• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Konkurences padomes 2007. gada 4. septembra lēmums Nr. 109 "Par tirgus dalībnieku apvienošanos Lieta Nr. 1739/07/06/22 Par Ahlsell AB un SIA "Profs Latvija" apvienošanos". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.09.2007., Nr. 150 https://www.vestnesis.lv/ta/id/163258

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ekonomikas ministrijas dienesta informācija Nr.6100-03-11745

Par akreditētajām atbilstības novērtēšanas institūcijām

Vēl šajā numurā

18.09.2007., Nr. 150

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Konkurences padome

Veids: lēmums

Numurs: 109

Pieņemts: 04.09.2007.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Konkurences padomes lēmums Nr.109

Lēmuma publiskojamā versija

Rīgā 2007.gada 4.septembrī (prot.Nr.49, 7.§)

Par tirgus dalībnieku apvienošanos

 

Lieta Nr. 1739/07/06/22

Par Ahlsell AB un SIA “Profs Latvija” apvienošanos

Konkurences padome 20.07.2007. saņēma Ahlsell AB un SIA “Profs Latvija” ziņojumu par apvienošanos (turpmāk – Ziņojums).

Konkurences padome Ziņojumā konstatēja nepilnības, tādēļ 02.08.2007. tika nosūtīta vēstule Nr.1802 Ahlsell AB un SIA “Profs Latvija” pilnvarotai personai ar lūgumu papildināt Ziņojumu ar iztrūkstošo informāciju atbilstoši Ministru kabineta 26.10.2004. noteikumos Nr.897 “Kārtība, kādā iesniedzams un izskatāms ziņojums par tirgus dalībnieku apvienošanos” (turpmāk – Noteikumi) noteiktajām prasībām.

07.08.2007. tika iesniegti visi nepieciešamie papildinājumi Ziņojumam atbilstoši Noteikumos noteiktajām prasībām. Līdz ar to par pilnīga Ziņojuma datumu, kad Ziņojums iesniegts Konkurences padomē, ir uzskatāms 07.08.2007.

Ahlsell AB ir Zviedrijas komercsabiedrība, juridiskā adrese – Zviedrija, SE-117 98 Stockholm, Liljeholmsvagen 30.

SIA “Profs Latvija” ir reģistrēta Latvijas Republikas Komercreģistrā ar reģistrācijas Nr.40003552210, juridiskā adrese – Kuldīgas iela 51, Rīga.

Izvērtējot Ziņojumā ietverto informāciju, Konkurences padome

 

konstatēja:

1. Ahlsell AB galvenie darbības virzieni ir būvniecības un energonozares instalācijas preču vairumtirdzniecība un mazumtirdzniecība, kas ietver elektronozares, apkures, ventilācijas, santehnikas (HVAC) preces, instrumentus un būvstiprinājumus.

Ahlsell AB ir izveidojis plašu “Ahlsell” zīmola veikalu tīklu Zviedrijā, Somijā, Norvēģijā, Dānijā, Igaunijā un Krievijā.

2. SIA “Profs Latvija” galvenie darbības virzieni ir vairumtirdzniecība un mazumtirdzniecība ar instalācijas precēm būvniecības un energonozarē, kas aptver sekojošus segmentus – elektronozare, apkure, ventilācija, santehnika (HVAC), instrumenti un būvstiprinājumi.

SIA “Profs Latvija” ir uzsākusi lielveikalu tīkla ar zīmolu “Profs” izveidi Latvijā. Uz Ziņojuma iesniegšanas brīdi SIA “Profs Latvija” ir viens lielveikals, kas atrodas Rīgā, Ulmaņa gatvē 140, kā arī veikali Rīgā, Tērbatas ielā 65, un interjera preču veikals Rīgā, Brīvības ielā 73 (salons “Moduls”).

Ziņojumā norādīts, ka jauns lielveikals Daugavpilī tiks nodots ekspluatācijā šogad. Publiski pieejamā informācija liecina, ka uz lēmuma pieņemšanas brīdi lielveikals Daugavpilī ir jau atvērts. Bez tam tiekot plānota lielveikalu izveide Valmierā un Liepājā ap 2010.gadu.

Vienlaicīgi SIA “Profs Latvija” ir uzsākusi franšīzes praksi. 2006.gada beigās tika atklāts veikals Aizkrauklē, 2007.gada februārī tika atklāti veikali Kuldīgā un Vents­pilī. Saskaņā ar šiem franšīzes līgumiem veikaliem minētajās pilsētās ir “Profs” zīmols, tie nodarbojas ar māju elektroinstalāciju, apgaismes, santehnikas, ventilācijas, siltuma un aukstuma apgādes materiālu, instrumentu mazumtirdzniecību un 60% no šajos veikalos realizētajām precēm tiek iepirktas no SIA “Profs Latvija”. Par plašāka franšīzes veikalu tīkla attīstību šobrīd lēmumi nav pieņemti, taču tas tikšot darīts 2008.gada februārī un 2009.gada oktobrī, kad izbeigsies esošo franšīzes līgumu termiņi.

