• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Konkurences padomes 2007. gada 19. septembra lēmums Nr. 118 "Par tirgus dalībnieku apvienošanos". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.10.2007., Nr. 158 https://www.vestnesis.lv/ta/id/164006

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Zāļu valsts aģentūras dienesta informācija Nr.1-3.10/855

Par izmaiņām Latvijas Zāļu reģistrā

Vēl šajā numurā

02.10.2007., Nr. 158

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Konkurences padome

Veids: lēmums

Numurs: 118

Pieņemts: 19.09.2007.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Konkurences padomes lēmums Nr.118

Lēmuma publiskojamā versija

Rīgā 2007.gada 19.septembrī (prot. Nr.51, 5.§)

Par tirgus dalībnieku apvienošanos

 

Lieta Nr.1582/07/05/22

Par SIA “RusLatNafta” un SIA “Avin” apvienošanos

 

Konkurences padome 2007.gada 5.jūlijā saņēma SIA “RusLatNafta” 29.06.2007. ziņojumu par tirgus dalībnieku apvienošanos (turpmāk – Ziņojums) saistībā ar degvielas uzpildes staciju (turpmāk – DUS) nomu no SIA “Avin”. Saskaņā ar Ministru kabineta 26.10.2004. noteikumiem Nr.897 “Kārtība, kādā iesniedzams un izskatāms ziņojums par tirgus dalībnieku apvienošanos” (turpmāk – Noteikumi Nr.897) Ziņojums nebija uzskatāms par pilnīgu, tādēļ Konkurences padome lūdza SIA “RusLatNafta” iesniegt papildu informāciju, kas tika saņemta 2007.gada 17.jūlijā (vēstule Nr.11-01/07-18v (12.07.2007.)). Pēc SIA “RusLatNafta” papildus iesniegtās informācijas izvērtēšanas Konkurences padome saskaņā ar Noteikumiem Nr.897 Ziņojumu atzina par pilnīgu. Tādējādi saskaņā ar Konkurences likuma 16.panta pirmo daļu Konkurences padome par pilnīga ziņojuma saņemšanas dienu uzskata 2007.gada 17.jūliju.

SIA “RusLatNafta” ir reģistrēta Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā ar vienotās reģistrācijas Nr.40003497879, juridiskā adrese Jelgavas iela 2a, Daugavpils.

SIA “Avin” ir reģistrēta Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā ar vienotās reģistrācijas Nr.42403004652, juridiskā adrese Jelgavas iela 2a, Daugavpils.

Izvērtējot Ziņojumā ietverto un papildus iegūto informāciju, Konkurences padome

konstatēja:

1. Apvienošanās dalībnieki

SIA “RusLatNafta” vienīgais dalībnieks ir Amerikas Savienoto Valstu kompānija “Doriland Investments LLC”. SIA “RusLatNafta” galvenais darbības virziens ir auto degvielas mazumtirdzniecība u.c. darbības saskaņā ar statūtiem. Valsts ieņēmumu dienests (turpmāk – VID) izsniedzis SIA “RusLatNafta” speciālo atļauju BM Nr.00000000181 (derīga no 13.07.2006.) naftas produktu mazumtirdzniecībai darbībai DUS Daugavpilī, Cietokšņa ielā 82, Vizbuļu ielā 8a, 18.novembra ielā 335d, DUS Jēkabpilī, Varoņu ielā 6, DUS Krāslavā, Vasarnieku ielā 6, DUS Preiļu raj., Rušonas pag., “Aglonas stacija”, DUS Rēzeknes raj., Verēmu pag., “Greivuļi”, DUS Daugavpils raj., Pilskalnes pag., Ilūkstes novadā. SIA “RusLatNafta” DUS darbojas zem “Dinaz” preču zīmes.

