• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ierosinājumu veikt izmaiņas iedzīvotāju ienākuma nodokļa aprēķināšanā strādājošajiem pensionāriem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.07.2007., Nr. 115 https://www.vestnesis.lv/ta/id/160572

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par valsts kopbudžeta izpildi gada pirmajos sešos mēnešos

Vēl šajā numurā

18.07.2007., Nr. 115

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ierosinājumu veikt izmaiņas iedzīvotāju ienākuma nodokļa aprēķināšanā strādājošajiem pensionāriem

 

Ekonomikas ministrs Jurijs Strods rosina mainīt iedzīvotāju ienākuma nodokļa aprēķināšanu strādājošajiem pensionāriem, piemērojot neapliekamo minimumu. Tādējādi, sekmējot pensionāru iekļaušanu darba tirgū, ne tikai daļēji tiktu risināta kvalitatīva darbaspēka trūkuma problēma, bet arī palielināti pensijā esošo cilvēku kopējie ienākumi un mazināta “ēnu ekonomika” valstī.

Ekonomikas ministrs Jurijs Strods: “Šābrīža apstākļos, kad trūkst kvalitatīvu darbinieku, tiem cilvēkiem, kuri jūtas pietiekami stipri, lai vēl strādātu, šāda iespēja ir jādod, viņus motivējot gan finansiāli, gan piedāvājot viņiem piemērotu un ērtu darba laiku. Viņi ar savu darba pieredzi, iegūtajām zināšanām un prasmēm varētu būt noderīgi ne vienā vien Latvijas uzņēmumā.”

Šobrīd pēc Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras datiem Latvijā ir vairāk nekā 80 tūkstoši strādājošo pensionāru un, aprēķinot iedzīvotāju ienākuma nodokli, netiek piemērots neapliekamais minimums. 2008.gadā neapliekamā minimuma piemērošana strādājošajiem pensionāriem palielinātu viņu neto darba algu par 20 latiem, ja neapliekamais minimums būs 80 lati, kā pašreiz tas tiek plānots.

Palielinoties neto darba algai, pieaugs arī pensionāru kopējie ienākumi. Piemēram, strādājošajiem ar minimālo darba algu kopējie ienākumi pieaugs par 9%, bet ar vidējo darba algu – par 5% (pēc EM novērtējuma vidējā darba alga tautsaimniecībā 2008.gadā varētu sasniegt 400 latus, bet vidējā pensija – 120 latus).

J.Strods norāda, ka šāda iedzīvotāju ienākuma nodokļa aprēķināšana strādājošajiem pensionāriem mazinās arī algu maksāšanu aploksnēs jeb “ēnu ekonomiku”. Šobrīd pensionāri vairāk varētu būt ieinteresēti darba algu saņemt aploksnēs tieši lielo nodokļu dēļ.

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!