3. (*)

Ņemot vērā iepriekš minēto, plānotais darījums starp SIA “Profs Latvija” dalībniekiem un Ahlsell AB ir uzskatāms par tirgus dalībnieku apvienošanos Konkurences likuma 15.panta pirmās daļas 3. punkta izpratnē.

 

Konkrētās preces tirgi

4. Ahlsell AB un SIA “Profs Latvija” veic komercdarbību līdzīgos darbības virzienos, jo abas minētās komercsabiedrības galvenokārt nodarbojas ar instalācijas preču vairumtirdzniecību un mazumtirdzniecību būvniecības un energonozarē.

Saskaņā ar Ziņojumā norādīto informāciju instalācijas preces ietver būvniecības procesā uzstādīšanai un ierīkošanai paredzētos produktus, tas ir, ieskaitot apkures, sanitārtehnikas un elektroierīces, kā arī instrumentus un mehānismus, kas nepieciešami dažādu būves esošu objektu mehānismu un ierīču funkcionēšanai. Instalācijas produkti esot dažādi elektroinstalācijas materiāli kā – slēdži, rozetes, pagarinātāji, konstrukcijas, durvju zvani, kabeļi un vadi, signalizācijas un kontroles sistēmas, maiņstrāvas ģeneratori, elektrosadales skapji, vadības paneļi, vidēja sprieguma iekārtas, gaismas ķermeņi, būvstiprinājumi un instrumenti.

Ievērojot plašo preču klāstu, kas norādītas Ziņojumā instalācijas preču grupā, Konkurences padome secina, ka izvērtējamā lietā, ievērojot to, ka SIA “Profs Latvija” pamatkomercdarbība tiek veikta ar instalācijas precēm elektronozarē, konkrētās preces tirgu ir iespējams sadalīt pa šaurākiem preču segmentiem:

– elektroinstalācijas materiāli;

– elektroenerģijas un telekomunikāciju vadi un kabeļi.

Ziņojumā norādīts, ka par atsevišķu konkrētās preces tirgu lietā būtu uzskatāms elektroenerģijas un telekomunikāciju vadu un kabeļu tirgus. Ziņojuma iesniedzēji šādu atsevišķu konkrētās preces izdalījumu ir izdarījuši, ievērojot Eiropas Komisijas lēmumā lietā Nr.COMP/M.4050 – Goldman Sachs/Cinven/Ahlsell izdarītos secinājumus.

Elektroinstalācijas materiālu konkrētās preces tirgū saskaņā ar Konkurences likuma 1.panta 5.punktu, kā arī ņemot vērā SIA “Profs Latvija” komercdarbību, izvērtējamā lietā tiek ietvertas šādas preces – slēdži un rozetes, pagarinātāji, kontaktdakšas, nozarkārbas, montāžas kārbas, kustību sensori, ventilācijas materiāli, elektroapkures materiāli, kabeļu kanāli, kabeļu nesošās konstrukcijas, kabeļu aizsargcaurules, zibens un pārsprieguma aizsardzības materiāli, zemējuma materiāli, durvju zvani, skaņas un gaismas signalizācijas elektroiekārtas, konektori, adapteri savienotājpaneļi, kabeļu aizsargcaurules, komutāciju akas, apgaismes ķermeņi, lampas, elektriskās kvēlspuldzes u.c.

Elektroenerģijas un telekomunikāciju vadu un kabeļu tirgū tiek ietverti zem­sprieguma kabeļi ar alumīnija un kapara dzīslām līdz 1 kV, visu veidu kontrolkabeļi, lokanie kabeļi ar gumijas izolāciju līdz 1 kV, halogēnbrīvie, ugunsdrošie, termoizturīgie kabeļi, vājstrāvas kabeļi (vadības, datu pārraides, telekomunikācijas u.c.), dažādas konstrukcijas vidēja sprieguma kabeļi līdz 24 kV, lokanie un monolītie vadi u.c.

Vēl viens atsevišķs konkrētās preces tirgus lietā būtu nosakāms kā – santehnikas, ventilācijas un apkures ierīču tirgus. Ziņojumā norādīts, ka SIA “Profs Latvija” 2006.gadā uzsāka tirgot santehniku, ventilācijas un apkures ierīces (turpmāk – HVAC), kas ir nodalāmas preces no SIA “Profs Latvija” pamatdarbības virziena (energonozares) un uzskatāms par atsevišķu preces tirgu. Ņemot vērā minēto, Konkurences padome secina, ka HVAC segments izvērtējamā lietā objektīvi ir izdalāms atsevišķā konkrētās preces tirgū.

 

Vairumtirdzniecība un mazumtirdzniecība

4.1. Ziņojumā vienlaicīgi norādīts, ka elektroinstalācijas produktu izplatīšana ir ļoti līdzīga celtniecības materiālu izplatīšanas tirgum. Līdz ar to elektroinstalācijas produktu tirgu ir iespējams sadalīt divos atsevišķos izplatīšanas līmeņos, tas ir, vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības tirgos, kā to Konkurences padome ir darījusi lietā Nr.2430/06/06/15 “Par SIA “Tapeks” un SIA “Aile” ziņojumu par apvienošanos” 1.