SIA “Avin” vienīgais dalībnieks ir SIA “Eskāda”, kurai pieder 100% SIA “Avin” kapitāla daļas. SIA “Avin” galvenais darbības virziens ir auto degvielas mazumtirdzniecība u.c. darbība saskaņā ar statūtiem. VID izsniedzis SIA “Avin” beztermiņa atļauju BM Nr.00000000217 (derīga no 20.04.2007.) naftas produktu mazumtirdzniecībai Rēzeknes raj., DUS Audriņu pag., “Audriņi”, DUS Lūznavas pag., “Malta”, DUS Ozolaines pag., “Tēviņi”, DUS Griškānu pag., “Pocelujevka”, DUS Ludzas raj., Ludzā, Latgales ielā 22A, DUS Kārsavā, Šosejas ielā 5A un DUS Preiļu raj., Preiļos, Rīgas ielā 8.

2. Apvienošanās veids

Apvienošanās paredzēta, SIA “RusLatNafta” noslēdzot Degvielas uzpildes staciju nomas līgumu ar SIA “Avin”. Saskaņā ar Degvielas uzpildes staciju nomas līguma nosacījumiem SIA “Avin” iznomā, bet SIA “RusLatNafta” pieņem nomā visas iepriekšminētās SIA “Avin” DUS ar visām ēkām, tehnoloģiskajām iekārtām un inventāru. (*)

Konkurences padome secina, ka minētais darījums, kura rezultātā viens tirgus dalībnieks iegūst tiesības izmantot cita tirgus dalībnieka aktīvus, ir uzskatāms par apvienošanos Konkurences likuma 15.panta pirmās daļas 3.punkta izpratnē.

3. Ziņojuma iesniegšanas pienākums

Konkurences likuma 15.panta otrajā daļā noteikts, ka “tirgus dalībnieki, kuri nolēmuši apvienoties kādā no šā panta pirmajā daļā paredzētajiem veidiem, pirms apvienošanās iesniedz Konkurences padomei par to ziņojumu saskaņā ar šā likuma 16.pantu, ja pastāv viens no šādiem nosacījumiem:

1) apvienošanās dalībnieku kopējais apgrozījums iepriekšējā finanšu gadā ir bijis ne mazāks kā 25 miljoni latu;

2) apvienošanā iesaistīto tirgus dalībnieku kopējā tirgus daļa konkrētajā tirgū pārsniedz 40 procentus.”.

Saskaņā ar 2006. finanšu gada pārskatos norādīto informāciju SIA “RusLatNafta” un SIA “Avin” kopējais apgrozījums, kas aprēķināts saskaņā ar Noteikumu Nr.897 12.punktu ir Ls 14 127 835, kas nepārsniedz Konkurences likumā noteikto slieksni.

Ziņojumā nebija norādītas SIA “RusLatNafta” un SIA “Avin” tirgus daļas tajā definētajos konkrētajos tirgos (Noteikumu Nr.897 Pielikuma 6.2.2.punkts), tādēļ Konkurences padome lūdza iesniedzēju sniegt minēto informāciju. SIA “RusLatNafta” atbildes vēstulē Nr.11-01/07-18v (12.07.2007.) norāda, ka tai nav pieejama informācija par konkurentu realizētajiem degvielas apjomiem un no pārdotās degvielas gūto apgrozījumu, tādēļ tirgus daļas konkrētajos tirgos nav iespējams noteikt.

Izvērtējot Ziņojumā norādīto un publiski pieejamo informāciju, Konkurences padomei ir pamats secināt, ka, iespējams, atsevišķos Ziņojumā norādītajos ģeogrāfiskajos tirgos apvienošanās dalībnieku tirgus daļa pārsniedz 40%, kādēļ apvienošanās paziņojama Konkurences padomei.

4. Konkrētie tirgi

Saskaņā ar Konkurences likuma 16.panta trešo daļu Konkurences padome ar lēmumu aizliedz apvienošanos, kuras rezultātā rodas vai nostiprinās dominējošais stāvoklis vai var tikt būtiski samazināta konkurence jebkurā konkrētajā tirgū. Konkurences likuma 1.panta 5.punkts nosaka, ka konkrētās preces tirgus ir noteiktas preces tirgus, kurā ietverts arī to preču kopums, kuras var aizstāt šo noteikto preci konkrētajā ģeogrāfiskajā tirgū, ņemot vērā pieprasījuma un piedāvājuma aizstājamības faktoru, preču pazīmes un lietošanas īpašības. Ziņojumā definēts viens konkrētās preces tirgus – benzīna un dīzeļdegvielas mazumtirdzniecības tirgus. Ņemot vērā līdzšinējo praksi, Konkurences padome piekrīt šādai konkrētās preces tirgus definīcijai. Konkurences likuma 1.panta 3.punkts nosaka, ka konkrētais ģeogrāfiskais tirgus ir ģeogrāfiska teritorija, kurā konkurences apstākļi konkrētās preces tirgū ir pietiekami līdzīgi visiem šā tirgus dalībniekiem, un tādēļ šo teritoriju var nošķirt no citām teritorijām. Ziņojumā identificēti seši konkrētie ģeogrāfiskie tirgi:

