• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2007. gada 24. jūlija noteikumi Nr. 509 "Grozījumi Ministru kabineta 2004.gada 30.novembra noteikumos Nr.974 "Dopinga kontroles noteikumi"". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.07.2007., Nr. 121 https://www.vestnesis.lv/ta/id/160969-grozijumi-ministru-kabineta-2004-gada-30-novembra-noteikumos-nr-974-dopinga-kontroles-noteikumi-

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.510

Dabas lieguma "Stiklu purvi" individuālie aizsardzības un izmantošanas noteikumi

Vēl šajā numurā

27.07.2007., Nr. 121

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 509

Pieņemts: 24.07.2007.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.
Ministru kabineta noteikumi Nr.509

Rīgā 2007.gada 24.jūlijā (prot. Nr.42 24.§)
Grozījumi Ministru kabineta 2004.gada 30.novembra noteikumos Nr.974 "Dopinga kontroles noteikumi"
Izdoti saskaņā ar Sporta likuma 6.panta piektās daļas 4.punktu

Izdarīt Ministru kabineta 2004.gada 30.novembra noteikumos Nr.974 "Dopinga kontroles noteikumi" (Latvijas Vēstnesis, 2004, 192.nr.; 2006, 49.nr.) šādus grozījumus:

1. Izteikt 38.punktu šādā redakcijā:

"38. Aģentūras atbildīgā amatpersona nosūta paraugu, pavadvēstuli un dopinga kontroles anketas kopiju uz dopinga kontroles laboratoriju, kas ir akreditēta saskaņā ar Eiropas Padomes Antidopinga konvencijas Kontroles grupas noteiktajiem kritērijiem un kuru ir akreditējusi Pasaules Antidopinga aģentūra atbilstoši Starptautiskajai konvencijai pret dopingu sportā (turpmāk - laboratorija). Pavadvēstulē norāda sporta veidu vai disciplīnu, kurā sportists piedalās, parauga ņemšanas datumu un laiku, savāktā urīna parauga tilpumu, pH līmeni un īpatnējo svaru, urīna parauga komplekta kodu vai asins parauga komplekta kodu, kā arī sportista sniegto informāciju par pēdējo 10 dienu laikā lietotajiem medikamentiem."

2. Izteikt 1.pielikumu šādā redakcijā:

"1.pielikums
Ministru kabineta
2004.gada 30.novembra noteikumiem Nr.974

Dopinga vielas un dopinga metodes

Nr. p.k.

Dopinga vielu vai metožu grupa

Apakšgrupa

Dopinga viela vai metode

Piezīmes

1.

S1.

Anaboliskie līdzekļi

S1.1.

Androgēnie anaboliskie steroīdi

S1.1.a.

Eksogēnie androgēnie anaboliskie steroīdi

1-androstendiol (5-androst-1-ene-3,17-diol); 1-androstendione (5-androst-1-ene-3,17-dione); bolandiol (19-norandrostenediol); bolasterone; boldenone; boldione (androsta-1,4-diene-3,17-dione); calusterone; clostebol; danazol (17-ethynyl-17-hydroxyandrost-4-eno[2,3-d]isoxazole); dehydrochlormethyltestosterone (4-chloro-17-hydroxy-17-methylandrosta-1,4-dien-3-one); desoxymethyltestosterone (17-methyl-5-androst-2-en-17-ol); drostanolone; ethylestrenol (19-nor-17-pregn-4-en-17-ol); fluoxymesterone; formebolone; furazabol (17-hydroxy-17-methyl-5-androstano[2,3-c]-furazan); gestrinone; 4-hydroxytestosterone (4,17-dihydroxyandrost-4-en-3-one); mestanolone; mesterolone; metenolone; methandienone (17-hydroxy-17-methylandrosta-1,4-dien-3-one); methandriol; methasterone (2, 17-dimethyl-5-androstane-3-one-17-ol); methyldienolone (17-hydroxy-17-methylestra-4,9-dien-3-one); methyl-1-testosterone (17-hydroxy-17-methyl-5-androst-1-en-3-one); methylnortestosterone (17-hydroxy-17-methylestr-4-en-3-one); methyltrienolone (17-hydroxy-17-methylestra-4,9,11-trien-3-one); methyltestosterone; mibolerone; nandrolone; 19-norandrostenedione (estr-4-ene-3,17-dione); norboletone; norclostebol; norethandrolone; oxabolone; oxandrolone; oxymesterone; oxymetholone; prostanozol ([3,2-c]pyrazole-5-etioallocholane-17-tetrahydropyranol); quinbolone; stanozolol; stenbolone; 1-testosterone (17-hydroxy-5-androst-1-en-3-one); tetrahydrogestrinone (18a-homo-pregna-4,9,11-trien-17-ol-3-one); trenbolone un citas vielas ar līdzīgu ķīmisko uzbūvi vai līdzīgu bioloģisko iedarbību Eksogēns - viela, kuru organisms nevar izstrādāt dabiski