Ministru kabineta 31.08.1999. noteikumi Nr.312 “Vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības organizēšanas kārtība” nošķir vairumtirdzniecības jēdzienu no mazumtirdzniecības, jo saskaņā ar minēto noteikumu 1.6.punktu: “vairumtirdzniecība – preču pārdošana savā vārdā juridiskai personai vai individuālā darba veicējam tālākpārdošanai, ražošanai vai savas darbības nodrošināšanai”.

Līdz ar to izvērtējamā lietā pie vairumtirdzniecības tirgus segmenta tiek pieskaitītas elektroinstalācijas materiālu tiešās piegādes instalācijas kompānijām, celtniecības kompānijām, būvniecības uzņēmumiem un pakalpojumu sniedzējiem jeb tā sauktajiem profesionāļiem, kā arī elektroinstalācijas materiālu piegādes tirdzniecības uzņēmumiem, kuri preci pārdod mazumtirgotājiem.

Savukārt Ministru kabineta 31.08.1999. noteikumu 1.1.punkts nosaka, ka “mazumtirdzniecība – preču pārdošana individuālajam sadzīves patēriņam vai izmantošanai”. Lai gan vairumtirdzniecība, gan mazumtirdzniecība ir uzskatāma par iepirkto preču pārdošanu, taču, tā kā preču pārdošana tiek veikta dažādos preču izplatīšanas līmeņos, tad Konkurences padome secina, ka lietā ir pamats nošķirt abus augstāk minētos izplatīšanas līmeņus.

Līdz ar to izvērtējamā lietā pie mazumtirdzniecības tirgus segmenta tiek pieskaitīta elektroinstalācijas materiālu realizācija gala patērētajam, kad elektroinstalācijas materiāli tiek iegādāti lielveikalos vai citās tirdzniecības vietās individuālajam patēriņam vai izmantošanai.

4.2. Attiecībā uz HVAC preču vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības tirgu Konkurences padome ņem vērā apstākli, ka SIA “Profs Latvija” nesen ir uzsākusi darbību šajā segmentā. Tāpēc SIA “Profs Latvija” tirgus daļas HVAC konkrētajos preces tirgos ir mazas, turklāt saskaņā ar Ziņojumā sniegto informāciju pārsvarā lielāko daļu no apgrozījuma veido HVAC vairumtirdzniecība, jo SIA “Profs Latvija” sadarbojas ar korporatīvajiem klientiem.

Ievērojot to, ka SIA “Profs Latvija” HVAC mazumtirdzniecība 2006.gadā sastādīja LVL (*) un HVAC mazumtirdzniecības tirgū darbojas ievērojams skaits tirgus dalībnieku, tad Konkurences padome uzskata, ka lietā nav nepieciešams veikt tirgus izpēti attiecībā uz SIA “Profs Latvija” HVAC mazumtirdzniecības tirgu.

4.3. Saskaņā ar Ziņojumā norādīto elektroenerģijas un telekomunikāciju vadu un kabeļu izplatīšanā jāņem vērā, ka šajā konkrētajā tirgū iekļautās preces galvenokārt tiek realizētas tikai profesionāliem pircējiem, ko var attiecināt uz vairumtirdzniecību. Vienlaicīgi Ziņojumā norādīts, ka SIA “Profs Latvija” kabeļu un vadu mazumtirdzniecība apgrozījuma ziņā ir tik nenozīmīga, ka nav nepieciešams to izdalīt un vērtēt kā atsevišķu preces tirgu. Līdz ar to Konkurences padome uzskata, ka lietā nav nepieciešams izvērtēt arī elektroenerģijas un telekomunikāciju vadu un kabeļu mazumtirdzniecības tirgu.

Bez tam Ziņojumā norādīts, ka elektroenerģijas un telekomunikāciju kabeļi un vadi tiek importēti uz Latviju to patērētājiem (a/s “Latvenergo”, SIA “Lattelecom”) tieši no ražotājiem ārvalstīs, kā arī iegādāti no ārzemju ražotāju pārstāvniecībām vai meitasuzņēmumiem Latvijā.

4.4. Ievērojot to, ka SIA “Profs Latvija” darbības veidi pārklājas ar Ahlsell AB darbības veidiem, tad Konkurences padome uzskata, ka saskaņā ar Konkurences likuma 1.panta 5.punktu konkrētās preces tirgi, kurus galvenokārt skar minētā apvienošanās, ir sekojoši:

– elektroinstalācijas materiālu vairumtirdzniecības tirgus;

– elektroinstalācijas materiālu mazumtirdzniecības tirgus;

– apkures, ventilācijas un santehnikas (HVAC) vairumtirdzniecības tirgus;

– elektroenerģijas un telekomunikāciju kabeļu un vadu piegādes/vairumtirdzniecības tirgus.

