• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ķīnas Tautas Republikā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.10.1999., Nr. 322/324 https://www.vestnesis.lv/ta/id/16080

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ķīnas Tautas Republikā (turpinājums)

Vēl šajā numurā

01.10.1999., Nr. 322/324

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ķīnas Tautas Republikā

1. oktobrī — Ķīnas Tautas Republikas dibināšanas 50. gadadiena

Ķīnas Tautas Republikas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Jao Peišens ( Yao Peisheng ) — "Latvijas Vēstnesim"

K2.JPG (15827 BYTES)— Vēstnieka kungs, kādus galvenos faktus un tēzes jūs izvēlēsities, atskatoties uz savas valsts pusgadsimtu ilgo, ne vienmēr vieglo un vienkāršo attīstības ceļu?

— Vēstures procesā 50 gadi nemaz nav tik ilgs laika posms. Taču Ķīnas zemē šie gadi atnesuši grandiozas pārmaiņas — valsts pamatvilcienos atbrīvojusies no nabadzības, Ķīna tagad strauji vairo savu varenību.

Jāatceras, ka iedzīvotāju skaita ziņā Ķīna ir pirmajā vietā pasaulē — mūsu valstī pašlaik dzīvo vairāk nekā 1,2 miljardi cilvēku . Ik gadu Ķīnas iedzīvotāju skaits palielinās vēl par 12 miljoniem cilvēku.

Tātad ikgada pieaugums vien piecreiz pārsniedz Latvijas iedzīvotāju skaitu. Ķīnas teritorijas lielāko daļu veido akmeņaini kalni un tuksneši, bet Ķīnas aramzemes kopējā platība ir tikai 7 procenti no pasaules aramzemju kopapjoma uz mūsu planētas.

Protams, nav viegli ar šādiem ierobežotiem zemes resursiem pabarot 22 procentus jeb piekto daļu no visiem planētas iedzīvotājiem. Šis faktors noteikti jāņem vērā, vērtējot mūsu valsts reālo situāciju.

Jāatceras arī, ka līdz 1949. gadam vairums ķīniešu dzīvoja galējā nabadzībā un viņiem nepārtraukti draudēja bads. Jau 20 gadus pēc ĶTR nodibināšanas bija vērojama situācijas uzlabošanās, taču dzīves līmenis joprojām bija zems. Asi bija izjūtams patēriņa preču trūkums. Joprojām nebija pārvarēta lielas iedzīvotāju daļas nabadzība.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!