S1.1.b.

Endogēnie androgēnie anaboliskie steroīdi

Androstenediol (androst-5-ene-3,17-diol); androstenedione (androst-4-ene-3,17-dione); dihydrotestosterone (17-hydroxy-5-androstan-3-one); prasterone (dehydroepiandrosterone, DHEA); testosterone

Šādi metabolīti un izomēri:

5-androstane-3,17-diol; 5-androstane-3,17-diol; 5-androstane-3,17-diol; 5-androstane-3,17-diol; androst-4-ene-3,17-diol; androst-4-ene-3,17-diol; androst-4-ene-3,17-diol; androst-5-ene-3,17-diol; androst-5-ene-3,17-diol; androst-5-ene-3,17-diol; 4-androstenediol (androst-4-ene-3,17-diol); 5-androstenedione (androst-5-ene-3,17-dione); epi-dihydrotestosterone; 3-hydroxy-5-androstan-17-one; 3-hydroxy-5-androstan-17-one; 19-norandrosterone; 19-noretiocholanolone

Endogēns - viela, kuru organisms var izstrādāt dabiski

Par dopinga vielas atrašanos paraugā uzskata gadījumus, ja anabolisko androgēno steroīdu organisms var izstrādāt dabiskā veidā un šīs dopinga vielas vai tās metabolīta, vai diagnostiska marķiera koncentrācija vai cits rādītājs paraugā atšķiras no koncentrācijas, kādu normāli konstatē cilvēka organismā un kura nav saistāma ar endogēnu šīs vielas izstrādāšanu. Ja sportists pierāda, ka dopinga vielas vai tās metabolītu, vai marķieru koncentrācija vai citi rādītāji paraugā ir fizioloģiska parādība vai patoloģijas sekas, uzskata, ka paraugā dopinga vielas nav atrastas.

Ja, pamatojoties uz ticamu analītisko metožu (piemēram, IRMS) rezultātiem, laboratorija var pierādīt, ka dopinga viela ir eksogēnas izcelsmes, tad par dopinga vielas atrašanos paraugā uzskata visas atradnes jebkurā koncentrācijā un laboratorija ziņo par dopinga vielas atrašanu paraugā. Šādā gadījumā nav nepieciešami papildu izmeklējumi.

Ja laboratorija ziņo, ka koncentrācija neatšķiras no koncentrācijas, kādu normāli konstatē cilvēka organismā, un izmantotās ticamas analītiskās metodes (piemēram, IRMS) rezultāti nenorāda vielas eksogēnu izcelsmi, bet ir nopietni norādījumi, piemēram, steroīdu profila salīdzināšana, par iespējamu dopinga vielas lietošanu, veic papildu izmeklējumus, izvērtējot jebkuru iepriekš veikto pārbaužu rezultātus vai izdarot turpmākas pārbaudes, lai noteiktu šāda rezultāta fizioloģisku vai patoloģisku cēloni vai eksogēnas izcelsmes dopinga vielas lietošanu.

