• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2007. gada 15. augusta rīkojums Nr. 514 "Par Vides ministrijas darbības stratēģiju 2007.-2009.gadam". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.08.2007., Nr. 133 https://www.vestnesis.lv/ta/id/161955

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta rīkojums Nr.515

Par uzņemšanu Latvijas pilsonībā naturalizācijas kārtībā

Vēl šajā numurā

17.08.2007., Nr. 133

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: rīkojums

Numurs: 514

Pieņemts: 15.08.2007.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta rīkojums Nr.514

Rīgā 2007.gada 15.augustā (prot. Nr.44 52.§)

Par Vides ministrijas darbības stratēģiju 2007.–2009.gadam

 

1. Apstiprināt Vides ministrijas darbības stratēģiju 2007.–2009.gadam.

2. Vides ministrijas darbības stratēģija 2008.gadā īstenojama no piešķir­tajiem valsts budžeta līdzekļiem.

3. Jautājumu par papildu valsts budžeta līdzekļu piešķiršanu Vides ministrijai jauno politikas iniciatīvu īstenošanai turpmākajos gados skatīt Ministru kabinetā vienlaikus ar visu ministriju un citu centrālo
valsts iestāžu prioritāšu pieteikumiem, sagatavojot valsts budžeta projektu kārtējam gadam.

4. Atzīt par spēku zaudējušu Ministru kabineta 2006.gada 22.maija rīkojumu Nr.359 “Par Vides ministrijas darbības stratēģiju 2007.–2009.gadam” (Latvijas Vēstnesis, 2006, 79.nr.).

Ministru prezidents A.Kalvītis

Vides ministrs R.Vējonis


 

(Ministru kabineta

2007.gada 15.augusta rīkojums Nr.514)

Vides ministrijas darbības stratēģijas 2007.–2009.gadam
kopsavilkums

Vides ministrijas darbības stratēģija 2007.–2009.gadam (turpmāk – stratēģija) ir ministrijas vi­dēja termiņa plānošanas dokuments, kurš ietver tās kompetencē esošajos po­litikas plānošanas dokumentos noteiktos mērķus un pamatojas uz nolikumā no­teik­tajām funkcijām un uzdevumiem.

Stratēģija pamatojas uz Latvijas ilgtspējīgas at­tīs­tības pamatnostādnēs un Nacionālajā vides politikas plānā 2004.–2008.gadam noteiktajām prioritātēm un ietver mehānismus šo prioritāšu īsteno­šanai.

Atbilstoši Ministru kabineta 2001.gada 12.marta noteikumiem Nr.111 “Ministru kabineta kārtības rullis” stratēģija attiecas uz vides politikas jomu.

Stratēģija aktualizēta, pamatojoties uz Ministru kabineta 2001.gada 12.marta noteikumu Nr.111 “Ministru kabineta kārtības rullis” 29.3 punktu un Ministru kabineta 2007.gada 27.februāra instrukciju Nr.4 “Kārtība, kādā 2007.gadā aktualizējamas Valsts kancelejas, ministriju un īpašu uzdevumu ministru sekretariātu darbības stratēģijas”, tādējādi saga­tavojoties budžeta pietei­kuma kārtē­jam gadam izstrādāšanai, kā arī vidējā termiņa budžeta prioritāšu izvirzīšanai. Stratēģijas budžeta programmās aktualizētas šādas sa­daļas: politikas un darbības rezultāti un to rezultatīvie rādītāji, jaunās politikas iniciatīvas un budžeta finansējums. Pārējās stratēģijas sadaļas koriģētas pēc nepieciešamības. Visas stratēģijā veiktās izmaiņas ir apkopotas vienotā tabulā (paskaidrojuma rakstā). Arī turpmāk stratēģiju aktualizēs katru gadu, pirms tiks izstrādāts budžeta pieteikums kārtējam gadam.

Stratēģijā minētie nepieciešamie finanšu līdzekļi tiks pieprasīti likum­projektā “Par valsts budžetu 2008.gadam”.

Stratēģija ir izstrādāta, lai uzlabotu vidēja ter­miņa budžeta plānošanu, tieši saistot politikas plānošanas doku­mentus, pasā­kumus to ieviešanai ar pie­ejamo un nepieciešamo budžeta finan­sējumu.

