 līdz 150 latiem mēnesī tiks trīskāršots pabalsts par bērna invalīda ar smagiem funkciju traucējumiem kopšanu.

Tāpat no nākamā gada 1.janvāra invalīds ar smagiem organisma sistēmu funkciju traucējumiem, kurš pārsniedzis 18 gadu vecumu un kuram nepieciešama īpaša kopšana, saņems jaunu pabalstu 100 latus mēnesī.

Īpašas kopšanas nepieciešamību pamato Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas slēdziens.

Par jaunā pabalsta piešķiršanu vēl jālemj Saeimā.

Labklājības ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!