• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas pārstāvju apbalvošanu ar Francijas valsts apbalvojumiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.07.2007., Nr. 114 https://www.vestnesis.lv/ta/id/160449

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Tiesībsarga biroja jauno tālruņa numuru

Vēl šajā numurā

17.07.2007., Nr. 114

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas pārstāvju apbalvošanu ar Francijas valsts apbalvojumiem

 

Sakarā ar Francijas Republikas valsts svētkiem – 14.jūliju – Francijas iestādes ir nolēmušas apbalvot vairākus Latvijas pārstāvjus.

 

 

Francijas Goda leģiona ordenis

ir piešķirts šādām personām:

Komandiera pakāpe

Imantam Lancmanim, Rundāles pils direktoram, kurš četrdesmit gadus ir veltījis tās atjaunošanai. Imants Lancmanis, kurš studiju laikā Latvijas Mākslas akadēmijā darbojās otrajā “franču grupā”, ir viens no labākajiem franču valodas un kultūras pazinējiem Latvijā. Viņš bija festivālu “Pārsteidzošā Latvija“ (2005.gadā Francijā) un “Francijas pavasaris Latvijā” (2007.gadā) goda prezidents;

Virsnieka pakāpe

Agrim Gailītim, Latvijas Universitātes Fizikas institūta direktora vietniekam. Profesors Gailītis, kurš ir viens no izcilākajiem Latvijas teorētiskās fizikas skolas pārstāvjiem, ir devis lielu ieguldījumu Francijas un Latvijas sadarbības projektā “Ampēra iniciatīva”, kas nodarbojas ar pētījumiem magnētiskās hidrodinamikas jomā;

Kavaliera pakāpe

Mirdzai Ersai-Lībietei. Tulkotāja un aktrise Mirdza Ersa bija viena no Kurta Fridrihsona vadītās franču grupas dalībniecēm. Šī iemesla dēļ viņa 1951.gadā tika notiesāta par pretvalstisku darbību un izsūtīta uz Sibīriju uz septiņiem gadiem. Mirdza Ersa-Lībiete ir tulkojusi latviešu valodā neskaitāmus franču rakstnieku darbus, to vidū Žila Verna, Onorē de Balzaka, Emīla Zolā, Fransuāzas Sagānas, Žoržas Sandas, Simonas de Bovuāras, kā arī citus romānus.

 

Goda leģiona ordenis ir Francijas Republikas augstākais goda apbalvojums. To 1802.gada 19.maijā nodibināja Napoleons Bonaparts. Ordenis tiek pasniegts par izciliem militāriem vai civiliem nopelniem Francijas tautas labā.

 

Kavaliera pakāpes Akadēmiskais Palmas Zara ordenis ir piešķirts:

Tulkotājai un izdevējai Intai Geilei-Sīpolniecei. Inta Geile ir veltījusi visu savu profesionālo darbību tam, lai iepazīstinātu Latvijas lasītājus ar franču literatūru. Viņa ir tulkojusi latviešu valodā apmēram divdesmit franču autoru darbus, kas publicēti lielākajās Latvijas izdevniecībās, tā darot zināmus mūsu valstī ievērojamākos 20.gadsimta franču literatūras pārstāvjus. Inta Geile ir arī sekmējusi latviešu literatūras darbu izdošanu Francijā – ir iznākušas divas 20.gadsimta latviešu literatūras antoloģijas.

 

Akadēmiskais Palmas Zara ordenis tika ieviests ar 1955.gada 4.oktobra dekrētu, aizstājot iepriekš pastāvējušo, 1808.gadā Napoleona I izveidoto apbalvojumu universitāšu pārstāvjiem. 1866.gadā šā apbalvojuma piešķiršanas noteikumi tika mainīti, nosakot, ka to var saņemt arī personas, kas nav universitāšu mācībspēki un kas ir sniegušas izcilu devumu izglītībā. Akadēmiskais Palmas Zara ordenis var tikt piešķirts arī ārzemniekiem un ārzemēs dzīvojošiem Francijas pilsoņiem, kas aktīvi sekmē franču kultūras izplatību pasaulē. Ordenim ir kavaliera, virsnieka un komandiera pakāpes.

 

Kavaliera pakāpes Ordenis mākslā un literatūrā ir piešķirts:

Latvijas Nacionālā Mākslas muzeja direktores vietniecei Gintai Upeniecei-Gerhardei. Latvijas Nacionālais Mākslas muzejs aktīvi iesaistījās festivāla “Francijas pavasaris Latvijā” rīkošanā. Tajā bija apskatāma Bordo Mākslas muzeja sarūpētā izstāde “Fovisma skats”;

Festivālu “Pārsteidzošā Latvija” (2005.gadā Francijā) un “Francijas pavasaris Latvijā” (2007.gadā) producentei Leonardai Ķesterei-Kļaviņai. Pateicoties viņas profesionalitātei un entuziasmam, abi festivāli guva lielus panākumus.

 

Ordenis mākslā un literatūrā ir Francijas Republikas goda apbalvojums, ko 1957.gada 2.maijā izveidoja Kultūras ministrija. Ar šo ordeni tiek apbalvotas personas, kuru radošie darbi ir snieguši īpašu devumu mākslas un literatūras jomā un kas ir veicinājušas mākslas un literatūras prestižu Francijā un pasaulē.

Francijas Republikas vēstniecības Preses dienesta informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!