• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas un Krievijas robežšķērsošanas jautājumu risināšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.10.2007., Nr. 163 https://www.vestnesis.lv/ta/id/164453

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Latvijas Vēstneša" informācija

Atrodoties ārpus valsts robežām

Vēl šajā numurā

10.10.2007., Nr. 163

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas un Krievijas robežšķērsošanas jautājumu risināšanu

 

Reģiona ekonomiskās aktivitātes pieauguma, kā arī Baltijas valstu un Krievijas ekonomiskās sadarbības rezultātā ir izveidojusies situācija, kad Latvijas un Krievijas robežu šķērsojošo kravas transportlīdzekļu apjoms vairākkārt pārsniedz deviņdesmito gadu vidū izbūvēto autoceļu robežkontroles punktu “Terehova” un “Grebņeva” caurplūsmas kapacitāti. Turklāt līdz ar Baltijas valstu integrāciju Šengenas līguma zonā robežšķērsošana kļūs vēl intensīvāka.

Kravas transportlīdzekļu rindu strauja samazināšana, apkalpojot lielāku skaitu muitas klientu, esošajos apstākļos nav iespējama, jo esošā RKP caurlaidība ir sasniegusi maksimālo līmeni gan Latvijas, gan Krievijas pusē.

Lai radušos situāciju risinātu, ar Ministru kabineta rīkojumu 2007.gada sākumā tika izveidota starpinstitūciju darba grupa satiksmes ministra vadībā Latvijas – Krievijas robežšķērsošanas jautājumu risināšanai un tranzītpārvadājumu un loģistikas attīstības veicināšanai. Darba grupa sagatavoja informatīvu ziņojumu par pasākumiem situācijas normalizēšanai uz Latvijas – Krievijas robežas, un Ministru kabinets 2007.gada 20.februārī akceptēja darba grupas iesniegtos priekšlikumus problēmu risināšanai.

Atbilstoši apstiprinātajam plānam Valsts ieņēmumu dienestā ar VID ģenerāldirektora rīkojumiem aprīlī un maijā tika apstiprinātas iepirkuma komisijas pasākuma “Robežkontroles punktu rekonstrukcija un būvniecība uz Eiropas Savienības ārējās robežas” realizēšanai.

VID plānotie modernizācijas projekti paredz RKP paplašināšanu un/vai būvniecību, lai palielinātu kravas transportlīdzekļu caurlaidību un uzlabotu tehnisko aprīkojumu.

Robežkontroles punktu “Vientuļi”, “Grebņeva” un “Terehova” modernizāciju un būvniecību ir plānots pabeigt līdz 2010.gadam.

Vienlaikus tiek risināti jautājumi par zemes transformāciju, kā arī noris papildus nepieciešamo zemju uzmērīšana un vērtēšana, lai varētu sākt to iegādi.

 

Sadarbība ar Eiropas Komisiju

Lai palīdzētu risināt problēmas uz Eiropas Savienības un Krievijas Federācijas robežas, ir iesaistījusies arī Eiropas Komisija.

Ir izveidota ES un Krievijas robežas jautājumu darba grupa, kuras mērķis ir uzlabot situāciju uz robežas un atvieglot tirdzniecību, ieviešot ES–Krievijas muitas informācijas apmaiņas pilotprojektu un uzlabojot robežas šķērsošanas infrastruktūru. Ir notikušas divas sanāksmes (2007.gada 2.jūlijā un 2007.gada 27.–28.septembrī).

Informācijas apmaiņu plānots balstīt uz jaunveidojamā TIR sistēmā pieejamajiem datiem. Plānots, ka elektroniski saņemtos datus Krievijas puse izmantos muitas deklarāciju elektroniskai sagatavošanai, tādēļ Krievijas muitai būtiski saņemt maksimālu informācijas apjomu, lai muitniekam pēc iespējas mazāk datu jāievada papildus. Tādējādi tiks paātrināts muitošanas process.

Informācijas apmaiņas nodrošināšanai Eiropas Komisija līdz 2008.gada septembrim plāno izstrādāt īpašu portālu un laikā no 2008.gada septembra līdz 2009.gada 1.janvārim pilotprojektā iesaistītajām dalībvalstīm tiks dota iespēja veikt testus par informācijas apmaiņu.

Pilotprojektā šobrīd iesaistījušās 10 ES dalībvalstis: Beļģija, Igaunija, Itālija, Latvija, Lietuva, Polija, Somija, Ungārija, Vācija un Zviedrija.

 

Sadarbība ar Krievijas Federāciju

Robežšķērsošanas jautājumi ir iekļauti Latvijas – Krievijas Starpvaldību komisijas darba kārtībā. Šo jautājumu risināšanai ir izveidotas vairākas darba grupas, kuru darbā piedalās VID amatpersonas:

Latvijas – Krievijas Starpvaldību komisijas Ekonomiskās sadarbības darba grupa. Notikusi viena sanāksme (2007.gada 6.jūlijā Maskavā). Izskatīti jautājumi par Latvijas – Krievijas ekonomisko attiecību perspektīvām, sadarbību transporta un tranzīta jomā, pierobežas un reģionālo sadarbību u.c.

Latvijas – Krievijas muitas dienestu darba grupa pierobežas un muitas pārkāpumu jautājumu risināšanai. Notikusi viena sanāksme (2007.gada 26.jūlijā RKP “Terehova”). Sanāksmes dalībnieki izskatīja jautājumus par plānotajiem RKP modernizācijas projektiem, apmainījās ar informāciju par modernizējamo RKP satiksmes plūsmas organizāciju (joslu skaits) un caurlaidību, jaunā RKP “Opoļi” – “Mogiļi” atvēršanas nepieciešamību. Nākamā sanāksme paredzēta šā gada oktobra vidū Maskavā. Plānots izskatīt jautājumus par autoceļu RKP rekonstrukcijas finansēšanas avotiem, iespējamo Laufzetel projekta izmantošanu robežšķērsošanai faktiski patērētā laika noteikšanai, lielgabarīta/smagsvara kravu pārvadājumiem u.c.

Tāpat laikā no 2006.gada rudens līdz šim laikam ir notikušas vairākas VID Galvenās muitas pārvaldes amatpersonu, Krievijas Federālā muitas dienesta, kā arī Krievijas vēstniecības Latvijā pārstāvju tikšanās, kā arī noris pastāvīga un rakstiska informācijas apmaiņa par esošo RKP modernizācijas jautājumiem.

Valsts ieņēmumu dienesta Komunikācijas daļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!