• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par pirmajām Latvijas un Argentīnas ārlietu ministriju politiskajām konsultācijām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.06.2007., Nr. 101 https://www.vestnesis.lv/ta/id/159399

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Šonedēļ žurnālā "Jurista Vārds"

Vēl šajā numurā

26.06.2007., Nr. 101

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par pirmajām Latvijas un Argentīnas ārlietu ministriju politiskajām konsultācijām

 

Ārlietu ministrijas valsts sekretāra vietnieks Edgars Skuja 18. un 19.jūnijā uzturējās Buenosairesā, Argentīnā, lai pirmo politisko konsultāciju ietvaros tiktos ar Argentīnas Ārlietu ministrijas amatpersonām.

Tiekoties ar Argentīnas Ārlietu ministrijas ģenerāldirektoru, vēstnieku Visenti Espeči Hilu, Edgars Skuja norādīja, ka Latvijas puses vizītes mērķis papildus ES – Latīņamerikas un Karību valstu sadarbības formātam ir arī stiprināt divpusējo Latvijas un Argentīnas dialogu tirdzniecības, kultūras un izglītības jomā, kā arī veicināt informācijas apmaiņu starp valstīm.

Latvijas Ārlietu ministrijas valsts sekretāra vietnieks informēja, ka Latvija atbalsta ES un Mercosur (Dienvidu kopējais tirgus, kurā ietilpst Argentīna, Brazīlija, Paragvaja, Urugvaja un tehniskās pievienošanās procesā ir Venecuēla) Asociācijas līguma iespējami ātru noslēgšanu. Latvijas puse ir pārliecināta, ka Asociācijas līguma, kurā ietilpst arī tirdzniecības liberalizācija, noslēgšana veicinās ES un Mercosur valstu sadarbību un tādējādi Latvijas uzņēmējiem pavērsies jauna, atvieglota pieeja Mercosur valstu tirgiem un tiks radīti apstākļi potenciālo divpusējo ekonomisko attiecību paplašināšanai.

Edgars Skuja ierosināja turpināt strādāt pie abpusēji aktuāliem divpusējiem līgumiem, paplašinot līgumtiesisko bāzi ar saprašanās memoranda noslēgšanu starp Latvijas un Argentīnas ārlietu ministrijām par politisko konsultāciju mehānismu. Argentīnas puse izrādīja interesi par šāda līguma noslēgšanu, kā arī ierosināja sākt darbu pie līguma kultūras sadarbības jomā.

Tā kā starp Latviju un Argentīnu jau pastāv bezvīzu režīms, konsultāciju laikā tika pārrunātas perspektīvas aktivizēt sadarbību tūrisma jomā. Tika pārrunātas iespējas veicināt izglītības un akadēmiskos kontaktus, ņemot vērā, ka ir radītas pirmās iestrādes – Latvijas Universitāte ir noslēgusi sadarbības līgumu ar vienu no Argentīnas universitātēm “Universidad Austral”.

Argentīnas ārlietu ministrijas ģenerāldirektors, vēstnieks Visente Espeče Hils izrādīja interesi par Latvijas vērtējumu ES kaimiņu politikas jautājumos, kā arī sniedza Argentīnas puses redzējumu par situāciju Latīņamerikas un Karību valstu reģionā. Argentīnas puse interesējās par Latvijas vēstniecības Latīņamerikas reģionā atvēršanas iespējām.

Konsultāciju laikā tika runāts par savstarpēju atbalstu starptautiskās organizācijās, aicinot Argentīnu atbalstīt Latvijas kandidatūru ANO Ekonomiskās un sociālās padomes (ECOSOC) 2010.gada vēlēšanās Austrumeiropas grupā, kā arī Latvijas kandidatūru UNESCO starpvaldību institūcijās. E.Skuja iesniedza notu, atbalstot Argentīnas kandidātu atkārtotai ievēlēšanai Kontinentālā šelfa robežu komisijā (Commission on the Limits of the Continental Shelf).

Politisko konsultāciju ietvaros Latvijas Ārlietu ministrijas valsts sekretārs tikās arī ar Argentīnas Ārlietu ministrijas starptautiskās tirdzniecības biroja direktoru, vēstnieku Nestoru Stankanelli, kā arī ar Eiropas delegācijas vēstnieku Buenosairesā Martinu Pradu.

Vizītes laikā tika apmeklēta Lietuvas vēstniecība Buenosairesā un E.Skuja tikās ar Lietuvas vēstniecības pilnvaroto lietvedi Lauru Tupi un Igaunijas goda konsulu Pētu Pulisāru. Lietuvai ir rezidējoša vēstniecība Argentīnā, kura nerezidējošas vēstniecības statusā uztur kontaktus ar vēl septiņām Latīņamerikas reģiona valstīm.

Vizītes laikā Argentīnā E.Skuja apmeklēja latviešu draudzes namu “Augšāmcelšanās” Buenosairesā, lai tiktos ar Argentīnā dzīvojošo latviešu kopienu.

1991.gadā 26.augustā Argentīna kā pirmā no Latīņamerikas valstīm atzina Latvijas neatkarību un izteica gatavību nodibināt diplomātiskās attiecības. Ārlietu ministrija 1997.gadā par goda konsuli Argentīnā iecēla Argentīnā dzīvojošo latvieti Mirdzu Restbergu de Zaltu.

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!