• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Konkurences padomes 2007. gada 14. septembra lēmums Nr. 113 "Par tirgus dalībnieku apvienošanos". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.09.2007., Nr. 156 https://www.vestnesis.lv/ta/id/163822

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Konkurences padomes lēmums Nr.114

Par tirgus dalībnieku apvienošanos

Vēl šajā numurā

27.09.2007., Nr. 156

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Konkurences padome

Veids: lēmums

Numurs: 113

Pieņemts: 14.09.2007.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Konkurences padomes lēmums Nr.113

Rīgā 2007.gada 14.septembrī (prot. Nr.50, 6.§)

Par tirgus dalībnieku apvienošanos

 

Lieta Nr. 1261/07/05/25

Par SIA “Aparts” un SIA “Eskāda” apvienošanos

 

Konkurences padome 17.08.2007. saņēma SIA “Aparts” pilnvarotās pārstāves 09.08.2007. ziņojumu par tirgus dalībnieku apvienošanos saistībā ar plānoto darījumu, kas paredz SIA “Aparts” nomāt degvielas uzpildes stacijas – “Ceļavēji”, Iecavas novadā, Bauskas rajonā; Lietuvas šosejā 2, Jelgavā; Rīgas ielā 56, Jelgavā un Dobeles šosejā 59, Jelgavā, no SIA “Eskāda” (turpmāk – Ziņojums). Ziņojums bija noformēts atbilstoši Ministru kabineta 26.10.2004. noteikumu Nr.897 “Kārtība, kādā iesniedzams un izskatāms ziņojums par tirgus dalībnieku apvienošanos” (turpmāk – Noteikumi) prasībām, un Konkurences padome 24.08.2007. ar vēstuli Nr.2058 informēja SIA “Aparts” par to, ka par pilna ziņojuma saņemšanas datumu saskaņā ar Konkurences likuma 16. panta pirmo daļu uzskatāms 17.08.2007.

SIA “Aparts” ir reģistrēta komercreģistrā ar vienoto reģistrācijas Nr. 40003578991, un tās juridiskā adrese ir Katrīnas dambī 14–203, Rīgā, LV–1045.

SIA “Eskāda” ir reģistrēta komercreģistrā ar vienoto reģistrācijas Nr. 40003570790, un tās juridiskā adrese ir Katrīnas dambī 14–203, Rīga, LV–1045.

Izvērtējot Ziņojumā sniegto un papildus iegūto informāciju, Konkurences padome

konstatēja:

1. Apvienošanās dalībnieki

SIA “Aparts” vienīgais dalībnieks ir ASV reģistrēta kompānija Blanko Line LLC (no 20.06.2001.), un tās galvenais darbības veids ir naftas produktu mazumtirdzniecība. Valsts ieņēmumu dienests (turpmāk – VID) ir izsniedzis SIA “Aparts” beztermiņa licenci BM Nr. 00000000200 naftas produktu (degvielas) mazumtirdzniecībai. SIA “Aparts” neto apgrozījums Latvijā 2006. gadā bija 10 837 624 LVL, un tā darbojas ar tirdzniecības zīmi “DINAZ”.

SIA “Eskāda” vienīgais dalībnieks ir ASV reģistrēta kompānija Endri Invest LLC un tās galvenais darbības veids ir nekustamā un kustamā īpašuma iznomāšana. SIA “Eskāda” neto apgrozījums Latvijā 2006. gadā bija 203 119 LVL.

2. Apvienošanās veids

Atbilstoši Ziņojumā norādītajai informācijai par degvielas uzpildes stacijām “Ceļavēji”, Iecavas novads, Bauskas rajonā; Lietuvas šosejā 2, Jelgavā; Rīgas ielā 56, Jelgavā un Dobeles šosejā 59, Jelgavā, kuras pieder SIA “Eskāda”, bija noslēgts Degvielas uzpildes staciju nomas līgums ar SIA “Super Star”.

SIA “Super Star” ir reģistrēta komercreģistrā ar vienoto reģistrācijas Nr. 43603017381, un tās juridiskā adrese ir Katrīnas dambī 14–103, Rīgā, LV–1045. SIA “Super Star” vienīgais dalībnieks ir ASV reģistrēta kompānija OLYMPIA LC, un tās galvenais darbības veids ir naftas produktu mazumtirdzniecība. VID ir izsniedzis SIA “Super Star” beztermiņa licenci BM Nr. 00000000204 naftas produktu (degvielas) mazumtirdzniecībai. SIA “Super Star” neto apgrozījums 2006. gadā bija 4 304 280 LVL, un tā darbojas ar tirdzniecības zīmi “DINAZ”.

SIA “Aparts” pilnvarotā pārstāve 11.09.2007. ar vēstuli Nr. 11-01/07-23v informēja Konkurences padomi par to, ka SIA “Aparts” un SIA “Eskāda” atbilstoši Noteikumu 13.2. punktam nav saistītie uzņēmumi.

