• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Rīgas domes 2007. gada 19. jūnija saistošie noteikumi Nr. 80 "Sabiedriskās kārtības noteikumi Rīgā". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.07.2007., Nr. 119 https://www.vestnesis.lv/ta/id/160837

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Jūrmalas pilsētas domes lēmums Nr.588

Par detālplānojuma zemesgabalam Jūrmalā, Jūras ielā 49, galīgās redakcijas apstiprināšanu

Vēl šajā numurā

25.07.2007., Nr. 119

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Rīgas dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 80

Pieņemts: 19.06.2007.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Rīgas domes saistošie noteikumi Nr.80

Rīgā 2007.gada 19.jūnijā (prot. Nr.74, 5.§)

Sabiedriskās kārtības noteikumi Rīgā

Izdoti saskaņā ar likuma “Par pašvaldībām” 43.panta pirmās daļas 4.punktu un trešo daļu

 

I. Vispārīgie noteikumi

1. Sabiedriskās kārtības noteikumi ir izstrādāti, lai nodrošinātu sabiedrisko kārtību un drošību Rīgas administratīvajā teritorijā, kā arī apkarotu žūpību un netiklību publiskās un sabiedriskās vietās.

2. Šie noteikumi ir saistoši visām fiziskajām un juridiskajām personām Rīgas administratīvajā teritorijā.

3. Lietotie termini:

Apstādījumi – visas ar augiem apaudzētas un koptas platības, t.i., parki, dārzi, košumdārzi, skvēri, bulvāri, alejas, kapsētas, nogāžu nostiprinājumi u.c., kā arī šim nolūkam paredzētas platības. Apstādījumos var būt koki, krūmi, vīteņaugi, puķu stādījumi, zālieni, ceļi, ūdenstilpes, takas un laukumi ar dārza mēbelēm un ierīcēm, kā arī celtnes apstādījumu apkopei u.c. elementi.

Datorsalons – vieta, kurā par maksu sniedz datora un datortehnikas izmantošanas pakalpojumus.

Izklaides vieta – kafejnīca, tējnīca, bārs, restorāns, klubs, spēļu nams, spēļu zāle, diskotēka, deju zāle un citas vietas, kurās tiek piedāvāti izklaides pasākumi (izklaidējošie televīzijas raidījumi, priekšnesumi, spēles, atrakcijas, dejas u.c.), izņemot vietas, kurās vienīgais piedāvātais pakalpojums ir sabiedriskā ēdināšana un darba laiks nav ilgāks par plkst. 23.00.

Publiska vieta – sabiedrības kopējo vajadzību un interešu nodrošināšanai paredzēta teritorija vai telpa (neatkarīgi no īpašuma vai valdījuma formas) laikā, kad tajā uzturas personas vai persona, kas nav šīs vietas īpašnieks, valdītājs, turētājs vai viņu algoti darbinieki, kā arī persona, kuras atrašanās konkrētajā vietā ir saistīta ar darba pienākumu izpildi.

Publisks pasākums – fiziskās vai juridiskās personas plānots un organizēts sabiedrībai pieejams svētku, piemiņas, izklaides, sporta vai atpūtas pasākums publiskā vietā neatkarīgi no īpašuma vai valdījuma formas.

Sabiedriska vieta publiska vieta, kuras īpašnieks vai valdītājs ir valsts vai pašvaldība un kas ir pieejama personām bez jebkādiem ierobežojumiem vai nosacījumiem.

Tara – iesaiņojums vai trauks.

Ultravieglais gaisa kuģis (UVGK) – ar dzinēju aprīkots vienvietīgs vai divvietīgs lidaparāts, kura pacelšanās masa nepārsniedz 600 kilogramu.

II. Aizliegumi un ierobežojumi Rīgas administratīvajā teritorijā

4. Rīgas administratīvajā teritorijā aizliegts:

4.1. trokšņot vai pieļaut troksni, ko rada valdījumā esošs trokšņa avots neatkarīgi no tā atrašanās vietas, ja tas traucē apkārtējo personu mieru, iestāžu, organizāciju normālu darbību, bet nav saistīts ar satiksmi vai pasākumiem, kas saskaņoti ar Rīgas pilsētas izpilddirektoru;

4.2. izmantot pirotehniskos izstrādājumus laikā no plkst. 23.00 līdz plkst. 7.00, ja tas nav saskaņots ar Rīgas pilsētas izpilddirektoru, izņemot valsts noteiktajās svētku dienās.

5. Sabiedriskās vietās aizliegts:

5.1. nodarboties ar zīlēšanu vai buršanu;

5.2. atrasties ar atvērtu vai vaļēju alus vai cita alkoholiskā dzēriena iepakojumu vai alkoholisko dzērienu jebkādā vaļējā tarā, izņemot vietas, kur tas ir atļauts;

5.3. peldēties ūdenstilpēs, izņemot vietas, kur tas ir atļauts;

5.4. izbraukt ar mehānisko transportlīdzekli uz ledus ūdenstilpēs, izņemot gadījumus, kad nepieciešams sniegt palīdzību vai apsaimniekot ūdenstilpi;

5.5. atrasties zālienā Rīgas kultūrvēsturiskā centra apstādījumos (Esplanādē, Kanālmalas apstādījumos, Rīgas pils skvērā, Kronvalda parkā, Vērmanes dārzā), kā arī apstādījumos, kuros ir pašvaldības izvietotas aizlieguma zīmes;

5.6. bojāt vai pārvietot valsts un pašvaldības informatīvās (aizlieguma, brīdinājuma, ierobežojuma u.c.) zīmes vai citus sabiedriskās lietošanas objektus.

