• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Čehijas parlamenta Senāta priekšsēdētāja un viņa vadītās delegācijas vizīti Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.09.2007., Nr. 150 https://www.vestnesis.lv/ta/id/163296

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Palestīnas autonomijas pārstāvniecības Somijā vadītāja tikšanos Saeimā

Vēl šajā numurā

18.09.2007., Nr. 150

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Čehijas parlamenta Senāta priekšsēdētāja un viņa vadītās delegācijas vizīti Latvijā

 

CEHS.JPG (18156 bytes)
No 13. līdz 14.septembrim Latvijā oficiālā vizītē uzturējās Čehijas parlamenta Senāta priekšsēdētājs un viņa vadītā delegācija. Attēlā: Latvijas Republikas Saeimas priekšsēdētāja vietniece Vineta Muižniece, iepazīstinot Čehijas Republikas parlamenta Senāta priekšsēdētāju Pršemislu Sobotku (attēlā pa kreisi) un Čehijas vēstnieku Janu Finferli ar Latvijas parlamenta telpām
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Tiekoties ar Saeimas priekšsēdētāja biedri

14.septembrī Saeimas priekšsēdētāja biedre Vineta Muižniece tikās ar Čehijas Republikas parlamenta Senāta priekšsēdētāju Pršemislu Sobotku un viņa vadīto delegāciju.

Saeimas priekšsēdētāja biedre V.Muižniece savā uzrunā sveica Čehijas parlamenta Senāta priekšsēdētāju Saeimā un atzina, ka attiecības starp Latviju un Čehiju vērtējamas kā ļoti labas un draudzīgas. Viņa apliecināja parlamentāro kontaktu svarīgo lomu, īpaši komisiju un deputātu sadarbības grupu līmenī. Savukārt abu valstu sadarbība Eiropas Savienības (ES) un NATO ietvaros paver jaunas iespējas kontaktu paplašināšanai, uzsvēra V.Muižniece.

V.Muižniece pastāstīja par triju Baltijas valstu kopīgo darbu Baltijas asamblejā un uzsvēra, ka savstarpēji nozīmīgos jautājumos Baltijas valstis ir ieinteresētas veidot ciešāku sadarbību arī ar Višegradas valstīm.

Savukārt P.Sobotka pastāstīja par pašreizējo iekšpolitisko situāciju Čehijā un aktuālāko savas valsts ārpolitikā.

Sarunā piedalījās arī Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Andris Bērziņš. Viņš informēja par Latvijas un Krievijas attiecību attīstību un politiskā dialoga pieauguma tendencēm, tostarp Latvijas un Krievijas robežlīguma ratifikācijas gaitu Saeimā.

Tikšanās dalībnieki pārrunāja arī ES aktualitātes, tostarp Reformu līguma projektu, enerģētikas politiku un Eiropas kaimiņu politiku. Puses pieskārās arī jautājumam, kas saistīts ar iespējamo ASV pretraķešu sistēmas elementu – radaru bāzes – izvietošanu Čehijas teritorijā, kas iekļautos NATO nākotnes aizsardzības sistēmas struktūrā.

 

Tiekoties ar Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāju

14.septembrī Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vaira Paegle un komisijas deputāti tikās ar Čehijas Republikas parlamenta Senāta priekšsēdētāju Pršemislu Subotku.

Tikšanās laikā tika pārrunāti Eiropas kaimiņu politikas īstenošanas aspekti sadarbībā ar jaunajām Eiropas Savienības (ES) kaimiņvalstīm un Latvijas un Čehijas parlamentu Eiropas lietu komisiju vadītāju sadarbība starptautiskajās organizācijās ES un NATO kontekstā.

Runājot par abu valstu Eiropas lietu komisiju ikdienas darbu, puses atzinīgi novērtēja paveikto saistībā ar nacionālo pozīciju attiecīgajās jomās apspriešanu un apstiprināšanu pirms to nosūtīšanas ES institūcijām.

Tika pārrunāta arī līdzšinējā abu komisiju sadarbība, kas nākotnē vēl padziļināma.

 

Tiekoties ar Saeimas deputātu grupas sadarbībai ar Čehijas parlamentu priekšsēdētāja vietnieku

14.septembrī deputātu grupas sadarbībai ar Čehijas parlamentu priekšsēdētāja vietnieks Staņislavs Šķesters un deputāti tikās ar Čehijas Republikas parlamenta Senāta priekšsēdētāju Pršemislu Sobotku un viņa vadīto delegāciju.

Puses bija vienisprātis, ka attiecības starp abām valstīm vērtējamas kā draudzīgas un labas, ar lielu attīstības potenciālu nākotnē.

Liela vērība tikšanās laikā tika pievērsta Latvijas administratīvi teritoriālās reformas gaitai. Čehijas pārstāvji interesējās, kāda ir Latvijas pieredze šajā jautājumā. Kā atzina S.Šķesters, reformas mērķis ir izveidot ekonomiski attīstīties spējīgas teritorijas ar vietējām pašvaldībām, kas nodrošinās iedzīvotājiem kvalitatīvu pakalpojumu sniegšanu tādās jomās kā izglītība, kultūra, ekonomika un sociālā palīdzība. Pašvaldību apvienošanās notiek pēc brīvprātības principa un tiek ņemts vērā novada lielums, iedzīvotāju skaits, infrastruktūra un attīstība, Čehijas parlamentāriešiem skaidroja S.Šķesters.

Puses sprieda par kontaktu aktivizēšanu ekonomiskajā jomā un pauda kopīgu viedokli par nepieciešamību palielināt tirdzniecības apgrozījuma apjomu starp abām valstīm. Aktivizējama arī sadarbība izglītības un kultūras jomā.

Sarunas noslēgumā parlamentārieši vienojās, ka divpusēja dialoga intensificēšanu starp Latviju un Čehiju varētu veicināt oficiālo amatpersonu apmaiņu vizītes un starpparlamentārā sadarbība.

Saeimas preses dienests

 

Tiekoties ar Valsts prezidentu

14.septembrī Valsts prezidents Valdis Zatlers tikās ar Čehijas Senāta priekšsēdētāju Pršemislu Sobotku.

Tikšanās laikā pārrunātas Čehijas un Latvijas divpusējās attiecības, turpmākā sadarbība, Eiropas Savienības lauksaimniecības politikas jautājumi, enerģētiskās neatkarības jautājumi un Eiropas Savienības kaimiņattiecības ar Krieviju.

Runājot par Čehijas prezidentūru Eiropas Savienībā, Latvijas Valsts prezidents uzsvēra, ka daudzos jautājumos abu valstu viedokļi ir saskanīgi un tādēļ Latvija ar pārliecību raugās uz Čehijas prezidentūru ES 2009.gadā. Tāpat tika pārrunāti arī abu valstu vēstures jautājumi, bet tikšanās noslēgumā Latvijas Valsts prezidents Čehijas Senāta priekšsēdētājam uzdāvināja Valsts prezidenta Vēsturnieku komisijas rakstu sējumus, kā arī Latvijas vēstures grāmatu angļu, franču, krievu un latviešu valodā.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!