Ja laboratorija ziņo, ka testosterona (T) un epitestosterona (E) attiecība sportista urīnā ir lielāka nekā četri pret viens (4:1), un jebkuras izmantotās ticamas analītiskās metodes (piemēram, IRMS) rezultāti nenorāda vielas eksogēnu izcelsmi, var veikt papildu izmeklēšanu, izvērtējot iepriekšējo pārbaužu rezultātus vai izdarot turpmākas pārbaudes, lai noteiktu, vai rezultāts ir fizioloģiska vai patoloģiska stāvokļa dēļ vai tas radies no eksogēnas izcelsmes dopinga vielas. Ja laboratorija ziņo, ka izmantotās ticamas analītiskās metodes (piemēram, IRMS) rezultāti norāda vielas eksogēnu izcelsmi, papildu izmeklējumi nav nepieciešami un uzskata, ka paraugā ir dopinga vielas. Ja ticama papildu analītiskā metode (piemēram, IRMS) nav izmantota un nav pieejami vismaz triju iepriekšējo pārbaužu rezultāti, veic vismaz trīs sportista pārbaudes bez iepriekšēja brīdinājuma triju mēnešu laikā. Ja sportista longitudinā­lais profils minētajās pārbaudēs neatbilst fizioloģiskajai normai, paziņo par nelabvēlīgu analītisko atradni.

Īpaši retos gadījumos endogēnas izcelsmes boldenone var tikt regulāri atrasts urīnā ļoti nelielā koncentrācijā (nanogrami mililitrā (ng/ml)). Ja laboratorija ziņo par boldenone šādā zemā koncentrācijā un jebkuras izmantotās ticamas analītiskās metodes (piemēram, IRMS) rezultāti nenorāda vielas eksogēnu izcelsmi, var veikt papildu izmeklēšanu, izvērtējot iepriekšējo pārbaužu rezultātus vai veicot turpmākas pārbaudes. Ja papildu ticama analītiskā metode (piemēram, IRMS) nav izmantota un nav pieejami vismaz triju iepriekšējo pārbaužu rezultāti, veic vismaz trīs sportista pārbaudes bez iepriekšēja brīdinājuma triju mēnešu laikā. Ja sportista longitudinālais profils minētajās pārbaudēs neatbilst fizioloģiskai normai, paziņo par nelabvēlīgu analītisko atradni.

Ja laboratorija ziņo par nelabvēlīgu analītisko atradni 19-norandrostenona gadījumā, šāds atzinums uzskatāms par zinātnisku un pamatotu pierādījumu dopinga vielas eksogēnai izcelsmei. Šādos gadījumos nav nepieciešami papildu izmeklējumi.

Ja sportists atsakās piedalīties izmeklējumos, tad uzskata, ka paraugā atrodas dopinga viela

S1.2.

Citi anaboliskie līdzekļi

Clenbuterol, tibolone, zeranol, zilpaterol un citi anaboliskie līdzekļi

2.

S2.

Hormoni un līdzīgas vielas

1. Eritropoetīns (EPO).

2. Augšanas hormons (hGH), insulīnam līdzīgais augšanas faktors (piemēram, IGF-1), mehāniskie augšanas faktori (MGFs).

3. Gonadotropīni (LH; hCG), aizliegti tikai vīriešiem.

4. Insulīns.

5. Kortikotropīni.

6. Citas vielas ar līdzīgu ķīmisko uzbūvi vai līdzīgu bioloģisko iedarbību un to atbrīvotājfaktori

Ja dopinga vielas vai tās metabolīta, vai diagnostiska marķiera koncentrācija vai cits rādītājs paraugā atšķiras no koncentrācijas, kādu normāli konstatē cilvēka organismā un kura nav saistāma ar endogēnu šīs vielas izstrādāšanu, un sportists nevar pierādīt, ka šī koncentrācija ir fizioloģiska parādība vai patoloģijas sekas, uzskata, ka paraugā atrastas dopinga vielas.

Ja laboratorija, izmantojot ticamu analītisku metodi, konstatē, ka dopinga viela ir eksogēnas izcelsmes, pieņem, ka paraugs satur dopinga vielu, un laboratorija ziņo par nelabvēlīgu analītisko atradni.

Ja paraugā noteiktas citas vielas ar līdzīgu ķīmisko uzbūvi vai bioloģisko iedarbību vai minēto hormonu diagnostiskie marķieri, vai atbrīvotājfaktori vai ir citi dati, kas norāda, ka atrastā viela nav dabiski izstrādāts hormons, laboratorija ziņo par nelabvēlīgu analītisko atradni

3.