1. 1.šķiras autoceļš P 36: Rēzekne – Gulbene;

2. Ludzas pilsēta un tās apkārtne;

3. Maltas pilsēta un tās apkārtne;

4. Rēzeknes pilsēta un tās apkārtne;

5. Preiļu pilsēta un tās apkārtne;

6. Kārsavas pilsēta un tās apkārtne.

Viena no SIA “Avin” DUS izvietota Rēzeknes raj., Audriņu pag. “Audriņos” pie 1.šķiras autoceļa P 36: Rēzekne – Gulbene. Atbilstoši iepriekšējai praksei1 atkarībā no katras lietas faktiskajiem apstākļiem Konkurences padome ir izdalījusi galvenos valsts autoceļus kā konkrētos ģeogrāfiskos tirgus, tomēr šajā lietā neuzskata, ka minētais autoceļa posms būtu izdalāms kā atsevišķs konkrētais ģeogrāfiskais tirgus. Saskaņā ar likuma “Par autoceļiem” 3.panta trešās daļas 2.punktu 1.šķiras autoceļi ir ceļi, “(..) kas rajonu administratīvos centrus, kā arī citus valsts nozīmes administratīvos, saimnieciskos un kultūras centrus savieno savā starpā vai ar rajonu administratīvajiem centriem, vai ar galvenajiem vai 1.šķiras autoceļiem”, pretēji galvenajiem valsts autoceļiem, kuri valsts autoceļu tīklu savieno ar citu valstu galveno ceļu tīklu un galvaspilsētu, kā arī ar nozīmīgākajiem rajonu administratīvajiem centriem, kuros satiksmes intensitāte ir ievērojami augstāka kā uz 1.šķiras autoceļiem, turklāt tie uzskatāmi par tranzīta ceļiem. Ņemot vērā, ka uz 1.šķiras autoceļiem satiksmes intensitāte ir zemāka, Konkurences padome uzskata, ka DUS Rēzeknes raj. Audriņu pag., “Audriņos” pieprasījumu galvenokārt veido vietējie iedzīvotāji, tādēļ konkrētais ģeogrāfiskais tirgus nosakāms kā Audriņi un to tuvākā apkārtne.

Ievērojot iepriekšējo praksi2, Konkurences padome piekrīt Ziņojumā definēto konkrēto ģeogrāfisko tirgu – Ludzas pilsēta un tās apkārtne, Maltas pilsēta un tās apkārtne, Rēzeknes pilsēta un tās apkārtne, Preiļu pilsēta un tās apkārtne, Kārsavas pilsēta un tās apkārtne – definīcijām ar nosacījumu, ka minēto ģeogrāfisko tirgu robežas ir tuvākā apkārtne 2 līdz 3 kilometru attālumā no konkrētajām pilsētām vai pagastu centriem. Ņemot vērā iepriekš minēto, Konkurences padome par konkrētajiem tirgiem šajā lietā nosaka benzīna un dīzeļdegvielas mazumtirdzniecības tirgus:

