• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Naturalizācijas pārvaldes un Valsts valodas centra apvienošanos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.09.2007., Nr. 147 https://www.vestnesis.lv/ta/id/163046

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Uzturoties vizītē Ķīnas Tautas Republikā un apmeklējot Honkongu

Vēl šajā numurā

12.09.2007., Nr. 147

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Naturalizācijas pārvaldes un Valsts valodas centra apvienošanos

 

6.septembrī tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš iepazinās ar darba grupas sagatavoto ziņojumu par Valsts valodas centra (VVC) un Naturalizācijas pārvaldes (NP) darbību un uzdeva darba grupai turpināt darbu pie abu iestāžu apvienošanas plāna izstrādes, izvērtējot turpmākās rīcības modeļus no finansiālā un nepieciešamo likumdošanas izmaiņu viedokļa. Ziņojumā salīdzinātas abu iestāžu funkcijas un darbības rādītāji, secinot, ka NP funkcijās ietilpst pilsonības iegūšanas, atjaunošanas un zaudēšanas procesa nodrošināšana, kamēr VVC galvenokārt veic uzraudzības funkciju.

NP struktūru veido astoņas daļas, astoņas reģionālās nodaļas un 12 reģionālās filiāles, kā arī Informācijas centrs, Metodikas un eksaminācijas centrs un Priekšnieka birojs. VVC struktūru veido divas daļas, divas reģionālās nodaļas, 8 reģionālās filiāles, kā arī Latviešu valodas ekspertu komisija ar divām apakškomisijām.

No NP piešķirtajām 158 štata vietām pašlaik aizpildītas ir 132, no kurām 97 ir ierēdņu amati. Savukārt VVC nodarbina 24 darbiniekus, tostarp 15 ierēdņus. Ne NP ne VVC īpašumā vai valdījumā nav nodoti nekustamie īpašumi, un abas iestādes savu funkciju veikšanas nodrošināšanai nepieciešamās telpas nomā.

NP budžets 2007.gadā ir 1 226 305 lati, savukārt VVC no šā gada valsts budžeta piešķirti 202 936 lati.

Iestāžu darbības rādītāju izvērtējums liecina, ka NP darba apjomi samazinās. Ievērojami ir samazinājies naturalizācijas iesniegumu skaits nepilngadīgajiem bērniem, kas naturalizējas kopā ar vecākiem, un palielinājies izbeigto naturalizācijas lietu skaits.

VVC darbības rezultātu tendence ir mainīga. Sastādīto administratīvo pārkāpumu protokolu skaits ir pieaudzis, bet atklāto valsts valodas prasmes apliecību ar viltojuma pazīmēm skaits ir sarucis.

Ņemot vērā Ministru kabineta (turpmāk – MK) deklarācijā noteikto uzdevumu paaugstināt Latvijas pilsonības prestižu un novērst un apkarot valsts valodas lietošanas noteikumu pārkāpšanu, tieslietu ministrs uzdevis grupai turpināt koncepcijas izstrādi NP un VVC apvienošanai, nosakot piemērotāko reorganizācijas metodi.

Iestāžu apvienošanas mērķis ir efektīvas iestādes izveidošana, kuras galvenais uzdevums būs nostiprināt latviešu valodas kā valsts valodas statusu un veicināt tās lietošanu. Apvienotā iestāde darbu varētu uzsākt 2009.gada janvārī. Lai veiktu reorganizāciju, nepieciešams grozīt piecus likumus un 26 MK noteikumus.

Darba grupas uzdevums ir izstrādāt politikas plānošanas dokumentu par NP un VVC reorganizāciju.

 

Tieslietu ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!