 

Ģeogrāfiskais tirgus

5. Konkrētais ģeogrāfiskais tirgus norāda uz tirgus dalībnieku ģeogrāfisko izvietojumu, tas ir, teritoriju, kurā attiecīgie tirgus dalībnieki ir iesaistīti preču piegādē vai pakalpojumu sniegšanā. Līdz ar to šajā teritorijā konkurences apstākļiem ir jābūt pietiekami līdzīgiem, lai šo ģeogrāfisko teritoriju varētu nošķirt no pārējām teritorijām tajās esošo ievērojami atšķirīgo konkurences apstākļu dēļ.

5.1. Izvērtējot situāciju vairumtirdzniecībā, tiek secināts, ka, lai gan SIA “Profs Latvija” elektroinstalācijas materiālu, elektroenerģijas un telekomunikāciju kabeļu un vadu, HVAC vairumtirdzniecību veic caur savu lielveikalu – noliktavu, kura atrodas Rīgā, Ulmaņa gatvē 140, tomēr klienti, kuri veic minēto preču iegādi, ir no visas Latvijas, jo preces tiek tirgotas galvenokārt profesionāliem pircējiem, kas veic saimniecisko darbību visā Latvijas teritorijā. Līdz ar to Konkurences padome secina, ka par ģeogrāfisko tirgu piegādes/vairumtirdzniecības līmenī ir uzskatāma visa Latvijas teritorija.

Saskaņā ar Konkurences likuma 1.panta 3.punktā noteikto Konkurences padome uzskata, ka visiem elektroinstalācijas materiālu, kabeļu un vadu, kā arī HVAC vairumtirgotājiem konkurences apstākļi vairumtirdzniecības tirgū ir pietiekami līdzīgi visā Latvijas teritorijā un nav pamata minētos vairumtirdzniecības tirgus definēt šaurākās ģeogrāfiskās teritorijas robežās.

Vienlaicīgi Konkurences padome norāda uz nedaudz atšķirīgajiem konkurences apstākļiem elektroenerģijas un telekomunikāciju kabeļu un vadu tirgū.

Saskaņā ar Ziņojumā sniegto informāciju elektroenerģijas un telekomunikāciju kabeļu un vadu galvenie patērētāji ir profesionālie pircēji, t.i., tādās kompānijas kā a/s “Latvenergo”, SIA “Lattelecom” un citas energonozarē darbojošās komercsabiedrības. Ziņojumā sniegtie dati liecina, ka 2006.gadā lielākais kabeļu un vadu iepircējs bija a/s “Latvenergo”. Tas tika veikts arī no tiešajiem piegādātājiem ārzemēs, t.i., tādiem ražotājiem kā Keila Kaabel AS un Prymian Cables and Systems Oy. A/s “Latvenergo” 23.08.2007. vēstulē Nr.01VL00-07/3849 ir sniegusi ziņas, ka tās kabeļu un vadu iepirkums no tiešajiem piegādātājiem ārzemēs 2006.gadā bija LVL (*).

Saskaņā ar Ziņojumā sniegto informāciju arī SIA “Lattelecom” iepērk kabeļus un vadus no tiešajiem piegādātājiem ārzemēs, tādiem ražotājiem kā Draka Comteq Finland Ltd u.c. Savukārt SIA “Lattelecom” 30.08.2007. vēstulē Nr.17938 norādīts, ka 2005.gadā kabeļi tika iepirkti no ārvalstu piegādātājiem, bet 2006.gadā kabeļu iepirkums veikts tikai no Latvijā reģistrētajām komercsabiedrībām un tā kopējais apjoms bija LVL (*).

Savukārt SIA “Profs Latvija” elektroenerģijas un telekomunikāciju kabeļu un vadu piegādātais apjoms no tiešajiem piegādātājiem ārzemēs uz Latviju bija LVL (*).

Ņemot vērā to, ka lielākie kabeļu un vadu patērētāji Latvijā salīdzinoši lielā apjomā izmanto tiešās piegādes no ārzemju ražotājiem, tad elektroenerģijas un telekomunikāciju kabeļu un vadu piegādes tirgū, saskaņā ar Konkurences likuma 1.panta 3.punktu, ģeogrāfiskā tirgus robežas pēc būtības varētu būt plašākas nekā Latvijas teritorija. Taču, tā kā lietas izpētes gaitā Konkurences padome izvērtē konkurences apstākļus Latvijas teritorijā, tad arī kā konkrētais ģeogrāfiskais tirgus ir nosakāms elektroenerģijas un telekomunikāciju kabeļu un vadu piegādes/vairumtirdzniecības tirgus Latvijas teritorijā.

