• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Bet Jaunpiebalgas skaistums ir tās cilvēki. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.11.1999., Nr. 392/393 https://www.vestnesis.lv/ta/id/15956

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kamēr pastāvēs noslēpums, pastāvēs pasaule

Vēl šajā numurā

26.11.1999., Nr. 392/393

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Bet Jaunpiebalgas skaistums ir tās cilvēki

Tuvojas gadu mija, un aizvien biežāk jādomā par to, kas aizies pagātnē un kas nāks līdzi rītdienā. Ar rudens lapu mirdzumu kā zeltainas gaismas pieliets atmiņā ierakstījies saulrieta garīgās mūzikas koncerts Jaunpiebalgā. Ar to sākās labdarības akcija, kas turpināsies līdz 2004.gadam, kad Jaunpiebalgas dievnamam būs 200 gadu jubileja. Līdz lielajai svētku dienai iecerēts restaurēt pašu baznīcu un tās unikālās ērģeles, ko kādreiz spēlējis Emīls Dārziņš, un sakopt arī dievnama apkārtni.

Dārziņu dzimta ir Jaunpiebalgas lepnums, un šī pirmā latviešu garīgās mūzikas diena bija veltīta Emīlam un Volfgangam Dārziņiem. Viņu novadnieki un viesi no visām Latvijas malām dzirdēja abu komponistu dziesmas un instrumentālos skaņdarbus, piedalījās dekāna Viļa Vārsberga vadītajā svētbrīdī un noklausījās profesora Oļgerta Grāvīša interesanto stāstījumu par Dārziņu dzimtu. Kā zināms, šajā rudenī Mārtiņa kapos Rīgā, kur mūža mierā atdusas 1910.gadā traģiski bojā gājušais Emīls Dārziņš, zemes klēpī tika guldītas urnas ar Sietlā, Vašingtonas pavalsts, mirušo komponista dēla Volfganga (1906—1962), viņa dzīvesbiedres Annas Dārziņas (1911—1998) un mātes Marijas Dārziņas (1879—1961) pīšļiem. Jaunpiebalgas kapsētā līdzās Miesnieku dzimtas kapiem ir Dārziņu–Laimiņu ģimenes kapi, kuros atdusas Emīla Dārziņa tēvs un brālis Hermanis, kā arī mātes — tēvs un mātesmāte — Laimiņi. Te dziedēja vīru koris "Auseklis", svētbrīdi vadīja Jaunpiebalgas draudzes jaunais mācītājs prāvests Uldis Jumeijs, runāja profesors Olģerts Grāvītis. Tie bija brīži, kas ikvienam paliks atmiņā uz mūžu.

Liels notikums šajos garīgās mūzikas svētkos bija Jura Karslona "Vakara lūgšanas" pirmatskaņojums Andra Veismaņa vadībā. Koncertā piedalījās Rīgas Doma zēnu koris un Jaunpiebalgas zēnu koris, Vidzemes kamerorķestris un daudzi solisti. Režisore Dace Misāne Zālīte. Visu dienas ritumu ar rīta cēlienu Jaunpiebalgas baznīcā, piemiņas brīdi kapsētā un Saulrieta garīgās mūzikas koncertu izskaņā bija izkārtojusi tā, kas tas kļuva par vienu nedalāmu pārdzīvojumu, spēka avotu ilgam laikam.

Labdarības akcijas galvenais rosinātājs un koordinators ir SIA "Piebalgas alus" izpilddirektors Pēteris Mricāns. Viņš ar savu enerģiju un vērienu ir spējīgs padarīt par Jaunbpiebalgas patriotu ikkatru, lai tikai lieta ietu uz priekšu. Lai tagadējās paaudzes būtu savu slaveno priekšteču cienīgas un lai baltais dievnams kalnā atkal kļūtu par rotu savam pagastam un visam novadam.

Velta Ruka — "Latvijas Vēstnesim"

AKCIJA1.JPG (21779 BYTES)AKCIJA2.JPG (17674 BYTES)AKCIJA3.JPG (18307 BYTES)
Ar Emīla un Volfganga Dārziņu atceres sarīkojumu sākusies labdarības akcija "Jaunpiebalgas baznīcai — 200", kas iesniegsies jaunajā gadusimtenī

 

 

 

a

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!