• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par EDSO dalībvalstu vadītāju tikšanos Stambulā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.11.1999., Nr. 386/387 https://www.vestnesis.lv/ta/id/15808

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par finansu ministra tikšanos

Vēl šajā numurā

23.11.1999., Nr. 386/387

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par EDSO dalībvalstu vadītāju tikšanos Stambulā

EDSO sanāksmē, kas norisinājās 18. un 19. novembrī Stambulā, Turcijā, piedalījās 54 dalībvalstu vadītāji.

Galvenie jautājumi valstu vadītāju runās bija Krievijas karadarbība Čečenijā un situācija Kosovā. Runātāji par Čečeniju, lai arī atbalstot Krievijas Federācijas teritoriālo integritāti un cīņu pret terorismu, nosodīja pārmērīgu un neselektīvu spēka izmantošanu, pauda satraukumu par civiliedzīvotāju upuriem un bēgļu stāvokli, izteica prasību nodrošināt starptautiskās palīdzības nonākšanu pie cietušajiem, aicināja Krievijas varasiestādes pārtraukt militārās operācijas un meklēt politisku noregulējumu, kurā EDSO būtu gatava iesaistīties.

Sanāksmes diskusijas ir apkopotas deklarācijā, kas atspoguļo situāciju valstīs, kurās iesaistījusies EDSO. Šajā sakarā kā organizācijas panākums atzīmēta Skrundas radiolokācijas stacijas demontāžas pabeigšana, uzsverot labo sadarbību starp Latviju un Krievijas Federāciju, kā arī EDSO iesaisti vienošanās izpildes nodrošināšanā.

Citi svarīgākie deklarācijas elementi:

* paustas EDSO bažas par situācijas attīstību Čečenijā;

* akcentēta EDSO gatavība piedalīties problēmu risināšanā Balkānu reģionā;

* pausts atbalsts konflikta Abhāzijas problēmas risināšanā Gruzijā un Krievijas karaspēka izvešanai no Moldovas;

* Baltkrievija tiek aicināta attīstīt demokrātiju un iesaistīties dialogā ar opozīciju.

Lai EDSO varētu laikus un efektīvāk iesaistīties krīžu noregulēšanā, 19.novembrī valstu vadītāji parakstīja Hartu Eiropas drošībai, pie kuras EDSO strādājusi trīs gadus.

Harta nostiprina EDSO spējas iesaistīties konfliktu novēršanā un krīzes situāciju noregulēšanā:

* nolemts pastiprināt EDSO centrālo aparātu Vīnē, nodibinot Operāciju centru, kas sniegtu atbalstu EDSO aktivitātēm — palīdzības grupām un misijām dalībvalstīs;

* nolemts izveidot ātrās reaģēšanas civilo ekspertu vienības (REACT), kuras nepieciešamības gadījumā varētu nekavējoties iesaistīties krīzes situāciju novēršanā un noregulēšanā;

* radīts pamats aktīvākai EDSO sadarbībai ar citām organizācijām — ANO, Eiropas Padomi, NATO u.c.;

* lai nostiprinātu politisko konsultāciju procesu, tiks izveidots jauns forums EDSO lēmumu sagatavošanai — Sagatavošanas komiteja.

Latvijas Republikas Ministru prezidents Andris Šķēle 18.novembrī sanāksmē uzstājās ar uzrunu. (Tās tekstu skat. 1.lpp.)

Tajā pašā dienā Ministru prezidents kopā ar Somijas ārlietu ministri Tarju Halonenu, EDSO priekšsēdētāju Knutu Vollebeku un ASV pirmo lēdiju Hilariju Klintoni piedalījās diskusijā par cīņu pret cilvēku kontrabandu. Paneļdiskusijā A.Šķēle iepazīstināja klātesošos ar Baltijas jūras valstu padomes ietvaros izveidotās Organizētās noziedzības apkarošanas darba grupas pieredzi šajā jomā. (Tās tekstu skat. zemāk.)

EDSO sanāksmes laikā A.Šķēle tikās ar Ungārijas valdības vadītāju Viktoru Orbanu. Premjeri pārrunāja divpusējās ekonomiskās attiecības un abu valstu eirointegrācijas procesu. A.Šķēle uzaicināja V.Orbanu 2000. gadā apmeklēt Latviju. Ungārijas premjers apliecināja savu vēlmi un ieinteresētību šādā vizītē. A.Šķēlem notika arī neformālas sarunas ar Zviedrijas, Somijas, Igaunijas un vairāku citu valstu vadītājiem.

EDSO drošības sadarbības forums, kas arī notika Stambulā, 16.novembrī pieņēma "Vīnes dokumentu 1999 par uzticēšanās un drošības veicināšanas pasākumiem", kas uzskatāms par mainītu un papildinātu 1994.gada Vīnes dokumenta versiju. Vīnes dokuments nosaka procedūras, kā dalībvalstis apmainās ar militāro informāciju un veic inspekcijas karaspēka vienībās savstarpējās uzticēšanās veicināšanai.

19.novembrī tika parakstīts Līgums par parastajiem bruņotajiem spēkiem Eiropā. 1990.gadā noslēgtā līguma jaunā versija atspoguļo realitātes pēc aukstā kara — divu naidīgu militāro bloku sistēmas izzušanu. Tas tālāk ierobežo parasto bruņojumu EDSO teritorijā, nosakot dalībvalstīm nacionālus un teritoriālus bruņojuma vienību ierobežojumus.

Līdz šim nav izdevies atrast piemērotu kandidātu EDSO augstā komisāra nacionālo minoritāšu jautājumos amatam — neviens no izvirzītajiem trim kandidātiem neguva pārliecinošu atbalstu. Ar esošā EDSO augstā komisāra Maksa van der Stūla piekrišanu, kura pilnvaru laiks beidzas 1999.gada 31.decembrī, valstu vadītāji vienojās, ka esošais EDSO augstais komisārs pagaidām paliks amatā līdz jaunā kandidāta apstiprināšanai ne vēlāk kā EDSO ministru sanāksmē 2000.gada novembrī.

Ārlietu ministrijas preses centrs

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!