• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2007.gada 3.jūlija sēdē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.07.2007., Nr. 108 https://www.vestnesis.lv/ta/id/160048

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par pieteikšanos atbalsta maksājumam par pienu

Vēl šajā numurā

06.07.2007., Nr. 108

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta 2007.gada 3.jūlija sēdē

 

ZM: Par Ģenētiski modificēto organismu aprites likumu

Valdība 3.jūlijā akceptējusi Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādāto Ģenētiski modificēto organismu aprites likumu, kura mērķis ir nodrošināt ģenētiski modificēto organismu (ĢMO) drošu apriti un ģenētiski modificēto kultūraugu līdzāspastāvēšanu līdzās bioloģiskajai un konvencionālajai lauksaimniecībai, novēršot negatīvo ietekmi uz cilvēka un dzīvnieka veselību un vidi, saglabājot bioloģisko daudzveidību, veicinot ilgtspējīgas lauksaimniecības un biotehnoloģijas attīstību.

Likumā noteikti riska novērtēšanas, ilgtspējīgas attīstības, piesardzības, sabiedrības informēšanas un līdzdalības, kā arī uzraudzības un kontroles pasākumu nodrošināšanas principi attiecībā uz ģenētiski modificēto organismu apriti un līdzāspastāvēšanu. Tāpat nacionālajā normatīvajā aktā noteikta sistēma, kas nodrošinās zinātniski pamatotu atzinumu sagatavošanu ĢMO risku izvērtēšanas jomā. Paredzēts, ka personas iesniegtos riska novērtēšanas dokumentus vērtēs Zinātniskā ekspertu komiteja, kas sadarbosies ar Pārtikas un veterināro dienestu.

Likums arī paredz padomes izveidi, kas pildīs koordinējošo lomu nacionālās bioloģiskās drošības sistēmas politikas izstrādē. Ģenētiski modificēto organismu padome veicinās sadarbību starp institūcijām, kas kontrolē un uzrauga ĢMO apriti, un zinātniskajām institūcijām, kas veic pētījumus šajā jomā, kā arī sekmēs iesaistīto institūciju sadarbību valsts politikas īstenošanā un tās instrumentu pilnveidošanā par ĢMO apriti.

Likumā noteiktas personas tiesības, pienākumi un atbildība, uzsākot un veicot darbības ar ĢMO. Viena no svarīgākajām šī likuma normām attiecībā uz ĢMO ierobežotu izmantošanu, izplatīšanu vidē un tirgū ir pienākums personai nodrošināt risku novērtēšanu un veikt pasākumus, lai novērstu ĢMO negatīvo ietekmi uz cilvēka un dzīvnieka veselību un vidi.

Noteiktas arī kompetento institūciju atbildības jomas, veicot kontroli pār ĢMO ierobežotu izmantošanu, izplatīšanu vidē un tirgū. Savas kompetences ietvaros ĢMO uzraudzību un kontroli veiks Valsts augu aizsardzības dienests, Valsts vides dienests, Pārtikas un veterinārais dienests, Zāļu valsts aģentūra, Valsts darba inspekcija, Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas aģentūra un Dabas aizsardzības pārvalde.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!