5.2. Nosakot ģeogrāfisko tirgu mazumtirdzniecības līmenī, arī tika ņemti vērā līdzīgie konkurences apstākļi gan pieprasījumam, gan piedāvājumam, gan arī cenu noteikšanai. Kā papildus izvērtējuma avots ģeogrāfiskā tirgus noteikšanai elektroinstalācijas materiālu mazumtirdzniecības tirgū tika izmantota informācija par tirdzniecības plūsmu, kas balstīta uz attiecīgās statistikas izvērtēšanu konkrētajā administratīvajā teritorijā. Konkrētā ģeogrāfiskā tirgus robežas ir tieši atkarīgas no barjerām un šķēršļiem, kas ierobežo patērētāju iespējas piedalīties preces iegādē visā Latvijas teritorijā. Izvērtējot transporta izmaksu ietekmi uz ģeogrāfiskā tirgus lielumu, tika secināts, ka tām ir būtiska ietekme. Izvērtējot klientu, t.i., pieprasījuma pārvietošanās iespējas, tika secināts, ka tā ir iespējama un ir atkarīga no transporta līdzekļu pieejamības patērētāju pārvietošanai pie preču pārdevējiem un transporta izmaksu apmēra. Konkurences tiesībās ģeogrāfiskā tirgus noteikšanā tiek pieņemts, ja transporta izmaksas noteikta daudzuma preču iegādei citā teritorijā nebūs mazākas par izmaksām, kas saistītas ar preces cenas paaugstināšanos lokālajā tirgū, tad patērētājiem nebūs ekonomiski izdevīgi iegādāties šo preci ārpus vietējā tirgus.

Konkurences padome iepriekšējās lietās2 ir secinājusi, ka celtniecības materiālu mazumtirdzniecībā konkrētais ģeogrāfiskais tirgus ir nosakāms vienas pilsētas administratīvās teritorijas un attiecīgā rajona robežās. Tā kā elektroinstalācijas materiālu izplatīšana ir ļoti līdzīga celtniecības materiālu izplatīšanas tirgum, jo ir uzskatāma par šaurāku sektoru minētajā nozarē, tad Konkurences padome uzskata, ka izvērtējamā lietā elektroinstalācijas materiālu mazumtirdzniecības tirgus ir nosakāms vienas pilsētas administratīvās teritorijas un attiecīgā rajona robežās.

Tā kā saskaņā ar Ziņojumā norādīto SIA “Profs Latvija” ir viens lielveikals Rīgā, Ulmaņa gatvē 140, kā arī veikali Rīgā, Tērbatas ielā 65, un Rīgā, Brīvības ielā 73, tad saskaņā ar Konkurences likuma 1.panta 3.punktu ģeogrāfiskais tirgus elektroinstalācijas materiālu mazumtirdzniecībā ir nosakāms kā Rīgas pilsētas administratīvā teritorija un attiecīgā rajona teritorija.

5.3. Konkurences padome uzskata, ka SIA “Profs Latvija” franšīzes veikalu tīkls, kurā ietilpstošie veikali atrodas Aizkrauklē, Kuldīgā un Ventspilī, nerada būtisku palielinājumu ne uz vienu no lietā apskatāmajiem mazumtirdzniecības segmentiem. Šo 3 veikalu kopējais apgrozījums attiecībā uz SIA “Profs Latvija” piegādāto produkciju mēnesī svārstās ap LVL (*). Līdz ar to Konkurences padome uzskata, ka minētais apgrozījums nerada būtisku ietekmi mazumtirdzniecības tirgū un lietā nav nepieciešams veikt detalizētu tirgus izpēti attiecībā uz Aizkraukles, Kuldīgas un Ventspils pilsētu un to rajonu teritorijām.

 

Konkrētie tirgi

Ņemot vērā iepriekš minēto, Konkurences padome secina, ka saskaņā ar Konkurences likuma 1.panta 4.punktu konkrētie tirgi lietā ir:

– elektroinstalācijas materiālu vairumtirdzniecības tirgus Latvijas teritorijā;

– elektroinstalācijas materiālu mazumtirdzniecības tirgus Rīgas pilsētas un rajona administratīvajā teritorijā;

– HVAC vairumtirdzniecības tirgus Latvijas teritorijā;

– elektroenerģijas un telekomunikāciju kabeļu un vadu piegādes/vairumtirdzniecības tirgus Latvijas teritorijā.

6. Konkurences likuma 15.panta otrajā daļā noteikts, ka “tirgus dalībnieki, kuri nolēmuši apvienoties kādā no šā panta pirmajā daļā paredzētajiem veidiem, pirms apvienošanās iesniedz Konkurences padomei par to Ziņojumu saskaņā ar šā likuma 16.pantu, ja pastāv viens no šādiem nosacījumiem:

1) apvienošanās dalībnieku kopējais apgrozījums iepriekšējā finanšu gadā ir bijis ne mazāks kā 25 miljoni latu;

2) apvienošanā iesaistīto tirgus dalībnieku kopējā tirgus daļa konkrētajā tirgū pārsniedz 40 procentus.”

Saskaņā ar Ziņojumā sniegto informāciju apvienošanās dalībnieku kopējais apgrozījums Latvijā 2006.gadā, kas aprēķināts, ņemot vērā Noteikumu 13.punktu, bija LVL 29 615 257.

To veidoja tikai SIA “Profs Latvija” apgrozījums latos, jo Ahlsell AB neveic saimniecisko darbību Latvijā. Līdz ar to nedz 2006.gadā, nedz iepriekšējos gados Ahlsell AB nav bijis apgrozījums Latvijas teritorijā. Tāpat Ahlsell AB neveic preču piegādes uz Latviju. Saskaņā ar SIA “Profs Latvija” sniegto informāciju SIA “Profs Latvija” nav savstarpējo darījumu ar Ahlsell AB.

