• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Konkurences padomes 2007. gada 15. augusta lēmums Nr. 99 "Par tirgus dalībnieku apvienošanos Lieta Nr.1454/07/10/11 Par SIA "Linstow Baltic", Arco Investeeringute AS un SIA "Bišumuižas nami" apvienošanos". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.08.2007., Nr. 136 https://www.vestnesis.lv/ta/id/162156

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Konkurences padomes lēmums Nr.100

Par tirgus dalībnieku apvienošanos
Lieta Nr.1751/07/06/23 Par Jästbolaget AB un a/s "Rīgas Raugs" apvienošanos

Vēl šajā numurā

23.08.2007., Nr. 136

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Konkurences padome

Veids: lēmums

Numurs: 99

Pieņemts: 15.08.2007.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Konkurences padomes lēmums Nr.99

Lēmuma publiskojamā versija

Rīgā 2007.gada 15.augustā (prot. Nr.46, 3.§)

Par tirgus dalībnieku apvienošanos

Lieta Nr.1454/07/10/11

Par SIA “Linstow Baltic”, Arco Investeeringute AS un SIA “Bišumuižas nami” apvienošanos

Konkurences padome 2007.gada 19.jūnijā saņēma SIA “Linstow Baltic” un Arco Investeeringute AS ziņojumu par apvienošanos (turpmāk – Ziņojums), SIA “Linstow Baltic” un Arco Investeeringute AS iegūstot kopīgu izšķirošu ietekmi SIA “Bišumuižas nami”.

Ziņojuma noformēšanā nebija pil­nībā izpildītas Ministru kabineta 26.10.2004. noteikumu Nr.897 “Kārtība, kādā iesniedzams un izskatāms ziņojums par tirgus dalībnieku apvienošanos” prasības, par ko Konkurences padome informēja Ziņojuma iesniedzēja pārstāvi (27.06.2007. vēstule Nr.1442).

Trūkumi Ziņojumā tika novērsti 2007.gada 29.jūnijā.

Saskaņā ar Konkurences likuma 16.panta pirmo daļu par pilnīga Ziņojuma saņemšanas datumu uzskatāms 2007.gada 29.jūnijs, par ko Konkurences padome informēja Ziņojuma iesniedzēja pilnvaroto pārstāvi (02.07.2007. vēstule Nr.1504).

SIA “Linstow Baltic” ir reģistrēta Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā ar vienoto reģistrācijas Nr.40003352558, tās juridiskā adrese – Vaļņu iela 3, Rīga, Latvija.

Arco Investeeringute AS ir reģistrēta Igaunijā ar reģistrācijas Nr.10225881, tās juridiskā adrese – Joe iela 2b, Tallina 10151, Igaunija.

SIA “Bišumuižas nami” ir reģistrēta Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā ar vienoto reģistrācijas Nr.40003864956, tās juridiskā adrese – Lāčplēša iela 20a, Rīga, Latvija.

Izvērtējot Ziņojumā ietverto un Rīgas un Rīgas rajona būvvalžu, tirgus dalībnieku un Nekustamo īpašumu projektu attīstītāju asociācijas sniegto informāciju, kā arī citu Konkurences padomes rīcībā esošo informāciju, Konkurences padome

konstatēja:

1. SIA “Linstow Baltic” vienīgais dalībnieks ir Norvēģijā reģistrētā sabiedrība Linstow AS. SIA “Linstow Baltic” galvenie darbības virzieni ir viesnīcu pakalpojumi, tirdzniecības centru pārvaldīšana, tirdzniecības platību iznomāšana, maksas autostāvvietas pakalpojumi.

Linstow AS ir tieša izšķiroša ietekme AS “Ri-os”, SIA “Viesnīca Rīdzene”, SIA “Elizabetes centrs”, SIA “Linstow Center Management”, SIA “Linstow”, SIA “Tirdzniecības centrs “Purvciems””, SIA “Tampere Invest”, likvidējamā SIA “Viesnīca Jūrmala”. Linstow AS ir netieša izšķiroša ietekme AS “Viesnīca Latvija”, SIA “Viesnīcu attīstības aģentūra”, SIA “Dāvanu karte”.

SIA “Linstow Baltic” ir tieša izšķiroša ietekme Latvijā reģistrētajā SIA “Jēkaba Arkāde”. Konkurences likuma 1.panta 9.punkta izpratnē visas iepriekš uzskaitītās komercsabiedrības uzskatāmas par vienu tirgus dalībnieku (turpmāk tekstā – Linstow grupa).