Saskaņā ar Ziņojumam pievienoto 09.08.2007. noslēgto “Degvielas uzpildes staciju nomas līgumu” Iznomātājs – SIA “Eskāda” iznomās, bet Nomnieks – SIA “Aparts” pieņems nomā degvielas uzpildes stacijas (turpmāk – DUS) “Ceļavēji”, kas atrodas Iecavas novadā, Bauskas rajonā (turpmāk – DUS – Ceļavēji), Lietuvas šosejā 2, kas atrodas Jelgavā (turpmāk – DUS – Lietuva), Rīgas ielā 56, kas atrodas Jelgavā (turpmāk – DUS – Jelgava), un Dobeles šosejā 59, kas atrodas Jelgavā (turpmāk – DUS – Dobele), no SIA “Eskāda”. DUS tiks iznomāti uz 10 gadiem.

Konkurences padome secina, ka šis darījums starp minētajām komercsabiedrībām, kura rezultātā viens tirgus dalībnieks iegūst tiesības izmantot cita tirgus dalībnieka aktīvus, saskaņā ar Konkurences likuma 15. panta pirmās daļas 3. punktu ir vērtējams kā apvienošanās.

3. Ziņojuma iesniegšanas pienākums

Saskaņā ar Konkurences likuma 15. panta otro daļu “tirgus dalībnieki, kuri nolēmuši apvienoties kādā no šā panta pir­majā daļā paredzētajiem veidiem, pirms apvienošanās iesniedz Konkurences padomei ziņojumu saskaņā ar šā likuma 16. pantu, ja pastāv viens no šādiem nosacījumiem:

– apvienošanās dalībnieku kopējais apgrozījums iepriekšējā finanšu gadā ir bijis ne mazāks kā 25 miljoni latu;

– apvienošanā iesaistīto tirgus dalībnieku kopējā tirgus daļa konkrētajā tirgū pārsniedz 40 procentus”.

Apvienošanās notiek, atbilstoši Konkurences likuma 15. panta pirmās daļas 3. punktam SIA “Aparts” iegūstot tiesības izmantot SIA “Eskāda” aktīvus. Saskaņā ar Noteikumu 12. punktu “ja apvienošanās notiek saskaņā ar Konkurences likuma 15. panta pirmās daļas 3. punktu, iegūstot cita tirgus dalībnieka vai citu tirgus dalībnieku aktīvus (daļu vai visus) vai tiesības tos izmantot, apgrozījumu aprēķina, summējot ieguvēja neto apgrozījumu un neto apgrozījumu, kas iegūts no šo aktīvu izmantošanas saimnieciskajā darbībā”. Šajā gadījumā SIA “Aparts” un SIA “Eskāda” kopējais neto apgrozījums iepriekšējā finanšu gadā nepārsniedz Konkurences likuma 15. panta otrās daļas 1. punktā minēto slieksni.

4. Konkrētais tirgus

Saskaņā ar Konkurences likuma 1. panta 4. punktu “konkrētais tirgus ir konkrētās preces tirgus, kas izvērtēts saistībā ar konkrēto ģeogrāfisko tirgu”. Atbilstoši Konkurences likuma 1. panta 5. punktam “konkrētās preces tirgus ir noteiktas preces tirgus, kurā ietverts arī to preču kopums, kuras var aizstāt šo noteikto preci konkrētajā ģeogrāfiskā tirgū, ņemot vērā pieprasījuma un piedāvājuma aizstājamības faktoru, preču pazīmes un lietošanas īpašības” un atbilstoši Konkurences likuma 1. panta 3. punktam “konkrētais ģeogrāfiskais tirgus ir ģeogrāfiskā teritorija, kurā konkurences apstākļi konkrētās preces tirgū ir pietiekami līdzīgi visiem šā tirgus dalībniekiem, un tādēļ šo teritoriju var nošķirt no citām teritorijām”.

Ziņojumā identificēts viens konkrētās preces tirgus, kurš tiktu ietekmēts apvienošanās rezultātā – benzīna un dīzeļdegvielas mazumtirdzniecības tirgus. Ņemot vērā Konkurences padomes agrāk izdarītos secinājumus un pieņemtos lēmumus apvienošanās lietās degvielas mazumtirdzniecībā1, Konkurences padome piekrīt, ka šajā lietā konkrētās preces tirgus ir visu veidu benzīna un dīzeļdegvielas mazumtirdzniecības tirgus.

Atbilstoši Ziņojumam apvienošanās rezultātā tiks ietekmēti divi konkrētie ģeogrāfiskie tirgi, kuri ietver:

1) maģistrāli A7: Rīga‑Bauska‑Lietuvas robeža, iekļaujot Iecavu un tās tuvāko apkārtni,

2) Jelgavas pilsētu un tās apkārtni.