S3.

Beta-2 agonisti

Visi beta-2 agonisti, arī to D- un L- izomēri

Izņēmums ir formoterola, salbutamola, salmeterola un terbutalīna lietošana inhalācijās, kam ir nepieciešama terapeitiskās lietošanas atļauja (saīsinātā formā)

Ja laboratorija ziņo par salbutamola (brīvais un glikuronizētais) koncen­trāciju urīnā virs 1000 ng/ml (nanogramiem mililitrā) sportistam, kuram izsniegta terapeitiskās lietošanas atļauja, to uzskata par dopinga vielas atrašanos paraugā, ja vien sportists nepierāda, ka šāda atradne ir sekas salbutamola lietošanai inhalācijās ārstēšanās nolūkos

4.

S4.

Līdzekļi ar antiestrogēnu darbību

1. Aromatāzes inhibitori, tai skaitā anastrozole, letrozole, aminoglutethimide, exemestane, formestane, testolactone un citi līdzekļi.

2. Selektīvi estrogēnu receptoru modulatori (SERMs), tai skaitā raloxifene, tamoxifen, toremifene un citi līdzekļi.

3. Citi antiestrogēni savienojumi, tai skaitā clomiphene, cyclofenil, fulvestrant un citi savienojumi

5.

S5.

Diurētiskie un maskējošie līdzekļi

Diurētiskie līdzekļi1)

Epitestosterone, probenecid, alfa-reduktāzes inhibitori (piemēram, finasteride, dutasteride), plazmas aizvietotāji (piemēram, albumīns, dekstrāns, hidroksietilciete) un citi līdzekļi2)

1)Acetazolamide, amiloride, bumetanide, canrenone, chlorthalidone, etakrīnskābe, furosemide, indapamide, metolazone, spironolactone, tiazīdi (piemēram, bendroflumethiazide, chlorothiazide, hydrochlorothiazide), triamterene un citas vielas ar līdzīgu ķīmisko uzbūvi vai līdzīgu bioloģisko iedarbību (izņemot drosperidone, kas nav aizliegts).

2)Terapeitiskās lietošanas atļauja zaudē spēku, ja sportista urīns satur diurētisku līdzekli kopā ar citu dopinga vielu, kura ir augstākās atļautās koncentrācijas robežās vai nedaudz zem tās

6.

M.

Dopinga metodes

M1.

Skābekļa transportēšanas funkcijas uzlabošana

1. Asins dopings, tai skaitā jebkuras izcelsmes autologu, homologu vai heterologu asins vai eritrocītu produktu ievadīšana.

2. Mākslīga skābekļa piesaistes, transportēšanas vai piegādāšanas uzlabošana, tai skaitā perfluora ķīmisko savienojumu, efaproxiral (RSR13), modificētu hemoglobīna produktu (piemēram, asins aizstājēji uz hemoglobīna bāzes, mikroinkapsulēti hemoglobīna produkti) lietošana un citas metodes

M2.

Ķīmiskas un fizikālas manipulācijas

1. Dopinga kontroles laikā iegūtā parauga bojāšana vai bojāšanas mēģinājums, lai izmainītu parauga derīgumu un integritāti. Par šādu rīcību uzskata katetrizāciju, urīna aizvietošanu un/vai izmainīšanu, kā arī citas manipulācijas.

2. Intravenozas infūzijas, izņemot medicīniski pamatotu ārstēšanu akūtos gadījumos

M3.

Gēnu dopings

Ārstnieciski nepamatota šūnu, gēnu, gēnu elementu lietošana vai gēnu ekspresijas modulēšana, kas spēj uzlabot sportiskos sasniegumus

7.

S6.

