• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Ekonomikas ministrijas pārziņā esošo Eiropas Savienības fondu sadales pamatprincipiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.07.2007., Nr. 105 https://www.vestnesis.lv/ta/id/159762

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts sekretāru 2007.gada 28.jūnija sanāksmē

Vēl šajā numurā

03.07.2007., Nr. 105

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Ekonomikas ministrijas pārziņā esošo Eiropas Savienības fondu sadales pamatprincipiem

 

2.jūlijā ekonomikas ministrs Jurijs Strods prezentēja Ekonomikas ministrijas (EM) izstrādātos inovācijas veicināšanas instrumentus un iepazīstināja ar EM pārziņā esošo Eiropas Savienības fondu sadales pamatprincipiem.

J.Strods uzskata: “Viena no mūsu ministrijas prioritātēm ir valsts konkurētspējas paaugstināšana gan Eiropas, gan pasaules tirgos. No savas puses mēs, cik vien iespējams, atbalstīsim uzņēmējdarbības un inovācijas veicināšanu visā Latvijas teritorijā, jaunu produktu ar augstu pievienoto vērtību attīstību un finansēsim projektus, kas virzīti uz šādu uzņēmējdarbību. Domāju, ka gan finansiālais atbalsts valsts garantiju, projektu finansējuma veidā u.c., gan atbalsts ar padomu mentoringa, biznesa inkubatoru un daudzu citu projektu veidā, motivēs uzņēmējus domāt un strādāt inovatīvi.”

Septiņu gadu laikā EM pārraudzīs ES finansējumu gandrīz 520 miljonu latu apmērā. Lielākā daļa no līdzekļiem tiks novirzīti inovāciju veicināšanai – 142,61 milj. latu jeb 28% no pieejamā ES finansējuma, finanšu pieejamības uzlabošanai – 119,20 milj. latu jeb 23%, bet uzņēmējdarbības aktivitātēm un konkurētspējas celšanai – 70,70 milj. latu jeb 14%.

Tāpat finanšu līdzekļi tiks sadalīti nodarbinātības veicināšanai – 38,95 milj. latu jeb 8%, tūrisma attīstības veicināšanai – 29,78 milj. latu jeb 6%, savukārt enerģētikai un energoefektivitātes paaugstināšanai novirzīs 114,11 milj. latu jeb 21% no EM pieejamā ES finansējuma, kā arī tiks finansētas virkne citu programmu.

Šajā ES fondu plānošanas periodā no 2007. līdz 2013.gadam ministrijas pārziņā ir 30 dažādu atbalsta programmu. Tas ir divas reizes vairāk nekā iepriekšējā periodā no 2004. līdz 2006.gadam.

Jau šobrīd ir atvērtas piecas atbalsta programmas. Uzņēmējiem līdz 5.jūlijam ir iespēja pieteikt projektus kompetenču centru stratēģiju izstrādei, bet līdz 28.decembrim – dalībai starptautiskās izstādēs. Tāpat uzņēmēji var pretendēt uz komercdarbības uzsācēju kreditēšanu, aizdevumu garantijām un riska kapitāla finansējumu.

Ministrijas speciālisti ir uzlabojuši Eiropas Savienības fondu apsaimniekošanas sistēmu. Šobrīd gandrīz visām aktivitātēm projektu vērtēšana notiks, salīdzinot tos savstarpēji un attiecīgi apstiprinot labākos pēc būtības, nevis tos, kas tikuši iesniegti agrāk. Tāpat ir samazināts iesniedzamo dokumentu apjoms. Iepirkuma procedūra nav jāveic, pirms projekts nav apstiprināts. Vērtēšana notiks vienā institūcijā, tāpēc tā būs ātrāka.

