• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par sieviešu lomu demokrātiskā sabiedrībā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.11.1999., Nr. 386/387 https://www.vestnesis.lv/ta/id/15803

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par veselības aprūpi Kurzemē

Vēl šajā numurā

23.11.1999., Nr. 386/387

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.
Par sieviešu lomu demokrātiskā sabiedrībā Vakar Rīgas pilī Valsts prezidente tikās ar Latvijas sieviešu kustības aktīvistēm
S1.JPG (27366 BYTES) S2.JPG (19282 BYTES) S3.JPG (25923 BYTES)

Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

Pēc Reikjavīkas konferences "Sieviete un demokrātija jaunā gadu tūkstoša sākumā" Ziemeļu investīciju banka ir piešķīrusi miljonu eiro, lai finansētu Baltijas valstīs projektus, kas saistīti ar sieviešu uzņēmējdarbības veicināšanu un atbalstīšanu. Šis finansējums būs pieejams vidēja termiņa kredītu formā dažādiem uzņēmējdarbības projektiem.

Konferences laikā Valsts prezidente tikās ar Islandes eksprezidenti, Sieviešu — pasaules līderu — padomes dibinātāju Vigdisu Finnbogadotiru un pieņēma uzaicinājumu kļūt par šīs padomes dalībnieci.

Sieviešu — pasaules līderu — padomē ir tādas pasaulē pazīstamas līderes kā bijusī Francijas premjerministre Edīte Kresona, bijusī Īrijas prezidente, ANO cilvēktiesību augstā pārstāve Mērija Robinsone, bijusī Lietuvas premjerministre Kazimira Prunskiene, bijusī Pakistānas premjerministre Benazira Bhuto, bijusī Turcijas premjerministre Tansu Čillere, bijusī Filipīnu prezidente Korasona Akīno u.c. Pašlaik padomes priekšsēdētāja ir bijusī Kanādas premjerministre Kima Kempbela.

Reikjavīkas konferences mērķis bija pārrunāt konkrētus projektus un nodrošināt to īstenošanas iespējas. 22.oktobra tikšanās laikā konferences delegātes informēja sabiedrību par tiem Latvijas pārstāvju piedāvātajiem projektiem, kas guvuši atbalstu konferences darba grupās, kā arī par to, kā notiek šo projektu pārtapšana reālā darbībā.

Prezidente atzīmēja, ka Reikjavīkas mērija ir izteikusi priekšlikumu par stipendijām Latvijas sievietēm mācībām administratīvajā jomā Islandē.

Konferences delegātes informēja V.Vīķi–Freibergu par padarīto pēc konferences Islandē. Irīna Novikova no LU stāstīja par vairākiem projektiem, kas tiek izstrādāti, lai celtu nevalstisko organizāciju aktivitāti un sadarbību ar valsts institūcijām efektīvas likumdošanas nodrošināšanai demokrātijas stiprināšanā un sieviešu jautājumu risināšanā. Pēc delegātes sacītā, nevalstiskās organizācijas, kas nodarbojas ar sieviešu tiesību aizsardzību un lomu demokrātiskā sabiedrībā, nākamā gada sākumā vēlas nodibināt šo organizāciju koalīciju, lai mērķtiecīgāk sevi pārstāvētu un sekmīgāk īstenotu kopējos mērķus. Tikšanās gaitā piedalījās arī Ziemeļvalstu informācijas biroja vadītāja, kura pauda noteiktu atbalstu šādai organizāciju koalīcijai un apstiprināja, ka Ziemeļvalstu informācijas birojs ir ieinteresēts palīdzēt projekta tapšanā.

Runājot par konkrētiem projektiem, Sandra Sebre pastāstīja par ieceri izveidot informācijas centru par vardarbību ģimenē, kuram atbalstu iecerēts gūt no Ziemeļvalstu ministru padomes.

Anita Sāne savukārt informēja par projektiem, kas vērsti uz sieviešu darbību biznesā, kā arī sievietes personības attīstīšanu.

Anita Jākobsone stāstīja par nepieciešamību veicināt pieaugušo izglītības iespējas, kā arī par iespēju izveidot līderu vadības skolu.

Valsts prezidente pateicās par sieviešu aktīvo līdzdalību Latvijas sabiedrībā noritošos procesos, kā arī apstiprināja, ka ir gatava nākamā gada pirmajā pusē atkal tikties ar delegātēm, lai ar interesi sekotu projektu turpmākai īstenošanai.

Valsts prezidente ir aicinājusi uz tikšanos labklājības ministru Robertu Jurdžu un viņa vadītās ministrijas pārstāvjus, konferences delegātes, Ziemeļvalstu informācijas biroja pārstāvjus, lielāko sieviešu žurnālu "Santa", "Una" un "Ieva" redaktores, kā arī citus preses pārstāvjus.

2001.gadā notiks starptautiska konference, kas turpinās Reikjavīkā uzsākto darbu, un tajā tiks sniegta atskaite par Reikjavīkas konferences reālajiem rezultātiem.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!