1. Audriņos un to tuvākajā apkārtnē;

2. Ludzas pilsētā un tās tuvākajā apkārtnē;

3. Maltas pilsētā un tās tuvākajā apkārtnē;

4. Rēzeknes pilsētā un tās tuvākajā apkārtnē;

5. Preiļu pilsētā un tās tuvākajā apkārtnē;

6. Kārsavas pilsētā un tās tuvākajā apkārtnē.

5. Apvienošanās ietekmes uz tirgu izvērtējums

5.1. Konkrētajos tirgos Audriņos un to tuvākajā apkārtnē, Ludzas pilsētā un tās tuvākajā apkārtnē, Maltas pilsētā un tās tuvākajā apkārtnē, Preiļu pilsētā un tās tuvākajā apkārtnē, Kārsavas pilsētā un tās tuvākajā apkārtnē SIA “RusLatNafta” līdz šim darbību nav veikusi. SIA “RusLatNafta” tajos pārņems SIA “Avin” tirgus daļu, tādējādi apvienošanās rezultātā koncentrācijas izmaiņas konkrētajā tirgū nebūs būtiskas. Ņemot vērā iepriekš minēto, Konkurences padome secina, ka tirgus struktūra konkrētajos tirgos nemainīsies, tādējādi apvienošanās neradīs konkurences samazinājumu tajos.

5.2. Rēzeknes pilsēta un tās tuvākā apkārtne

Saskaņā ar VID 16.08.2007. vēstulē Nr.13.1.2/31015 sniegto informāciju Rēzeknes pilsētā un tās tuvākajā apkārtnē darbojas SIA “RusLatNafta”(1 DUS), SIA “Avin” (2 DUS), SIA “Ziemeļu nafta” (1 DUS), SIA “VIADA Zemgale” (1 DUS), SIA “Latvija Statoil” (1 DUS), SIA “East-West Transit” (1 DUS), SIA “Neste Latvija” (1 DUS), SIA “Lukoil Baltija R” (1 DUS). Konkrētā tirgus dalībnieku tirgus daļas pēc realizētā degvielas daudzuma un no degvielas realizācijas gūtā apgrozījuma redzamas 1. un 2.tabulā.

1.tabula. Tirgus daļas pēc realizētā degvielas apjoma (l)

Komersants

2005

%

2006

%

2007.gada 1.pusgads

%

MPVAS “Latvijas Nafta”

(*)

(*)

(*)

(*)

(*)

(*)

<10

<10

<5

SIA “East West Transit”

0

0

0

0

(*)

(*)

0

0

<10

SIA “Lukoil Baltija R”

(*)

(*)

(*)

(*)

(*)

(*)

<20

<20

<20

SIA “Ziemeļu Nafta”

(*)

(*)

(*)

(*)

(*)

(*)

<20

<20

<20

SIA “RusLatNafta”

(*)

(*)

(*)

(*)

(*)

(*)

<10

<10

<10

SIA “Neste Latvija”

(*)

(*)

(*)

(*)

(*)

(*)

<20

<20

<20

SIA “Latvija Statoil”

(*)

(*)

(*)

(*)

(*)

(*)

<30

<30

<40

SIA “Viada Zemgale”

(*)

(*)

(*)

(*)

(*)

(*)

<20

<20

<20

SIA “Avin”

(*)

(*)

(*)

(*)

(*)

(*)

<20

<20

<10

Kopā

(*)

100

(*)

100

(*)

100

 

2.tabula. Tirgus daļas pēc apgrozījuma (Ls) no dīzeļdegvielas un benzīna realizācijas

Komersants

2005

%

2006

%

2007.gada 1.pusgads

%

MPVAS “Latvijas Nafta”

(*)

(*)

(*)

(*)

(*)

(*)

<10

<10

<5

SIA “East West Transit”

0

0

0

0

(*)

(*)

0

0

<10

SIA “Lukoil Baltija R”

(*)

(*)

(*)

(*)

(*)

(*)

<20

<20

<20

SIA “Ziemeļu Nafta”

(*)

(*)

(*)

(*)

(*)

(*)

<20

<20

<20

SIA “RusLatNafta”

(*)

(*)

(*)

(*)

(*)

(*)

<10

<10

<10

SIA “Neste Latvija”

(*)

(*)

(*)

(*)

(*)

(*)

<20

<20

<20

SIA “Latvija Statoil”

(*)

(*)

(*)

(*)

(*)

(*)

<30

<30

<40

SIA “Viada Zemgale”

(*)

(*)

(*)

(*)

(*)

(*)

<20

<20

<20

SIA “Avin”

(*)

(*)

(*)