28.jūnijā Ekonomikas ministrija iesniedza starpinstitūciju saskaņošanai Ministru kabineta noteikumu projektu par vienu no ES fondu atbalsts programmām – “Kārtība, kādā piešķir Eiropas Savienības atbalstu ieguldījumiem attīstībā īpaši atbalstāmajās teritorijās”, kas nosaka detalizēti izstrādātus struktūrfondu apguves nosacījumus. Tādējādi kļūstot par pirmo no ministrijām, kas iesniegusi izskatīšanai valdībā MK noteikumus. Tuvākajā laikā tiks saskaņoti Ministru kabineta noteikumu projekti pārējām Eiropas Savienības fondu atbalsta programmām, kuras plānots uzsākt šogad. Paredzams, ka šīs ES fondu programmas tiks atvērtas rudenī.

Tāpat Ekonomikas ministrija ir izstrādājusi “Komercdarbības konkurētspējas un inovācijas veicināšanas programmu 2007.–2013.gadam”. Minētā programma un Eiropas Savienības fondu aktivitātes ir savstarpēji papildinoši elementi, kas vērsti uz ekonomiskās konkurētspējas celšanu un uzņēmējdarbības ar augstāku pievienoto vērtību veicināšanu.

Šī programma ir politikas plānošanas dokuments, ES fondu aktivitātes – praktiski instrumenti tās mērķu sasniegšanai. Programmas kopējais plānotais finansējums laikā no 2007. līdz 2013.gadam ir 464,56 milj. latu (no tā ES struktūrfondi – 419,96 milj. latu, pārējais valsts budžeta līdzekļi).

Programmas mērķis ir nodrošināt labvēlīgus nosacījumus komercdarbības attīstībai visā Latvijas teritorijā, veicināt Nacionālās inovācijas sistēmas kapacitātes un efektivitātes palielināšanos, kā arī panākt būtisku konkurētspējas un produktivitātes pieaugumu rūpniecībā. Programmā definēti konkrēti veicamie pasākumi uzņēmējdarbības vides pilnveidošanai, finanšu pieejamības sekmēšanai, zināšanu un tehnoloģiju pārnesei, stiprinot saikni starp izglītību, zinātni un uzņēmējdarbību, jaunu uzņēmējdarbības iniciatīvu attīstībai.

Programmas ietvaros ministrija atbalstīs virkni jaunu aktivitāšu, piemēram, augsti kvalificētu speciālistu piesaistē tiks atbalstīti projekti, kuros komercsabiedrība nodarbinās inženieri, zinātnieku vai citu augsti kvalificētu speciālistu, kurš pēdējo divu gadu laikā nav nodarbojies ar komercdarbību Latvijas teritorijā konkrētu tehnoloģisku problēmu risināšanā vai jaunu produktu izstrādē.

Ekonomikas ministrs Jurijs Strods uzsver: “Ņemot vērā mūsu iedzīvotāju nelielo skaitu, kurš diemžēl turpina sarukt, es Latvijas ekonomisko nākotni un konkurētspēju globālajā tirgū saredzu augstas pievienotās vērtības pakalpojumu un preču ražošanā. Pasaulē šobrīd notiek ļoti asa konkurence par augsti kvalificētiem speciālistiem. Tādēļ, lai atbalstītu Latvijas uzņēmējus šajā konkurencē un atbalstītu augsti kvalificētu speciālistu piesaisti, Ekonomikas ministrija ir izstrādājusi ES struktūrfondu programmu, kuras ietvaros valsts šādam speciālistam ir gatava samaksāt līdz 50% no algas pirmā gada laikā un dzīvesvietas maiņas izmaksām. Tādējādi mēs ceram pamazām atgriezt mājās tos mūsu iedzīvotājus, kuri, kaut arī būdami talantīgi cilvēki, ir bijuši spiesti meklēt darbu ārvalstīs.”

Ar Komercdarbības konkurētspējas un inovācijas veicināšanas programmu 2007.–2013.gadam un izstrādātajām Eiropas Savienības fondu atbalsta programmām 2007.–2013.gada plānošanas periodā var iepazīties Ekonomikas ministrijas mājaslapā www.em.gov.lv.

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!