Tomēr saskaņā ar Konkurences padomes rīcībā esošo informāciju, ievērojot to, ka SIA “Profs Latvija” lielākais dalībnieks SIA “Modulex-Invest” 2006.gadā realizēja izšķirošo ietekmi arī komercsabiedrībās SIA “Modulex-Invest Jelgava” un SIA “Practis”, tad saskaņā ar Noteikumu 9. un 13.punktu, apvienošanās dalībnieku kopējais apgrozījums varētu būt vēl lielāks un pārsniegt LVL 29 615 257.

Līdz ar to minētās apvienošanās sakarā izpildās Konkurences likuma 15.panta otrās daļas 1.punktā noteiktais apgrozījuma kritērijs Ziņojuma iesniegšanai Konkurences padomē.

 

Apvienošanās izvērtēšana

7. Lai izvērtētu SIA “Profs Latvija” tirgus daļas konkrētajos tirgos un novērtētu SIA “Profs Latvija” ietekmi, Konkurences padome ieguva datus no SIA “Profs Latvija” konkurentiem, kuru pamatnodarbošanās ir saistīta ar elektroinstalācijas produkcijas tirdzniecību, kā arī kabeļu un vadu tirdzniecību. Informācija tika iegūta no šādām energonozares komercsabiedrībām: a/s “Jauda”, SIA “Energo”, SIA “Klinkmann Lat”, SIA “Elektroskandia”, SIA “SLO Latvia”, SIA “Plaza”, SIA “Kolorīts”, a/s “Latvenergo”, SIA “Lattelecom”.

 

Elektroinstalācijas materiālu vairumtirdzniecības tirgus

7.1. Saskaņā ar SIA “Profs Latvija” Ziņojumā sniegto informāciju SIA “Profs Latvija” 90% no elektroinstalācijas materiāliem realizē vairumtirdzniecībā un 10% no kopējā elektroinstalācijas materiālu apjoma realizē mazumtirdzniecībā. SIA “Profs Latvija” elektroinstalācijas materiālu vairumtirdzniecības apgrozījums 2006.gadā bija LVL (*).

Saskaņā ar Konkurences padomes rīcībā esošo informāciju, kura iegūta no SIA “Profs Latvija” sešām konkurējošām komercsabiedrībām, liecina, ka SIA “Profs Latvija” pārdošanas apjoms elektroinstalācijas materiālu vairumtirdzniecībā 2006.gadā bija mazāks nekā 40% (*) no kopējā sešu aptaujāto tirgus dalībnieku elektroinstalācijas materiālu pārdošanas apjoma vairumtirdzniecībā.

Jāņem vērā, ka elektroinstalācijas materiālu vairumtirdzniecības tirgū darbojas vairāki citi mazāki specializētie tirgus dalībnieki kā SIA “Baltijas Elektro Sabiedrība”, SIA “Onninen”, SIA “EK Sistēmas”, SIA “STA Grupa”, SIA “Energolukss” un vēl vismaz 20 citas komercsabiedrības, kuras veic elektroinstalācijas materiālu vairumtirdzniecību.

Turklāt ar elektroinstalācijas materiālu vairumtirdzniecību nodarbojas arī būvmateriālu tirdzniecības uzņēmumi SIA “Nelss”, SIA “Rautakesko”, SIA “Tirdzniecības nams “Kurši””, SIA “Tapeks”, SIA “Depo Diy”, SIA “Farmar-Desy”, SIA “Reaton Ltd”, SIA “Saimnieks-Serviss”, SIA “Krūza”.

Līdz ar to Konkurences padomei nav pamata uzskatīt, ka SIA “Profs Latvija” atrodas dominējošajā stāvoklī elektroinstalācijas materiālu vairumtirdzniecības tirgū Latvijas teritorijā.

29.08.2007. Centrālās statistikas pārvaldes vēstulē Nr.1101-12/1920 sniegtā informācija liecina, ka kopējais elektroinstalācijas materiālu realizācijas apgrozījums Latvijā, tajā neiekļaujot Kombinētās preču nomenklatūras 8531 grupas preču realizāciju, 2006.gadā bija LVL 46 180 526.

Saskaņā ar 29.08.2007. Centrālās statistikas pārvaldes vēstulē Nr.1101-12/1920 norādīto, ziņas par Kombinētās preču nomenklatūras 8531 grupas Latvijā saražoto preču realizāciju ir konfidenciālas un nav publicējamas, ievērojot to, ka minētās grupas produktus ražo mazāk par 4 uzņēmumiem, kā arī ievērojot to, ka ziņas atbilstoši Valsts statistikas likuma 18.pantam neiz­pauž, ja viena uzņēmuma īpatsvars ir 80% un ja divu uzņēmumu īpatsvars ir 90% attiecīgā produkta ražošanas apjomā. Līdz ar to atbilstoši Valsts statistikas likuma 18.pantam dati par 8531 grupas preču reali­zāciju nav Konkurences padomes rīcībā un nav ietverti SIA “Profs Latvija” tirgus daļas aprēķināšanā.