Arco Investeeringute AS vienīgais dalībnieks ir Igaunijas komercsabiedrība Arco Vara AS. Arco Investeeringute AS galvenie darbības virzieni ir pakalpojumu sniegšana, kura ietver starpniecības pakalpojumus, nekustamā īpašuma vērtēšanas, konsultāciju, pārvaldīšanas pakalpojumus un investīciju pārvaldīšanu; projektu attīstīšana, kura ietver zemes gabalu labiekārtošanu un tirdzniecību, komerciālo platību būvniecību un mājokļu attīstības projektus; būvniecības pakalpojumi.

Arco Investeeringute AS ir tieša izšķiroša ietekme SIA “Arco Development”, SIA “Bišumuižas nami”. Arco Investeeringute AS ir netieša izšķiroša ietekme SIA “Vidus nams 11”, SIA “Rasmussen Invests”, SIA “Ulmaņa Gatves Nami”, SIA “Sportings Rīga”.

Arco Vara AS ir netieša izšķiroša ietekme SIA “Arco Construction”, SIA “Arco Real Estate”, SIA “Adepto”.

Konkurences likuma 1.panta 9.punkta izpratnē visas iepriekš uzskaitītās komercsabiedrības uzskatāmas par vienu tirgus dalībnieku (turpmāk tekstā – Arco grupa).

SIA “Bišumuižas nami” ir izveidota konkrēta mērķa īstenošanai, tas ir, zemes gabala iegādei Rīgā, Zāļu ielā 8, kas pašreiz sastāv no diviem zemes gabaliem, tā attīstīšanai un pārdošanai. SIA “Bišumuižas nami” pieder 100% SIA “Sportings Rīga” kapitāla daļu, kurai pieder zeme, uz kuras tiek plānots realizēt SIA “Bišumuižas nami” daudzdzīvokļu mājokļu attīstības projektu.

2. Apvienošanās paredzēta, SIA “Linstow Baltic” un Arco Investeeringute AS iegūstot kopīgu izšķirošo ietekmi SIA “Bišumuižas nami”.

Līdz darījuma noslēgšanas brīdim 80% SIA “Bišumuižas nami” kapitāla daļu un izšķirošā ietekme sabiedrībā piederēja Arco Investeeringute AS, 20% sabiedrības kapitāla daļu piederēja Viktoram Savinam.

(*)

Līdz ar to darījums uzskatāms par apvienošanos Konkurences likuma 15.panta pirmās daļas 3.punkta izpratnē.

3. Konkurences likuma 15. panta otrajā daļā noteikts, ka “Tirgus dalībnieki, kuri nolēmuši apvienoties kādā no šā panta pirmajā daļā paredzētajiem veidiem, pirms apvienošanās iesniedz Konkurences padomei par to ziņojumu saskaņā ar šā likuma 16. pantu, ja pastāv viens no šādiem nosacījumiem:

1) apvienošanās dalībnieku kopējais apgrozījums iepriekšējā finanšu gadā ir bijis ne mazāks kā 25 miljoni latu;

2) apvienošanā iesaistīto tirgus dalībnieku kopējā tirgus daļa konkrētajā tirgū pārsniedz 40 procentus”.

Saskaņā ar Ziņojumā sniegto informāciju apvienošanās dalībnieku kopējais apgrozījums, kas aprēķināts, ņemot vērā Ministru kabineta 26.10.2004. noteikumu Nr.897 “Kārtība, kādā iesniedzams un izskatāms ziņojums par tirgus dalībnieku apvienošanos” IV sadaļu “Apgrozījuma aprēķināšana”, 2006.gadā bijis lielāks par 25 miljoniem latu.

Līdz ar to minētās apvienošanās sakarā izpildās Konkurences likuma 15.panta otrās daļas 1.punktā paredzētais kritērijs, un plānotās apvienošanās dalībniekiem bija jāiesniedz Konkurences padomei ziņojums saskaņā ar Konkurences likuma 15.panta otro daļu.

4. Ziņojuma iesniedzēji uzskata, ka konkrētos preču tirgus, kuros darbojas Linstow grupa, varētu definēt kā viesnīcu pakalpojumi; tirdzniecības centru pārvaldīšana; tirdzniecības platību iznomāšana; maksas autostāvvietu pakalpojumi; komerciālā nekustamā īpašuma projektu attīstīšana. Savukārt konkrētos preču tirgus, kuros darbojas Arco grupa, varētu definēt kā komerciālā nekustamā īpašuma projektu attīstīšana; daudzdzīvokļu mājokļu projektu attīstīšana; citu mājokļu projektu attīstīšana; nekustamā īpašuma darījumi; nekustamā īpašuma darījumu starpniecības un konsultāciju pakalpojumi; nekustamā īpašuma vērtēšanas pakalpojumi; nekustamā īpašuma pārvaldīšana; būvniecības pakalpojumi; investīciju pārvaldīšana. Konkrētais preces tirgus, kurā darbojas SIA “Bišumuižas nami”, varētu tikt definēts kā daudzdzīvokļu mājokļu projektu attīstīšanas tirgus (SIA “Bišumuižas nami” ir izveidota konkrēta mērķa īstenošanai, tas ir, zemes gabala iegādei Rīgā, Zāļu ielā 8, uz kuras tiek plānots realizēt SIA “Bišumuižas nami” daudzdzīvokļu mājokļu attīstības projektu).

