• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par deklarētāju sertifikāciju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.10.1999., Nr. 325/327 https://www.vestnesis.lv/ta/id/16151

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts ieņēmumu dienesta rīkojums Nr.561

Par Valsts ieņēmumu dienesta rīkojumu atzīšanu par spēkā neesošiem

Vēl šajā numurā

05.10.1999., Nr. 325/327

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts ieņēmumu dienests

Veids: rīkojums

Numurs: 545

Pieņemts: 20.09.1999.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts ieņēmumu dienests

Rīkojums Nr. 545

Rīgā 1999.gada 20.septembrī

Par deklarētāju sertifikāciju

Lai organizētu muitas deklarāciju iesniegšanu muitas iestādēs elektroniskā veidā atbilstoši Ministru kabineta 1999.gada 22.jūnija noteikumu Nr.222 "Preču deklarēšanas kārtība" 55.punktam, nosaku deklarētāju nepieciešamās kvalifikācijas nodrošināšanai šādus pasākumus:

1. Sākot ar š.g. 1.decembri, deklarētāju pilnvarotajiem pārstāvjiem, kuri iesniedz vai turpmāk ir paredzējuši iesniegt muitas deklarācijas, nosūtot šo deklarāciju ziņas ar elektroniskajiem datu apstrādes līdzekļiem, jāreģistrējas VID Galvenajā muitas pārvaldē (turpmāk - Galvenā muitas pārvalde), lai saņemtu atļauju deklarēt elektroniskā veidā.

2. Viens no minētās atļaujas saņemšanas nosacījumiem ir deklarētāja pilnvarotā pārstāvja, kas tiek pilnvarots iesniegt muitas deklarāciju, nosūtot ziņas elektroniskā veidā, sekmīgi nokārtota zināšanu pārbaude, ko apstiprina noteikta parauga sertifikāts. Šī sertifikāta derīguma termiņš ir trīs gadi, skaitot no izdošanas dienas. Sertifikāta apraksts un paraugs dots šī rīkojuma 1.pielikumā.

3. Deklarētāju pilnvaroto pārstāvju zināšanu pārbaudi organizē Rīgas Tehniskās universitātes Starptautisko ekonomisko sakaru un muitas institūts (RTU SESMI) saskaņā ar šī rīkojuma 2.pielikumā noteikto mācību plānu. Sertifikācijas kārtību izstrādā RTU SESMI, saskaņojot to ar VID Galveno muitas pārvaldi.

4. Sertifikācijas eksāmena komisijā tiek iekļauti divi Galvenās muitas pārvaldes un viens RTU SESMI pārstāvis. Sertifikācijas eksāmena komisijas priekšsēdētājs ir Galvenās muitas pārvaldes pārstāvis. Sertifikācijas komisija uzsāk darbu ar š.g. 17.septembri.

5. Rīkojumu publicēt laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektors A. Sončiks

 

1.pielikums

Deklarētāja pilnvarotā pārstāvja sertifikāta apraksts un paraugs

Deklarētāja pilnvarotā pārstāvja sertifikāts ir uz reljefas gaiši pelēkas A4 formāta lapas, kuras augšpusē ir Rīgas Tehniskās universitātes ģerbonis un zem tā norādīta sertifikāta izdevēja institūcija - Rīgas Tehniskās universitātes Starptautisko ekonomisko sakaru un muitas institūts. Zemāk ir norādīta šāda informācija: sertifikāta numurs, saņēmēja vārds, uzvārds un personas kods, normatīvie akti, uz kuru pamata sertifikāts izdots, sertifikāta derīguma termiņš, izdošanas vieta un datums. Sertifikāts tiek apstiprināts ar RTU SESMI direktora un eksāmena komisijas priekšsēdētāja parakstiem. Parakstus apstiprina ar RTU SESMI apaļo zīmogu.

