• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts sekretāru 2007.gada 20.septembra sanāksmē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.09.2007., Nr. 155 https://www.vestnesis.lv/ta/id/163740

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Eiropas reģionālās politikas komisāres vizīti Latvijā

Vēl šajā numurā

26.09.2007., Nr. 155

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts sekretāru 2007.gada 20.septembra sanāksmē

 

ĪUMEPLS: Par elektronisko vēlēšanu sistēmas izveides projektu

Valsts sekretāru sanāksmē 20.septembrī tika izsludināts Īpašu uzdevumu ministra elektroniskās pārvaldes lietās sekretariāta izstrādātais projekts “Koncepcija par elektronisko vēlēšanu sistēmas izveidi”.

Koncepcijas projekts nosaka vēlētāja dalības elektroniskās reģistrācijas un elektroniskās balsošanas ieviešanu 2009.gada pašvaldību un Eiropas Parlamenta vēlēšanās.

Jāuzsver, ka šis projekts neparedz mainīt pašreizējo vēlēšanu sistēmu un neizslēdz tradicionālo balsošanas kārtību, bet piedāvā jaunu – elektronisku – balsošanas iespēju.

Koncepcijas projekta mērķis ir izvēlēties e-vēlēšanu sistēmas izveidei piemērotāko tehnisko risinājumu, kas nodrošinātu e-balsojuma aizklātumu, kā arī atkārtotas balsošanas iespēju vēlēšanu iecirknī, – lai vēlētājiem būtu tādas pašas iespējas, kā balsojot klātienē, un elektroniski veikto balsojumu varētu atsaukt, ja vēlētājs izlemtu balsot iecirknī.

Projektā tiek piedāvāti trīs tehniskā risinājuma varianti.

Pirmais piedāvātais risinājums paredz sistēmas izveidi, kas nodrošinātu iepriekšēju e-balsošanu ar atkārtotas balsošanas iespēju. Šajā variantā prioritāte ir atkārtotas balsošanas iespējai, bet balsojuma aizklātums var tikt nodrošināts zemākajā līmenī salīdzinājumā ar pārējiem risinājuma variantiem.

Otrs tehniskais risinājums nodrošina iepriekšēju e-balsošanu bez atkārtotas balsošanas iespējas, un balsojuma aizklātums tiek nodrošināts vidējā līmenī.

Trešais sistēmas tehniskais risinājums nodrošina iepriekšēju un aizklātu e-balsošanu ar atkārtotas balsošanas iespēju. Šis risinājuma variants salīdzinājumā ar iepriekšējiem visaugstākajā līmenī nodrošina balsojuma aizklātumu.

Lai 2009.gada pašvaldību un Eiropas Parlamenta vēlēšanās izmantotu elektronisku balsošanas sistēmu, jāveic grozījumi Vēlētāju reģistra likumā, Pilsētas domes, novada domes un pagasta padomes vēlēšanu likumā un Eiropas Parlamenta vēlēšanu likumā.

Koncepcijas projekts ir izstrādāts, balstoties uz Ministru kabineta 2007.gada 1.augusta rīkojumu Nr.481 “Par Koncepciju par vēlēšanu tiesiskā regulējuma pilnveidošanu” un uz deklarācijas par Aigara Kalvīša vadītā Ministru kabineta iecerēto darbību sadaļas “E-pārvalde un e-pakalpojumi” 11.punktu – “Izveidosim e-vēlēšanu sistēmu un pielietosim to 2009.gada pašvaldību vēlēšanās”.

Īpašu uzdevumu ministra elektroniskās pārvaldes lietās sekretariāts

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!