Ņemot vērā visu iepriekš minēto, nav pamata uzskatīt, ka SIA “Profs Latvija” atrodas dominējošajā stāvoklī elektroinstalācijas materiālu vairumtirdzniecības tirgū Latvijas Republikas teritorijā.

 

Elektroinstalācijas materiālu mazumtirdzniecības tirgus

7.2. Saskaņā ar SIA “Profs Latvija” Ziņojumā sniegto informāciju SIA “Profs Latvija” elektroinstalācijas materiālu mazumtirdzniecība sastāda tikai 10% no kopējā elektroinstalācijas materiālu pārdošanas apjoma un 2006.gadā tas bija LVL (*). Ievērojot to, ka Rīgas pilsētā un tās rajonā ir vairāk nekā desmit lielas komercsabiedrības, kuras veic elektroinstalācijas materiālu mazumtirdzniecību, tad nav pamata uzskatīt, ka SIA “Profs Latvija” tirgus daļa elektroinstalācijas materiālu mazumtirdzniecības tirgū Rīgas pilsētas un tās rajona teritorijā sasniedz 40% robežu.

Konkurences padome ņēma vērā arī faktu, ka lielākie būvmateriālu vairumtirgotāji – SIA “Nelss”, SIA “Rautakesko”, SIA “Tirdzniecības nams “Kurši””, SIA “Tapeks”, SIA “Depo Diy”, SIA “Farmar-Desy”, SIA “Reaton Ltd”, SIA “Saimnieks-Serviss”, SIA “Krūza” – veido diezgan būtisku apgrozījumu attiecību uz apvienošanā iesaistīto elektroinstalācijas materiālu mazumtirdzniecību no kopējā elektroinstalācijas materiālu mazumtirdzniecības tirgus Rīgas pilsētā un tās rajonā.

 

HVAC vairumtirdzniecības tirgus

7.3. Saskaņā ar SIA “Profs Latvija” Ziņojumā sniegto informāciju SIA “Profs Latvija” HVAC vairumtirdzniecības tirgū 2006.gadā bija (*) no kopējā tirgus apjoma un tas sastādīja LVL (*). Saskaņā ar Konkurences padomes rīcībā esošo informāciju lielākie HVAC vairumtirgotāji Latvijā realizē ievērojami lielāku HVAC produkcijas apjomu nekā SIA “Profs Latvija”. Lielākie SIA “Profs Latvija” konkurenti HVAC segmentā ir SIA “Sanistal”, SIA “Onninen”, SIA “SB Plus”, SIA “Sanitex”, SIA “Akvedukts”, SIA “Santehkomplekts”, SIA “Nidija”, SIA “Cita Co”. Tāpat būtisku apgrozījumu HVAC vairumtirdzniecībā veido tādi būvmateriālu vairumtirgotāji kā SIA “Nelss”, SIA “Rautakesko”, SIA “Tirdzniecības nams “Kurši””, SIA “Tapeks”, SIA “Depo Diy”, SIA “Farmar-Desy”.

Ņemot vērā to, ka SIA “Profs Latvija” HVAC vairumtirdzniecību ir uzsākusi 2006.gadā, kā arī ievērojot lielo tirgus dalībnieku skaitu, kuri veic HVAC vairumtirdzniecību Latvijas teritorijā, Konkurences padomei nav pamata uzskatīt, ka SIA “Profs Latvija” atrodas dominējošajā stāvoklī HVAC vairumtirdzniecības tirgū.

 

Elektroenerģijas un telekomunikāciju kabeļu un vadu piegādes/vairumtirdzniecības tirgus

7.4. SIA “Profs Latvija” elektroenerģijas un telekomunikāciju kabeļu un vadu piegādātais apgrozījums uz Latviju 2006.gadā bija LVL (*).

A/s “Latvenergo” 2006.gadā kabeļu un vadu iepirkuma apjoms, kurš iepirkts no tiešajiem ražotājiem ārvalstīs, bija LVL (*).

Elektroenerģijas un telekomunikāciju kabeļu un vadu piegādes tirgū uz Latviju par SIA “Profs Latvija” konkurentiem ir uzskatāmas arī tādas ārzemju ražotāju kompānijas kā Keila Kaabel AS un Prymian Cables and Systems Oy, Draka Comteq Finland Ltd u.c. Līdz ar to elektroenerģijas un telekomunikāciju kabeļu un vadu piegādes/vairumtirdzniecības tirgus pēc būtības ir plašāks nekā Latvijas Republikas teritorija.

Saskaņā ar Konkurences padomes rīcībā esošo informāciju, kura iegūta no SIA “Profs Latvija” astoņām konkurējošām komercsabiedrībām, liecina, ka SIA “Profs Latvija” apgrozījums elektroenerģijas un telekomunikāciju kabeļu un vadu piegādē/vairumtirdzniecībā 2006.gadā bija mazāks pār 40% (*) no kopējā astoņu aptaujāto komercsabiedrību apgrozījuma.

