• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par reģionālo pašvaldību likumprojekta izstrādi (turpinājums). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.10.1999., Nr. 331/332 https://www.vestnesis.lv/ta/id/16258

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Vienības gatves, posmā no Jelgavas ielas līdz Friča Brīvzemnieka ielai, sarkano līniju korekcijas projekta apstiprināšanu

Vēl šajā numurā

08.10.1999., Nr. 331/332

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par reģionālo pašvaldību likumprojekta izstrādi

Turpinājums no 1.lpp.

Apspriežot reģionālās attīstības plānošanu, pašvaldību vadītāji ierosināja reģionālo pašvaldību funkcijās iekļaut arī reģionālās attīstības fondu administrēšanu, lai nodrošinātos, ka Eiropas Savienības reģioniem paredzētie finansu resursi nonāk tieši reģionos, nevis ceļo caur Finansu ministriju un nozaru ministrijām.

Sarunās pašvaldību vadītāji minēja, ka reģionālo pašvaldību funkcijās jāiekļauj arī atkritumu saimniecība, civilā aizsardzība, ugunsdzēsība un glābšana — reģionālās pašvaldības priekšsēdētājam ir jābūt tiesīgam izsludināt ārkārtējo situāciju sava reģiona teritorijā vai tās daļā.

Aktualizēts jautājums par reģionālo pašvaldību finansējumu.

Pašvaldību vadītāji neiebilda pret naftas produktiem uzliktā akcīzes nodokļa daļas, iedzīvotāju ienākuma nodokļa, uzņēmumu ienākuma nodokļa daļas piešķiršanu reģionālajām pašvaldībām.

Sarunās izskanēja bažas par to, ka paredzētā reģionālo pašvaldību nodokļu bāze būs nepietiekama, tādēļ pašvaldību vadītāji ierosināja veikt ļoti rūpīgu funkciju novērtējumu naudas izteiksmē, lai ministrijas reģionālajām pašvaldībām nodotu konkrētas funkcijas ar tām atbilstošu konkrētu finansējuma summu.

Tika akcentēts, ka pakalpojumu sniegšanas vietas jātuvina iedzīvotājiem. Konsultācijās izkristalizējās secinājums, ka pakalpojumu sniegšanas vietām jābūt vismaz pašreizējos rajonu centros, lai nepieļautu to koncentrāciju tikai reģiona centrā un attālināšanu no iedzīvotājiem. Vairāki pašvaldību vadītāji ierosināja jau likumā noteikt, ka valsts institūcijām pakalpojumu sniegšanas vietu skaits un izvietojums reģionā ir jāsaskaņo ar reģionālo pašvaldību.

Vairāku rajonu pašvaldību vadītāji pieprasīja atgriezties pie 4+1 reģionu modeļa. Iepriekšējās sarunās daudzi pašvaldību vadītāji izteica nožēlu, ka valdība ir atbalstījusi deviņu, nevis 4+1 reģionu izveidi. J.Bunkšs atgādināja, ka par 4+1 vai kāda cita skaita reģionu izveides modeli iespējamas sarunas ar politiskajām partijām, kas par reģionālo pašvaldību izveidi lems Saeimā.

Pašvaldību vadītāji aicināja reģionālo pašvaldību vēlēšanās ievērot teritoriālās pārstāvniecības principu. Iepriekšējās sarunās izteiktajiem ierosinājumiem par reģionālo pašvaldību vēlēšanu principiem ir viens mērķis — nodrošināt, lai reģionālajā pašvaldībā tiktu ievēlēti pārstāvji no visas reģiona teritorijas. Daudzi pašvaldību vadītāji atbalsta mažoritāro principu, lai no katra vēlēšanu apgabala tiktu ievēlēts noteikts skaits reģionālās pašvaldības deputātu.

Dace Zvirbule,  ministra preses sekretāre

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!