• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ārlietu ministra darba vizīti Japānā 4.-11.jūnijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.06.2007., Nr. 93 https://www.vestnesis.lv/ta/id/158560

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Šonedēļ žurnālā "Jurista Vārds"

Vēl šajā numurā

12.06.2007., Nr. 93

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 Par ārlietu ministra darba vizīti Japānā 4.–11.jūnijā

 

Tiekoties ar Japānas ārlietu ministru

7.jūnijā ārlietu ministrs Artis Pabriks savas darba vizīte Japānā ietvaros tikās ar kolēģi, Japānas ārlietu ministru Taro Aso. Tikšanās laikā Artis Pabriks informēja par savu iniciatīvu, kurai piekrituši arī citu Baltijas valstu ārlietu ministri, – izveidot konsultāciju formātu Baltijas valstu un Japānas ārlietu ministru līmenī. Artis Pabriks Igaunijas un Lietuvas vārdā uzaicināja Taro Aso apmeklēt Rīgu šā gada otrajā pusē, lai pirmo reizi šādā formātā kopīgi pārrunātu ciešākas sadarbības iespējas. Japānas ārlietu ministrs pauda atbalstu šādai iniciatīvai.

Sarunā abi ministri pauda prieku par veiksmīgo Japānas imperatora un imperatores vizīti Latvijā šā gada 25.maijā un uzsvēra, ka tā vēl vairāk ir tuvinājusi abu valstu attiecības. Taro Aso atzīmēja, ka Latvijas un Japānas attiecības pēdējo gadu laikā ir kļuvušas īpaši aktīvas. Ministrs apliecināja interesi arī nākotnē turpināt aktīvo politisko, ekonomisko un kultūras pieredzes apmaiņu.

Tikšanās laikā abi ministri pārrunāja arī sadarbību starptautiskajās organizācijās. Artis Pabriks pauda atbalstu Japānas kandidatūrai ANO Drošības padomes vēlēšanās, kas notiks 2008.gada rudenī. Vienlaikus ministrs informēja Japānas pusi par Latvijas interesi nostiprināt savas pozīcijas starptautiskajās organizācijās un lūdza Japānas atbalstu Latvijas dalībai Austrumeiropas grupā dalībai ANO Ekonomiskās un sociālās padomes (ECOSOC) vēlēšanās 2010.gadā.

Tāpat ministri pārrunāja Latvijas ārpolitikas prioritātes, īpaši attiecības ar Krieviju. Artis Pabriks informēja Taro Aso par Latvijas un Krievijas robežlīguma noslēgšanas procesa gaitu. Viņš pauda cerību, ka tuvāko mēnešu laikā Krievijas puse ratificēs robežlīgumu. Latvijas ārlietu ministrs iepazīstināja Japānas kolēģi arī ar Latvijas un Krievijas attiecību vēstures aspektiem, vienlaikus uzsverot, ka abu kaimiņvalstu attiecībām ir jābūt konstruktīvām un orientētām uz nākotnes sadarbību.

Latvijas un Japānas ārlietu ministri pārrunāja arī reģiona aktualitātes, īpaši ekonomisko attīstību un politiskās sadarbības jautājumus, kaimiņpolitiku, Eiropas Savienības un Āzijas reģiona politisko dialogu, kā arī stratēģisko partnerību ar Amerikas Savienotajām Valstīm.

 

Tiekoties ar uzņēmējiem

Ārlietu ministrs Artis Pabriks 8.jūnijā tikās ar starptautiskās sadraudzības apmaiņas padomes uzņēmējiem, kuri apliecināja, ka Japānas imperatora Akihito un Japānas imperatores Mičiko vizīte veicinājusi uzņēmēju interesi par Latviju, tāpēc no 13. līdz 19.septembrim uzņēmēju konsultatīvās padomes delegācija viesosies Baltijas valstīs.

Vizītes mērķis – iepazīties ar Baltijas valstu biznesa vidi, tikties ar iespējamiem sadarbības partneriem, lai veicinātu sadarbības attīstību kultūras un izglītības jomā.

Latvijas un Japānas ekonomiskā sadarbības ar katru gadu palielinās. 2006.gadā Latvijai bija pozitīva tirdzniecības bilance ar Japānu – 8 348 129 eiro (ap 5 773 566 latiem) apmērā.

 

Tiekoties ar deputātiem

Artis Pabriks darba vizītes ietvaros tikās arī ar Japānas deputātu sadarbības grupas ar Latviju pārstāvjiem un tās priekšsēdētāju Hirofumi Nakasoni, kas Latvijai pateicās par Japānas imperatora viesmīlīgo uzņemšanu.

Ārlietu ministrs deputātus informēja par Latvijas goda konsulāta atvēršanu Japānā, kā arī par Baltijas valstu iniciatīvu izveidot konsultāciju formātu Baltijas valstu un Japānas ārlietu ministru līmenī. Viņš pauda cerību, ka Japānas ārlietu ministrs varēs apmeklēt Latviju jau šā gada otrajā pusē.

Deputāti ārlietu ministru iztaujāja par Latvijas iekšpolitikas un ārpolitikas aktualitātēm, tai skaitā par prezidenta vēlēšanām Latvijā. Ministrs iepazīstināja ar Latvijas jaunā prezidenta Valda Zatlera biogrāfiju un pauda pārliecību, ka viņš turpinās Vairas Vīķes-Freibergas sekmīgi sākto darbību ārpolitikas jomā.

Japānas parlamenta deputāti informēja ārlietu ministru par plānoto vizīti Latvijā šā gada augustā, lai Latvijas Skautu un gaidu centrālajai organizācijai atdotu atpakaļ skautu augstāko apbalvojumu – Sudraba vilku, kas savulaik tika piešķirts Latvijas skautu organizācijas biedram Belizardam Radziņam.

 

Pasniedzot goda rakstu

Ārlietu ministrs Artis Pabriks 10.jūnijā Latvijas vēstniecībā Japānā svinīgi pasniedza goda rakstu Japānas un Latvijas Mūzikas asociācijas dibinātājam Haruo Kato par ieguldījumu abu valstu kultūras sakaru stiprināšanā vairāk nekā 10 gadu garumā.

Ministrs izteica prieku par asociācijas aktivitātēm un pauda pārliecību, ka tā ir būtiski sekmējusi abu valstu kultūras dialogu. H.Kato savā uzrunā augstu novērtēja Latvijas kultūras, un īpaši mūzikas, tradīcijas. Latvijā viņš ir viesojies 15 reizes un piedalījies dažādos kultūras apmaiņas projektos, tai skaitā koru diriģentu apmaiņas programmā. Ar īpaši siltiem vārdiem viņš pieminēja Japānas koru viesizrādes 2005.gadā koncertu programmā “Tik tālu, tik tuvu”. H.Kato uzsvēra, ka šīs programmas devīze atspoguļo arī Latvijas un Japānas attiecības, jo, lai arī valstis atrodas tālu viena no otras, tās vieno abpusēja dziļa draudzība.

Japānas un Latvijas Mūzikas asociācija ir dibināta 1992.gadā. Pašreiz tā apvieno 160 biedrus. Asociācijas mērķis ir veicināt abu valstu sadraudzību ar kultūras, īpaši mūzikas, palīdzību. Asociācija izdod arī apkārtrakstu par aktualitātēm Latvijas kultūras dzīvē.

 Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!