• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par mobilo sakaru viesabonēšanas maksu Eiropas Savienībā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.08.2007., Nr. 126 https://www.vestnesis.lv/ta/id/161420

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Šonedēļ žurnālā "Jurista Vārds"

Vēl šajā numurā

07.08.2007., Nr. 126

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par mobilo sakaru viesabonēšanas maksu Eiropas Savienībā

 

Mēnesi pēc tam, kad stājusies spēkā ES viesabonēšanas regula, lai samazinātu mobilo sakaru tīklu izmantošanas maksu gandrīz par 70%, Komisija 2.augustā atklāja tīmekļa vietni, lai salīdzinoši novērtētu, kā mobilo sakaru operatori visās 27 dalībvalstīs piemērojuši jaunos ES noteikumus. Komisija konstatēja, ka pārliecinošs mobilo sakaru operatoru vairākums ievēro ES regulas prasības, piedāvājot klientiem jauno eirotarifu (tarifs, kas nepārsniedz 0,49 eiro minūtē par ārzemēs veiktajiem zvaniem, un 0,24 eiro – par ienākošajiem zvaniem, bez PVN). Komisija atzīmē, ka daudzi operatori piedāvāja eirotarifu jau jūlija sākumā, tomēr citi operatori nogaidīja līdz pēdējam izpildes termiņam – 30.jūlijam. Daži operatori piedāvā arī cenu, kas zemāka par ES noteikto cenu, vai jaunus viesabonēšanas komplektus. Ir pamats uzskatīt, ka operatori vienmērīgi sākuši regulas īstenošanu, tomēr daži nepārskatāmi piedāvājumi apdraud patērētāju iespējas pilnībā izmantot ES jauno noteikumu priekšrocības.  

“Šodien, tieši mēnesi pēc tam, kad stājušies spēkā jaunie ES noteikumi par mobilo sakaru viesabonēšanas maksu, aptuveni 50% patērētāju Eiropā jau gūst labumu no būtiski samazinātajiem tarifiem. Ir pamats uzskatīt, ka mijiedarbība starp regulu un to, ka nozare brīvprātīgi jau iepriekš piemēro reglamentēto tarifu, ir ieguvums patērētājiem, kā to paredzēja Eiropas Parlaments un ES Ministru padome,” teica Viviena Redinga, ES informācijas sabiedrības un plašsaziņas līdzekļu komisāre. “Es jo īpaši priecājos, ka daudzi operatori piedāvāja jauno eirotarifu, sākoties atvaļinājumu laikam, un ka daži piedāvāja pat būtiski zemākus tarifus, nekā noteikts regulā. Tikai nedaudzos gadījumos – tas drīzāk ir izņēmums, nevis norma – mēs konstatējām mēģinājumu novilcināt regulas ietekmi ar nepārskatāmu vai pat iespējami pret konkurenci vērstu rīcību. Dalībvalstu un Eiropas reglamentējošajām iestādēm tas rūpīgi jāanalizē. Ja tiks gūti pierādījumi, ka ar šādu rīcību ir pārkāpts likums, ES viesabonēšanas regulā ir paredzētas sankcijas, kuras pilnā mērā varētu papildināt ar konkurences likuma prasībām.”

Komisija, izmantojot anketu, aptaujāja 95 mobilo sakaru operatorus par to, kad tie jaunās ES regulas pirmajā mēnesī piedāvājuši un ieviesuši eirotarifu un kāda konkrēti bijusi tā likme. Šis mēnesis ir īpaši svarīgs ES patērētājiem, jo mobilo sakaru operatoriem līdz 30.jūlijam jāpiedāvā klientiem eirotarifs. Kad klients ir pieņēmis šo piedāvājumu, operatoram ir maksimāli viens mēnesis, lai šo tarifu aktivizētu. Ja klients neatbildēs, viņš 30.septembrī automātiski tiks pārslēgts uz eirotarifu.

Komisijas apsekojuma rezultāti kopumā ir pozitīvi.

• Daži operatori jau 1.jūlijā vai jūlija pirmajās nedēļās piedāvāja un aktivizēja eirotarifu, dodot patērētājiem iespēju gūt labumu no ievērojami zemākām cenām. Kāds mobilo sakaru operators piedāvāja un aktivizēja eirotarifu pat nedēļu pirms regulas stāšanās spēkā.

• Daudzi operatori automātiski pārslēdza patērētājus uz eirotarifu, tādējādi iespējami drīz nodrošinot viņiem zemāko likmju priekšrocības.

• Lētākais eirotarifs, ko līdz šim konstatējusi Komisija, ir 31,5 centi par izejošo zvanu un 12,6 centi par ienākošo mobilā telefona zvanu ārzemēs. Turklāt daži operatori piedāvā īpašus komplektus, kas varētu ieinteresēt dažas patērētāju grupas, kas bieži izmanto viesabonēšanas pakalpojumus.

Drīzāk negatīvi Komisija vērtē šādus konstatējumus.

• Kāds operators Kiprā piedāvās eirotarifu tikai 30.augustā, tādējādi skaidri pārkāpjot ES regulas noteikumus, kuri paredz, ka šāds piedāvājums jāsniedz vēlākais līdz 2007.gada 30.jūlijam.

• Beļģijā mobilo sakaru operators pēdējās jūlija dienās nosūtīja klientiem īsziņu, informējot, ka klienti 2007.gada 30.septembrī automātiski tiks pārslēgti uz eirotarifu. Pats eirotarifa piedāvājums, kas patērētājiem dotu iespēju izmantot tarifa priekšrocības jau no 30.augusta, atrodams tikai operatora tīmekļa vietnē.

• Latvijas mobilo sakaru operatori uz Komisijas anketu neatbildēja. No Igaunijas Komisija saņēma tikai vienu atbildi, bet par Somiju atbildes nav snieguši divi operatori.

Kopumā Komisija saņēma 74 atbildes no 95 mobilo sakaru operatoriem. Individuālos rezultātus var apskatīt Komisijas tīmekļa vietnē.

Ja tiek pārkāpti jaunās ES viesabonēšanas regulas noteikumi, tajā paredzēts efektīvs un preventīvs sods, ko var uzlikt valsts pārvaldes iestādes.

ES viesabonēšanas regula publicēta “Eiropas Savienības Oficiālajā Vēstnesī” 2007.gada 29.jūnijā, un 2007.gada 30.jūnijā tā stājās spēkā visās 27 ES dalībvalstīs. Regulā noteikts, ka maksa par viesabonēšanu ārzemēs nedrīkst pārsniegt 0,49 eiro par izejošo zvanu un 0,24 eiro par ienākošo zvanu (bez PVN). Operatori var konkurēt zem šiem cenu ierobežojumiem, piedāvājot vēl zemākas cenas.

Komisija kopā ar Eiropas reglamentējošo iestāžu grupu oktobrī veiks sīkāku analīzi. Rezultātus iekļaus ES viesabonēšanas regulas novērtējumā, kas Komisijai jāiesniedz Eiropas Parlamentam un ES Ministru padomei 18 mēnešu laikā pēc regulas stāšanās spēkā.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!