Ziņojuma iesniedzēji norāda, ka minētās apvienošanās kontekstā kā konkrētais tirgus varētu tikt definēts daudzdzīvokļu mājokļu projektu attīstīšanas tirgus Rīgā un tās tuvākajā apkārtnē (iekļaujot Mā­rupi, Jaunmārupi, Jūrmalu, Berģus un citas Pierīgas teritorijas līdzvērtīgā rādiusā). Minētajā ģeogrāfiskajā teritorijā atrodas lielākais vairums Latvijā uzbūvēto dzīvokļu, tāpēc Rīga un Rīgas rajons var tikt vērtēts kā atsevišķs konkrētais ģeogrāfiskais tirgus.

5. Saskaņā ar Konkurences likuma 1.panta 4.punktu konkrētais tirgus ir konkrētās preces tirgus, kas izvērtēts saistībā ar konkrēto ģeogrāfisko tirgu.

5.1. Konkrētās preces tirgus

Konkurences likuma 1.panta 5.punktā noteikts, ka konkrētās preces tirgus ir noteiktas preces tirgus, kurā ietverts arī to preču kopums, kuras var aizstāt šo noteikto preci konkrētajā ģeogrāfiskajā tirgū, ņemot vērā pieprasījuma un piedāvājuma aizstājamības faktoru, preču pazīmes un lietošanas īpašības.

Nekustamā īpašuma tirgu atbilstoši nekustamā īpašuma lietošanas mērķim var iedalīt atsevišķos tirgos, t.i., zemes tirgus, mājokļu tirgus un komercdarbībai izmantojamo platību (biroju telpas, tirdzniecības telpas, rūpnieciskās platības) tirgus.

Ņemot vērā Ziņojumā norādīto apvienošanās mērķi – attīstīt daudzdzīvokļu mājokļu projektu “Bišumuižas nami” Rīgā, Zāļu ielā 8, Konkurences padome secina, ka apvienošanās kontekstā ir jāvērtē daudzdzīvokļu mājokļu projektu attīstīšanas tirgus.

dz ar to Konkurences padome uzskata, ka šīs lietas ietvaros konkrētās preces tirgus ir daudzdzīvokļu mājokļu projektu attīstīšanas tirgus.

5.2. Konkrētais ģeogrāfiskais tirgus

Konkurences likuma 1.panta 3.punktā noteikts, ka konkrētais ģeogrāfiskais tirgus ir ģeogrāfiska teritorija, kurā konkurences apstākļi konkrētās preces tirgū ir pietiekami līdzīgi visiem šā tirgus dalībniekiem, un tādēļ šo teritoriju var nošķirt no citām teritorijām.

Ņemot vērā Ziņojumā norādīto, kā arī Konkurences padomes rīcībā esošo informāciju1, Rīgā un tās tuvākās apkārtnes teritorijā laika posmā no 2004.gada līdz 2006.gadam tika uzbūvēts vairāk par 60% no Latvijā attiecīgajā periodā uzbūvētiem dzīvokļiem.

dz ar to Konkurences padome uzskata, ka šīs lietas ietvaros konkrētais ģeogrāfiskais tirgus ir Rīga un tās tuvākā apkārtne.

5.3. Konkrētais tirgus

Saskaņā ar Konkurences likuma 1.panta 4.punktu konkrētais tirgus nosakāms kā daudzdzīvokļu mājokļu projektu attīstīšanas tirgus Rīgā un tās tuvākajā apkārtnē.

6. Saskaņā ar Ziņojumā sniegto informāciju gan Linstow grupa, gan Arco grupa darbojas komerciālā nekustamā īpašuma projektu attīstīšanas tirgū, savukārt daudzdzīvokļu mājokļu projektu attīstīšanas tirgū darbojas tikai Arco grupa.

SIA “Bišumuižas nami” Komercreģistrā ir reģistrēta tikai 2006.gada oktobrī, tādējādi aktīvu komercdarbību daudzdzīvokļu mājokļu attīstīšanas tirgū sabiedrība uzsāk tikai tagad.

