• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Baltu vienības dienā - 22.septembrī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.09.2007., Nr. 154 https://www.vestnesis.lv/ta/id/163656

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Šonedēļ žurnālā "Jurista Vārds"

Vēl šajā numurā

25.09.2007., Nr. 154

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Baltu vienības dienā – 22.septembrī


 

Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers un Lietuvas prezidents Valds Adamkus:

 

Nuoširdžiai sveikiname visus latvius ir lietuvius savo Tėvynėje ir už jos ribų Baltų vienybės dienos proga. [Sirsnīgi apsveicam visus latviešus un lietuviešus savā Tēvzemē un aiz tās robežām Baltu vienības dienā.]

Novēlam, lai šī diena mums vēlreiz atgādinātu par mūsu saknēm, palīdzētu saglabāt identitāti un apvienotu ciešākai kaimiņu sadarbībai un kopīgiem darbiem mūsu valstu labā!

Šī diena nav tikai simbolisks datums. Latvieši un lietuvieši ir vienīgās pasaulē vēl saglabājušās baltu tautas, kuras šodien vieno ne tikai unikālās valodas un kultūra, bet arī atbildība par Baltijas jūras reģiona un Eiropas nākotni. Pirms divdesmit gadiem mūsu tautas uzsāka neatkarības gājienu, kas aizveda pie augstākā mērķa un lielākās vērtības – Latvijas un Lietuvas neatkarības. Mūsu apņēmība un uzupurēšanās ir palīdzējusi abām valstīm kļūt par pilntiesīgu drošās un vienotās Eiropas daļu. Baltu sadarbības paraugs ir nozīmīgs arī citām tautām, kuras cenšas tuvināties Eiropai.

Mūsdienu Eiropā nacionālo un kultūras noslēgtību ir nomainījusi sadarbība, integrācija un mobilitāte. Dalība Eiropas Savienībā ir sniegusi iespēju abām brālīgajām tautām no jauna atklāt vienai otru. Ir gandarījums, ka pēc dažiem mēnešiem Latvija un Lietuva pievienosies Šengenas telpai, ievērojami samazināsies šķēršļi mūsu iedzīvotāju kustībai un sadarbībai. To sevišķi gaida mūsu pierobežas rajonu iedzīvotāji, kuri jau izsenis ir dzīvojuši un strādājuši kopējā telpā abpus robežai.

Dārgie tautieši!

Redzot Latvijas–Lietuvas foruma lieliskos panākumus, Latvijas un Lietuvas zinātnieku iedvesmojošo sadarbību kultūras, zinātnes, izglītības un ekonomikas jomā, ceram, ka reālie darbi vēl vairāk satuvinās mūs ikdienas dzīvē, ļaujot mūsu tautām vēl labāk iepazīt vienai otru, vienmēr just īstu brālīgu atbalstu un sapratni. Paliksim uzticīgi labu kaimiņattiecību principiem, pavērsīsimies viens pret otru un celsim Latvijas un Lietuvas labklājību!

Latvijas Valsts prezidents

Valdis Zatlers

un Lietuvas prezidents

Valds Adamkus

Rīga–Viļņa, 2007.gada septembrī


 

Latvijas ārlietu ministrs:

Ārlietu ministrs Artis Pabriks 22.septembrī sveica latviešu un lietuviešu tautas Baltu vienotības dienā, novēlot mūsdienu globālajā pasaulē neaizmirst par savas tautas unikalitāti, tradīcijām un valodas īpatnībām.

“Valodai ir divas funkcijas, pirmkārt, tā palīdz mums izprast pasauli, sazināties ar apkārtējiem cilvēkiem, saņemt un nodot informāciju, otrkārt, tā padara mūs unikālus un atšķirīgus. Valoda ir identitātes simbols. Tāpēc mums ir īpaši jārūpējas par savu valodu saglabāšanu un attīstīšanu,” norāda ārlietu ministrs.

Viņš uzskata, ka latviešu un lietuviešu tautām ir jābūt lepnām, jo tām ir vienas no senākajām Eiropas valodām. Tāpat ir jārūpējas par valodas pilnveidošanu, jo izdzīvo tikai tas, kas mainās.

A.Pabriks arī aicina jauniešus mācīties mūsu valstu vēsturi, lai uz tās pamatiem varam celt gaišu un veiksmīgu Latvijas un Lietuvas nākotni.

1236.gada Saules kaujā mūsu senči – baltu ciltis – vienotībā sakāva Zobenbrāļu ordeni.

Tā bija baltu cilšu vienības diena. Par godu Saules kaujai Latvijā un Lietuvā 22.septembrī ir kopīgi svētki – abu valstu atzīta Baltu vienības diena.

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!