DUS – Ceļavēji atrodas Iecavas teritorijā, kas robežojas ar valsts nozīmes autoceļu A7: Rīga‑Bauska‑Lietuvas robeža.

DUS – Lietuva, DUS – Jelgava un DUS – Dobele atrodas Jelgavas pilsētā.

Ņemot vērā iepriekš minēto, Konkurences padome konstatē, ka apvienošanās rezultātā šajā lietā ir divi konkrētie tirgi, kuri varētu tikt ietekmēti, SIA “Aparts” iegūstot tiesības izmantot SIA “Eskāda” aktīvus, un tie ir definējami kā:

– visu veidu benzīna un dīzeļdegvielas mazumtirdzniecības tirgus pie maģistrāles A7: Rīga‑Bauska‑Lietuvas robeža, iekļaujot Iecavu un tās tuvāko apkārtni2;

– visu veidu benzīna un dīzeļdegvielas mazumtirdzniecības tirgus Jelgavas pilsētā un tās apkārtnē.

5. Apvienošanās ietekmes uz tirgu izvērtējums

Konkurences padomes rīcībā ir informācija, ka

– visu veidu benzīna un dīzeļdegvielas mazumtirdzniecības tirgū pie maģistrāles A7: Rīga‑Bauska‑Lietuvas robeža, iekļaujot Iecavu un tās tuvāko apkārtni, darbojas konkurenti SIA “Astarte-Nafta”, SIA “Nes­te Latvija”, SIA “Latvija Statoil”, SIA “LUK­oil Baltija R”;

– visu veidu benzīna un dīzeļdegvielas mazumtirdzniecības tirgū Jelgavas pilsētā un tās apkārtnē darbojas pietiekoši daudz konkurentu, tādi kā SIA “LUKoil Baltija R”, SIA “Astarte-Nafta”, SIA “RusLat Nafta”, SIA “Neste Latvija”, SIA “Latvija Statoil” u.c.

Izvērtējot Ziņojumā sniegto un Konkurences padomes rīcībā esošo informāciju, Konkurences padome secina, ka konkrētajā tirgū nenotiek tirgus koncentrācija, bet viena tirgus dalībnieka SIA “Super Star” vietā ienāk cits tirgus dalībnieks – SIA “Aparts”, kura teorētiski pārņem tirgus daļu šajā tirgū, nemainoties tirgus struktūrai.

Ņemot vērā iepriekš minēto, Konkurences padome secina, ka SIA “Aparts”, iegūstot tiesības izmantot SIA “Eskāda” aktīvus, kurus līdz šim ir izmantojusi SIA “Super Star”, nevienā no iespējamiem šajā lietā izvērtētajiem konkrētajiem tirgiem tirgus struktūra nemainīsies un tirgus koncentrācijas līmenis nepaaugstināsies, jo SIA “Aparts” līdz šim iepriekš minētajos konkrētajos tirgos nav darbojusies un tai nav tirgus daļu, kuras varētu tikt palielinātas. Līdz ar to Konkurences padome secina, ka SIA “Aparts” un SIA “Eskāda” plānotais darījums ir atļaujama apvienošanās.

Ņemot vērā minēto un pamatojoties uz Konkurences likuma 8. panta pirmās daļas 5. punktu, 15. panta pirmā daļas 3. punktu un 16. panta pirmo un ceturto daļu, Konkurences padome

nolēma:

atļaut SIA “Aparts” un SIA “Eskāda” apvienošanos, kuras rezultātā SIA “Aparts” iegūst tiesības izmantot SIA “Eskāda” aktīvus – degvielas uzpildes stacijas – “Ceļavēji”, kas atrodas Iecavas novadā, Bauskas rajonā; Lietuvas šosejā 2, Rīgas ielā 56 un Dobeles šosejā 59, kuras atrodas Jelgavā.

Saskaņā ar Konkurences likuma 8. panta otro daļu Konkurences padomes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā viena mēneša laikā no lēmuma spēkā stāšanās dienas.

 

1 Piemēram, Konkurences padomes 26.10.2005. lēmums Nr. 55 lietā Nr. 763/05/05/2 “Par SIA “Latvija Statoil” un SIA “Regal” 25.07.2005. iesniegumu par apvienošanos”, 06.06.2007. lēmums Nr. 56 lietā Nr. 1113/07/05/13 “Par AS “VIRŠI‑A” un SIA “VIOIL” apvienošanos” u.c. (www.kp.gov.lv)

2 Konkurences padomes 21.06.2006. lēmums Nr. 58 lietā Nr. 159/05/05/4 “Par SIA “Neste Latvija” īpašuma nomas Līguma noslēgšanu ar SIA “Aksioma-R.S.”” (www.kp.gov.lv)

Konkurences padomes priekšsēdētāja I.Jaunzeme

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!