Saskaņā ar tirgus dalībnieku sniegto informāciju2 un publiski pieejamo informāciju3 Konkurences padome secina, ka daudzdzīvokļu mājokļu projektu attīstīšanas tirgus ir dinamisks un sadrumstalots, tajā darbojas liels skaits tirgus dalībnieku. Ņemot vērā tirgus specifiku, t.i., ka nepārtraukti mainās pieteikto, izsludināto, uzsākto un realizēto projektu skaits, ir sarežģīti noteikt atsevišķa tirgus dalībnieka tirgus daļu, tomēr Konkurences padomes rīcībā esošā informācija neliecina, ka kāda tirgus dalībnieka tirgus daļa varētu pārsniegt 10%.

Lai gan konkrētajā tirgū pastāv virkne apstākļu, kuri ietekmē projektu realizāciju, t.sk. zemes gabalu pieejamība, projektēšanas un būvniecības jaudu pieejamība, atļauju saņemšana, kreditēšanas noteikumi, iedzīvotāju ienākumu līmenis, tomēr šie apstākļi nav uzskatāmi par tādiem, kuri ierobežotu jaunu tirgus dalībnieku ienākšanu tirgū.

Ņemot vērā to, ka apvienošanās rezultātā mainīsies tikai izšķirošās ietekmes pār vienu tirgus dalībnieku struktūra no viena dalībnieka izšķirošās ietekmes uz divu dalībnieku kopīgu izšķirošu ietekmi, Konkurences padome secina, ka nerodas un nenostiprinās dominējošais stāvoklis, kā arī netiek samazināta konkurence nevienā konkrētajā tirgū, kurā darbojas apvienošanas dalībnieki.

Konkurences likuma 16.panta trešā daļa nosaka, ka Konkurences padome ar lēmumu aizliedz apvienošanos, kuras rezultātā rodas vai nostiprinās dominējošais stāvoklis vai var tikt būtiski samazināta konkurence jebkurā konkrētajā tirgū. Konkurences likuma 16.panta ceturtā daļa nosaka, ka, ja paziņotā tirgus dalībnieku apvienošanās neizraisa šā panta trešajā daļā minētās sekas, Konkurences padome pieņem lēmumu, ar kuru atļauj apvienošanos.

Saskaņā ar lietas izpētes gaitā secināto Konkurences padome konstatē, ka neizpildās Konkurences likuma 16.panta trešajā daļā minētās pazīmes un apvienošanās saskaņā ar Konkurences likuma 16.panta ceturto daļu ir atļaujama.

Ņemot vērā iepriekš minēto un pamatojoties uz Konkurences likuma 8.panta pirmās daļas 5.punktu, 15.panta pirmās daļas 3.punktu un otrās daļas 1.punktu, 16.panta pirmo un ceturto daļu, Konkurences padome

nolēma:

Atļaut SIA “Linstow Baltic”, Arco Investeeringute AS un SIA “Bišumuižas nami” apvienošanos, kas paredzēta, SIA “Linstow Baltic” un Arco Investeeringute AS iegūstot kopīgu izšķirošu ietekmi SIA “Bišumuižas nami”.

Saskaņā ar Konkurences likuma 8.panta otro daļu Konkurences padomes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā viena mēneša laikā no lēmuma spēkā stāšanās dienas.

(*) – Ierobežotas pieejamības informācija.

1 Rīgas pilsētas būvvaldes 09.08.2007. vēstule Nr.1911, Mārupes pagasta būvvaldes 18.07.2007. vēstule Nr.1726, Jūrmalas pilsētas būvvaldes 18.07.2007. vēstule Nr.1712, Ādažu novada būvvaldes 12.07.2007. vēstule Nr.1649, Siguldas novada būvvaldes 30.07.2007. vēstule Nr.1826 un Saulkrastu pilsētas būvvaldes 11.07.2007. vēstule Nr.1619.

2 SIA “Parkhaus” (11.07.2007. vēstule Nr.1631), SIA “Skonto Būve” (13.07.2007. vēstule Nr.1660), SIA “B.R.Holdings” (13.07.2007. vēstule Nr.1669), SIA “PBLC” (16.07.2007.vēstule Nr.1679), SIA “Latio” (16.07.2007. vēstule Nr.1690), SIA “Re&Re” (16.07.2007. vēstule Nr.1693), SIA “Merks” (18.07.2007. vēstule Nr.1727), “SIA “Duntes Ozoli” (20.07.2007. vēstule Nr.1749).

3 http://www.jaunieprojekti.lv

Konkurences padomes priekšsēdētāja I.Jaunzeme

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!