6. Publiskās vietās aizliegts:

6.1. mitināties (nakšņot, gulēt u.tml.);

6.2. uzmākties ar ubagošanu;

6.3. pārvietoties ar skrituļslidām, skrituļdēļiem un skrejdēļiem laikā no saulrieta līdz saullēktam (atbilstoši kalendāra laikam), ja pie virsdrēbēm saskatāmā vietā nav piestiprināts gaismas atstarotājs;

6.4. smēķēt bērniem paredzētās rotaļu un izklaides vietās;

6.5. profilaktiski apkopt mehānisko transportlīdzekli (eļļas vai citu dzinēja šķidrumu maiņa, motora mazgāšana u.tml.) un mazgāt to ārpus speciāli šim nolūkam paredzētām vietām;

6.6. spļaut, izmest atkritumus, nokārtot dabiskās vajadzības tam neparedzētās vietās;

6.7. ar uzrakstiem, zīmējumiem vai citādā veidā bojāt dzīvojamās un sabiedriskās ēkas, saimnieciskās celtnes, žogus, citas būves un arhitektoniskos elementus;

6.8. laikā no plkst. 7.00 līdz plkst. 23.00 vest pastaigā suni bez pavadas Rīgas pilsētas apstādījumos, izņemot speciāli šim nolūkam ierīkotas un norobežotas teritorijas;

6.9. vest suni pastaigā bērniem paredzētās rotaļu un izklaides vietās un sporta laukumos;

6.10. neievērot valsts un pašvaldības organizāciju, iestāžu un komercsabiedrību iekšējās kārtības noteikumu prasības;

6.11. ienest publisko pasākumu norises vietās jebkādus dzērienus stikla vai citā plīstošā iepakojumā;

6.12. pacelties un nolaisties ar ultravieglajiem gaisa kuģiem, deltaplāniem, paraplāniem un gaisa baloniem, izņemot gadījumus, kad tas ir saskaņots ar Rīgas pilsētas izpilddirektoru.

7. Bērniem aizliegts:

7.1. līdz 16 gadu vecumam mācību laikā, izņemot noteiktos brīvlaikus, bez izglītības iestādes administrācijas rakstveida atļaujas atrasties datorsalonos;

7.2. līdz 16 gadu vecumam bez vecāku vai viņu aizstājēju pavadības atrasties publiskās vietās laikā no plkst. 23.00 līdz plkst. 7.00;

7.3. līdz 18 gadu vecumam smēķēt publiskās vietās.

8. Komersantam jānodrošina, lai izklaides vietā laikā no plkst. 23.00 līdz plkst. 7.00 bez vecāku vai viņu aizstājēju pavadības neatrastos personas, kas nav sasniegušas 16 gadu vecumu.

9. Komersantam jānodrošina, lai datorsalonā mācību laikā, izņemot noteiktos brīvlaikus, bez izglītības iestādes administrācijas rakstveida atļaujas un laikā no plkst. 23.00 līdz plkst. 7.00 neatrastos personas, kas nav sasniegušas 16 gadu vecumu.

III. Administratīvā atbildība par saistošo noteikumu neievērošanu

10. Par 5.1., 6.1., 6.2. vai 6.3.punktā noteikto prasību neievērošanu izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu līdz desmit latiem.

11. Par 5.3., 5.4., 5.5., 6.5. vai 6.6.punktā noteikto prasību neievērošanu uzliek naudas sodu līdz piecdesmit latiem.

12. Par 7.1. vai 7.2.punktā noteikto prasību neievērošanu personai, kas pārkāpuma izdarīšanas brīdī ir sasniegusi 14 gadu vecumu, izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu līdz piecdesmit latiem, vai piemēro audzinoša rakstura piespiedu līdzekļus. Ja pārkāpuma izdarīšanas brīdī persona nav sasniegusi 14 gadu vecumu, par izdarīto pārkāpumu pie likumā paredzētās atbildības sauc personas vecākus vai viņu aizstājējus.

13. Par 7.3.punktā noteikto prasību neievērošanu personu, kas pārkāpuma izdarīšanas brīdī ir sasniegusi 14 gadu vecumu, sauc pie likumā paredzētās atbildības vai piemēro audzinoša rakstura piespiedu līdzekļus. Ja pārkāpuma izdarīšanas brīdī persona nav sasniegusi 14 gadu vecumu, par izdarīto pārkāpumu pie likumā paredzētās atbildības sauc personas vecākus vai viņu aizstājējus.

