• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ģimenēm ar bērniem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.11.1999., Nr. 386/387 https://www.vestnesis.lv/ta/id/15805

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par organizētās noziedzības novēršanas speciālās komisijas darbu

Vēl šajā numurā

23.11.1999., Nr. 386/387

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ģimenēm ar bērniem

Jebkuras sabiedrības pamats ir ģimene. Taču, mainoties politiskajai un ekonomiskajai situācijai valstī, tieši ģimenes ar bērniem ir nonākušas visai grūtā stāvoklī, jo daudzas ģimenes nespēj nodrošināt saviem bērniem pilnvērtīgu audzināšanu un izglītību. Arī sabiedrības attieksme pret ģimeni ir būtiski mainījusies. Jaunie cilvēki bieži vien nesteidzas veidot ģimenes un radīt bērnus.

Līdz šim valstī nav vienotas ģimenes atbalsta politikas. Nozaru politika Latvijā pašlaik galvenokārt vērsta uz indivīdu un tā individuālajām vajadzībām. Atsevišķi tiek risināti bērnu tiesību, sociālās drošības, izglītības, nodarbinātības un citi jautājumi. Ar šo jautājumu risināšanu nodarbojas dažāda līmeņa institūcijas, kuras nav savstarpēji saistītas. Šo institūciju darbība vērsta nevis uz veselīgu ģimeni kopumā, bet uz bērnu, bērnu krīzes situācijā, uz nelabvēlīgu ģimeni, uz trūcīgu ģimeni. Lai veicinātu stipras un stabilas ģimenes veidošanos, lai nākotnē uzlabotu demogrāfisko situāciju, kā arī mazinātu nelabvēlīgās sociālās parādības, Latvijā ir nepieciešama vienota valsts atbalsta politika attiecībā uz ģimenēm ar bērniem.

Kā informē Labklājības ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa, 1997.gadā, pēc mājsaimniecību budžeta pētījuma datiem, zem krīzes iztikas minimuma dzīvoja 90,5 procenti mājsaimniecību ar trim un vairākiem bērniem, 77,9 procenti mājsaimniecību ar diviem bērniem un 69,7 procenti mājsaimniecību ar vienu bērnu. Vislabvēlīgākā situācijā ir divas personas bez bērniem un pilna ģimene ar vienu bērnu. Savukārt ģimenēm, kurās ir vairāk nekā divi bērni, ir lielāks risks kļūt nabadzīgām, jo būtiski palielinās kopējie izdevumi un samazinās ienākumi uz vienu ģimenes locekli.

Labklājības ministrija ir izstrādājusi koncepciju "Valsts atbalsts ģimenēm ar bērniem, " kas parāda iespējamās pieejas vienotas valsts atbalsta politikas (attiecībā uz ģimenēm un bērniem) izveidē un attīstībā, piedāvā principus atbildības sadalījumam starp ģimeni, sabiedrību un valsti, kā arī iezīmē iespējamos institucionālos risinājumus politikas koordinēšanai.

Par Labklājības ministrijas izstrādāto koncepciju runāja vakar, 22.novembrī, LM notikušajā preses konferencē.

Armīda Priedīte, "LV" informācijas redaktore

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!