• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Tiekoties ar veselības ministru un nozares pārstāvjiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.07.2007., Nr. 117 https://www.vestnesis.lv/ta/id/160698

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

20.07.2007., Nr. 117

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Tiekoties ar veselības ministru un nozares pārstāvjiem

 

01.JPG (13891 bytes)
Lai vienotos par rīcības plānu medicīnas sistēmas sakārtošanā, Valsts prezidents Valdis Zatlers (otrais no kreisās) uz diskusiju Rīgas pilī vakar, 19.jūlijā, bija aicinājis (no kreisās) veselības ministru Vinetu Veldri, Latvijas Ārstu biedrības prezidentu Pēteri Apini, Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības priekšsēdētāju Valdi Keri
Foto: Inga Kundziņa, A.F.I.

Pēc Valsts prezidenta iniciatīvas 19.jūlijā kopā sanāca veselības ministrs Vinets Veldre, Latvijas Ārstu biedrības (LĀB) prezidents Pēteris Apinis un Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) priekšsēdētājs Valdis Keris.

Vairāk nekā stundu garajā, brīžiem emocionālajā diskusijā tās dalībnieki vienojās par šādu turpmākās rīcības plānu medicīnas sistēmas sakārtošanā – pirmkārt, veselības ministrs apsolīja prezidentam izveidot stratēģiskās sadarbības padomi, kura medicīnas jautājumus skatītu kompleksi, pārrunātu aktuālākās problēmas un piedāvātu to risinājumu. Otrkārt, tika panākta vienošanās, ka turpmāk trīspusējās sadarbības padomes ietvaros pamatīgāk tiks apspriesti likumdošanas jautājumi, kas skar medicīnu.

Visbeidzot, visi atzina, ka nepieciešams rast kompleksu risinājumu tā sauktajām ārstu pateicībām.

V.Keris uzsvēra, ka vissvarīgāk būtu paaugstināt ārstu algas, vismaz līdz līmenim, kāds solīts valdības noteikumos, tādējādi līdz minimumam samazinot nepieciešamību pēc pateicībām. Ministrs savukārt apsolīja, ka šo jautājumu izvērtēs, taču drīzu algu celšanu neprognozēja.

Valsts prezidents V.Zatlers sacīja, ka algu paaugstināšana vien jautājumu neatrisinās. “Ir skaidrs, ka medicīnā nepieciešami papildu līdzekļi. Viens no avotiem mediķu algu pacelšanai varētu būt obligātās veselības apdrošināšanas ieviešana, taču ministrijai būtu jāpiedāvā vēl arī citi, papildu risinājumi,” izteicās V.Zatlers.

V.Zatlers atzīmēja, ka Veselības ministrijas darba grupas piedāvātie risinājumi vēl būtiski jāuzlabo, no tiem paņemot labākās un konkrētākās idejas, piemēram, sodu par neatļautu pateicību pieprasīšanu un saņemšanu, taču tajā pašā laikā tie būtiski jāpapildina.

Pēc tikšanās Valsts prezidents sacīja:  

“Šī bija pirmā pēc manas iniciatīvas rīkota tikšanās, kurā es uzaicināju gan veselības ministru V.Veldres kungu, gan Ārstu biedrības prezidentu P.Apiņa kungu, gan arī Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības priekšsēdētāju V.Kera kungu.

Mēs runājām par to, kas sagaida mūsu medicīnu tuvākajā laikā, ko varētu darīt, jo šis nav tikai aplokšņu jautājums. Tas ir jautājums, pirmkārt, par cilvēku resursiem, – tas nozīmē, vai mums ir pietiekams daudzums māsiņu un ārstu, kas var palīdzēt slimniekiem uz šo brīdi, un kā būs pēc dažiem gadiem. Nozīmīgs ir arī jautājums par to, kas notiks ar mūsu slimnīcām, ar slaveno dižplānu, kā tas tiks risināts tālāk.

Ieguvums no šīsdienas tikšanās ir tāds, ka šie kungi, kas pārstāv gan medicīnas darbinieku, gan valsts intereses, ir vienojušies, ka turpmāk regulāri satiksies, jo līdz šim šādi dialogi bija pieklusuši. Būs gan Stratēģiskā padome, ko apsolīja veselības ministrs V.Veldre, būs arī trīs pušu – medicīnas darbinieku, arodbiedrību un veselības ministra – regulāras tikšanās par šiem jautājumiem.”

 

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!