14. Par 5.2., 5.6., 6.7., 6.10. vai 6.11.punktā noteikto prasību neievērošanu uzliek naudas sodu līdz simt latiem.

15. Par 4.1.punktā noteikto prasību neievērošanu, ja pārkāpums ir izdarīts laikā no plkst. 7.00 līdz plkst. 23.00, uzliek naudas sodu fiziskajām personām līdz simt latiem, bet juridiskajām personām līdz piecsimt latiem. Ja pārkāpums ir izdarīts laikā no plkst. 23.00 līdz plkst. 7.00, fiziskajām personām uzliek naudas sodu no simt latiem līdz divsimt piecdesmit latiem, bet juridiskajām personām no piecsimt latiem līdz tūkstoš latiem.

16. Par 4.2., 6.4., 6.8. vai 6.9.punktā noteikto prasību neievērošanu vainīgo personu sauc pie likumā paredzētās atbildības.

17. Par 6.12.punktā noteikto prasību neievērošanu uzliek naudas sodu fiziskajām personām līdz simt latiem, bet juridiskajām personām līdz divsimt piecdesmit latiem.

18. Par 8.punktā noteikto prasību neievērošanu juridiskajām personām, izņemot azartspēļu organizētājus, uzliek naudas sodu no divsimt latiem līdz tūkstoš latiem; par 9.punktā noteikto prasību neievērošanu juridiskajām personām uzliek naudas sodu no divsimt latiem līdz tūkstoš latiem.

IV. Saistošo noteikumu izpildes kontrole

19. Kontrolēt saistošo noteikumu izpildi un sastādīt administratīvos protokolus atbilstoši savai kompetencei ir tiesīgas šādas amatpersonas:

19.1. Rīgas priekšpilsētu un rajonu izpilddirekciju administratīvo inspekciju inspektori;

19.2. Rīgas domes Vides departamenta pilnvarotas amatpersonas atbilstoši savai kompetencei;

19.3. Rīgas pašvaldības struktūrvienību amatpersonas atbilstoši savai kompetencei, ja tiesības sastādīt administratīvo protokolu viņām noteiktas ar Rīgas domes priekšsēdētāja rīkojumu.

20. Policijas tiesības kontrolēt šo saistošo noteikumu prasību izpildi nosaka likums “Par policiju”.

21. Izskatīt Rīgas pašvaldības policijas darbinieku ierosinātās administratīvā pārkāpuma lietas par šo saistošo noteikumu prasību neievērošanu, izņemot lietas par bērnu izdarītajiem pārkāpumiem, un piemērot sodu ir tiesīgi Rīgas pašvaldības policijas pārvalžu priekšnieki un viņu vietnieki.

22. Rīgas pašvaldības policija ir atbildīga par šo saistošo noteikumu izpildes novērošanu.

V. Iekasētās soda naudas sadalījums

23. Soda nauda par šo saistošo noteikumu prasību neievērošanu ieskaitāma Rīgas pašvaldībai.

24. Rīgas domes Administratīvā komisija pēc pieprasījuma saņem Rīgas domes Finanšu departamenta Grāmatvedības uzskaites pārvaldes informāciju par Rīgas pašvaldībai ieskaitīto soda naudu un ne retāk kā reizi ceturksnī sagatavo izziņu Rīgas domes Finanšu departamenta Grāmatvedības uzskaites pārvaldei par iekasēto soda naudu un tās sadalījumu starp iestādi, kuras darbinieks ir fiksējis administratīvo pārkāpumu, un Rīgas pilsētas pašvaldības budžetu.

25. Rīgas domes Administratīvā komisija par pašvaldībai ieskaitīto soda naudu informē iestādi, kuras darbinieks ir fiksējis pārkāpumu, un paziņo par to Rīgas domes Finanšu departamenta Grāmatvedības uzskaites pārvaldei.

26. Rīgas domes Finanšu departamenta Grāmatvedības uzskaites pārvalde atbilstoši Rīgas domes Administratīvās komisijas sniegtajai informācijai 40% no iekasētās soda naudas pārskaita iestādei, kuras darbinieks ir fiksējis administratīvo pārkāpumu.

27. 60% no iekasētās soda naudas ir Rīgas pilsētas pašvaldības budžeta ieņēmumi.

Noslēguma jautājumi

28. Saistošie noteikumi publicējami laikrakstos “Latvijas Vēstnesis” un “5 min” un stājas spēkā nākamajā dienā pēc publicēšanas laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

29. Atzīt par spēku zaudējušiem Rīgas domes 17.06.2003. saistošos noteikumus Nr.45 “Rīgas sabiedriskās kārtības noteikumi” (ar grozījumiem, kas izdarīti ar Rīgas domes 11.11.2003. saistošajiem noteikumiem Nr.51, Rīgas domes 25.05.2004. saistošajiem noteikumiem Nr.64, Rīgas domes 08.02.2005. saistošajiem noteikumiem Nr.81 un Rīgas domes 10.03.2005. saistošajiem noteikumiem Nr.96).

Rīgas domes priekšsēdētājs J.Birks

Rīgā 2007.gada 21.jūnijā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!