• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par dzīvsudraba mērierīču tirdzniecības aizliegumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.07.2007., Nr. 112 https://www.vestnesis.lv/ta/id/160314

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par pasta pakalpojumu liberalizāciju Eiropas Savienībā

Vēl šajā numurā

12.07.2007., Nr. 112

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par dzīvsudraba mērierīču tirdzniecības aizliegumu

 

10.jūlijā Eiropas Parlaments (EP) otrajā lasījumā apstiprināja mājsaimniecībā izmantojamo dzīvsudraba termometru un citu dzīvsudraba mērierīču tirdzniecības aizliegumu. Dzīvsudraba termometru tirdzniecība dalībvalstīs būs jāpārtrauc ne vēlāk kā 2009.gada pavasarī.

Apstiprinot ar ES Padomi panākto vienošanos, Eiropas Parlaments atteicās no savas pirmā lasījuma prasības noteikt izņēmumu attiecībā uz dzīvsudraba barometriem – būs aizliegts tirgot arī tos, taču aizliegumu ieviesīs divus gadus vēlāk nekā pārējām mērierīcēm.

Direktīvas priekšlikums par mājsaimniecības dzīvsudraba mērierīču izņemšanu no tirgus ir daļa no plašākas ES stratēģijas attiecībā uz dzīvsudrabu – metālu, kas ir ļoti toksisks cilvēkiem, dzīvniekiem un ekosistēmām.

ES jau iepriekš bija noteikta dzīvsudraba izmantošana elektriskās un elektroniskās mērierīcēs: 10.jūlijā izskatītā direktīva par dzīvsudraba mērierīcēm, kas darbojas bez elektriskās strāvas, ir jaunākais likumprojekts ES dzīvsudraba stratēģijā. Tirdzniecības aizliegums skars tādas mājsaimniecībā lietojamas dzīvsudraba mērierīces kā medicīnas un istabas termometri, barometri, manometri, asinsspiediena mērītāji.

Lēš, ka 80–90% no visa dzīvsudraba, ko lieto mērierīcēs un kontroles ierīcēs, izmanto medicīnas (ķermeņa temperatūras) un citos mājsaimniecības termometros.

 

Izņēmums – profesionālas ierīces un agrāk ražoti termometri

Izņēmumi paredzēti ierīcēm, ko lieto medicīnas aprūpē. Aizliegums izmantot dzīvsudrabu attieksies tikai uz jauniem instrumentiem, ko laiž tirgū: mērierīces, kas ražotas pirms aizlieguma, joprojām varēs pirkt, labot, pārdot kā lietotu preci.

ES Padome atbalstīja vairumu Eiropas Parlamenta pirmajā lasījumā ierosināto grozījumu, tostarp prasību Eiropas Komisijai sagatavot pārskatu par drošākām alternatīvām dzīvsudrabu saturošiem asinsspiediena mērītājiem (sfigmomanometriem) un citām ierīcēm, ko izmanto medicīnā vai kam ir cits profesionāls izmantojums. Piemēram, dzīvsudraba sfigmomanometrs medicīnas aprūpē nodrošina vajadzīgo precizitāti, ko ar alternatīvajiem asinsspiediena monitoriem vēl nav iespējams sasniegt.

Praktiski visām mērierīcēm, kuras lieto privāti mājsaimniecībās, par tādām pašām cenām ir pieejami aizvietotāji. Lielāko daļu mājsaimniecībā izmantojamo dzīvsudraba mērierīču (ap divām trešdaļām) ES importē no citām valstīm.

 

Antikvārie barometri

ES Padome atbalstīja EP grozījumu, kas paredz, ka atļauts importēt dzīvsudraba mērierīces, kas ražotas vairāk nekā pirms 50 gadiem: tās uzskatāmas par antikvāriem priekšmetiem vai “kultūras precēm”.

Turpretim EP pirmā lasījuma prasību direktīvu neattiecināt uz barometru ražotājiem ES Padome noraidīja, piedāvājot tā vietā noteikt divu gadu pāreju. Pēc EP atbildīgās Vides, veselības aizsardzības un pārtikas nekaitīguma komitejas aicinājuma tādu risinājumu balsojumā atbalstīja Parlaments.

 

Aizlieguma spēkā stāšanās

Direktīva jāievieš dalībvalstu tiesībās ne vēlāk kā gadu pēc spēkā stāšanās, kas gaidāma nākamo nedēļu vai mēnešu laikā. Vēlākais pusotru gadu kopš šā brīža – 2009.gada pavasarī, prasības jāievieš praksē, izņemot barometru gadījumā, kur aizliegums jāievieš pēc diviem gadiem, t.i., 2009.gada rudenī.

 

Par dzīvsudraba izmantošanas ierobežojuma nepieciešamību

Dzīvsudrabs un tā savienojumi cilvēkiem, ekosistēmām un dzīvajai dabai ir toksiski. Metāls ir noturīgs un vidē var pārvērsties par dzīvsudraba vistoksiskāko formu – metildzīvsudrabu, kas jo īpaši uzkrājas un koncentrējas ūdenī esošajā pārtikas ķēdē. Risku veselībai rada arī tieša saskare ar dzīvsudrabu, ieelpojot tā tvaikus un uzņemot to caur ādu. Tā kā lielu daļu dzīvsudraba izmanto mājsaimniecības mērierīcēs, toksiskais metāls nonāk atkritumu poligonos. No turienes dzīvsudrabs var lēnām noplūst vidē, īpaši apdraudot virszemes ūdeņus.

Eiropas Parlamenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!