• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Demokrātijas un ekonomiskās attīstības organizācijas samitu Baku. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.06.2007., Nr. 99 https://www.vestnesis.lv/ta/id/159214

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Japānas vēstnieka atvadu vizītēm

Vēl šajā numurā

21.06.2007., Nr. 99

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Demokrātijas un ekonomiskās attīstības organizācijas samitu Baku

 

Azerbaidžānas galvaspilsētā Baku 19.jūnijā noslēdzās GUAM (Demokrātijas un ekonomiskās attīstības organizācija) samits, kurā ar oficiālām uzrunām uzstājās GUAM dibinātājvalstu Gruzijas, Ukrainas un Azerbaidžānas prezidenti un Moldovas premjerministrs, kā arī uzaicināto novērotājvalstu augsta ranga delegāciju vadītāji, tai skaitā Polijas, Lietuvas un Rumānijas prezidenti.

Latvijas delegācijas vadītājs ekonomikas ministrs Jurijs Strods, uzrunājot klātesošos, uzsvēra GUAM nozīmi, kā arī norādīja, ka organizācijas tālāka integrācija un attiecību veidošana ar citām pasaules valstīm stiprinās reģiona ekonomisko virzību un neatkarības palielināšanos.

Vienlaikus ekonomikas ministrs arī norādīja, ka Latvija ir gatava sniegt GUAM dalībvalstīm savu pieredzi reformācijas procesos, kas nepieciešami integrācijai Eiropas Savienībā un Pasaules tirdzniecības organizācijā.

Baku samita laikā tika pieņemta deklarācija, kas paredz turpināt sadarbību tādās jomās kā ekonomika un reģionālā drošībā “iesaldēto” konflikta teritoriju jautājumos, sadarbību cīņā pret terorismu, sadarbību humanitārajos jautājumos. Kā viens no svarīgākajiem Baku samita laikā apspriestajiem jautājumiem bija GUAM valstu enerģētiskās neatkarības palielināšana un enerģijas infrastruktūras attīstīšana.

Baku samitā par GUAM prezidējošo valsti tika nozīmēta Azerbaidžāna. Jāatzīmē, ka Baku prezidentūras laikā apritēs desmit gadi, kopš GUAM organizācija demokrātijai un ekonomikas attīstībai tika dibināta.

20.jūnijā Latvijas ekonomikas ministrs Jurijs Strods un Ārlietu ministrijas parlamentārais sekretārs Ēriks Zunda vizītes ietvaros Baku tikās ar Azerbaidžānas ekonomikas attīstības ministru Geidaru Babajevu.

G.Babajevs norādīja, ka Azerbaidžāna pašreiz ir iesaistīta daudzos reģionālos ekonomiskos procesos. Vairāki svarīgi energoprojekti jau ir realizēti vai drīzumā tiks realizēti. Tāpat ministrs uzsvēra, ka Azerbaidžānas prioritāte ir dalība Pasaules tirdzniecības organizācijā. Šis process Azerbaidžānai saistīts ar virkni reformām, kas nepieciešamas gan likumdošanas pielāgošanai, gan rūpnieciskās standartizācijas veikšanai.

Ekonomikas ministrs Jurijs Strods izteica gatavību dalīties Latvijas gūtajā pieredzē, integrējoties Pasaules tirdzniecības organizācijā un Eiropas Savienībā, kā arī izteica ieinteresētību piedalīties nākamajā GUAM (Gruzija, Ukraina, Azerbaidžāna, Moldova) valstu samitā ekonomisko ministru blokā.

J.Strods uzsvēra arī nepieciešamību padziļināt sadarbību starp abu valstu biznesa struktūrām un šajā sakarā izteica aicinājumu pusēm izvērtēt iespēju sadarboties farmācijas un mašīnbūves sfērās, kas abām valstīm būtu izdevīgi un vienlaikus arī veicinātu turpmāko sadarbību.

Tikšanās noslēgumā ekonomikas ministrs J.Strods uzaicināja G.Babajevu ierasties Rīgā oficiālā vizītē, par ko ministrs pateicās un izteica vēlmi apmeklēt Rīgu gada otrajā pusē.

Latvijas delegācija bija ieradusies Baku, lai 18. un 19.jūnijā piedalītos GUAM valstu samitā.

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!