SERTIF~1.JPG (81113 BYTES)

2.pielikums

Mācību plāns deklarētāju pilnvaroto pārstāvju kvalifikācijas nodrošināšanai

Nr. Mācību tēmas nosaukums Nodarbību
p. apjoms
k. (stundas)
1 Preču klasificēšana muitas vajadzībām 18
2 Ministru kabineta noteikumi "Preču deklarēšanas kārtība" 4
3 VAD aizpildīšana 4
4 VAD pavaddokumenti. VAD aizpildīšanā biežāk sastopamās kļūdas 2
5 Muitas maksājumu aprēķināšana 2
6 Muitas vērtības noteikšana. Muitas vērtības deklarācija.
Piegādes noteikumi 6
7 Ievads ASYCUDA sistēmā 1
8 ASYCUDA izmantotie klasifikatori un datu replicēšana 1
9 ASYCUDA moduļi un deklarāciju apstrādes funkcijas 2
10 Datu ievade muitas brokera modulī MODBRK
(deklarācijas preču ievešanai un izvešanai) 8
11 ASYCUDA tranzīta modulis 6
12 Galvojumu izmantošana muitas procedūrās. Muitas parāds 2
KOPĀ: 56

Noteikumi deklarētāja pilnvarotā pārstāvja sertifikāta iegūšanai

1. Muitas brokera un deklarētāja pilnvarotā pārstāvja sertifikātu (1.pielikums) saņem fiziska persona, kas ir nokārtojusi sertifikācijas eksāmenu. Sertifikācijas eksāmenu var kārtot kā eksterns, tā arī persona, kas beigusi Rīgas Tehniskās universitātes Starptautisko ekonomisko sakaru un muitas institūta (RTU SESMI) organizētos deklarētāju pilnvaroto pārstāvju kursus vai arī kādas citas mācību iestādes vai organizācijas deklarētāju pilnvaroto pārstāvju kursus.

2. Sertifikācijas eksāmenu pieņem sertifikācijas komisija 3 cilvēku sastāvā, kurā ietilpst divi VID Galvenās muitas pārvaldes un viens RTU SESMI pārstāvis. Eksaminācijas komisijas priekšsēdētājs ir VID Galvenās muitas pārvaldes pārstāvis. Sertifikācijas komisijas sastāvu apstiprina VID Galvenās muitas pārvalde, pamatojoties uz RTU SESMI iesniegumu. Sertifikācijas komisija nosaka eksaminācijas formu un ilgumu.

3. Sertifikācijas eksāmens ir nokārtots, ja sertificējamā persona ir atbildējusi uz ne mazāk kā 75% no eksaminācijas jautājumiem. Pretējā gadījumā eksāmens nav nokārtots. Sertificējamai personai ir tiesības kārtot eksāmenu atkārtoti.

4. Deklarētāja pilnvarotā pārstāvja sertifikātu izsniedz VID Galvenās muitas pārvalde. Sertifikāta forma ir noteikta saskaņā ar LR VID 20.09.1999. rīkojumu Nr.545.

5. Eksāmena dienu un komisijas darba grafiku nosaka RTU SESMI, saskaņojot to ar Sertifikācijas komisiju.

6. Visus ar sertifikācijas eksāmenu saistītos izdevumus sedz sertificējamā persona atbilstoši apstiprinātajai sertifikācijas eksāmena izdevumu tāmei. Sertifikācijas eksāmenu pēc RTU SESMI organizētajiem kursiem ir tiesības bez maksas kārtot divas reizes, bet, sākot ar trešo reizi, klausītājam par eksāmenu jāmaksā papildus atbilstoši tāmei. Samaksu par sertifikācijas eksāmenu veic pirms eksāmena kārtošanas.

7. Uz sertifikācijas eksāmena kārtošanu jāpiesakās rakstiski RTU SESMI. Pēc pieteikšanās RTU SESMI 12 dienu laikā sniedz atbildi par eksāmena kārtošanas dienu, ja ir nomaksāts rēķins par eksāmenu. No pieteikuma saņemšanas līdz eksāmena kārtošanas dienai pieteicējam netiek mainīta eksaminācijas maksa.

8. Pirms eksāmena uzsākšanas RTU SESMI iepazīstina eksaminējamās personas ar noteikumiem par deklarētāja pilnvarotā pārstāvja sertifikāta iegūšanas kārtību.

9. Atbilstoši šī rīkojuma 2.punktam sertifikātu izsniedz uz 3 gadiem. Lai saņemtu jaunu sertifikātu, personai, kura vēlas to saņemt, līdz minētā termiņa beigām atkārtoti jānokārto deklarētāja pilnvarotā pārstāvja sertifikācijas eksāmens.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!