Vienlaicīgi Konkurences padome ņēma vērā, ka elektroenerģijas un telekomunikāciju kabeļu un vadu piegādes/vairumtirdzniecības tirgū darbojas vairāki citi specializētie tirgus dalībnieki kā SIA “Elektroskandia”, SIA “Onninen”, SIA “Energolukss” un citas komercsabiedrības, kuras veic elektroenerģijas un telekomunikāciju kabeļu un vadu piegādes/vairumtirdzniecību. Turklāt, veicot SIA “Profs Latvija” tirgus daļas noteikšanu, netika ņemti vērā tādu būvmateriālu vairumtirgotāju kabeļu un vadu vairumtirdzniecības apjomi kā SIA “Nelss”, SIA “Rautakesko”, SIA “Tirdzniecības nams “Kurši””, SIA “Tapeks”, SIA “Depo Diy”, SIA “Farmar-Desy”, SIA “Reaton Ltd”, SIA “Saimnieks-Serviss”, SIA “Krūza”, kuri arī veic kabeļu un vadu vairumtirdzniecību.

Savukārt 29.08.2007. Centrālās statistikas pārvaldes vēstulē Nr.1101-12/1920 sniegtā informācija liecina, ka kopējais kabeļu un vadu realizācijas apgrozījums Latvijā 2006.gadā bija LVL 38 852 385. Ievērojot SIA “Profs Latvija” elektroenerģijas un telekomunikāciju kabeļu un vadu piegādāto/realizēto apjomu uz Latviju (LVL (*)), SIA “Profs Latvija” tirgus daļa ir zem 40% (*) no kopējā kabeļu un vadu realizācijas apjoma Latvijā saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem. Līdz ar to nav pamata uzskatīt, ka SIA “Profs Latvija” varētu atrasties dominējošajā stāvoklī elektroenerģijas un telekomunikāciju kabeļu un vadu piegādes/vairumtirdzniecības tirgū Latvijas teritorijā.

8. Ievērojot to, ka apvienošanās rezultātā nemainās tirgus dalībnieku skaits konkrētajos tirgos, bet mainās tikai viena tirgus dalībnieka īpašnieks, turklāt SIA “Profs Latvija” tirgus daļas lietā izvērtētajos konkrētajos tirgos pēc Konkurences padomes rīcībā esošās informācijas nesasniedz Konkurences likuma 1.pantā noteikto dominējošā stāvokļa slieksni, tad Ahlsell AB, iegūstot (*) SIA “Profs Latvija” kapitāla daļas, neiegūst un nenostiprina dominējošo stāvokli konkrētajos tirgos.

Saskaņā ar Ziņojumā sniegto informāciju apvienošanās dos attīstību jaunu tirdzniecības centru izveidei Latvijā, t.i., tiks sekmēta jau tirdzniecības centru izveide Daugavpilī, Valmierā un Liepājā. Lielajiem būvmateriālu vairumtirgotājiem Latvijā energonozarē parādīsies jauns konkurents. Lai iegūtu komerciāli izdevīgus nosacījumus, pārdevējs un pircējs līgs jaunus nomas līgumus, kas attiecas uz īpašumiem Rīgā, Ulmaņa gatvē 140, Daugavpilī, Dzelzceļa ielā 9a, Kocēnu pagastā, Valmieras rajonā, “Profesionāļi”, Liepājā, Ādu ielā 25. Saskaņā ar nomas līgumu projektiem SIA “Profs Latvija” apņemas uzcelt jaunas multifunkcionālas telpas, lai tās varētu izmantot tirdzniecības centriem: Daugavpilī, Dzelzceļa ielā 9a, Kocēnu pagastā, Valmieras rajonā, “Profesionāļi”, Liepājā, Ādu ielā 25. Noslēgtie nomas līgumi būs saistoši arī visām personām, kas likumiski pārņems SIA “Profs Latvija” tiesības un pienākumus.

Izvērtējot Ziņojumā un Konkurences padomes rīcībā esošo informāciju, Konkurences padome secina, ka pēc apvienošanās SIA “Profs Latvija” neradīsies un nenostiprināsies dominējošais stāvoklis nevienā no lietā izvērtētajiem konkrētajiem tirgiem, kā arī netiks būtiski samazināta konkurence šajos tirgos.

Ņemot vērā minēto un pamatojoties uz Konkurences likuma 8. panta pirmās daļas 5.punktu, 15.panta pirmās daļas 3.punktu un otrās daļas 1.punktu, 16.panta pirmo un ceturto daļu, Konkurences padome

 

nolēma:

atļaut SIA “Profs Latvija” un Ahlsell AB apvienošanos, kas paredzēta, Ahlsell AB iegūstot izšķirošu ietekmi SIA “Profs Latvija”.

Saskaņā ar Konkurences likuma 8.panta otro daļu Konkurences padomes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā viena mēneša laikā no šī lēmuma spēkā stāšanās dienas.


 

(*) – ierobežotas pieejamības informācija

1 Konkurences padomes 05.02.2007. lēmums Nr.4 , www.kp.gov.lv.

2 Skat. Konkurences padomes 05.02.2007. lēmumu Nr.4. un 17.05.2007. lēmumu Nr.45, www.kp.gov.lv

Konkurences padomes priekšsēdētāja I.Jaunzeme

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!