• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Tieslietu ministrs par darbaspēka efektīvāku izmantošanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.10.2007., Nr. 158 https://www.vestnesis.lv/ta/id/164019

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts sekretāru 2007.gada 27.septembra sanāksmē

Vēl šajā numurā

02.10.2007., Nr. 158

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Tieslietu ministrs par darbaspēka efektīvāku izmantošanu

 

“Šobrīd nav jādomā par darba tirgus atvēršanu trešo valstu viesstrādniekiem, bet gan par efektīvāku esošā darbaspēka resursa izmantošanu,” uzskata tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš.

“Nevaru piekrist Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) viedoklim, ka nepieciešams atvieglot viesstrādnieku piesaistīšanas procedūru. Latvijai ir jāaizstāv savs darba tirgus, tādēļ viesstrādnieku piesaistīšanai arī turpmāk jābūt dārgai un laikietilpīgai. LDDK, iestājoties par viesstrādnieku piesaistīšanu, vadās tikai no savām uzņēmējdarbības interesēm, taču jāņem vērā, ka šāds solis būtiski ietekmēs arī citas jomas un ir saistīts ar vairākām negatīvām sociālām un ekonomiskām sekām,” ir pārliecināts ministrs.

“Veiksmīga Latvijas attīstība nav balstīta uz mazkvalificētu viesstrādnieku pieplūdumu no Austrumiem. Latvija ir Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts, un ES pastāv brīva darbaspēka kustība, tādēļ jādomā kā piesaistīt Latvijas darba tirgum kvalificētu darbaspēku no citām ES valstīm, kuri ir gatavi apgūt latviešu valodu un respektēt mūsu kultūru un tradīcijas. Darbaspēka imports ir vienkāršākais darbaspēka trūkuma problēmas risinājums, bet es uzskatu, ka jāapsver arī citas alternatīvas. Jādomā par emigrācijā strādājošo Latvijas pilsoņu aicināšanu atgriezties dzimtenē, kā arī jāmeklē neizmantotais potenciāls,” tā tieslietu ministrs.

“Ir jādomā nevis kā iesaldēt atalgojumu Latvijā nodarbinātajām personām ar vidējiem un zemiem ienākumiem, bet gan kā samazināt ēnu ekonomiku un uzlabot nodokļu iekasēšanu. Tieši ēnu ekonomika ir galvenais inflācijas virzītājs, nevis algu pieaugums valsts un pašvaldību sektorā. Algām ir jāturpina celties, lai iedzīvotājiem nebūtu motivācijas pārcelties strādāt uz Īriju vai citām valstīm,” uzskata G.Bērziņš.

Tieslietu ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!