• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par patēriņa cenu pieaugumu jūlijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.08.2007., Nr. 128 https://www.vestnesis.lv/ta/id/161585

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta 2007.gada 7.augusta sēdē

Vēl šajā numurā

09.08.2007., Nr. 128

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par patēriņa cenu pieaugumu jūlijā

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem, vidējais patēriņa cenu līmenis 2007.gada jūlijā, salīdzinot ar 2007.gada jūniju, palielinājies par 1,2%, ko Ekonomikas ministrija (EM) raksturo kā ļoti strauju cenu pieaugumu šim mēnesim. Lielāks cenu pieaugums bija pakalpojumiem – par 1,3%, bet precēm par 1,2%.

Kā rāda iepriekšējo gadu statistika, cenas jūlijā caurmērā paaugstinājās vidēji par 0,2%. 2006.gadā tās pieauga par 0,6%.

Būtisko cenu pieauguma tempa palielinājumu šā gada jūlijā salīdzinājumā ar iepriekšējo trīs gadu cenu izmaiņām šajā mēnesī galvenokārt noteica izteikti straujais cenu kāpums tabakas izstrādājumiem. Šogad jūlijā tabakas izstrādājumu cenas pieauga par 14%, bet iepriekšējā gadā tikai par 4,9%.

Jāatzīmē arī cenu palielinājums pārtikas produktiem – par 1,7% – un izdevumu sadārdzināšanās mājokļu uzturēšanai – par 2,4%. Ja arī nebūtu tik liels cenu pieaugums tabakas izstrādājumiem, kopējais cenu pieaugums jūlijā tāpat būtu augstāks nekā iepriekšējos trīs gados.

Patēriņa cenu pieauguma tempu palielinājums šā gada jūlijā norāda uz to, ka inflācijas otrās kārtas efekts (algu pieaugums, ražotāju cenu kāpums u.c.) un inflācijas gaidas vēl arvien ir ļoti spēcīgi faktori, kas ietekmē patēriņa cenu kāpumu.

Tāpēc EM prognozē, ka līdz gada beigām inflācijas tempi būtiski neizmainīsies. 2007.gadā kopumā cenas varētu pieaugt par aptuveni 8%, ņemot vērā, ka gada otrajā pusē valdības akceptētā inflācijas apkarošanas plāna realizācija mazinās cenu kāpumu.

Kopumā 2007.gada pirmajos septiņos mēnešos cenas ir palielinājušās par 7% salīdzinājumā ar iepriekšējā gada decembri, kas ir pusotru reizi straujāk nekā iepriekšējā gada atbilstošā periodā (par 4,4%).

2007.gada jūlijā 12 mēnešu inflācija sasniedza 9,5%, t.i., par 0,7 procentpunktiem vairāk nekā 2007.gada jūnijā.

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!