• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par minimālās algas paaugstināšanu 2008.gadā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.06.2007., Nr. 99 https://www.vestnesis.lv/ta/id/159167

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta 2007.gada 19.jūnija sēdē

Vēl šajā numurā

21.06.2007., Nr. 99

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par minimālās algas paaugstināšanu 2008.gadā

 

Sociālie partneri 20.jūnijā Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes sēdē atbalstīja Labklājības ministrijas (LM) ierosinājumu no 2008.gada paaugstināt minimālo darba algu no 120 līdz 160 latiem.

 “Esmu gandarīta par to, ka šodien sociālie partneri atbalstīja Labklājības ministrijas ierosinājumu no nākamā gada paaugstināt minimālo darba algu līdz 160 latiem. Paaugstinot minimālo algu, pieaugs pašvaldību ieņēmumi, kā arī paaugstināsies ieņēmumi valsts budžetā, jo samazināsies “aploksnēs” izmaksātās algas daļa, par kuru netiek maksāti nodokļi. Būtiski, ka šis lēmums uzlabos dzīves līmeni galvenokārt cilvēkiem ar zemiem ienākumiem, kuri godprātīgi maksā nodokļus,” atzīst labklājības ministre Dagnija Staķe.

Ministre arī norāda: tā kā Latvija ir viena no Eiropas Savienības dalībvalstīm, tad ir ļoti svarīgi rūpēties, lai mūsu iedzīvotāju dzīves līmenis ar katru dienu tuvotos ES vidējam labklājības līmenim.

Pēc provizoriskiem aprēķiniem, minimālās algas paaugstināšana no 120 līdz 160 latiem budžetā prasīs 13,3 miljonus latu, bet prognozējamie ieņēmumi ir 67,1 miljons latu.

LM uzskata, ka minimālās algas paaugstināšana būtiski neietekmē inflācijas pieaugumu. 2005.gadā, kad minimālā darba alga netika paaugstināta, inflācija sasniedza 6,7%, kas līdzinās inflācijas rādītājiem gados, kad minimālā alga tika paaugstināta. Tas liecina, ka patēriņa cenas valstī straujāk tiek pielīdzinātas ES līmenim, bet minimālā atalgojuma pieaugumus ir ļoti zems. Nepaaugstinot minimālo algu, palielināsies darbaspēka emigrācijas draudi, uzskata LM. Uzņēmēji cietīs zaudējumus, negūstot iespējamo peļņu darbaspēka trūkuma dēļ, un viņiem būs jātērē papildu līdzekļi jaunu darbinieku atrašanai. Turklāt nauda, ko emigranti pārved uz Latviju, veicina inflācijas pieaugumu.

2006.gadā veiktajā aptaujā aptuveni 90% darba devēju uzskatīja, ka minimālā darba alga jāpaaugstina vidēji līdz 160 latiem.

Pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem, 2006.gadā minimālo algu saņēma 66 200 cilvēki jeb 8,9% no strādājošo kopskaita. Turklāt privātajā sektorā strādāja 88,7% minimālās algas saņēmēju, kamēr sabiedriskajā sektorā – tikai 11,3%.

Labklājības ministrijas Komunikācijas departaments

 

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!