• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Baltijas valstu zemkopības ministru tikšanos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.09.2007., Nr. 145 https://www.vestnesis.lv/ta/id/162875

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par maskaviešu pateicību Latvijas vēstniekam Krievijā

Vēl šajā numurā

07.09.2007., Nr. 145

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Baltijas valstu zemkopības ministru tikšanos

 

5.septembrī Zemkopības ministrijā tikās Latvijas zemkopības ministrs Mārtiņš Roze, Lietuvas lauksaimniecības ministre Kazimira Danute Prunskiene un Igaunijas lauksaimniecības ministrs Helirs Valdors Sīders, lai apspriestu Baltijas valstu viedokli par Eiropas Savienības kopējās lauksaimniecības politikas (KLP) vidējā termiņa pārskatu jeb tā saukto KLP “veselības pārbaudi”. Paredzēts, ka novembrī Eiropas Komisija (EK) izteiks oficiālus priekšlikumus par to, kas būtu jāmaina pašreizējā Eiropas Savienības (ES) lauksaimniecības politikā. Savukārt 2008.gadā jau varētu tikt paziņoti konkrēti likumdošanas akti šajā jomā. Tālab jau šobrīd ES dalībvalstis aktīvi diskutē, izsaka viedokļus un pauž savu nostāju par gaidāmo lauksaimniecības politiku un nākotni.

Tikšanās laikā Baltijas valstu lauksaimniecības ministri vienprātīgi atzina, ka turpmāk jāvalda vienlīdzībai starp ES dalībvalstīm. Tas nozīmē no ES puses nodrošināt visās dalībvalstīs vienlīdzīgus atbalsta piešķiršanas nosacījumus un apjomus. Ministri uzskata, ka jaunajām dalībvalstīm jādod iespēja vismaz līdz 2013.gadam turpināt piemērot vienoto platības maksājuma shēmu. Tā ir būtiska lauksaimniekiem, attīstot un pilnveidojot savu lauksaimniecisko ražošanu.

Savukārt diskusijā par maksājumu atdalīšanu no ražošanas tika uzsvērts, ka šī procedūra jāpiemēro visās dalībvalstīs vienā laikā un ar līdzvērtīgu atbalsta līmeni. Piešķirot no ražošanas atdalītos maksājumus, jānosaka arī vienādi atbalsta piešķiršanas kritēriji, kas parāda lauksaimnieka reālo darbību tagadnē. Ministri atzīmēja, ka pakāpeniski jāatceļ kvotas, eksporta kompensācijas un citi ražošanu ierobežojoši rādītāji, ja tie vairs nav vajadzīgi. Arī piena ražošanā nākotnē būtu jāpāriet uz bezkvotu režīmu. Turpmāk visās ES dalībvalstīs, īstenojot kopējo lauksaimniecības politiku, jāievēro galvenie pamatprincipi: aktivitāte, vienlīdzība, vienkāršošana.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!