• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2007.gada 21.augusta sēdē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.08.2007., Nr. 135 https://www.vestnesis.lv/ta/id/162100

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vakar, 21.augustā, Latvijas patriotiskā sabiedrība atzīmēja Konstitucionālā likuma "Par Latvijas Republikas valstisko statusu" pieņemšanas un Latvijas Republikas faktiskās neatkarības atjaunošanas dienu

Vēl šajā numurā

22.08.2007., Nr. 135

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta 2007.gada 21.augusta sēdē

 


Vakar, 21.augustā, pēc valsts budžeta grozījumu akceptēšanas Ministru kabineta sēdē, finanšu ministrs Oskars Spurdziņš (pa kreisi) un Ministru prezidents Aigars Kalvītis rīkoja preses konferenci par budžeta grozījumiem, ar kuriem plānots panākt bezdeficīta valsts budžetu jau šā gada beigās
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

FM: Par 2007.gada valsts budžeta grozījumiem

Atbalstot grozījumus likumā par valsts budžetu 2007.gadam, Ministru kabinets 21.augustā ir spēris nopietnu soli uz sabalansēta budžeta izveidi jau šogad.

Budžeta grozījumi paredz nosegt valsts budžeta deficītu un sastādīt sabalansētu budžetu, kas apliecina valdības stingro fiskālo politiku un atbilst inflācijas samazināšanas pasākumu plāna izvirzītajiem mērķiem.

Finanšu ministrs Oskars Spurdziņš pēc budžeta grozījumu apstiprināšanas valdībā norādīja: “Finanšu ministram ir grūti strādāt divos gadījumos – kad naudas nav un kad nauda ir. Pēdējos gados Latvijā ir bijusi strauja ekonomikas izaugsme, kas nodrošinājusi arī budžeta rīcībā esošo līdzekļu pieaugumu. Taču tagad ir pienācis laiks nopietni padomāt par nākotni un izveidot šā gada budžetu bez deficīta. Tas arī ar šiem grozījumiem ir izdarīts.”

Paredzēts, ka pēc grozījumiem valsts budžeta ieņēmumi būs par 215,47 miljoniem latu lielāki – 4,434 miljardi latu, izdevumi būs par 37,64 miljoniem latu lielāki – kopumā arī 4,434 miljardi latu.

Valsts pamatbudžeta ieņēmumi plānoti par 48,16 miljoniem latu lielāki – 3,203 miljardi latu, izdevumi par 26,21 miljonu latu lielāki – 3,508 miljardi latu. Valsts speciālā budžeta ieņēmumi plānoti par 167,31 miljonu latu lielāki – 1,23 miljardi latu, izdevumi par 11,43 miljoniem latu lielāki – 925,66 miljoni latu.

2007.gadā nodokļu ieņēmumi valsts budžetā kopumā tiek prognozēti par 259,6 miljoniem latu lielāki, nekā apstiprināts likumā par valsts budžetu 2007.gadam. Augstāki nodokļa ieņēmumi tiek plānoti iedzīvotāju ienākuma nodoklim, uzņēmumu ienākuma nodoklim, pievienotās vērtības nodoklim, muitas nodoklim, vieglo automobiļu un motociklu nodoklim, azartspēļu nodoklim, akcīzes nodoklim, kā arī valsts sociālās apdrošināšanas iemaksām. Savukārt zemāki nodokļa ieņēmumi tiek plānoti dabas resursu nodoklim un elektroenerģijas nodoklim.

Valsts pamatbudžeta nenodokļu ieņēmumi grozījumos 2007.gadā tiek prognozēti 307,6 miljonu latu apmērā, t.i., par 23,7 miljoniem latu vairāk nekā likumā paredzētajā plānā.

Papildu resursu izmantošanas nozīmīgākā pozīcija ir valsts budžeta deficīta nosegšana (likumā par valsts budžetu 2007.gadam deficīts bija paredzēts 177,83 miljoni latu).

Paredzēts, ka papildu finansējumu ar budžeta grozījumiem no valsts pamatbudžeta saņems atsevišķi nozīmīgi pasākumi:

• dotācijas pašvaldībām novadu infrastruktūras attīstībai (Administratīvi teritoriālajai reformai) – 20 miljoni latu;

• Eiropas Savienības fondu un citas ārvalstu finanšu palīdzības projektu īstenošanai – 18 miljoni latu;

• valsts sociālo pabalstu izmaksu nodrošināšanai (valsts pabalsts ģimenēm, bērna kopšanas pabalsts un citi) – 16,5 miljoni latu;

• pedagogu darba samaksas paaugstināšana – 9,44 miljoni latu;

• mērķdotācijas pašvaldībām – 9,28 miljoni latu;

• iemaksas Eiropas Savienības budžetā – 9 miljoni latu;

• Valsts autoceļu fondam no transportlīdzekļu ikgadējās nodevas pieauguma – 4,5 miljoni latu;

• Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam – 4,2 miljoni latu;

• līdzekļi neparedzētiem gadījumiem – 4 miljoni latu;

• Ar MK lēmumu sadalāmais finansējums (rezerve papildu izdevumiem) – 3 miljoni latu;

• Liepājas Olimpiskā centra multifunkcionālajai hallei – 2,5 miljoni latu;

• Valsts prezidenta kancelejai – 533 tūkstoši latu;

• Saeimai – 255 tūkstoši latu;

• Ārlietu ministrijai vēstniecībām Slovēnijā un Portugālē – 113 tūkstoši latu.

Paredzēts palielināt arī pašvaldību aizņēmumu kopējā pieļaujamā palielinājuma limitu par 63,2 miljoniem latu – budžeta likumā paredzētais limits ir 44,28 miljoni latu, savukārt grozījumos paredzētais limits ir 107,52 miljoni latu. Pašvaldību sniegto galvojumu kopējā pieļaujamā palielinājuma limits paliek nemainīgs – 30 miljoni latu.

Valsts speciālā budžeta izdevumi, salīdzinot ar 2007.gada apstiprināto budžetu, palielināti par 11,4 miljoniem latu. Izdevumi pamatā palielināti pensiju izmaksu nodrošināšanai saistībā ar pensiju indeksāciju.

Finanšu ministrs O.Spurdziņš uzsver, ka, gatavojot valsts budžeta grozījumus, veikts apjomīgs darbs, Finanšu ministrijai sadarbojoties ar nozaru ministrijām un mēģinot rast budžeta līdzekļu ekonomiju – strādāt taupības režīmā.

Vairākām programmām un projektiem budžeta grozījumu projektā ir paredzēts arī izdevumu samazinājums:

• Kohēzijas fonda līdzfinansētajiem autoceļu projektiem – par 13,78 miljoniem latu;

• valsts parāda apkalpošanas izdevumiem – par 3,5 miljoniem latu;

• citiem ES fondu un ārvalstu palīdzības līdzfinansētiem projektiem – par 156 tūkstošiem latu.

Tāpat budžeta grozījumu projektā iekļauta arī virkne tehnisko grozījumu un līdzekļu pārdale ministriju iekšējos budžetos.

Valdības akceptētie 2007.gada valsts budžeta grozījumi tiks iesniegti apstiprināšanai Saeimā.

Finanšu ministrijas Komunikācijas departaments

 

 

 

 

 

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!