(*)

(*)

(*)

<20

<20

<10

Kopā

(*)

100

(*)

100

(*)

100

 

Salīdzinot 2007.gada 1.pusgadu un 2006.gadu, SIA “RusLatNafta” būtiskāko konkurentu tirgus daļas saglabājušās stabilas vai pieaugušas, bet SIA “Avin” tirgus daļa samazinājusies. Pēc paredzētās apvienošanās SIA “RusLatNafta” tirgus daļa konkrētajā tirgū teorētiski būs zemāka par 20% (*). Konkrētajā tirgū darbojas spēcīgi tirgus dalībnieki – SIA “Latvija Statoil” ar tirgus daļu zem 40% (*) 2007.gada 1.pusgadā un SIA “Neste Latvija”, SIA “Lukoil Baltija R”, SIA “Ziemeļu nafta” un SIA “Viada Zemgale” ar stabilām tirgus daļām. Pēc apvienošanās SIA “RusLatNafta” tirgus daļa konkrētajā tirgū būs ievērojami mazāka nekā tādiem spēcīgiem tirgus dalībniekiem kā SIA “Latvija Statoil”, SIA “Neste Latvija” un SIA “Lukoil Baltija R”, tādējādi Konkurences padome secina, ka pēc apvienošanās minētie, kā arī citi tirgus dalībnieki, radīs spēcīgu konkurenci SIA “RusLatNafta”. Ņemot vērā iepriekš minēto, Konkurences padome secina, ka pēc apvienošanās SIA “RusLatNafta” neveidosies dominējošais stāvoklis, kā arī netiks samazināta konkurence konkrētajā tirgū.

Ņemot vērā iepriekš minēto un pamatojoties uz Konkurences likuma 8.panta pirmās daļas 5.punktu, 15.panta pirmās daļas 3.punktu un otrās daļas 2.punktu, 16.panta pirmo, otro un ceturto daļu, Konkurences padome

nolēma:

atļaut SIA “RusLatNafta” un SIA “Avin” apvienošanos, kas paredzēta, SIA “RusLatNafta” iegūstot tiesības izmantot SIA “Avin” aktīvus – degvielas uzpildes stacijas (DUS Rēzeknes raj. Audriņu pag. “Audriņi”, DUS Rēzeknes raj., Lūznavas pag., “Malta”, DUS Rēzeknes raj., Ozolaines pag., “Tēviņi”, DUS Rēzeknes raj., Griškānu pag., “Pocelujevka”, DUS Ludzas raj., Ludzā, Latgales ielā 22A, DUS Kārsavā, Šosejas ielā 5A un DUS Preiļu raj., Preiļos, Rīgas ielā 8).

Konkurences padomes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā saskaņā ar Konkurences likuma 8.panta otro daļu viena mēneša laikā no šā lēmuma spēkā stāšanās dienas.


 

(*) – Ierobežotas pieejamības informācija

1 Piemēram, lēmums Nr.114 (11.10.2006.) lietā Nr.1432/06/05/13 “Par SIA “LUKoil Baltija R” 12.06.2006. ziņojumu par apvienošanos”; Latvijas Vēstnesis Nr.186 (20.11.2006.), lēmums Nr.115 (11.10.2006.) lietā Nr.1439/06/05/14 “Par SIA “Lukoil Baltija R” 14.06.2006. ziņojumu par apvienošanos ar SIA “Linko Lat” (Salacgrīvā)”; Latvijas Vēstnesis Nr.187 (3555), 21.11.2006.

2 Lēmuma Nr.71 lietā Nr.460/06/05/6 “Par Konkurences likuma 11. panta pirmās daļas ģenerālklauzulas un 1. punkta, 13. panta ģenerālklauzulas un 4. punkta un 18. panta iespējamo pārkāpumu SIA “Latvija Statoil” un SIA “Neste Latvija” un 13. panta ģenerālklauzulas un 4. punkta iespējamo pārkāpumu SIA “Lukoil Baltija R” darbībās” 3.2.punkts; (Latvijas Vēstnesis Nr.106 (04.07.2007.))

Konkurences padomes priekšsēdētāja I.Jaunzeme

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!