Stimulatori1)

Adrafinil, adrenaline2), amfepramone, amiphenazole, amphetamine, amphetaminil, benzphetamine, benzylpiperazine, bromantan, cathine3), clobenzorex, cocaine, cropropamide, crotetamide, cyclazodone, dimethylamphetamine, ephedrine4), etamivan, etilamphetamine, etilefrine, famprofazone, fenbutrazate, fencamfamin, fencamine, fenetylline, fenfluramine, fenproporex, furfenorex, heptaminol, isometheptene, levmethamfetamine, meclofenoxate, mefenorex, mephentermine, mesocarb, methamphetamine (D-), methylenedioxyamphetamine, methylenedioxymethamphetamine, p-methylamphetamine, methylephedrine4), methylphenidate, modafinil, nikethamide, norfenefrine, norfenfluramine, octopamine, ortetamine, oxilofrine, parahydroxyamphetamine, pemoline, pentetrazol, phendimetrazine, phenmetrazine, phenpromethamine, phentermine, 4-phenylpiracetam (carphedon), prolintane, propylhexedrine, selegiline, sibutramine, strychnine, tuaminoheptane un citas vielas ar līdzīgu ķīmisko uzbūvi un līdzīgu bioloģisko iedarbību5)

1) Vielas, kas iekļautas 2007.gada monitoringa programmā (bupropion, caffeine, phenylephrine, phen­ylpropanolamine, pipradol, pseudoephedrine, synephrine), netiek uzskatītas par dopinga vielām.

2) Adrenaline izmantošana ar vietējās anestēzijas līdzekļiem vai lokālai lietošanai (piemēram, degunā, acīs) nav aizliegta.

3) Cathine lietošana ir aizliegta, ja tā koncentrācija urīnā pārsniedz 5 mikrogramus mililitrā.

4) Ephedrine un methylephedrine lietošana ir aizliegta, ja to koncentrācija urīnā pārsniedz 10 mikrogramu mililitrā.

5) Stimulators, kas nav minēts kā piemērs šajā nodaļā, uzskatāms par īpašu vielu* tikai tad, ja sportists spēj pierādīt, ka šī viela var izraisīt netīšu antidopinga noteikumu pārkāpumu, jo tā ir plaši pieejama medicīnisku produktu sastāvā, vai tā nav uzskatāma par sekmīgi izmantojamu dopinga līdzekli

8.

S7.

Narkotikas

Buprenorphine, dextromoramide, diamorphine (heroin), fentanyl un tā atvasinājumi, hydromorphone, methadone, morphine, oxycodone, oxymorphone, pentazocine, pethidine

9.

S8.

Kanabinoīdi

Kanabinoīdi (piemēram, hašišs, marihuāna)

10.

S9.

Glikokortikosteroīdi

Visi glikokortikosteroīdi, ja tos lieto orāli, rektāli, intravenozās vai intramuskulārās injekcijās. Šādai lietošanai nepieciešama terapeitiskās lietošanas izņēmuma atļauja

Visu citu ievadīšanas veidu (intraartikulā­ras, periartikulāras, peritendinozas, epidurālas un intra­dermālas injekcijas, kā arī inhalācijas) izmantošanai nepieciešama terapeitiskās lietošanas atļauja (saīsinātā formā).

Vietējas lietošanas glikokortikosteroīdus saturoši medikamenti nav aizliegti, un nav nepieciešama terapeitiskās lietošanas atļauja, ja tos lieto dermatoloģisku, ausu, deguna, acu, mutes dobuma gļotādu un smaganu un perianālu slimību gadījumos, ieskaitot jonoforēzi un fonoforēzi

Piezīme.

* Īpašas vielas ir:

1) visi beta-2- agonisti, izņemot salbutamolu (brīvo un glikuronizēto), ja tā koncentrācija urīnā ir lielāka par 1000ng/ml, un klenbuterolu;

2) probenecīds;

3) cathine, cropropamide, crotetamide, ephedrine, etamivan, famprofazone, heptaminol, isometheptene, levmethamfetamine, meclofenoxate, p-methylamphetamine, methylephedrine, nikethamide, norfenefrine, octopamine, ortetamine, oxilofrine, phenpromethamine, propylhexedrine, selegiline, sibutramine, tuaminoheptane un jebkurš cits stimulators, kas nav minēts S6 nodaļā, bet par kuru sportists pierāda, ka tas atbilst S6 nodaļā noteiktajām prasībām;

4) kanabinoīdi;

5) visi glikokortikosteroīdi;

6) alkohols;

7) visi beta blokatori."

Ministru prezidents A.Kalvītis

Veselības ministrs V.Veldre

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!