• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Tieslietu ministrs par latviešu valodas kā valsts valodas statusa nostiprināšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.10.2007., Nr. 160 https://www.vestnesis.lv/ta/id/164197

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta 2007.gada 2.oktobra sēdē

Vēl šajā numurā

04.10.2007., Nr. 160

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Tieslietu ministrs par latviešu valodas kā valsts valodas statusa nostiprināšanu

 

Tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš 3.oktobrī nosūtījis vēstuli Pasaules brīvo latviešu apvienībai (PBLA), informējot par iecerētajiem plāniem valsts valodas statusa nostiprināšanā.

G.Bērziņš PBLA informē, ka rūpes par valsts valodas statusa nostiprināšanu un lietošanas veicināšanu viņš ir noteicis kā vienu no svarīgākajām sava darba prioritātēm. Šī prioritāte sakrīt ar PBLA valdes sēdē 6.septembrī pieņemtajās rezolūcijās izteikto aicinājumu Latvijas valdībai nekavējoties nostiprināt latviešu valodas kā valsts valodas lietošanu un veicināt latviešu valodas mācīšanu Latvijā dzīvojošajiem cittautiešiem.

“Strādājot tieslietu ministra amatā, esmu rūpīgi iepazinies ar situāciju valsts valodas lietošanas jomā un secinājis, ka pašreizējā situācija nav apmierinoša. Valsts valodas centrs (VVC) saņem aizvien vairāk sūdzību par valsts valodas nelietošanu un apgrozībā atrodas liels skaits viltotu valsts valodas prasmes apliecību. Tomēr VVC resursu trūkuma dēļ nespēj šīs problēmas efektīvi risināt,” vēstulē norāda ministrs. “Tādēļ esmu pieņēmis lēmumu veidot spēcīgu iestādi, kuras galvenais uzdevums būs rūpes par valsts valodu. Lai panāktu šo mērķi, notiek darbs pie Tieslietu ministrijas padotībā esošās Naturalizācijas pārvaldes un Valsts valodas centra apvienošanas. Apvienotajai iestādei tiks paredzēti pietiekami finanšu un cilvēkresursi, lai tā efektīvi spētu nodrošināt Valsts valodas likuma prasību ievērošanu,” norāda G.Bērziņš.

Ministrs informē PBLA arī par septembrī notikušo vizīti Krievijas Federācijas Krasnojarskas apgabalā, kur ministrs kopā ar Latvijas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Krievijas Federācijā Andri Teikmani iepazinās ar apgabalā dzīvojošajām latviešu kopienām.

“Diemžēl jāsecina, ka, neskatoties uz pasākumiem, kas veikti, lai nostiprinātu Krasnojarskas apgabalā dzīvojošo latviešu saikni ar to etnisko dzimteni, šīs saiknes aizvien pavājinās. Šobrīd Latvijas valsts budžetā nav paredzēti līdzekļi latviešu valodas skolotāju finansēšanai, lai ārzemēs dzīvojošie latvieši varētu apgūt latviešu valodu. Tādēļ esmu nolēmis vērsties Izglītības un zinātnes ministrijā ar aicinājumu izstrādāt vienotu pieeju latviešu valodas apguves atbalstam ārvalstīs un paredzēt valsts budžeta finansējumu šim mērķim,” informē tieslietu ministrs.

Tieslietu ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!