Stratēģija ietver triju līdz piecu gadu vidēja termiņa mērķus, kā arī mērķus un rīcības plānu 2007.gadam. Rīcības plāns un tā izpildes budžets ir veidots pēc budžeta programmu principa. Katrai budžeta pro­grammai tiek noteikti rezultatīvie rādītāji. Savukārt budžeta programmas ir sagatavotas, lai uzlabotu valsts budžeta līdzekļu pārskatāmību un novērstu dub­lē­šanos to izlietošanā, kā arī nodrošinātu valsts budžeta efektīvu un koordinētu izmantošanu ministrijas mērķu sasniegšanai.

Vides ministrijas darbības virsmērķis ir nodrošināt iedzīvotājiem iespēju dzīvot tīrā un sakārtotā vidē, īstenojot ilgtspējīgu attīstību, saglabājot vides kvalitāti un bioloģisko daudzveidību, nodrošinot dabas resursu ilgtspējīgu izmantošanu, kā arī sabiedrības līdzdalību lēmumu pieņemšanā un informētību par vides stāvokli.

Lai sasniegtu Vides ministrijas darbības virsmērķi, stratēģijā izvirzīti sep­tiņi darbības virzieni:

1) nodrošināt efektīvu vides un ilgtspējīgas attīstības politikas plānošanu, nor­matīvo aktu un politikas īstenošanas instrumentu izstrādi, vides prasību ie­kļau­­­šanu citu nozaru politikas plānošanas dokumentos un normatīvajos aktos;

2) saglabāt bioloģisko daudzveidību un attīstīt īpaši aizsargājamo dabas teritoriju tīklu;

3) uzlabot vides kvalitāti un ilgtspējīgi izmantot un apsaimniekot dabas resursus (tai skaitā zemes dzīles);

4) nodrošināt informācijas uzkrāšanu, apkopošanu un analizēšanu vides jau­tājumos, tai skaitā nodrošināt ar meteoroloģisko un hidroloģisko informāciju tās cilvēku darbības jomas, kas ir tieši atkarīgas no laika un klimatiskajiem apstākļiem;

5) nodrošināt sabiedrības līdzdalību lēmumu pieņemšanā vides jomā, informēt sabiedrību par vides stāvokli;

6) nodrošināt sabiedrības aizsardzību pret jonizējošo starojumu, organizēt drošu radioaktīvo vielu, bīstamo atkritumu un radioaktīvo atkritumu apsaimniekošanu;

7) veidot nacionālo klimata pārmaiņu samazināšanas politiku un pārraudzīt tās īstenošanu.

Darbības virzieni tiks īstenoti, izmantojot astoņas budžeta programmas:

– nozaru vadība;

– vides informatīvais nodrošinājums;

– dabas aizsardzība;

– Eiropas Savienības un starptautiskā finansējuma koordinācija;

– vides politikas īstenošana;

– radiācijas drošība un bīstamo atkritumu apsaimniekošana;

– vides aizsardzības fonds;

– klimats un atjaunojamie energoresursi.

Saistībā ar jauno Eiropas Savienības finanšu perspektīvu 2007.–2013.gadam aktualizētā stratēģija paredz jaunas programmas izveidošanu – “Eiropas Savienības un starptautiskā finansējuma koordinācija, 2007.–2013.gads”, kas līdz ar pirmā projekta apstiprināšanu turpmāk aizstās esošo programmu “Eiropas Savienības un starptautiskā finansējuma koordinācija”.

Ņemot vērā Latvijas dalību Eiropas Savienībā, tiek izvirzītas papildu pra­sības un funkcijas, līdztekus palielinās sabiedrības interese par vides jautājumiem, kā arī vēlme dzīvot nepiesārņotā vidē. Tāpēc tautsaimniecībā būs aktuāla ilgtspējīga attīstība un vides prasību stingra ievērošana, vides jomā nepieciešams nodrošināt arvien jaunu funkciju izpildi, kas prasīs arī papildu administratīvos un finanšu resursus.

Kopumā stratēģija nosaka vidēja termiņa prioritātes, pasākumus finanšu resursu optimālākam izlietojumam, kā arī nepieciešamās institucionālās izmaiņas.

Vides ministrs R.Vējonis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!